Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Μεγάλες Δυνάμεις και το Ανατολικό ζήτημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Μεγάλες Δυνάμεις και το Ανατολικό ζήτημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Μεγάλες Δυνάμεις και το Ανατολικό ζήτημα 1821-1825
1821: οι Μεγάλες Δυνάμεις καταδικάζουν στο συνέδριο του Λάυμπαχ την Ελληνική Επανάσταση, αλλά δεν επεμβαίνουν στρατιωτικά. : μεταστροφή αγγλικής πολιτικής (α) αναγνωρίζει το ναυτικό αποκλεισμό των οθωμανικών ακτών → αναγνωρίζει de facto τους Έλληνες ως εμπόλεμους και όχι ως στασιαστές, (β) σύναψη δανείων από τους τραπεζικούς κύκλους του Λονδίνου → αναγνωρίζει de facto το ελληνικό κράτος. 1824: σχέδιο Νέσσελροντ για ίδρυση τριών αυτόνομων ηγεμονιών (α) Αν. Ελλάδας (Θεσσαλία, Βοιωτία, Αττική), (β) Δ. Ελλάδας (Ήπειρος, Ακαρνανία), και (γ) Μεσημβρινής Ελλάδας (Πελοπόννησος, Κρήτη). 1825: αίτηση προστασίας στη Βρετανία.

2 Χρονολόγιο διεθνών πράξεων ίδρυσης Ελληνικού Κράτους
Πρωτόκολλο Πετρούπολης (4 Απριλίου 1826): Η Αγγλία και η Ρωσία συμφωνούν να προσφέρουν τη μεσολάβησή τους στους εμπολέμους, προτείνοντας την ίδρυση αυτόνομης ελληνικής επικράτειας, που θα παρέμενε φόρου υποτελής στην Πύλη. Αν η Πύλη απέρριπτε τη μεσολάβηση, τα συμβαλλόμενα μέρη θα επενέβαιναν προκειμένου να επιβάλλουν την πρότασή τους. Συνθήκη Λονδίνου (6 Ιουλίου 1827): Η Γαλλία προσχωρεί στο Πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Μυστικό συμπληρωματικό άρθρο προέβλεπε τη λήψη εξαναγκαστικών μέτρων σε περίπτωση άρνησης των εμπολέμων να δεχθούν τη μεσολάβηση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων. Ναυμαχία Ναβαρίνου (27 Οκτωβρίου 1827) Συνθήκη Αδριανούπολης (14 Σεπτεμβρίου 1829): λήξη πολέμου Τουρκίας – Ρωσίας (Απρίλιος 1828 – Σεπτέμβριος 1829). Η Τουρκία αποδέχεται τη συνθήκη του Λονδίνου.

3 Χρονολόγιο διεθνών πράξεων ίδρυσης Ελληνικού Κράτους (1830-1832)
Πρωτόκολλο Λονδίνου (3 Φεβρουαρίου 1830): ανεξαρησία Ελλάδας. Τα σύνορα του νέου κράτους ορίζονται στη γραμμή Αχελώου – Σπερχειού, ενώ το πολίτευμα θα ήταν μοναρχικό. Ηγεμόνας της Ελλάδας εξελέγη ο πρίγκιπας Λεοπόλδος του Saxe-Cobourg. Συνθήκη Λονδίνου (7 Μαΐου 1832): η Ελλάδα θα αποτελούσε κράτος ανεξάρτητο και μοναρχικό υπό την εγγύηση της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Ο Όθωνας, δευτερότοκος υιός του Βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄, ανακηρύσσεται Βασιλιάς της Ελλάδας. Συνθήκη Κωνσταντινουπόλεως (21 Ιουλίου 1832): η Τουρκία αποδέχεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (26 Μαρτίου 1831), με το οποίο τα σύνορα του ελληνικού κράτους ορίζονταν στη γραμμή Βόλου – Άρτας.


Κατέβασμα ppt "Οι Μεγάλες Δυνάμεις και το Ανατολικό ζήτημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google