Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
της εργασίας Καταμερισμός Τίτλος ωριαίας ενότητας

2 ΣΤΟΧΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Να κατανοήσουν την εξέλιξη της οικονομίας μέσω του καταμερισμού των έργων Να αναγνωρίζουν τα τεράστια οφέλη του καταμερισμού των έργων. Να συνειδητοποιήσουν ότι ο καταμερισμός της εργασίας οδήγησε στις ανταλλαγές μέσω χρήματος.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
Ο καταμερισμός των έργων (ή της εργασίας) είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην οικονομική ζωή των ανθρώπων. Σύγκριση παλαιότερων εποχών με τη σύγχρονη

4

5 Σειρά συναρμολόγησης στο εργοστάσιο Ford.
Αυτοματοποιημένη παραγωγή αυτοκινήτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών (D. Corbett, Ιστορικός Οδηγός: Αυτοκίνητα, εκδ. Ερευνητές, 2001). Σειρά συναρμολόγησης στο εργοστάσιο Ford.

6 Ενδεικτική εξέλιξη του χρόνου εργασίας (παράδειγμα Γαλλίας).
«1841: Μείωση σε 8 ώρες την ημέρα της εργασίας των παιδιών κάτω των 12 χρόνων. 1848: 12 ώρες εργασίας την ημέρα για τους εργάτες εργοστασίων. 1900: Η ημερήσια διάρκεια εργασίας για τους ενήλικες μειώνεται προοδευτικά από τις 12 στις 10 ώρες. 1906: Θεσμοθετείται η εβδομαδιαία υποχρεωτική αργία. 1919: Θεσμοθετείται το 8ωρο, η ανώτατη διάρκεια εργασίας σε 8 ώρες την ημέρα και σε 48 ώρες την εβδομάδα. 1936: Η νόμιμη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας γίνεται 40 ώρες. Θεσμοθετείται η άδεια δύο εβδομάδων 1948: Δικαιώματα του ανθρώπου Συνδικαλιστική ελευθερία. 1950: Ευρωπαϊκή συνθήκη για τις ελευθερίεςΣυλλογικές συμβάσεις εργασίας. 1956: Θεσμοθετείται η άδεια των 3 εβδομάδων. 1963: Θεσμοθετείται η άδεια των 4 εβδομάδων. 1968: Συμφωνία που καταλήγει στις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. 1982: Η διάρκεια εβδομαδιαίας εργασίας διαμορφώνεται στις 39 ώρες. : Θεσμοθετείται η εβδομαδιαία εργασία στις 35 ώρες». (Nouveau Manuel, 1996:271).

7 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Χρησιμοποιούμε απλά καθημερινά παραδείγματα για να παρουσιάσουμε τα τρία πλεονεκτήματα του καταμερισμού των έργων. Αύξηση απόδοσης Ανάπτυξη δεξιοτεχνίας και Δημιουργία εφευρέσεων και αύξηση παραγωγής Αναφέρεται ως μειονέκτημα ότι μια συνεχώς επαναλαμβανόμενη εργασία μπορεί να οδηγεί σε μονοτονία.

8 Χρησιμοποίηση χρήματος στις ανταλλαγές
Ο καταμερισμός των έργων συνεπάγεται την ανάγκη ανταλλαγών μεταξύ των ατόμων. Ανάπτυξη του όγκου ανταλλαγών Η ανάπτυξη του χρήματος διευκολύνει τις ανταλλαγές και οδηγεί στον πλούτο των σημερινών οικονομιών

9 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ α) συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με το αν η εξέλιξη της επιστήμης θα ήταν δυνατή χωρίς τον καταμερισμό της εργασίας και το αν η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς αυτόν. β) αναφορά σε προϊόντα που χρησίμευσαν ως μέσο ανταλλαγής στο παρελθόν.

10 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ α) Ο καταμερισμός της εργασίας αναπτύσσει τη δεξιοτεχνία. Σ Λ β) Ο καταμερισμός της εργασίας αναπτύσσει την εξυπνάδα. Σ Λ γ) Χωρίς καταμερισμό της εργασίας η επιβίωση των ανθρώπων θα ήταν αδύνατη. Σ Λ δ) Χωρίς καταμερισμό της εργασίας η ανάπτυξη της οικονομίας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Σ Λ

11 Επίσκεψη στους ιστοτόπους
Το χρηματιστήριο και το κραχ της τουλίπας (30/05/ ) Ιστορία της δραχμής (30/05/ )


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google