Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κυριάκος Ιορδάνου Γενικός Διευθυντής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κυριάκος Ιορδάνου Γενικός Διευθυντής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κυριάκος Ιορδάνου Γενικός Διευθυντής
Σεμινάριο: 7/2015 Ενοποιημένη νομοθεσία που αφορά στη Ρύθμιση των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και οι σχετικοί Κανονισμοί του Συνδέσμου Κυριάκος Ιορδάνου Γενικός Διευθυντής

2 Σκοπός του σεμιναρίου Ενημέρωση για τις πρόνοιες της ενοποιημένης νομοθεσίας περί της Ρύθμισης των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και Συναφών Θεμάτων και των Κανονισμών του Συνδέσμου, όπως επίσης ενημέρωση και για τις υποχρεώσεις των Μελών που είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Άσκησης Επαγγέλματος.

3 Ημερήσια διάταξη Οι περί της Ρύθμισης των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και Συναφών Θεμάτων Νόμοι του 2012 έως 2014 Ενέργειες και Κανονισμοί Συνδέσμου Υποχρεώσεις Μελών Σχέδιο Δράσης για ΞΠΧ από την Τρόικα Συζήτηση – Απορίες

4 Οι περί της Ρύθμισης των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και Συναφών Θεμάτων Νόμοι του 2012 έως 2014

5 Νόμοι Ψήφιση του Νόμου και δημοσίευσή του στις ως Ν.196(Ι)/2012 Τροποποίηση του Νόμου στις ως Ν.109(Ι)/2013 Τροποποίηση του Νόμου στις ως Ν.117(Ι)/2014

6 Νόμοι Κύριες τροποποιήσεις: Ν.109(Ι)/2013
Προσθήκη στις «Ερμηνείες» του όρου «Μητρώα Εμπιστευμάτων». Άρθρο 3: Αντικατάσταση ολόκληρου του εδαφίου (7) με νέο εδάφιο (7). Άρθρο 4: Αντικατάσταση ολόκληρου του εδαφίου (3) με νέο εδάφιο (3). Άρθρο 25Α: Προσθήκη νέου άρθρου με τον πλαγιότιτλο «Κατάρτιση και Τήρηση Μητρώων Εμπιστευμάτων».

7 Νόμοι Κύριες τροποποιήσεις: Ν.117(Ι)/2014
Άρθρο 3(4): προσθήκη των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών Άρθρο 4: (1)[α] διαγραφή της λέξης «Προστάτης» (3) [ε] νέα παράγραφος (4) νέο εδάφιο (5) νέο εδάφιο Άρθρο 9: τροποποίηση φρασεολογίας Άρθρο 25: αντικατάσταση του εδαφίου (2) με νέο εδάφιο (στοιχεία που καταχωρίζονται στο μητρώο)

8 Σκοπός του Νόμου Η ρύθμιση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που παρέχονται στο πλαίσιο διοίκησης ιδιωτικών εταιρειών από άλλες επιχειρήσεις.

9 Εποπτικές Αρχές … υπό την ιδιότητα τους ως Εποπτικές Αρχές στο πλαίσιο των περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων.

10 Εξαιρούμενο πρόσωπο Εξαιρούμενο πρόσωπο, σημαίνει:
μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης της οποίας η πλειοψηφία των ομόρρυθμων εταίρων ή των μετόχων και των διευθυντών είναι μέλη του ΣΕΛΚ, και θυγατρική εταιρεία, αμέσως ή εμμέσως, οποιωνδήποτε από τους πιο πάνω.

11 Δικαιούχο πρόσωπο «δικαιούχα πρόσωπα» σημαίνει τα εξαιρούμενα πρόσωπα τα οποία εποπτεύονται από τις αντίστοιχες εποπτικές τους αρχές και τα αδειούχα πρόσωπα.

12 Πεδίο εφαρμογής του Νόμου [άρθρο 3]
Εφαρμόζεται σε πρόσωπα που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες στην ή από τη Δημοκρατία. Εξαιρούνται: (α) τα εξαιρούμενα πρόσωπα και (β) ΚΕΠΕΥ και πιστωτικά ιδρύματα που ασκούν διοικητικές υπηρεσίες στα πλαίσια των εργασιών τους.

13 Πεδίο εφαρμογής του Νόμου [άρθρο 3]
Τα φυσικά πρόσωπα που εργοδοτούνται από τους πιο πάνω εξαιρούνται της εφαρμογής του παρόντος Νόμου, μόνο εφόσον ασκούν διοικητικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της άσκησης των εργασιών που τους ανατίθενται από τον εργοδότη τους. [εδάφιο 2] Εταιρείες Διαχείρισης, Εταιρείες Επενδύσεων Μεταβλητού Κεφαλαίου, Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών [εδάφιο 4] Νομικό πρόσωπο το οποίο ανήκει αποκλειστικά σε αδειούχο πρόσωπο, δεν υπόκειται στις πρόνοιες του παρόντος Νόμου. [εδάφιο 5]

14 Πεδίο εφαρμογής του Νόμου [άρθρο 3]
Η παροχή διοικητικών υπηρεσιών, είτε αυτή παρέχεται από εργοδοτούμενο αδειούχου προσώπου είτε από τρίτο πρόσωπο μετά από εξωτερική ανάθεση δυνάμει του άρθρου 17 του παρόντος Νόμου, θεωρείται ως παροχή διοικητικών υπηρεσιών από το ίδιο το αδειούχο πρόσωπο. [εδάφιο 6]

15 Πεδίο εφαρμογής του Νόμου [άρθρο 3]
Οποιοδήποτε πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και διοίκησης εμπιστευμάτων, θα πρέπει να προσδιορίζει και επαληθεύει την ταυτότητα των πραγματικών δικαιούχων εμπιστεύματος. Πρόσωπο το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες αυτές οφείλει να τηρεί τις πιο πάνω πληροφορίες στην Κυπριακή Δημοκρατία και, ανά πάσα στιγμή, να είναι σε θέση να προβεί σε αποκάλυψη τους ή διάθεση τους προς επιθεώρηση στην αρμόδια Εποπτική Αρχή. [εδάφιο 7] 12/11/2013

16 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
Υπηρεσίες διαχείρισης και διοίκησης Εμπιστευμάτων Η ανάληψη ή παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εταιρειών, που περιλαμβάνει, χωρίς περιορισμό, τη διαχείριση ή τη διοίκηση εταιρειών, ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών, ή άλλων οργανισμών με ή χωρίς ξεχωριστή νομική οντότητα οπουδήποτε και εάν αυτά έχουν συσταθεί ή εγκαθιδρυθεί και η παροχή των υπηρεσιών που αναφέρονται πιο κάτω:

17 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
Υπηρεσίες παροχή συμβούλων νομικών προσώπων. Παροχή γραμματέα, ή βοηθού γραμματέα, νομικών προσώπων. Κατοχή μετοχικού κεφαλαίου νομικών προσώπων και εγγραφή του κατόχου στα αντίστοιχα μητρώα εγγεγραμμένων μετόχων εκ μέρους και για λογαριασμό τρίτων.

18 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
Παροχή διεύθυνσης εγγεγραμμένου γραφείου και ή της επίσημης ταχυδρομικής και/ή ηλεκτρονικής διεύθυνσης εταιρειών. Παροχή ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων συνεταίρων σε συνεταιρισμούς. Παροχή άλλων υπηρεσιών, ανάλογων ή σε συνάρτηση με τις υπηρεσίες που περιγράφονται στις πιο πάνω παραγράφους, σε σχέση με άλλα νομικά πρόσωπα ή οργανισμούς με ή χωρίς ξεχωριστή νομική οντότητα. 12/11/2013

19 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
Άνοιγμα ή διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών Φύλαξη χρηματοοικονομικών μέσων για λογαριασμό πελατών, περιλαμβανομένης της θεματοφυλακής [εδάφιο 1]

20 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
Παροχή διοικητικών υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα όπου δεν απαιτείται άδεια [εδάφιο 3]: (α) Ανάληψη καθηκόντων συμβούλου εταιρείας: Της οποίας οι τίτλοι είναι εισηγμένοι σε ρυθμιζόμενη αγορά Υπόκειται σε εποπτικό έλεγχο από Εποπτική Αρχή και υποχρεούται να έχει μη εκτελεστικούς ανεξάρτητους συμβούλους Στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ή άλλος δημόσιος φορέας κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών

21 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
(α) Ανάληψη καθηκόντων συμβούλου εταιρείας (συνέχεια): Η οποία ανήκει κατά τουλάχιστον 25%: Στο πρόσωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες, ή/και στη σύζυγό του ή/και σε μέλη της οικογένειας μέχρι 4ου βαθμού συγγένειας. Σε εταιρεία που ανήκει εξολοκλήρου στο πρόσωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες, ή/και στη σύζυγό του ή/και σε οικογένειας μέχρι 4ου βαθμού συγγένειας. Σε εμπίστευμα του οποίου το πρόσωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες, ή/και η σύζυγός του ή/και συγγενικό πρόσωπο μέχρι 4ου βαθμού συγγένειας, είναι οι μόνοι δικαιούχοι. Όπου η εταιρεία είναι ο αποκλειστικός εργοδότης του προσώπου που παρέχει τις υπηρεσίες ή η εταιρεία ανήκει σε όμιλο εταιρειών του οποίου είναι μέλος ο εργοδότης. Η οποία είναι θυγατρική των πιο πάνω εταιρειών.

22 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
(α) Ανάληψη καθηκόντων συμβούλου εταιρείας (συνέχεια): Σε λιγότερο από 10 εταιρείες (εξαιρουμένων των προαναφερθέντων περιπτώσεων) και νοουμένου ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ή πρόσωπα δεν ελέγχουν σωρευτικά το διοικητικό συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας.

23 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
(β) Ανάληψη καθηκόντων γραμματέα εταιρείας από φυσικό πρόσωπο κάτοικο Κύπρου: Η οποία ανήκει κατά τουλάχιστον 50%: Στο πρόσωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες, ή/και στη σύζυγό του ή/και σε μέλη της οικογένειας μέχρι 4ου βαθμού συγγένειας. Σε εταιρεία που ανήκει εξολοκλήρου στο πρόσωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες, ή/και στη σύζυγό του ή/και σε οικογένειας μέχρι 4ου βαθμού συγγένειας. Σε εμπίστευμα του οποίου το πρόσωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες, ή/και η σύζυγός του ή/και συγγενικό πρόσωπο μέχρι 4ου βαθμού, είναι οι μόνοι δικαιούχοι. Όπου η εταιρεία είναι ο αποκλειστικός εργοδότης του προσώπου που παρέχει τις υπηρεσίες ή η εταιρεία ανήκει σε όμιλο εταιρειών του οποίου είναι μέλος ο εργοδότης. Η οποία είναι θυγατρική των πιο πάνω εταιρειών.

24 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
(γ) Ανάληψη καθηκόντων εμπιστευματοδόχου: Όπου το πρόσωπο που παρέχει τις υπηρεσίες είναι ο εμπιστευματοπάροχος ή όπου όλοι οι δικαιούχοι του εμπιστεύματος είναι ο ίδιος ή/και η σύζυγος του ή μέλη της οικογένειας μέχρι 4ου βαθμού συγγένειας. (δ) Ανάληψη καθηκόντων εμπιστευματοδόχου εμπιστεύματος που δημιουργείται δυνάμει διαθήκης φυσικού προσώπου. (ε) Διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών εταιρείας που πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην υποπαράγραφο (α) πιο πάνω.

25 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 4]
Παροχή διοικητικών υπηρεσιών από εταιρείες όπου δεν απαιτείται άδεια [εδάφιο 4]: (α) Παροχή υπηρεσιών αποκλειστικά στις μητρικές τους επιχειρήσεις, στις θυγατρικές τους και σε άλλες θυγατρικές των μητρικών τους εταιρειών (β) Παροχή υπηρεσιών εμπιστευματοδόχου όταν αυτές παρέχονται προς εμπίστευμα και πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα: Η εταιρεία ανήκει αποκλειστικά σε φυσικό πρόσωπο, στη σύζυγό του και σε συγγενικά πρόσωπα μέχρι 4ου βαθμού, Όλοι οι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, και Η εταιρεία έχει ως γραμματέα δικαιούχο πρόσωπο είτε φυσικό πρόσωπο κάτοικο Κύπρου.

26 Διοικητικές Υπηρεσίες [άρθρο 5]
Μόνο τα δικαιούχα πρόσωπα δύνανται να παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες: Φυσικά πρόσωπα που εργοδοτούνται από δικαιούχα πρόσωπα εξαιρούνται της εφαρμογής του παρόντος Νόμου, μόνο εφόσον ασκούν διοικητικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της άσκησης των εργασιών που τους ανατίθενται από τον εργοδότη τους.

27 Λειτουργός Συμμόρφωσης [άρθρο 9]
Το αδειούχο πρόσωπο οφείλει να εργοδοτεί Λειτουργό Συμμόρφωσης (ΛΣ), όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 9 (1) του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες Δραστηριότητες Νόμου. Ανώτερο στέλεχος Να διαθέτει ικανότητα, γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη Ο ΛΣ δηλώνεται τόσο στο Σύνδεσμο όσο και στη ΜΟΚΑΣ.

28 Εξωτερική ανάθεση [άρθρο17]
Παροχή συνεχούς και ικανοποιητικής υπηρεσίας στους πελάτες και εκτέλεση των διοικητικών υπηρεσιών σε συνεχή και ικανοποιητική βάση Η οποιαδήποτε εξωτερική ανάθεση δύναται να γίνεται σε πρόσωπα εντός της Δημοκρατίας. Εξακολουθεί να έχει πλήρη ευθύνη για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που υπέχει δυνάμει του παρόντος Νόμου και του Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου.

29 Διάφορα άρθρα Φύλαξη χρηματοοικονομικών μέσων πελατών [άρθρο 18]
Φύλαξη κεφαλαίων πελατών [άρθρο 19] Κατάθεση κεφαλαίων πελατών [άρθρο 20] Χρήση χρηματοοικονομικών μέσων και κεφαλαίων πελατών [άρθρο 21]

30 Τήρηση και δημοσίευση Μητρώου ΕΠΔΥ [άρθρο 25]
Η Επιτροπή (καθώς και όλες οι Εποπτικές Αρχές) συστήνει και διατηρεί ελεύθερα προσβάσιμο από το κοινό Μητρώο στο οποίο εγγράφονται τα αδειούχα πρόσωπα. Η Επιτροπή δημοσιοποιεί το Μητρώο με δημοσίευση στον διαδικτυακό της τόπο, ή το δημοσιοποιεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ήθελε αποφασίσει. Η Επιτροπή αναρτά σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα της το σύνδεσμο (link) για την πρόσβαση στα αντίστοιχα μητρώα τα οποία τηρούνται από τις εποπτικές αρχές των δικαιούχων προσώπων.

31 Κατάρτιση και Τήρηση Μητρώου Εμπιστευμάτων [άρθρο 25Α]
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) καταρτίζουν και τηρούν Μητρώο Εμπιστευμάτων. Ο ΣΕΛΚ καταρτίζει και τηρεί Μητρώο Εμπιστευμάτων αναφορικά με κάθε εμπίστευμα που διέπεται από το Κυπριακό Δίκαιο και έχει ένα (1) εκ των εμπιστευματοδόχων κάτοικο Κύπρου, ο οποίος είναι εξαιρούμενο πρόσωπο που εποπτεύεται από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, υπό την ιδιότητα του ως Εποπτική Αρχή.

32 Κατάρτιση και Τήρηση Μητρώου Εμπιστευμάτων [άρθρο 25Α]
Τα Μητρώα Εμπιστευμάτων δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό αλλά είναι διαθέσιμα προς επιθεώρηση από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές. Οι Εποπτικές Αρχές δύνανται να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από το Νόμο

33 Κατάρτιση και Τήρηση Μητρώου Εμπιστευμάτων [άρθρο 25Α]
Πληροφορίες που πρέπει να τηρούνται: Το όνομα του εμπιστεύματος, Τα ονόματα και την πλήρη διεύθυνση κάθε εμπιστευματοδόχου κατά πάντα σχετικό χρόνο, Η ημερομηνία δημιουργίας του εμπιστεύματος, Η ημερομηνία τυχόν αλλαγής του δικαίου που διέπει το εμπίστευμα, και Η ημερομηνία τερματισμού του εμπιστεύματος.

34 Κατάρτιση και Τήρηση Μητρώου Εμπιστευμάτων [άρθρο 25Α]
Υποχρεώσεις εμπιστευματοδόχων προς Εποπτική Αρχή: Γνωστοποίηση για τη δημιουργία νέου εμπιστεύματος εντός 15 ημερών από τη δημιουργία του εμπιστεύματος. Γνωστοποίηση για τυχόν αλλαγές στις πληροφορίες που τηρούνται εντός 15 ημερών από τη σχετική αλλαγή.

35 Ποινικό αδίκημα [άρθρο 26]
Πρόσωπο που παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με τα άρθρα 5, 24 ή/και 25Α, διαπράττει ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€ ) ή και με τις δύο αυτές ποινές.

36 Ενέργειες και Κανονισμοί Συνδέσμου (Καν. 1.201)
Ενέργειες και Κανονισμοί Συνδέσμου (Καν )

37 Ενέργειες Συνδέσμου Σύσταση ξεχωριστής Επιτροπής στο Σύνδεσμο
Τροποποίηση των Κανονισμών του Συνδέσμου Έκδοση ξεχωριστού πιστοποιητικού άσκησης επαγγέλματος Διατήρηση ξεχωριστού μητρώου με όσους αδειοδοτούνται από το Σύνδεσμο

38 Ενέργειες Συνδέσμου Επικαιροποίηση της Οδηγίας για το Ξέπλυμα Παράνομου Χρήματος Στενή και τακτική συνεργασία με τις υπόλοιπες εποπτικές αρχές για ομοιομορφία στους χειρισμούς, καθώς και με ΥπΟικ, Κεντρική Τράπεζα και ΜΟΚΑΣ Συμμετοχή στην τροποποίηση της νομοθεσίας

39 Ενέργειες Συνδέσμου Συναντήσεις με την Τρόικα – συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Σχεδίου Δράσης Κατάρτιση των μελών Νέα εξειδικευμένη εποπτική διαδικασία (monitoring) Αναβάθμιση της ιστοσελίδας για παροχή δυνατότητας απευθείας ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης. Κυκλοφορία ενημερωτικών εγκυκλίων

40 Κανονισμοί Συνδέσμου Έναρξη ισχύος νέων Κανονισμών: 1/1/2013
Κύριες τροποποιήσεις: Νέα ερμηνεία του όρου «Δημόσια Άσκηση του Επαγγέλματος» [Καν § 4] Ξεχωριστή αναφορά σε Παρόχους Διοικητικών Υπηρεσιών [Καν § 12 – 17] Έκδοση ξεχωριστού πιστοποιητικού άσκησης επαγγέλματος, τόσο σε άτομα όσο και εταιρείες.

41 Πιστοποιητικά Άσκησης Επαγγέλματος
Για άτομα: Για εταιρείες:

42 Πιστοποιητικά Άσκησης Επαγγέλματος
Προϋποθέσεις για απόκτηση ατομικού Πιστοποιητικού Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών: 2 χρόνια μέλος αναγνωρισμένου σώματος λογιστών. 3 χρόνια πρακτική πείρα, εκ των οποίων τα 2 χρόνια να είναι μετά την εισδοχή του ως μέλος αναγνωρισμένου σώματος λογιστών. Επιτυχία στις εξετάσεις καταλληλότητας F4 Εταιρική και Επιχειρηματική Νομοθεσία και F6 Φορολογία, με βάση την Κυπριακή νομοθεσία.

43 Πιστοποιητικά Άσκησης Επαγγέλματος
Προϋποθέσεις για απόκτηση εταιρικού Πιστοποιητικού Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών: τουλάχιστον 50% των διευθυντών (ή συνεταίρων) είναι Mέλη του Συνδέσμου, οι οποίοι κατέχουν πιστοποιητικό παροχής διοικητικών υπηρεσιών, και οι συνεταίροι και διευθυντές που αναφέρονται στην υποπαράγραφο πιο πάνω, ελέγχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου σύμφωνα με τη συμφωνία του συνεταιρισμού ή το καταστατικό της εταιρείας.

44 Πιστοποιητικά Άσκησης Επαγγέλματος
Προϋποθέσεις χορήγησης εταιρικού Πιστοποιητικού Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών σε θυγατρικές εταιρείες, εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί από το Σύνδεσμο: Ανήκουν εξολοκλήρου στην αδειοδοτημένη εταιρεία, και τουλάχιστον 50% των διευθυντών (ή συνεταίρων) είναι Mέλη του Συνδέσμου, οι οποίοι κατέχουν πιστοποιητικό παροχής διοικητικών υπηρεσιών. Όλες οι πιο πάνω εταιρείες θα πρέπει να έχουν συσταθεί σύμφωνα με το κυπριακό εταιρικό δίκαιο.

45 Ανάκληση / Αναστολή ισχύος Πιστοποιητικού Άσκησης Επαγγέλματος
Όταν ο οίκος ή/και οι διευθυντές του δηλώσουν ότι δεν παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες Μη καταβολή του ετήσιου τέλους από τους οίκους για διατήρηση του εν λόγω Πιστοποιητικού Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οίκος ή Μέλος έχει πάψει να πληροί τα κριτήρια για αδειοδότηση Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οίκος ή Μέλος δεν συμμορφώνεται με τους Κανονισμούς του Συνδέσμου ή/και με την κείμενη νομοθεσία.

46 Μητρώο ΕΠΔΥ [άρθρο 25 του νόμου]
Σε μηχανογραφημένη μορφή στα γραφεία του Συνδέσμου. Αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Αναρτημένος σύνδεσμος (Link) στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

47 Θυγατρικές εταιρείες αδειοδοτημένων εταιρειών [άρθρο 25 του νόμου]
Όλες οι εταιρείες που έχουν λάβει πιστοποιητικό παροχής διοικητικών υπηρεσιών από το Σύνδεσμο, υποχρεούνται όπως υποβάλουν στο Σύνδεσμο κατάλογο με τις θυγατρικές τους εταιρείες που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες και ανήκουν εξολοκλήρου σε αδειοδοτημένες από το ΣΕΛΚ εταιρείες. Οι καταχωρίσεις γίνονται μέσω καθορισμένου εντύπου.

48 Αρχείο εργοδοτουμένων σε ΕΠΔΥ [άρθρο 25 του νόμου]
Όλες οι εταιρείες που κατέχουν Πιστοποιητικό Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών από το Σύνδεσμο όπως υποβάλουν κατάλογο με τα φυσικά πρόσωπα τα οποία εργοδοτούνται από τις εταιρείες αυτές και παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες στο πλαίσιο των εργασιών τους. Οι καταχωρίσεις γίνονται μέσω καθορισμένου εντύπου.

49 Μητρώο Εμπιστευμάτων [άρθρο 25Α του νόμου]
Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές καταρτίζουν και τηρούν Μητρώο Εμπιστευμάτων [εδάφιο 1] Τηρείται σε μηχανογραφημένη μορφή στα γραφεία του Συνδέσμου. Δεν είναι διαθέσιμο για δημόσια θέαση, αλλά μόνο για επιθεώρηση από τις αρμόδιες αρχές. Οι καταχωρίσεις γίνονται μέσω του καθορισμένου εντύπου.

50 Εποπτεία (Monitoring)
Σε συνεργασία με το ACCA. Ξεχωριστή εποπτική διαδικασία “AML/Rules & Regulations”, βασισμένη στην Οδηγία του Συνδέσμου για το Ξέπλυμα Παράνομου Χρήματος, στη σχετική νομοθεσία καθώς και σε στους Κανονισμούς του Συνδέσμου. Αξιολόγηση του κινδύνου για κάθε εταιρεία από το Σύνδεσμο (off-site assessment). Διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων (on-site surveillance)

51 Εποπτεία (Monitoring)
Αξιολόγηση του κινδύνου για κάθε εταιρεία από το Σύνδεσμο (off-site assessment) Συμπλήρωση του καθορισμένου ερωτηματολογίου σε ετήσια βάση από όλες τις αδειοδοτημένες εταιρείες. Αξιολόγηση του ερωτηματολογίου σε μηχανογραφημένη μορφή και κατάταξη των εταιρειών ανάλογα με το βαθμό του ρίσκου τους. Διεξαγωγή των επιτόπιων εποπτικών ελέγχων στη βάση της πιο πάνω αξιολόγησης κινδύνων.

52 Υποχρεώσεις Μελών

53 Συνεχείς Υποχρεώσεις Μελών
Εφαρμογή της Οδηγίας του Συνδέσμου για το ΞΠΧ. Τήρηση του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, και ειδικότερα τα άρθρα: 60 – 63: Μέτρα Δέουσας Επιμέλειας 64: Αυξημένα Μέτρα Δέουσας Επιμέλειας 65-67: Εργασία με / από τρίτα πρόσωπα 68: Διαδικασία τήρηση αρχείων 69: Διαδικασίες εσωτερικής αναφοράς και αναφοράς στη ΜΟΚΑΣ

54 Πρόσθετες Υποχρεώσεις Μελών
Ετοιμασία Εγχειριδίου Διαδικασιών για τον εντοπισμό, πρόληψη και αποτροπή ξεπλύματος παράνομου χρήματος (AML Procedures Manual) Ετήσια Έκθεση Συμμόρφωσης από κάθε οίκο, η οποία θα ετοιμάζεται από το Λειτουργό Συμμόρφωσης και θα υποβάλλεται στο ΣΕΛΚ Δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΛΣ Δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης του υπόλοιπου προσωπικού Ετοιμασία/επικαιροποίηση του Εγχειρισδίου Διαδικασιών Αριθμό τυχόν ύποπτων συναλαγών που αναφέρθηκαν εσωτερικά στον ΛΣ Αριθμό ύποπτων συναλλαγών που αναφέρθηκαν στην ΜΟΚΑΣ [ΓΕ 5/2015]

55 Συνεχείς Υποχρεώσεις Μελών
Τήρηση των Κανονισμών του Συνδέσμου αναφορικά με την: Επαγγελματική Ασφαλιστική Κάλυψη Συνέχιση της άσκησης του επαγγέλματος Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη. Έγκαιρη πληροφόρηση του Συνδέσμου σε σχέση με: Την τήρηση του Μητρώου Εμπιστευμάτων Την τήρηση του αρχείου θυγατρικών εταιρειών Την τήρηση του αρχείου εργοδοτουμένων

56 Συνεχείς Υποχρεώσεις Μελών
Εφαρμογή διαδικασιών για προσέγγιση και αξιολόγηση των πελατών με βάση τον κίνδυνο (Risk based approach). Τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και των Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων, σχετικά με το θέμα της Ανεξαρτησίας.

57 Μέτρα στα οποία προβαίνει ο Σύνδεσμος
Παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης στα Μέλη σε θέματα ΠΔΥ και ΞΠΧ Έκδοση Οδηγών με κατευθυντήριες γραμμές για την πρακτική τήρηση της νομοθεσίας για το ΞΠΧ και για την παροχή διοικητικών υπηρεσιών Έκδοση ενημερωτικών εγκυκλίων Συνεχής συνεργασία και αλληλοενημέρωση με τις υπόλοιπες Εποπτικές Αρχές, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τη ΜΟΚΑΣ. Μελέτη και προετοιμασία για την εισαγωγή της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας

58 Μέτρα στα οποία προβαίνει ο Σύνδεσμος
Συνεργασία με τρίτους φορείς: Εταιρεία Infocredit: Συμφωνία για ειδικά μειωμένες τιμές για διεξαγωγής έρευνας εταιρειών από το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών. Εταιρεία World Compliance: Συμφωνία για ειδικά μειωμένες τιμές για μέλη του ΣΕΛΚ για παροχή υπηρεσιών κανονιστικής συμμόρφωσης μέσω της πλατφόρμας τους. Εταιρεία Vinci Works: Παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και υποστήριξης στα Μέλη μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας σε θέματα ΞΠΧ, κανονιστικής συμμόρφωσης, μηχανισμών αξιολόγησης κινδύνων, ετοιμασίας εγχειριδίων διαδικασιών.

59 Σχέδιο Δράσης για το ΞΠΧ από την Τρόικα

60 Τρόικα Η Τρόικα παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο θέμα, αφού το έχει περιλάβει στις ενέργειες για καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος. “The AML Action Plan by Cyprus on customer due diligence and entity transparency” Όλες οι εποπτικές αρχές αξιολογούνται από την Τρόικα κάθε τρίμηνο.

61 Τρόικα – Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης
“Implement adequate supervision” S/N Description of action Due quarter 6.5.1 On a quarterly basis, in the context of the programme review, starting Q4-2013, the CySEC, CBA and ICPAC will, on a confidential basis, share anonymised information with the programme partners by granting access, to supervisory assessments and information about enforcement actions applied for non-compliance and /or violations of laws and regulations. ongoing

62 Συζήτηση – Απορίες

63 Ευχαριστώ για την προσοχή σας Γενικός Διευθυντής ΣΕΛΚ
Κυριάκος Ιορδάνου Γενικός Διευθυντής ΣΕΛΚ


Κατέβασμα ppt "Κυριάκος Ιορδάνου Γενικός Διευθυντής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google