Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

3 Περιεχόμενα Στόχος της Δράσης Προϋπολογισμός της Δράσης
Προϋπολογισμός Έργων – Διάρκεια Υλοποίησης των Έργων Δυνητικοί Δικαιούχοι Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας Επιλέξιμες Δαπάνες Κανονισμός De Minimis Υποβολή Επενδυτικού Σχεδίου Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων– Έγκριση Πράξεων Τρόποι Καταβολής Χρηματοδότησης Προϋποθέσεις Χρήσης Escrow Account Πληροφορίες για το κοινό

4 1. Στόχος της Δράσης Η ενίσχυση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέας τουριστικής επιχείρησης από ΜΜΕ σε συγκεκριμένους τομείς τουριστικής δραστηριότητας του Ν.4276/2014 και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (Αθλητικός, Θαλάσσιος Τουρισμός και Τουρισμός Υπαίθρου). Η δημιουργία τουριστικών μονάδων και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας μεγιστοποιώντας τη συμβολή του τουρισμού στα οικονομικά μεγέθη και στους δείκτες απασχόλησης της Χώρας μας.

5 2. Προϋπολογισμός της Δράσης
Ο Προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε € και θα κατανεμηθεί ανά ομάδα Περιφερειών ως εξής: Η Δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Π/Υ (Δ/Δ) € Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη Αττική Στερεά Ελλάδα Νότιο Αιγαίο ΣΥΝΟΛΟ

6 3. Προϋπολογισμός Έργων – Διάρκεια Υλοποίησης
από έως € για κάθε επενδυτικό σχέδιο. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των ,00 €, το ποσό πέραν της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του σχεδίου. διάρκεια υλοποίησης μέχρι τριάντα (30) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης.

7 Ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης
Ποσοστά Ενίσχυσης Περιφέρειες (για το σύνολο των Περιφερειών της Χώρας) Δημόσια Επιχορήγηση (Κοινοτική και Εθνική) (%) Ιδιωτική Συμμετοχή (%) 45 55 Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας (η επίτευξη του στόχου ελέγχεται ένα χρόνο μετά την υλοποίηση της επένδυσης από τον δικαιούχο (ημερομηνία τελευταίου παραστατικού τιμολόγιο/εξόφληση). 50

8 Επισημάνσεις σχετικά με την ιδιωτική συμμετοχή:
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι η προσκόμιση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αποδεικτικών στοιχείων εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον του 60% του προτεινόμενου (επιχορηγούμενου) προϋπολογισμού του Επενδυτικού Σχεδίου. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση έγκρισης δανείου ή Βεβαίωσης Τράπεζας για πρόθεση δανειοδότησης του Επενδυτικού Σχεδίου (προέγκριση δανείου) δεν θα πρέπει να αναφέρεται στο σχετικό δικαιολογητικό ότι χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος με εκχώρηση της επιχορήγησης). Η έγκριση δανείου όσο και η βεβαίωση για πρόθεση δανειοδότησης θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής   της αίτησης του επενδυτή. Η εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής αποτελεί βασικό βαθμολογούμενο κριτήριο με το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας.

9 4. Δυνητικοί δικαιούχοι Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού και θα διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης μέχρι και την 1η εκταμίευση της επιχορήγησης. Ειδικότερα, επιλέξιμες είναι οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων : Κατηγορία Α. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

10 4. Δυνητικοί δικαιούχοι Κατηγορία Β. Επιχειρήσεις Τουριστικών Καταλυμάτων, σύμφωνα με τους «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ» της δράσης, που έχουν συσταθεί και για τις οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης ισχύουν σωρευτικά: Έχουν αποκτήσει έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 του Παραρτήματος V ή/και τους ΚΑΔ : ή Το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα από τη σύστασή του (μηδενικός κύκλος εργασιών). Δεν έχει γνωστοποιηθεί ή εκδοθεί άδεια (σήμα) λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος. Διαθέτουν άδεια δόμησης για το συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα.

11 4. Δυνητικοί δικαιούχοι Διευκρινίζεται ότι:
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση. Κατ’ εξαίρεση, σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να προσκομιστεί (όπου απαιτείται βάσει των φορολογικών διατάξεων) βεβαίωση έναρξης εργασιών με ΚΑΔ ή τον Στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης μέχρι την τελική πιστοποίηση. Στη κατηγορία Α, για τα κύρια και μη κύρια τουριστικά καταλύματα απαιτείται μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης η έκδοση/γνωστοποίηση ειδικού σήματος λειτουργίας.

12 4. Δυνητικοί δικαιούχοι Αυτό ισχύει και για επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σε κτιριακές υποδομές τουριστικών καταλυμάτων για τα οποία: α) έχει επέλθει διακοπή της υφιστάμενης άδειας (σήμα) λειτουργίας λόγω παύσης της δραστηριότητας της επιχείρησης ή β) έχει επέλθει διακοπή της υφιστάμενης άδειας (σήμα) λειτουργίας, έχει εγκαταλειφθεί η λειτουργία τους και οι κτιριακές της υποδομές διατίθενται με πώληση ή εκμίσθωση σε νέα επιχείρηση (ΑΦΜ) που θα συσταθεί σύμφωνα με τους όρους της παρούσας δράσης. Η διακοπή του σήματος λειτουργίας και για τις δύο ως άνω υπο- περιπτώσεις θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον (τρεις) 3 μήνες πριν την ημερομηνία της προκήρυξης της Δράσης. Δεν είναι δυνατή η σύσταση νέας επιχείρησης (ΑΦΜ) με εταίρο την προηγούμενη επιχείρηση ή τους εταίρους/μέτοχους αυτής για την εκμετάλλευση του ιδίου καταλύματος (σήμα λειτουργίας).

13 5. Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας
5.1.1 ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ Ξενοδοχεία Περιορισμοί : Κατάταξη σε κατηγορία 3*** (τριών αστέρων) και άνω Δυναμικότητα Δέκα (10) έως και πενήντα (50) κλίνες. Δυναμικότητα ξενοδοχειακού καταλύματος μεγαλύτερη των πενήντα (50) κλινών, δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού/απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα ωστόσο του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των πενήντα (50) κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ιδία κεφάλαια. Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979 Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) Ξενώνες φιλοξενίας νέων

14 5. Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας
5.1.2 ΜΗ ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες Περιορισμοί : Ελάχιστος Αριθμός κατοικιών: Τρεις (3) (Επισημαίνεται ότι το σύνολο των καταλυμάτων αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων – τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών υποχρεωτικώς θα πρέπει να ενσωματώνονται στο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας) Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα Κατάταξη σε κατηγορία 3 κλειδιά και άνω Ελάχιστη δυναμικότητα Δέκα (10) κλίνες

15 5. Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας
5.2 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ 5.3. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Αθλητικός Τουρισμός Θαλάσσιος τουρισμός Τουρισμός υπαίθρου Άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού  Επισήμανση: Επενδύσεις που αφορούν στους ΚΑΔ   και είναι επιλέξιμες μόνον όταν συνδέονται  με τη  δημιουργία/υποστήριξη ΚΕΠΑΤ (Κέντρων Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού) 5.4 ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που εντάσσονται στον πίνακα των ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (ΚΑΔ) της δράσης.

16 6. Επιλέξιμες Δαπάνες Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ
ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ ΠΟΣΟΣΤΟ / ΠΟΣΟ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 1. Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και Περιβάλλων χώρος 80% 2. Μηχανήματα – Εξοπλισμός- Εγκαταστάσεις και Εξοπλισμός Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος 100% 3. Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης μέχρι 3.000,00€ ανά πιστοποιητικό συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών της πιστοποίησης δαπανών και μέχρι €. 4. Προβολή – Προώθηση - Συμμετοχή σε Εκθέσεις μέχρι € 5 Δαπάνες τεχνικών μελετών Μηχανικού και υπηρεσιών Φοροτεχνικού και Νομικού Συμβούλου. μέχρι € 6. Λογισμικά και Υπηρεσίες Λογισμικού μέχρι € 7. Μεταφορικά μέσα μέχρι € 8. Σύνταξη και Παρακολούθηση υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου μέχρι €

17 …διευκρινίσεις σχετικά με τις δαπάνες
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης. δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 25% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους δεκαέξι (16) μήνες υλοποίησης της επένδυσης. οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση των δαπανών της κατηγορίας 1 «Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και Περιβάλλων χώρος» του Ε.Σ. απαιτείται να έχουν εκδοθεί εντός των πρώτων 12 μηνών από την ημερομηνία ένταξης.

18 7. Κανονισμός De Minimis Η δράση εμπίπτει στον κανονισμό De Minimis:
Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτήν τη Δράση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των €. Υπολογίζεται το άθροισμα των ενισχύσεων που ελήφθησαν κατά το έτος ένταξης της ενίσχυσης σε αυτήν τη Δράση και τα δύο (2) προηγούμενα ημερολογιακά έτη, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1407/2013 της Επιτροπής (DE MINIMIS).

19 8. Υποβολή επενδυτικού σχεδίου
Ηλεκτρονική υποβολή  Περίοδος υποβολής των επενδυτικών σχεδίων: από 18/12/2017 έως 28/03/2018. Οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης να υποβάλουν ταυτοχρόνως στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ( Ηλεκτρονικό Φάκελο Υποψηφιότητας. Ο φάκελος αυτός θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (π.χ. αρχείο τύπου pdf). ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι κάθε επισυναπτόμενο έγγραφο θα πρέπει να έχει χωρητικότητα μέχρι 10 ΜΒ.

20 9. Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων – Έγκριση Πράξεων
9. Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων – Έγκριση Πράξεων Η αξιολόγηση γίνεται σε δύο στάδια:: 1Ο στάδιο: έλεγχος τυπικών προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών συμμετοχής του ηλεκτρονικού φακέλου υποψηφιότητας 2Ο στάδιο: αξιολόγηση των προτάσεων από έναν (1) αξιολογητή ,με βάση τα κριτήρια της αναλυτικής πρόσκλησης: Κατάσταση εταίρων/μετόχων εταιρίας (κατηγορία Α και Β) Επενδυτικό Σχέδιο Οι εντάξεις των επενδυτικών σχεδίων πραγματοποιούνται με βάση τη σειρά βαθμολογικής κατάταξης και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων (συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης κατά ποσοστό 20%), ανά Ομάδα Περιφερειών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα εντάσσονται όλα τα επενδυτικά σχέδια που ισοβαθμούν.

21 10. Τρόποι Καταβολής Χρηματοδότησης
Προκαταβολή έως 40% επί του προϋπολογισμού μετά την απόφαση ένταξης με ισόποση εγγυητική επιστολή Εκχώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης (εκτός της προκαταβολής) σε τράπεζα για την παροχή βραχυπρόθεσμου δανείου Χρήση Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) Ηλεκτρονική υποβολή στο ΠΣΚΕ πριν από την αίτηση ενδιάμεσης επαλήθευσης Αιτήματα Ενδιάμεσης Επαλήθευσης - Πιστοποίησης δαπανών Είναι δυνατόν να υποβληθούν μέχρι δύο (2) το πολύ και μετά την εκτέλεση τουλάχιστον του 25% του επιχορηγούμενου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (υποβληθείσες δαπάνες) και έως την εκτέλεση του 80% του επιχορηγούμενου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (υποβληθείσες δαπάνες).

22 11. Προϋποθέσεις Χρήσης Escrow Account
Επιλέγεται ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ πριν από την αίτηση ενδιάμεσης επαλήθευσης. Ο δικαιούχος ενεργοποιεί τη δυνατότητα χρήσης Escrow Account στην Αίτηση Ενδιάμεσης Επαλήθευσης Δαπανών για εγκεκριμένες και διακριτές υλοποιηθείσες δαπάνες. Η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο δικαιούχος έχει δικαίωμα είσπραξης μέρους της επιχορήγησης (έως το 40%) μέσω προκαταβολής, παράλληλα με τη χρήση του Escrow Account. Πριν από την ενεργοποίηση, ο δικαιούχος υποχρεούται να καταβάλει στον πάροχο/προμηθευτή το τυχόν μη εγκεκριμένο και μη επιχορηγούμενο μέρος ή μη επιλέξιμο τμήμα (π.χ. ΦΠΑ) κάθε τιμολογίου, καθώς και τους όποιους φόρους.

23 12. Πληροφορίες για το κοινό
Γρ. Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Λεωφ. Μεσογείων 56, Αθήνα Δευτέρα - Παρασκευή, 8.00 πμ μμ Δευτέρα – Παρασκευή από σταθερό με αστική χρέωση από τις 8.00 πμ έως τις 7.00 μμ Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & Εταίρων:

24 diaxeiristiki.gr @diaxeiristiki
Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & Περιφερειακών Μονάδων: diaxeiristiki.gr @diaxeiristiki

25


Κατέβασμα ppt "Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google