Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο χριστοσ – ο μοναδικοσ διδασκαλοσ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο χριστοσ – ο μοναδικοσ διδασκαλοσ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο χριστοσ – ο μοναδικοσ διδασκαλοσ
Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Καπετανάκης ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙΑ: Βάσια Οικονομοπούλου, Βίκυ Διονυσοπούλου, Μαριλία Οικονομοπούλου, Στέλιος Καρυδάς, Παναγιώτης Μπέκιος

2 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Διαβάζοντας τα δύο πρώτα αποσπάσματα του Ευαγγελίου του Λουκά (11,27 και 19,48) διαπιστώνουμε την απήχηση που είχε ο λόγος του κυρίου σ’ όλο το λαό, ακόμα και στις γυναίκες. Από το απόσπασμα του Ευαγγελίου του Μάρκου (1,22 και 4,33) παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο ο Χριστός δίδασκε τον λόγο του, μέσα από παραβολές σαν αυτή με τα δύο σπίτια που αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος (5-7). Ο τρόπος διδασκαλίας του ήταν ξεχωριστός σε αντίθεση με τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι γραμματείς μέχρι τότε.

3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Αυθεντικός Αγαπητός (δημοφιλής) Ευφυής Πρωτότυπος Παραστατικός Λαϊκός Μοναδικός Ασυνήθιστος

4 ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ Ο ΙΗΣΟΥΣ;
Οι γραμματείς ήταν αυτοί που μελετούσαν τον Μωσαϊκό νόμο και τις γραφές. Έδιναν τρομερή προσοχή στις λεπτομέρειες της θρησκείας. Δεν δέχονταν καμία μεταρρύθμιση και η ερμηνεία των νόμων ήταν κατά αποκλειστικότητα τους. Δίδασκαν σε ειδικούς χώρους (συναγωγές) και το ακροατήριο τους ήταν συγκεκριμένο (γυναίκες δεν δέχονταν). Ο Ιησούς μιλούσε με απλά λόγια για τη βασιλεία του Θεού, κατήγγειλε τους γραμματείς για την υποκριτική τους ζωή καθώς επίσης για το γεγονός ότι ήταν φιλάργυροι και εγωιστές. Δίδασκαν παντού και σε όλο τον κόσμο :άνδρες , γυναίκες, παιδιά.

5 ΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ; Ο Χριστός στο κήρυγμα του χρησιμοποιούσε πολλές φορές παραβολές. Οι παραβολές ήταν μικρές ευχάριστες ιστορίες με θέματα παρμένα από την καθημερινή ζωή και τη φύση ,που εκφράζουν με απλό και αριστουργηματικό τρόπο , μεγάλες αλήθειες για τη βασιλεία του θεού π.χ. τι είναι, πόσο αξίζει, πως πρέπει να ζει κανείς κλπ.

6 ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ;
Στόχος της παραβολής ήταν: να αφυπνίσει, να σκεφτεί, να προβληματίσει και να πάρει προσωπική θέση το ακροατήριο. Επίσης με αυτόν τον τρόπο γινόταν κατανοητός απ’ όλους. Μέσα από τις παραβολές ο Χριστός: 1. Ενθάρρυνε 2. Προειδοποιούσε 3. Έδινε ελπίδα 4. Καλούσε σε μετάνοια 5. Παρηγορούσε

7 Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ
Το νόημα της παραβολής. Καθώς μεγαλώνουμε πραγματοποιούμε τους στόχους μας και κάνουμε όνειρα , θα πρέπει να προσέξουμε σε ποια θεμέλια χτίζουμε τη ζωή μας . Αν η ζωή μας στηρίζεται σε εφήμερες αξίες και όχι στην αλήθεια του θεού θα κινδυνεύσουμε όταν έρθουν δύσκολες στιγμές. Ο τρόπος ζωής που μας έδειξε ο χριστός μέσα από το κήρυγμά του και τον τρόπο ζωής του είναι παράδειγμα για μας πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε τη ΖΩΗ μας. Στον επίλογο της λεγόμενης «επί του Όρους ομιλία» ο Ιησούς είπε την παραβολή με τα δύο σπίτια. Σύμφωνα μ’ αυτή ένας λογικός άνθρωπος χτίζει το σπίτι του πάνω σε στέρεο έδαφος και γερά θεμέλια για να του εξασφαλίσουν σταθερότητα και σιγουριά. Αντίθετα όταν τα θεμέλια είναι σαθρά , τότε αυτό μπορεί εύκολα να καταρρεύσει.

8 Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΕ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

9 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ο χριστοσ – ο μοναδικοσ διδασκαλοσ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google