Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Μακεδονία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Μακεδονία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Μακεδονία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια.
Η Μακεδονία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Έγινε ξακουστή στα χρόνια της βασιλείας του Φίλιππου Β’ και κυρίως του γιού του, Μέγα Αλέξανδρου. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους Στα Βυζαντινά χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο. και τον 15ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς.

2 Η σημερινή Μακεδονία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας .
Συνορεύει: Βόρεια : με τα κράτη των Σκοπίων και της Βουλγαρίας Νότια : με την Ήπειρο και την Θεσσαλία Ανατολικά : με την Θράκη Δυτικά: με το κράτος της Αλβανίας.

3 Το 1830 το νέο, ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε, δεν περιελάμβανε την Μακεδονία και άλλες περιοχές. Το 1821, οι ‘Έλληνες επαναστάτησαν για να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό.

4 Οι υπόδουλοι Έλληνες της Μακεδονίας δεν έπαψαν να επιδιώκουν την ελευθερία και την ένωση τους με την Ελλάδα και γι αυτό αρκετές φορές επαναστάτησαν (π.χ. 1878).

5 Ο νέος τρόμος και φόβος όμως των Μακεδόνων,
ήταν η επιθυμία των Βούλγαρων για την κατάκτηση της Μακεδονίας. Κομιτατζήδες του Αποστόλ Πέτκοφ Βούλγαροι Κομιτατζήδες

6 Τα γεγονότα που προηγήθηκαν
Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη μια οργάνωση με πρόσχημα όλοι οι πληθυσμοί της Μακεδονίας να οργανωθούν για να ελευθερωθούν από τους Τούρκους. Στην πραγματικότητα ήταν μία Βουλγαρική οργάνωση που είχε σκοπό τον εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας και την ενσωμάτωσή της στο βουλγαρικό κράτος όταν θα ελευθερωνόταν από τους Τούρκους.

7 Ιερείς της ορθόδοξης βουλγαρικής εξαρχίας με κομιτατζήδες.
Ιερείς της ορθόδοξης βουλγαρικής εξαρχίας με κομιτατζήδες.

8 Η διαδικασία του εκβουλγαρισμού είχε προσεκτικά σχεδιαστεί.
Ήθελαν να εξαναγκάσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς να προσχωρήσουν στη Βουλγαρική εκκλησία που είχε αποσχιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε δεύτερη φάση το κομιτάτο άρχισε να ιδρύει πολυάριθμα σχολεία στα οποία τα παιδιά θα διδάσκονταν τη βουλγαρική γλώσσα και θα κατηχούνταν πλέον εθνικά ώστε να αποκτήσουν βουλγαρική συνείδηση.

9 Σύντομα ένοπλες Βουλγαρικές ομάδες (κομιτατζήδες)
άρχισαν να εκτελούν και να βασανίζουν ιερείς, δασκάλους, τοπικές προσωπικότητες, αλλά και απλούς πολίτες που αρνούνταν το συγκεκαλυμμένο αυτό εκβουλγαρισμό. Βούλγαροι Κομιτατζήδες

10 Έλληνες (Πατριαρχικοί)
Δολοφονημένοι Έλληνες (Πατριαρχικοί) Η άγρια δολοφονία από βουλγαρόφρονες του Καστοριανού δασκάλου  Βασιλείου Μελεγκάνου τον Μάρτιο του 1905  που δίδασκε στο Κεφαλάρι  Η ηρωική δασκάλα Βελίκα Τράικου Η κηδείας της δασκάλας Βελίκας Τράικου το 1904 στο Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης

11 στη Θεσσαλονίκη κατά των βουλγαρικών ωμοτήτων, 1903
Οι Μακεδόνες δεν έμειναν απαθείς σ’ αυτές τις ενέργειες των Βουλγάρων. Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη κατά των βουλγαρικών ωμοτήτων, 1903

12 Άρχισαν σε τοπικό επίπεδο αρχικά την αντίσταση στις βιαιότητες των Κομιτζατζήδων και στη συνέχεια οργανωμένη αντίσταση, σε συνεργασία με αξιωματικούς από την ελεύθερη Ελλάδα.

13 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Έτσι ξεκίνησε ο ο οποίος διήρκησε από το 1904-1908
ο οποίος διήρκησε από το Η Μακεδονία τότε, ήταν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν η τελευταία και η πιο κρίσιμη προσπάθεια των Ελλήνων : να αποτρέψουν τον κίνδυνο να εκβουλγαριστούν οι κάτοικοι της περιοχής. να απελευθερώσουν τη Μακεδονία από τον οθωμανικό ζυγό

14 Οι Έλληνες αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τη βουλγαρική απειλή.
Ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ διόρισε νέους και δυναμικούς αρχιερείς σε καίριες θέσεις στη Μακεδονία για να στηρίξουν τον αγώνα και το φρόνημα του λαού. Ενίσχυσαν τα ελληνικά σχολεία της περιοχής και περιφρούρησαν τις εκκλησίες της. Χρυσόστομος Δράμας Αιμιλαινός Γρεβενών Γερμανός Καστοριάς

15 Μεταφορά των σωμάτων των δολοφονημένων Δεσπότου Αιμιλιανού ,
του Διάκου και του αγωγιάτη

16 Η "Εξόδιος Ακολουθία του Εθνομάρτυρα Αιμιλιανού"

17 Θεσσαλονίκη - Πλατεία Αριστοτέλους Βεβηλωμένη η
Βεβηλωμένη η προτομή του Μητροπολίτου Γρεβενών Αιμιλιανού

18 Τον αγώνα των Ελλήνων συντόνισαν
ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Ίων Δραγούμης από το προξενείο της Ελλάδας στο Μοναστήρι, ο Λάμπρος Κορομηλάς από το προξενείο της Θεσσαλονίκης και ο Δημήτριος Καλαποθάκης από την Αθήνα.

19 υπό τον δημοσιογράφο Δημήτριο Καλαποθάκη
Κατόπιν δραματικών εκκλήσεων του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού, ο οποίος είχε αρχίσει ήδη να οργανώνει τοπικά τμήματα αυτοάμυνας σε Καστοριά και Φλώρινα, ιδρύθηκε στην Αθήνα το Μακεδονικό Κομιτάτο υπό τον δημοσιογράφο Δημήτριο Καλαποθάκη

20 Η ελληνική Κυβέρνηση διόρισε Γενικό Πρόξενο Θεσσαλονίκης τον Λάμπρο Κορομηλά και υποπρόξενο στο Μοναστήρι τον Ίωνα Δραγούμη. Με την καθοδήγηση των δύο φλογερών πατριωτών τα Ελληνικά Προξενεία μετατράπηκαν σύντομα σε συντονιστικά κέντρα του Μακεδονικού Αγώνα Ι. Δραγούμης Το Ελληνικό Προξενείο

21 Σήμερα είναι Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα
Το Ελληνικό Προξενείο. Σήμερα είναι Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα

22 Κ Μαζαράκης Καπεταν Ακρίτας
Πολυάριθμοι κυρίως νεαροί, Έλληνες αξιωματικοί προσφέρθηκαν παραιτούμενοι από τον Ελληνικό στρατό να τεθούν επικεφαλής των ανταρτικών ομάδων και των επαναστατικών σωμάτων για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού. Τέλλος Αγαπηνός (Καπεταν Άγρας) Κ Μαζαράκης Καπεταν Ακρίτας

23 Πρωτομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα είναι ο Παύλος Μελάς.
Αξιωματικός του Πυροβολικού οργάνωσε ανταρτικό σώμα και πήγε στη Δ. Μακεδονία. Η δράση στήριξε τους ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής και απέτρεψε τον εκβουλγαρισμό τους. Τελικά σκοτώθηκε σε ενέδρα τουρκικού αποσπάσματος στο χωριό Στάτιστα

24 Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην ελεύθερη Ελλάδα
και υπήρξε αφορμή για την πύκνωση των ανταρτικών σωμάτων των Μακεδονομάχων

25 ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ( ) Ο Παύλος Μελάς ορίστηκε σαν ανθυπολοχαγός του ελληνικού στρατού, να αντιμετωπίσει τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες .Το επιχειρησιακό ψευδώνυμό του ήταν Καπετάν Μίκης Ζέζας . ( ) Ως Μητροπολίτης Καστοριάς ξεσήκωνε και εμψύχωνε τους ‘Ελληνες Μακεδονομάχους και ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Βουλγαρικού Κομιτάτου.

26 ΚΩΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ( ). Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Αγώνα. Προσπάθησε να οργανώσει τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Βούλγαρων Κομιτατζήδων. ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ( )Το πραγματικό του όνομα ήταν Σαράντος Αγαπηνός. Ως ‘Ελληνας στρατιωτικός , πολέμησε σκληρά τους Βούλγαρους στην λίμνη των Γιαννιτσών αψηφώντας τις αρρώστιες και τους τραυματισμούς.

27 ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ( ) Ως πολιτικός ήταν κι αυτός από τους πρωταγωνιστές του Μακεδονικoύ Αγώνα. Συνέβαλε από την αρχή μέχρι και το τέλος του Αγώνα.. Συνεργάστηκε αρμονικά με τον γαμπρό του Παύλο Μελά, για την Οργάνωση του Μακεδονικού Ελληνισμού. ( ) Υπήρξε διαπρεπής Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός και διπλωμάτης. Η δράση του έπαιξε αποφασιστικό ρόλο τόσο στο Μακεδονικό Ζήτημα, αλλά και αργότερα στους Βαλκανικούς πολέμους που οριστικοποίησαν την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

28 Δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα
Δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα Σημαντική ήταν όμως και η συμβολή των γυναικών διδασκαλισσών στην περιοχή της Μακεδονίας που μέσα στο σχολείο έδωσαν τον δικό τους αγώνα. Πολλές από αυτές δολοφονήθηκαν.

29 Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η Αικατερίνη Χατζηγεωργίου
Φωτεινή Αλατά-Παπαδημητρίου: η 16χρονη δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα Αμαλία Οικονόμου Γόνος αρχοντικής οικογένειας του Μελένικου Βελίκα Τράικου Κατακρεουργήθηκε Λιλή Βλάχου σκοτώθηκε το 1906 σε μάχη έξω από το Μοναστήρι Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η Αικατερίνη Χατζηγεωργίου

30 Αικατερίνη Χατζηγεωργίου
η δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα που έκαψαν ζωντανή οι κομιτατζήδες… Το 1939 βρέθηκε στο νεκροταφείο της Γευγελής ο τάφος της ηρωικής Ελληνίδας δασκάλας. Ο σταυρός, έγραφε:   «Υπέρ της εις τον Θεόν των Ελλήνων πίστεως αγωνιζομένη, πυρί υπό των Βουλγάρων παραδοθείσα, ενθάδε κείμαι, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου διδάσκαλος, 14 Οκτωβρίου 1904»

31

32 Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο αγώνας στην ελώδη λίμνη των Γιαννιτσών, σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των οδικών αρτηριών, ενώ πολυάριθμες και φονικότατες μάχες έγιναν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας για την τελική επικράτηση σε διαφιλονικούμενα σλαβόφωνα χωριά.

33

34 Η Επανάσταση των Νεότουρκων το 1908, με τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιέργησε,
θα σημάνει το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα με τη μορφή του ανταρτοπολέμου. Λίγο αργότερα κατά το Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, Έλληνες και Βούλγαροι θα συγκρουστούν ανοιχτά με έπαθλο τη Μακεδονία.

35 Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (Α΄ και Β΄), έγιναν ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από το 1912 μέχρι και το1913. Κατά την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έκαναν τη Βαλκανική Συμμαχία. Συνολικά η Ελλάδα και στους 2 Βαλκανικούς Πολέμους, με τις επιτυχίες που σημείωσε στις μάχες της, κατάφερε να κερδίσει την Ήπειρο, τη Μακεδονία, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, διπλασιάζοντας έτσι την έκταση της, και γράφοντας σπουδαίες σελίδες ιστορίας.

36


Κατέβασμα ppt "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Μακεδονία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google