Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Δήμητρα Κελαϊδή Ε1 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

2 ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα το 146 π. Χ. μετά από μακροχρόνιους πολέμους. Όμως τα πρώτα χρόνια αντιμετώπιζαν προβλήματα στη διακυβέρνηση των κατακτημένων πόλεων και πήραν σκληρά μέτρα. Πρώτα φρόντισαν να είναι Έλληνες να χωρισμένοι, τους εμπόδισαν να συνεργαστούν και κατάργησαν τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Δηλαδή εφάρμοσαν το διαίρει και βασίλευε. Οι Ρωμαίοι αντιμετώπισαν τους Έλληνες ανάλογα με τη συμπεριφορά τους στους ελληνορωμαϊκούς πολέμους. 1 Σε όσες πόλης δεν αντιστάθηκαν στης λεγεώνες τους, τους χάρισαν αυτονομία και ανεξαρτησία και είχαν φιλορωμαίο Έλληνα διοικητή. . 2 Σε όσες όμως αντιστάθηκαν γκρέμισαν τα τείχη τους πήραν τα αγάλματα και τους θησαυρούς τους, τους επέβαλαν βαριούς φόρους, τους πήραν τα όπλα και αιχμαλώτισαν τους κατοίκους αφήνοντας μόνιμα ρωμαϊκές φρουρές. Την πόλη την κυβερνούσε ένας Ρωμαίος αξιωματούχος. Η κατάσταση ήταν δυσάρεστη για τους Έλληνες με τη συνεχή παρουσία των Ρωμαίων στον τόπο τους που τρέφονταν από τις παραγωγές τους και τους έβαζαν στο στρατό χωρίς τη θέλησή τους. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι έφευγαν από στην ‘ύπαιθρο και πήγαιναν στις μεγάλες πόλεις όπου και εκεί του περίμεναν η φτώχια και ο φόβος. Αυτή ήταν η ηπρώτη φορά που οι Έλληνες βρέθηκαν υπόδουλοι σε έναν ξένο λαό.

3 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ
Οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της Ελλάδος ενθουσιάστηκαν από τον πολιτισμό των Ελλήνων και την πρόοδό τους στις τέχνες και στα γράμματα. Άλλαξαν τη σκληρή τους στάση και ήθελαν να κάνουν παρόμοια έργα σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Έτσι έκαναν τα ακόλουθα: Κτίζουν σπίτια και δημόσια κτίρια με ελληνικά σχέδια και τα στολίζουν με αγάλματα και έργα τέχνης φτιαγμένα από Έλληνες τεχνίτες. Οι Ρωμαίοι μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα που την μιλάν όλες οι χώρες που κατάκτησαν στη Ανατολή. Εμπιστεύονται Έλληνες δασκάλους για τα παιδιά τους και συχνά για σπουδές στη Ελλάδα. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη δική τους γλώσσα, τη λατινική, για να μπορούν να μεταφράζουν έργα Ελλήνων συγγραφέων που παίζονται ακόμη στα θέατρά τους. Φιλέλληνες Ρωμαίοι αυτοκράτορες και άρχοντες ξοδεύουν πολλά χρήματα για να στολίσουν με έργα την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αποτέλεσμα της συνύπαρξης των δύο λαών ήταν ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός που έργα του υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

4 Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τρείς αιώνες μετά την κατάκτηση της Ελλάδος από οι Ρωμαίοι συνέχισαν τις κατακτήσεις τους στη Δύση, στην Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Έτσι κατάκτησαν όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα την οποία την ονόμαζαν με περηφάνεια MARE NOSTRUM (η θάλασσά μας). Στις αρχές του 1ου αιώνα μχ, κατάφεραν να κατακτήσουν ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Ο πληθυσμός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια και έγιναν κοσμοκράτορες. Οι κάτοικοι της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και όλους αυτούς έπρεπε να βρουν τρόπο να τους κυβερνήσουν και πήραν τα εξής μέτρα: Όρισαν έναν αυτοκράτορα που τον ονόμασαν πρώτο πολίτη της χώρας και έπρεπε όλοι να του δείχνουν πίστη και υπακοή. Κέρδισαν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη όσοι αποδέχτηκαν την κυριαρχία της Ρώμης. Οργάνωσαν το στρατό για να φυλάει τα σύνορα και να επιβάλλει την τάξη και την ειρήνη. Διόρισαν Ρωμαίους κυβερνήτες τους οποίου ς τους ονόμασαν ανθύπατους που παρακολουθούσαν τους τοπικούς άρχοντες και ενημέρωναν τον αυτοκράτορα. Μείωσαν τους φόρους κα βρήκαν τρόπο για να τους εισπράττουν πιο εύκολα. .

5 2H ΣΕΛΙΔΑ Η περίοδος της ειρήνης ονομάστηκε PAX ROMANA.
VI. Με αυτά τα μέτρα για διακόσια χρόνια επικράτησε ειρήνη, αναπτύχθηκε το εμπόριο, η ναυτιλία, η γεωργία, και η βιοτεχνία . Η περίοδος της ειρήνης ονομάστηκε PAX ROMANA.

6 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ
Η Ρώμη έγινε η έδρα του αυτοκράτορα και η καρδιά του ρωμαϊκού κράτους, ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τίβερη, στολισμένη με λαμπρούς ναούς, ωραία κτίρια κα έργα τέχνης. Ο πληθυσμός της, μαζί με τους δούλους και τους ξένους, έφτανε έως και ενάμισι εκατομμύριο. Οι πιο πολλοί ζούσαν σε πολυκατοικίες ενώ οι πιο πλούσιοι έμεναν σε μονοκατοικίες. Στον Παλατίνο λόφο ήταν χτισμένο και το παλάτι του αυτοκράτορα. Όσοι ζούσαν στη ρωμαϊκή ύπαιθρο ήταν βοσκοί, μικρέμποροι γεωργοί και τεχνίτες. Οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτημάτων είχαν μεγάλα και γόνιμα αγροκτήματα μέσα στα οποία υπήρχαν και τα σπίτια τους μαζί με αποθήκες, στάβλους και ορνιθώνες. Όλα αυτά τα φρόντιζαν οι δούλοι οι οποίοι έμεναν μόνιμα μαζί τους. Οι γεωργοί που είχαν λίγα κτήματα καλλιεργούσαν μόνοι τους τα κτήματά τους και τρέφονταν από τα προϊόντα που παρήγαγαν. Τα παιδιά του συνήθως εγκατέλειπαν την ύπαιθρο και αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στα δημόσια έργα, στις τέχνες, στην πόλη και στο στρατό. Όλοι όμως πλούσιοι και φτωχοί, πλούσιοι και φτωχοί συναντιόντουσαν στη Ρώμη για να παρακολουθήσουν μεγάλες γιορτές και αγώνες.

7 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΡΩΜΗ

8 ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ

9 Ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δήμητρα Κελαϊδή Ε1 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google