Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασιακό καθεστώς ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασιακό καθεστώς ιδιωτικών εκπαιδευτικών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασιακό καθεστώς ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Ιδιωτικη εκπαιδευςη

2 Το ςυνταγματικο πλαιςιο της ιδιωτικης εκπαιδευςης
Ατομικό δικαίωμα (άρθρο 16 παράγρ. 8) <<ο νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σε αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού τους. Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται>>.

3 Το νομοθετικο πλαιςιο της ιδιωτικης εκπαιδευςης
Ν. 682/77 <<περί ιδιωτικών σχολείων γενικής εκπαιδεύσεως και σχολικών οικοτροφείων>>. Αναλογική εφαρμογή των άρθρων Ν. 1566/85 Γενική εξομοίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης προς τα αντίστοιχα δημόσια (π.χ. από την άποψη των ωρολογίων και των αναλυτικών προγραμμάτων, της οργανικής σύνθεσης του προσωπικού κ.ο.κ.).

4 Ιδρυςη ιδιωτικου ςχολειου
Αίτηση προς το Υπουργείο (από Φ.Π. ή Ν.Π.) Αρμοδιότητα Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης Κτιριακές προϋποθέσεις > καταλληλότητα των αιθουσών και των χώρων αυλής Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας

5 Διδακτρα Δημόσια ανακοίνωση των διδάκτρων πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Βασικό πρόγραμμα + πρόσθετο πρόγραμμα + έξοδα μεταφοράς μαθητών Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους απαγορεύεται η αύξηση των διδάκτρων. Απαγορεύεται η παρακράτηση τίτλων σπουδών για οικονομικές υποχρεώσεις.

6 Προςληψη ιδιωτικων εκπαιδευτικων
Επετηρίδα ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΥΠΕΘΑ) . Πίνακες: Α' : οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν αποκλειστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι ιδιοκτήτες που έχουν τα νόμιμα προσόντα για το διορισμό τους. Β' : οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να διδάξουν για πρώτη φορά στην ιδιωτική εκπαίδευση και μέχρι να συμπληρώσουν διετή διδασκαλία. Γ' : Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

7 Διαδικαςια προςληψης Ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου:
επιλέγει το διδακτικό προσωπικό από τους εγγεγραμμένους στην επετηρίδα, χωρίς να δεσμεύεται από τη σειρά εγγραφής. προτείνει το διορισμό τους στο Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο οποίος διορίζει τους προτεινόμενους εκπαιδευτικούς μετά από έλεγχο νομιμότητας (ατομική διοικητική πράξη).

8 Διαρκεια ςυμβαςεως Σύμβαση ορισμένου χρόνου ΔΙΕΤΗΣ (από την ημέρα παροχής των υπηρεσιών από τον εκπαιδευτικό έως την 31η Αυγούστου του δεύτερου έτους από την πρόσληψή του). Κατά τη λήξη της διετίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση. Σύμβαση αορίστου χρόνου (αυτοδικαίως, μετά την πάροδο της διετίας και εφόσον η σύμβαση δεν καταγγελθεί κατά τα ανωτέρω).

9 Καταγγελια ςυμβαςεως εργαςιας
Επιτρεπόμενοι λόγοι καταγγελίας: Επαρκώς αιτιολογημένη διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο λόγω αδυναμίας συνεργασίας εργοδότη-εκπαιδευτικού. Κατάργηση σχολείων. Κατάργηση τάξεων και τμημάτων τάξεων. Στην περίπτωση αυτή είναι επιτρεπτή η απόλυση αυτών που έχουν τη μικρότερη προϋπηρεσία στην εκπαίδευση και μηδενίζεται το ωράριό τους. Συμπλήρωση του 70ού έτους της ηλικίας των εκπαιδευτικών.

10 Απολυςη Λόγοι απόλυσης : Σωματική ή πνευματική ανικανότητα
Συμπλήρωση του χρόνου υπηρεσίας που θεμελιώνει δικαίωμα προς λήψη πλήρους σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση της σχέσης εργασίας επέρχεται κατά τη λήξη του διδακτικού έτους. Επιβολή της πειθαρχικής ποινής της απόλυσης από το οικείο πειθαρχικό συμβούλιο. Διδακτικής, παιδαγωγική ανεπάρκεια ή επαγγελματική ασυνέπεια που στηρίζεται σε δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις που αφορούν δύο (2) τουλάχιστον συνεχόμενα διδακτικά έτη . 

11 Ανεξαρτητη Επιτροπη Έλεγχος νομιμότητας
Έλεγχος καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος Έκδοση αποφάσεως εντός 90 ημερών . Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της εν λόγω προθεσμίας τεκμαίρεται η νομιμότητα και μη καταχρηστικότητα της καταγγελίας. Υποχρεωτική συμμόρφωση του Διευθυντή Εκπαίδευσης (δέσμια αρμοδιότητα) με την έκδοση της απόφασης απόλυσης ή μη απόλυσης. Προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

12 Συνθεςη Ανεξαρτητης Επιτροπης
Η Επιτροπή αποτελείται από : Έναν (1) Πρωτοδίκη, ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του, υπηρετούντες στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών Δύο (2) Πρωτοδίκες υπηρετούντες στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών με τους αναπληρωτές τους Έναν (1) εκπρόσωπο της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. Παρατηρητής (χωρίς δικαίωμα ψήφου): Ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπευτικότερης εργοδοτικής.

13 Τυπικες προϋποθεςεις νομιμοτητας
Αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Πραγματική καταβολή ή δημόσια παρακατάθεση. Έγγραφος τύπος. Παράδοση του εγγράφου ή επίδοση με δικαστικό επιμελητή. Βάση υπολογισμού είναι οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μηνός απασχόλησης. Έννοια των τακτικών αποδοχών. Αποζημίωση σε διμηνιαίες δόσεις. Συνολική πραγματική υπηρεσία. Δεν προστίθεται αναλογία επιδομάτων εορτών και αδείας. Η έλλειψη των τυπικών στοιχείων οδηγεί σε ΑΚΥΡΌΤΗΤΑ της καταγγελίας.

14 Αλλες περιπτωςεις λυςης της ςυμβαςης εργαςιας
Θάνατος Έκπτωση (αμετάκλητη απόφαση σε ποινή που συνεπάγεται έκπτωση για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς). Αποδοχή παραίτησης (κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους επιτρέπεται μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη ή για αποχρώντα λόγο εκτιμώμενο από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης)

15 Υποχρεωςεις - καθηκοντα του εκπαιδευτικου προςωπικου
Αποδοχές τουλάχιστον ίσες με τους ομοιόβαθμους δημοσίους εκπαιδευτικούς. Όριο ωρών διδασκαλίας, ίδιο με το εκάστοτε ισχύον για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς. Συνολική παραμονή στο σχολείο έως 30 ώρες για μη διδακτικές υπηρεσίες. Οι ημέρες αργίας, διακοπών και εορτών, οι ίδιες με τα δημόσια σχολεία. Προαγωγές με τα ίδια προσόντα όπως οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί.

16 Ειδικες κατηγοριες εκπαιδευτικων
Οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Οι καθηγητές σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών Οι παιδαγωγοί στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Οι διδάσκοντες στα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Μονάδες ΙΕΚ ή μαθητείας του ΟΑΕΔ. Οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά τεχνικά και επαγγελματικά εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ).

17 Ιςοτιμα προς τα δημοςια ςχολεια
Φιλεκπαιδευτική Εταιρία - Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία Κολλέγιο Αθηνών Αναργύρειος Κοργιαλίνειος Σχολή Σπετσών

18 Ιςοτιμα προς τα δημοςια ςχολεια
Ο διορισμός, η προαγωγή, η ένταξη και η απόλυση του εκπαιδευτικού προσωπικού γίνονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου δημοτικής ή μέσης εκπαίδευσης και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά από πρόταση του συλλογικού οργάνου που διοικεί το σχολείο. Εάν δεν υπάρχει πρόταση, επιλαμβάνεται οίκοθεν το αρμόδιο κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο.

19 Εφετειο Λαριςας 9/2014 Ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης αορίστου ή ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για ένα έτος μετά τον τοκετό. Όταν η σύμβαση ορισμένου χρόνου λήγει κατά το άνω διάστημα, αναστολή λήξης του συμβατικού χρόνου μέχρι την πάροδο της περιόδου προστασίας. Εγκυρότητα καταγγελίας στο έγγραφο της οποίας αναφέρεται ότι η αποζημίωση θα βρίσκεται στο γραφείο του εργοδότη.  

20 Διοικητικο Εφετειο Αθηνων 567/2014
Πρόσληψη της αιτούσας, σε ιδιωτικό δημοτικό Σχολείο, ως αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Μη νόμιμες οι προτάσεις προσωρινής αναπλήρωσης, διότι δεν αναφέρονται σ’ αυτές οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τελούσαν σε άδεια ή για οποιοδήποτε λόγο δεν ασκούσαν τα καθήκοντά τους, για την προσωρινή αναπλήρωση των οποίων και μέχρι την επάνοδό τους στην υπηρεσία προτάθηκε ο διορισμός της αιτούσας ως αναπληρώτριας. Το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διόρισε κατά παράβαση του νόμου την αιτούσα ως αναπληρώτρια Γαλλικής Γλώσσας και συνεπώς ήταν νόμιμες οι μεταγενέστερες ανακλήσεις του διορισμού της.

21 Εφετειο Πειραια 138/2011 Κατ’ εξαίρεση επιτρεπτή και έγκυρη η απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων 1) για κατάργηση σχολείων και 2) για κατάργηση τάξεων και τμημάτων τάξεων. Η απασχόληση ιδιωτικού εκπαιδευτικού με μειωμένο ωράριο χωρίς τη συναίνεσή του αποτελεί μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να δικαιούται ολόκληρο το νόμιμο μισθό που αντιστοιχεί στο πλήρες ωράριό του, εκτός αν συμφωνήθηκε εγγράφως η απασχόλησή του με μειωμένο ωράριο και ανάλογη μείωση του μισθού.

22 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Καλό υπόλοιπο ……………… Σαββατοκύριακο!!


Κατέβασμα ppt "Εργασιακό καθεστώς ιδιωτικών εκπαιδευτικών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google