Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εκφώνηση άσκησης Εισαγωγή απάντησης Συνέχεια απάντησης « ὀ φθαλμόν αντί ὀ φθαλμο ῦ >> Παιχνίδι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εκφώνηση άσκησης Εισαγωγή απάντησης Συνέχεια απάντησης « ὀ φθαλμόν αντί ὀ φθαλμο ῦ >> Παιχνίδι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Εκφώνηση άσκησης Εισαγωγή απάντησης Συνέχεια απάντησης « ὀ φθαλμόν αντί ὀ φθαλμο ῦ >> Παιχνίδι

4 Στις μέρες μας πολλοί αγνοούν το σύνολο του Μωσαϊκού Νόμου. Γνωρίζουν όμως τη διάταξη «ὀφθαλμόν αντί ὀφθαλμοῦ καί ὀδόντα ἀντί ὀδόντος» και τη χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να αποδείξουν τη σκληρότητα αυτού του Νόμου. Ας σκεφτούμε: Μιλάμε για 3000 χρόνια πριν, όταν η βία και η σκληρότητα ήταν φυσική κατάσταση. Ας προσέξουμε τη διάταξη: Δεν προτρέπει τον άνθρωπο να εκδικηθεί, αλλά να περιορίσει την εκδικητικότητά του βάζοντας ένα φραγμό. Το νόημα της διάταξης είναι: Αν κάποιος σου έκανε κακό και συ νομίζεις ότι πρέπει να του το ανταποδώσεις, η τιμωρία του να μην είναι μεγαλύτερη από το κακό που έκανε. Να περιοριστείς, δηλαδή, στο ίδιο κακό και όχι να κάνεις μεγαλύτερο. Ύστερα απ' αυτές τις διευκρινίσεις και τα όσα μάθατε στο μάθημα τι θα είχατε να πείτε σ' ένα σύγχρονο άνθρωπο που θεωρεί το Μωσαϊκό Νόμο ως ένα σκληρό νόμο; Εκφώνηση άσκησης

5 Επίσης οι νόμοι του Μωυσή έχουν μείνει γνωστοί έως σήμερα για το αξιοθαύμαστο περιεχόμενό τους. Τότε,όπως ανέφερα και πριν, οι νόμοι δεν ήταν ευνοϊκοί προς τους αδύναμους και έτσι με την δημιουργία του νόμου του Μωυσή επιτέλους έγινε σωστά κατά ένα μέρος η απονομή της δικαιοσύνης.

6 Ο νόμος του Μωυσή ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακός για εκείνη την εποχή. Oι νόμοι των άλλων λαών ήταν πολύ βίαιοι σύμφωνα με τις αντιλήψεις της σημερινής εποχής. Σε κανέναν νόμο δεν γινόταν αναφορά στους φτωχούς, τους ξένους, τις χήρες και τα ορφανά. Εισαγωγή απάντησης

7 H φράση «ὀφθαλμόν αντί ὀφθαλμοῦ>>στην τότε εποχή φαινόταν απολύτως φυσιολογική. Αυτό βέβαια φαίνεται περίεργο σε εμάς γιατί οι αντιλήψεις της εποχής μας είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με εκείνης της εποχής. Άρα ανάλογα με τις αντιλήψεις της κάθε εποχής οργανώνονται και οι νόμοι της. Όπως καταλαβαίνουμε από αυτόν τον νόμο φαίνεται εκείνη την εποχή να επικρατεί η εκδικητικότητα αλλά όχι με πολύ ήπιο τρόπο. Μπορεί να πάρει μορφή από θάνατο ζώων μέχρι και θάνατο ανθρώπων.

8

9

10

11

12

13

14

15 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

16 ΒΕΡΑ ΚΑΡΥΩΤΗ Α1


Κατέβασμα ppt "Εκφώνηση άσκησης Εισαγωγή απάντησης Συνέχεια απάντησης « ὀ φθαλμόν αντί ὀ φθαλμο ῦ >> Παιχνίδι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google