Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές
Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών περιοχών σε μη επιχορηγούμενα κεφάλαια Επιμέλεια των φορέων του έργου: “Irish Rural Link – National University of Ireland Maynooth- CDI – EEO GROUP SA- IHF asbl – IDP - Internet Web Solutions SL”

2 Που αποσκοπεί η παρουσίαση
Μέσα δανειοδότησης Γενική Επισκόπηση Αριθμός διαφανειών 23 διαφάνειες στο σύνολο Διάρκεια παρουσίασης 15 λεπτά (μη συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης του περιεχομένου των συνδέσμων που παρατίθενται στις διαφάνειες) Που αποσκοπεί η παρουσίαση Βλ. σκοπό ενότητας και αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα στις επόμενες διαφάνειες

3 Μέσα δανειοδότησης Σκοπός ενότητας Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε για τις τραπεζικές χρεώσεις και τους όρους των τραπεζικών δανείων (λήξη, επιτόκιο, δόσεις)

4 Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Μέσα δανειοδότησης Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Στο τέλος της παρούσας ενότητας θα έχετε τη δυνατότητα να: Γνωρίζετε τους τύπους δανειοδότησης των πολύ μικρών επιχειρήσεων Γνωρίζετε τους όρους δανειοδότησης των εμπορικών τραπεζών (λήξη, επιτόκιο, δόσεις)

5 Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (1 από 18)
Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (1 από 18) Η πρόσβαση σε κεφάλαια αναφέρεται συχνά ως βασικό πρόβλημα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη: ως αποτέλεσμα της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, σχεδόν κάθε μικρή επιχείρηση χρειάζεται νέα κεφάλαια.

6 Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (2 από 18)
Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (2 από 18) Το πιο σύνηθες χρηματοπιστωτικό μέσο για τις μικρές επιχειρήσεις είναι το τραπεζικό δάνειο. Αυτό το χρηματοπιστωτικό μέσο χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και αποτελεί τον πιο άμεσο τρόπο χρηματικής εισροής για την πραγματοποίηση νέων έργων ή ιδεών.

7 Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (3 από 18)
Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (3 από 18) Οι όροι χρήσης τραπεζικών δανείων είναι πολύ αυστηροί και για το λόγο αυτό η διοίκηση και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση τους. Κάθε απόφαση για τη λήψη ενός τραπεζικού δανείου πρέπει να γίνει κατόπιν λεπτομερούς ανάλυσης από την πλευρά της διοίκησης.

8 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (4 από 18) Η ανάλυση πρέπει να δείχνει μια ισχυρή αιτιολόγηση για τη λήψη δανείου. Πρέπει να αποδεικνύεται ότι το έργο ή η ιδέα που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το δάνειο είναι πιο αποδοτικά οικονομικά από το δάνειο.

9 Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (5 από 18)
Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (5 από 18) Γενικά, οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση για τις τρέχουσες επιχειρησιακές τους λειτουργίες ή για να επεκταθούν για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, στην αγορά πρώτων υλών, στην αναβάθμιση ή στην ανακαίνιση εξοπλισμού και μηχανημάτων, στη μετασκευή ή στην επέκταση εγκαταστάσεων κ.λπ.

10 Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (6 από 18)
Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (6 από 18) Τα τραπεζικά δάνεια είναι προσαρμοσμένα στο συγκεκριμένο σκοπό της επιχείρησης και χωρίζονται σε: • δάνεια για πάγια στοιχεία ενεργητικού • δάνεια για μεταβλητά περιουσιακά στοιχεία • μικτά δάνεια (συνδυασμός σταθερών και μεταβλητών)

11 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (7 από 18) Οι διάφοροι τύποι δανείων έχουν διαφορετικούς όρους χρήσης. Συχνά, τα δάνεια που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση παγίων στοιχείων εγκρίνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, τα δάνεια για μεταβλητά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να έχουν μικρότερη διάρκεια.

12 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (8 από 18) Η ωριμότητα του δανείου εξαρτάται ουσιαστικά από πολλούς όρους όπως: τον τύπο της επιχείρησης, τη δραστηριότητα, την αγορά, τα προϊόντα κλπ. Το επιτόκιο είναι το "κόστος χρήματος", δηλαδή το επιπλέον ποσό που ο οφειλέτης πρέπει να επιστρέψει στο δανειστή (στην τράπεζα).

13 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (9 από 18) Εκτός από το επιτόκιο, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν και άλλα στοιχεία που συμβάλλουν στο λεγόμενο "κόστος χρηματοδότησης".

14 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (10 από 18) Υπάρχουν πολλά λοιπά κόστη όπως: προμήθεια πληρωμής, διοικητικές δαπάνες για εξασφάλιση, κόστος συντήρησης του δανείου, κόστος για πρόωρη εξόφληση δανείου κ.λπ.

15 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (11 από 18) Επίσης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα που δεν προέρχονται άμεσα από το δάνειο. Για παράδειγμα: η τράπεζα μπορεί να δώσει στην εταιρεία μικρότερο επιτόκιο, αλλά να χρεώσει υψηλότερο κόστος για τις τραπεζικές πληρωμές της συγκεκριμένης επιχείρησης.

16 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (12 από 18) Εξαιτίας αυτού, η διοίκηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα έξοδα που σχετίζονται με το δάνειο (αίτηση, διαδικασία αξιολόγησης, έκδοση δανείου, αποπληρωμή, έξοδα διαχείρισης κ.λπ.)

17 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (13 από 18) Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να εξετάσουν το σύνολο των δαπανών που συνδέονται με τη λήψη του δανείου ώστε να λάβουν ασφαλείς οικονομικές αποφάσεις.

18 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (14 από 18) Μετά την απόφαση λήψης του δανείου, η διοίκηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα πρέπει να λάβει υπόψη τις πολλές παραμέτρους για τον προγραμματισμό της αποπληρωμής των δόσεων.

19 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (15 από 18) Η αποπληρωμή των δόσεων αλληλεπιδρά κυρίως με: τις πωλήσεις προϊόντων, την εποχικότητα της επιχείρησης, τον κύκλο εργασιών, την περίοδο προμήθειας πρώτων υλών κλπ. Οι δόσεις μπορεί να προγραμματιστούν σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών.

20 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (16 από 18) Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις μπορούν να προγραμματιστούν σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης (κανονικό ή μη κανονικό σχέδιο δόσεων). Η μηνιαία δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του μηνιαίου εισοδήματος της εταιρείας.

21 Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (17 από18)
Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (17 από18) Ανεξάρτητα από τον τύπο του δανείου και τη λήξη του, οι τράπεζες συχνά απαιτούν εγγύηση για να μειώσουν τον κίνδυνο δανειοδότησης. Ο δανεισμός με εγγυήσεις αποτελεί ένα από τα κυριότερα εμπόδια στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν συνήθως περιορισμένους πόρους ή πάγια περιουσιακά στοιχεία.

22 Μέσα δανειοδότησης Τα τραπεζικά δάνεια ως χρηματοπιστωτικό μέσο (18 από 18) Για τα μικρότερα δάνεια ή τα δάνεια που ενέχουν μικρό κίνδυνο, οι εγγυήσεις μπορούν να εξασφαλιστούν με εναλλακτικούς τρόπους (κρατικά ταμεία εγγυήσεων, άλλη εταιρεία ως εγγυητής, κατάθεση χρημάτων κ.λπ.).

23 Ευχαριστoύμε για την προσοχή σας
Τέλος Ενότητας Ευχαριστoύμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google