Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελληνόφωνα Χωριά της Ιταλίας Χρήστος Αγγέλης Δώρα Δώνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελληνόφωνα Χωριά της Ιταλίας Χρήστος Αγγέλης Δώρα Δώνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελληνόφωνα Χωριά της Ιταλίας Χρήστος Αγγέλης Δώρα Δώνου
Μαρία Ζαβογιάννη Νικολέτα Κωσταρέλου Νίκος Ρέστας

2 Calimera Στο νοτιότερο άκρο της Απουλίας, στη χερσόνησο του Σαλέντο γράφει με μεγάλα γράμματα “Kalόs ίrtate” και μετά από κάτω Calimera. Ο μύθος λέει ότι οι πρώτοι Έλληνες ήρθαν στο Σαλέντο μετά την πτώση της Τροίας, οδηγημένοι από το μυθικό βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα. Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου υπήρξε μια ισχυρή παρουσία Ελλήνων, η οποία παράκμασε με τον ερχομό των Νορμανδών. Οι κάτοικοι εκεί μιλούν τα “γραικάνικα”

3 Μαρτάνο Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Grecia Salentina, μια ελληνική-μιλώντας περιοχή όπου οι κάτοικοι μιλούν την αρχαία διάλεκτο: Γκρίκο Το κύριο αξιοθέατο είναι το μεσαιωνικό κάστρο στο κέντρο της παλιάς πόλης οι μεγαλύτερες εκκλησίες είναι αυτές που αφορούν στη μητέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τη Μαντόνα ντελ Ροσάριο.

4 Μαρτινιάνο Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι

5 Τζολίνο

6 Σολέτο Είναι μια μικρή πόλη όπου οι κάτοικοι μιλούν τι διάλεκτο Γρίκο.
Βρίσκεται στην επαρχία του Λέτσε στην Απουλία. Η πόλη έχει έναν συνολικό πληθυσμό και είναι μία από τις εννέα πόλεις της Grecia Salentina.

7 Στερνατία Κάποιοι πιστεύουν ότι το όνομα αυτό μπορεί να προέκυψε από τις ατέλειωτες στέρνες που υπάρχουν στην περιοχή όμως η παράδοση λέει στα παλιά χρόνια οι γυναίκες είχαν τη συνήθεια να μοιρολογάνε τους νεκρούς Επειδή αυτές χτυπούσαν το στέρνο τους την ώρα πού έθαβαν τους νεκρούς, όπως περιγράφει ό Όμηρος την ταφή τού Έκτορα στην Τροία, πήρε το όνομα από το στέρνο και τύπτω.

8 Μελπινιάνο Το Melpignano είναι μια μικρή πόλη και δήμος στην επαρχία του Λέτσε στην Απουλία, που βρίσκεται στη Νότια Ιταλία. Είναι μια από τις εννέα πόλεις της Grecia Salentina. Το Melpignano έχει πληθυσμό κατοίκους ( που ονομάζονται Melpignanesi ) και έχει έκταση 10,93 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

9 Κοριλιάνο ντ’ Ότραντο Εκεί υπάρχει το κάστρο Ντέλι Μόντι όπου αρχικά το χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο, αργότερα ως ρωμαϊκό οχυρό και τέλος, την εποχή του Φρειδερίκου, σε μικρό αμυντικό φρούριο. Αψίδα “Λουκέτι” οροθετεί την είσοδο μιας αυλής και αποτελείται από τρία μονολιθικά στοιχεία από ντόπια πέτρα: ένα τοξοειδές επιστύλιο και δύο διαβρωμένες δοκούς στήριξης στο κάτω μέρος, σκαλισμένες σε όλη τους την επιφάνεια.  Η πλούσια διακόσμηση της πύλης καταλαμβάνει όλη την μπροστινή επιφάνεια καθώς και το εσωτερικό του τόξου. Στο κέντρο της βρίσκεται χαραγμένη η ημερομηνία κατασκευής (1497) όπου χρονολογικά στην περίοδο της Αναγέννησης.

10 Δικτυογραφία http://2gym-chaid.att.sch.gr/italy.htm

11 Ευχαριστούμε Πολύ


Κατέβασμα ppt "Ελληνόφωνα Χωριά της Ιταλίας Χρήστος Αγγέλης Δώρα Δώνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google