Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ιησούς Χριστός ως διδάσκαλος - Εισαγωγή στις παραβολές του

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ιησούς Χριστός ως διδάσκαλος - Εισαγωγή στις παραβολές του"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ιησούς Χριστός ως διδάσκαλος - Εισαγωγή στις παραβολές του
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μάθημα: Θρησκευτικά (Κος Καπετανάκης) Επιμέλεια: Ομάδα Ευαγγελιστές Μέλη Ομάδας: Κουκουδάκης Νικόλας, Λεπίδας Γιώργος, Μαλικούρτης Θοδωρής, Μαργαρίτης Χρήστος, Μπραϊμάκης Αχιλλέας Σχ.έτος:

2 ΑΣΚΗΣΗ Βιβλίο Θρησκευτικών, σελ.62, Εργασία Βρείτε έναν ενδιαφέροντα μύθο του Αισώπου και προσπαθήστε να ανακαλύψετε, και με τη βοήθεια του/της Φιλολόγου σας, τα κοινά στοιχεία και τις διαφορές ανάμεσα στον μύθο και στην παραβολή.

3 Η αλεπού και τα σταφύλια
Μύθος του Αισώπου Η αλεπού και τα σταφύλια Μια πολύ πεινασμένη αλεπού περπατούσε ψάχνοντας να βρει κάτι να φάει κι έτσι έφτασε σε ένα αμπέλι γεμάτο ζουμερά σταφύλια. Τα σταφύλια φαινόταν πεντανόστιμα αλλά κρεμόταν από τα κλαδιά και τα κλαδιά ήταν ψηλά. Στην προσπάθειά της να αρπάξει τους ζουμερούς καρπούς η αλεπού προσπάθησε να τους φτάσει πηδώντας. Πηδούσε και προσπαθούσε, πηδούσε και προσπαθούσε για πολύ ώρα, αλλά δεν κατάφερνε να τα φτάσει, παρ’ όλες τις προσπάθειες… Όταν μετά από ώρα κουρασμένη από την προσπάθεια κατάλαβε ότι δε θα τα φτάσει κούνησε το κεφάλι και είπε στον εαυτό της: «Εντάξει δεν πειράζει… Τα σταφύλια άλλωστε φαίνονται ξινά δε θα ‘ναι και τόσο νόστιμα…»

4 Η Παραβολή  «Ποιος από σας που έχει εκατό πρόβατα, αν χάσει ένα από αυτά, δεν θα εγκαταλείψει τα ενενήντα εννιά στην έρημο για να ψάξει για το χαμένο ώσπου να το βρει;  Όταν το βρει, το βάζει χαρούμενος στους ώμους του  και, αφού έρθει στο σπίτι, προσκαλεί τους φίλους και τους γείτονες λέγοντάς τους: 'Χαρείτε μαζί μου, γιατί βρήκα το χαμένο μου πρόβατο'.  Σας βεβαιώνω πως η ίδια χαρά θα είναι στον ουρανό για τη μετάνοια ενός αμαρτωλού παρά για ενενήντα εννιά δικαίους, που δεν έχουν ανάγκη από μετάνοια». 

5 ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ (ΓΕΝΙΚΑ)
Ομοιότητες: Και τα δύο είναι φτιαχτές ιστορίες. Έχουν ένα δίδαγμα. Διαφορές: Ο μύθος έχει σκοπό να διδάξει στους αναγνώστες ηθικές αξίες, ενώ η παραβολή να διδάξει τη Βασιλεία του Θεού. Στο μύθο προσωποποιούνται συνήθως στοιχεία της φύσης, ενώ στις παραβολές πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι.

6 ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ (ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΆ ΤΑ ΔΥΟ)
Ομοιότητες: Συμμετέχουν ζώα Διαφορές: Η διήγηση της παραβολής γίνεται σε πρώτο πρόσωπο και υπάρχει αμεσότητα με τους ακροατές, ενώ στον μύθο υπάρχει τριτοπρόσωπη αφήγηση χωρίς να απευθύνεται ο αφηγητής στους αναγνώστες. Το ζώο (αλεπού) πρωταγωνιστεί στον μύθο, ενώ το πρόβατο έχει δευτερεύοντα ρόλο, καθώς η παραβολή επικεντρώνεται στον βοσκό.

7 ¡¡¡ΤΕΛΟΣ!!! ¡¡¡ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Ο Ιησούς Χριστός ως διδάσκαλος - Εισαγωγή στις παραβολές του"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google