Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής
Ενότητα Α.7 Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου Εισαγωγή στο Audacity 1.2.6

2 «Περιεχόμενα Ενότητας» 1/2
(1) Εισαγωγικά θέματα Τι είναι το Audacity Γενικές πληροφορίες Το περιβάλλον του Audacity (2) Λειτουργία του Audacity Εργαλειοθήκη ελέγχου Εργαλείο επιλογής Εργαλείο Envelope Εργαλείο Σχεδίασης Εργαλείο Μεγέθυνσης Εργαλείο Time Shift Πολυεργαλείο Meter Toolbar Mixer Toolbar Edit Toolbar Audio Track Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

3 «Περιεχόμενα Ενότητας» 2/2
(3) Θέματα επεξεργασίας ήχου Βασικές λειτουργίες επεξεργασίας ήχου Εισαγωγή πολλαπλών αρχείων ήχου Καταγραφή ήχου από διαφορετικές πηγές Εφαρμογή εφέ (4) Ειδικά θέματα επεξεργασίας ήχου Καταγραφή ομιλίας ενώ παίζει κάποιος ήχος και μεταξύ τους συγχρονισμός. Αφαίρεση φωνητικής πληροφορίας από τραγούδι και εισαγωγή του σε διαφορετικό τραγούδι. Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

4 «Εκπαιδευτικοί Στόχοι»
Μετά την μελέτη αυτής της ενότητας και την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων που προσφέρονται, θα είστε σε θέση να: (1) Αναγνωρίζετε και να περιγράφετε το περιβάλλον εργασίας του Audacity. (2) Να χρησιμοποιείτε τα ενσωματωμένα εργαλεία του προγράμματος ώστε να επεξεργάζεστε ηχητικά σήματα. (3) Να εφαρμόζετε τα ενσωματωμένα εφέ του προγράμματος ώστε να παράγετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. (4) Να εισάγετε και να καταγράφετε δικούς σας ήχους μέσα στο πρόγραμμα. (5) Να παράγετε δικά σας ηχητικά κομμάτια εφαρμόζοντας τις τεχνικές του προγράμματος. Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

5 (1) Εισαγωγικά Θέματα

6 «Τι είναι το Audacity» Επαγγελματικά χαρακτηριστικά του Audacity:
Ενσωματωμένα εφέ επεξεργασίας ήχου Μίξη μουσικών κομματιών Επεξεργασία με το εργαλείο «Envelope» Εγγραφή ήχου ενώ παίζει κάποιος άλλος προ-ηχογραφημένος ήχος Επιτρέπει τη χρήση plug-in Παρέχει πολλαπλά επίπεδα αναίρεσης Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

7 «Γενικές Πληροφορίες»
Λόγω του ότι είναι εργαλείο ανοιχτού κώδικα, μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το επίσημο site του προγράμματος: Για να μπορείτε να δημιουργήσετε αρχεία ήχου mp3, θα πρέπει να κατεβάσετε και να ενσωματώσετε τον LAME κωδικοποιητή, ο οποίος προσφέρεται από την ίδια ιστοσελίδα. Μπορεί να εγκατασταθεί σε πολλές πλατφόρμες όπως: Microsoft Windows 98 και μετέπειτα εκδόσεις Macintosh OS Χ Linux / Unix Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

8 «Το Περιβάλλον του Audacity»
Μενού: Παρέχει όλες τις διαθέσιμες ενέργειες που μπορούν να γίνουν μέσα στο πρόγραμμα Control Toolbar: Περιέχει τα εργαλεία επεξεργασίας καθώς και τα κουμπιά ελέγχου του ήχου Meter Toolbar: Παρέχει πληροφορίες, σχετικά με την ένταση σε κάθε κανάλι, του αναπαραγόμενου ήχου καθώς και του προς ηχογράφηση ήχου Mixer Toolbar: Παρέχει δυνατότητες ρύθμισης της έντασης του ήχου εγγραφής και αναπαραγωγής καθώς και τη δυνατότητα επιλογής πηγής εισόδου του ήχου Edit Toolbar: Παρέχει συντομεύσεις στις πιο κοινές λειτουργίες Audio Track: Γραφική απεικόνιση της κυματομορφής του ήχου Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Α (Περιβάλλον εργασίας)

9 (2) Λειτουργία του Audacity

10 «Εργαλειοθήκη Ελέγχου»
Η εργαλειοθήκη ελέγχου, παρέχει τις κλασικές δυνατότητες χειρισμού ενός αρχείου ήχου όπως αναπαραγωγή, παύση και διακοπή, εγγραφή νέου ήχου και μετακίνηση του κέρσορα στην αρχή και στο τέλος του κομματιού. Εάν δεν υπάρχει κάποια επιλογή, η αναπαραγωγή ξεκινάει από την αρχή του κομματιού μέχρι το τέλος του, διαφορετικά από το σημείο έναρξης μέχρι το σημείο λήξης της επιλογής. Τα εργαλεία παύσης και διακοπής είναι ενεργά τόσο κατά την αναπαραγωγή όσο και κατά την εγγραφή μουσικού αρχείου. Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Β (Control Toolbar)

11 «Εργαλείο Επιλογής» Εργαλείο Επιλογής:
Χρησιμοποιείται για την επιλογή μέρους του μουσικού κομματιού χρησιμοποιώντας την κυματομορφή του, ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί ξεχωριστά το συγκεκριμένο μέρος σε σχέση με ολόκληρο το μουσικό κομμάτι. Αποτέλεσμα χρήσης του εργαλείου επιλογής: Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Β (Control Toolbar)

12 «Εργαλείο Envelope» Εργαλείο Envelope:
Χρησιμοποιείται για να αλλάξει την ένταση του ήχου σε οποιοδήποτε μέρος του μουσικού κομματιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αύξηση της έντασης του ήχου, όσο και για μείωση. Αποτέλεσμα χρήσης του εργαλείου envelope: Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Β (Control Toolbar)

13 «Εργαλείο Σχεδίασης» Εργαλείο Σχεδιασμού:
Χρησιμοποιείται για επεξεργασία ξεχωριστών δειγμάτων της κυματομορφής του ήχου. Για να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο εργαλείο, θα πρέπει να μεγεθυνθεί αρκετά το σημείο της κυματομορφής που θέλουμε να επεξεργαστούμε, ώστε να φαίνονται τα διαφορετικά σημεία που την απαρτίζουν. Αποτέλεσμα χρήσης του εργαλείου σχεδίασης: ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Β (Control Toolbar)

14 «Εργαλείο Μεγέθυνσης»
Εργαλείο μεγέθυνσης: Χρησιμοποιείται για να μεγεθύνει συγκεκριμένο τμήμα της κυματομορφής. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο shift και χρησιμοποιώντας το ίδιο εργαλείο, τότε ενεργεί αντίστροφα, σμικρύνοντας το επιλεγμένο τμήμα. Αποτέλεσμα χρήσης του εργαλείου μεγέθυνσης: ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Β (Control Toolbar)

15 «Εργαλείο Time Shift» Εργαλείο Time Shift:
Χρησιμοποιείται για να μετακινεί χρονικά τη κυματομορφή. Μπορεί να πάει είτε αριστερά είτε δεξιά. Συνήθως χρησιμεύει όταν έχουμε πολλαπλά κομμάτια φορτωμένα, για να επιτύχουμε τον επιθυμητό συγχρονισμό. Αποτέλεσμα χρήσης του εργαλείου Time Shift: ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Β (Control Toolbar)

16 «Πολυεργαλείο» Πολυεργαλείο:
Χρησιμοποιείται για να επιλέγει ταυτόχρονα όλα τα εργαλεία της παλέτας. Το ποιό εργαλείο θα χρησιμοποιείται κάθε φορά εξαρτάται από τη θέση του δείκτη του ποντικιού και από το ποιο πλήκτρο του ποντικιού πατάμε την ώρα που εφαρμόζουμε το εργαλείο. Αποτέλεσμα χρήσης του πολυεργαλείου: Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Β (Control Toolbar)

17 «Meter Toolbar» Η εργαλειοθήκη Meter, παρακολουθεί τη στάθμη εισόδου (κόκκινο) και εξόδου (πράσινο) του ήχου. Χρησιμοποιείται για να σιγουρευτούμε ότι ο ισχυρότερος ήχος είναι όσο το δυνατό ισχυρός, χωρίς όμως να παραμορφώνεται ή να αποκόπτεται. Απεικονίζει και τα δύο κανάλια Left και Right. Η γραμμή στη δεξιά μεριά κάθε καναλιού συμβολίζει τη μέγιστη ισχύ του σήματος τα τελευταία 3 δευτερόλεπτα. Στο αριστερό μέρος της κάθε μπάρας συμβολίζεται η σιγή και στο δεξί το σημείο πέραν του οποίου ο ήχος θα αποκοπεί. Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Γ (Meter Toolbar)

18 «Mixer Toolbar» Η εργαλειοθήκη Mixer έχει ένα χειριστήριο ελέγχου για τον έλεγχο της έντασης του ήχου που ακούγεται από τα ηχεία (αριστερό χειριστήριο) και ένα για τον έλεγχο της έντασης του εγγραφόμενου ήχου (δεξί χειριστήριο). Παρέχει τη δυνατότητα επιλογής της πηγής εισόδου από την οποία θα καταγραφεί ο ήχος. Αυτή μπορεί να είναι: Μικρόφωνο Γραμμή εισόδου (Line – In) Audio CD Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Δ (MixerToolbar)

19 «Edit Toolbar» Η εργαλειοθήκη Edit, παρέχει συντομεύσεις στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες επιλογές επεξεργασίας. Αποκοπή της επιλογής Μεγέθυνση τμήματος της κυματομορφής Αντιγραφή της επιλογής Σμίκρυνση τμήματος της κυματομορφής Επικόλληση της επιλογής Ταίριασμα της επιλογής στο παράθυρο Διαγραφή του ήχου εκτός της επιλογής Ταίριασμα του project στο παράθυρο Εισαγωγή σιγής στην επιλεγμένη περιοχή Αναίρεση ενέργειας Επανάληψη ενέργειας Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος Ε (Edit Toolbar)

20 «Audio Track» Περιλαμβάνει τη γραφική αναπαράσταση της κυματομορφής του ήχου. Περιέχει πληροφορίες για τον ήχο όπως εάν είναι μονοφωνικός, συχνότητα δειγματοληψίας του ήχου κ.τ.λ. Εμφανίζει διαβαθμισμένες κλίμακες επάνω και αριστερά από την γραφική αναπαράσταση, για πληροφορίες σχετικά με την διάρκεια του κομματιού καθώς και το επίπεδο της έντασης του, αντίστοιχα. Το βελάκι δεξιά του ονόματος της γραφικής παράστασης, παρέχει πρόσβαση στις επιλογές που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της γραφικής παράστασης Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 2η (Γνωριμία με το Περιβάλλον Εργασίας) | Μέρος ΣΤ (Audio Track)

21 (3) Θέματα επεξεργασίας ήχου

22 «Βασικές λειτουργίες επεξεργασίας ήχου»
Όπως τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας ήχου, έτσι και το Audacity ενσωματώνει κάποιες βασικές λειτουργίες σε θέματα επεξεργασίας, όπως: (1) Αντιγραφή μέρους του ήχου (2) Αποκοπή μέρους του ήχου (3) Επικόλληση μέρους του ήχου (4) Διαγραφή μέρους του ήχου (5) Trimming (διαγράφει τα πάντα εκτός της επιλογής) (6) Splitting (διαχωρίζει σε ξεχωριστό αρχείο την επιλογή) (7) Εισαγωγή σιωπής (silence) (8) Διαχωρισμό ακουστικών καναλιών (αριστερό και δεξί) (9) Αντίγραφο της επιλογής (duplicate) (10) Παραγωγή λευκού θορύβου (11) Παραγωγή τόνου συγκεκριμένης συχνότητας Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

23 «Εισαγωγή πολλαπλών αρχείων ήχου»
Στο Audacity, είναι αρκετά εύκολο να κάνεις μίξη πολλών αρχείων ήχου σε ένα. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει μέσα στο περιβάλλον του προγράμματος να εισαχθούν πολλαπλά αρχεία ήχου. Η λειτουργία αυτή επιτυγχάνεται μέσα από το μενού project/import audio (επαναλαμβάνεται για κάθε αρχείο που θέλουμε να εισάγουμε). Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούριο track επιλέγουμε project/new audio track για μονοφωνικό αρχείο και project/new stereo track για να περιέχει και τα δύο κανάλια ήχου. Επιλέγοντας όλα τα αρχεία που έχουμε ανοιχτά (shift + κλικ σε κάθε ένα) και ακολουθώντας τη διαδρομή project/Quick Mix, μπορούμε να ενώσουμε σε ένα αρχείο ήχου όλα τα tracks που επιλέξαμε. Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

24 «Καταγραφή ήχου από διαφορετικές πηγές»
Κάθε φορά που ξεκινάει μια εγγραφή ήχου, ένα καινούριο track εισάγεται στο project. Μπορεί να γίνει καταγραφή από πολλές πηγές ήχου, όπως: Μικρόφωνο Line In του υπολογιστή CD Player Ήχος που παίζει στον υπολογιστή (π.χ. Windows Media Player) κ.τ.λ. Τα βήματα που ακολουθούμε είναι: Επιλέγουμε την γραμμή εισόδου, από το mixer toolbar Επιλέγουμε την ένταση του ήχου Παρατηρούμε στο meter toolbar εάν η στάθμη του ήχου είναι η επιθυμητή, χωρίς να παραμορφώνεται ο ήχος Πατάμε το πλήκτρο record από την εργαλειοθήκη ελέγχου Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

25 «Εφαρμογή εφέ» Για να εφαρμόσουμε κάποιο εφέ σε συγκεκριμένη επιλογή ή σε όλο το κομμάτι ήχου, ακολουθούμε τα βήματα: (1) Επιλέγουμε την περιοχή που θέλουμε (2) Από το μενού Effect επιλέγουμε το εφέ που θέλουμε να εφαρμόσουμε (3) Αλλάζουμε τις παραμέτρους του εφέ κατά προτίμηση Πριν την εφαρμογή εφέ Fade In και Fade Out Μετά την εφαρμογή εφέ Fade In και Fade Out Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

26 (4) Ειδικά θέματα επεξεργασίας ήχου

27 «Καταγραφή ομιλίας ενώ παίζει κάποιος ήχος»
Για να μπορέσουμε να ηχογραφήσουμε κάποιον ήχο, ενώ κάποιο άλλο track του project μας βρίσκεται σε λειτουργία αναπαραγωγής, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την επιλογή play other tracks while recording new one από το μενού edit/Preferences. Η νέα καταγραφή εμφανίζεται σε ξεχωριστό track. Μετά την εγγραφή, μπορούμε να συγχρονίσουμε ακόμη περισσότερο τους ήχους μας με τη χρήση του εργαλείου Time Shift. Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)

28 «Αφαίρεση φωνητικής πληροφορίας»
Με το Audacity και τις τεχνικές του, μπορείτε να αφαιρέσετε τους στίχους ενός τραγουδιού, κατά κάποιο μεγάλο βαθμό. Σε στερεοφωνικά αρχεία ήχου, η φωνητική πληροφορία (λόγια του τραγουδιστή), βρίσκεται και στα δυο κανάλια του ήχου (αριστερό και δεξί). Η λογική της λειτουργίας αυτής στηρίζεται στην αφαίρεση των κοινών στοιχείων των δυο καναλιών ήχου. Τα βήματα που ακολουθούνται είναι: Εισαγωγή στερεοφωνικού αρχείου ήχου Διαχωρισμός των καναλιών σε διαφορετικά track Ρύθμιση και των δύο καναλιών σε λειτουργία mono (από τις ιδιότητες αριστερά της κυματομορφής του ήχου) Αντιστροφή (invert) του ενός από τα δύο κανάλια ήχου Αναπαραγωγή του αποτελέσματος Εργαλείο Εγγραφής και Επεξεργασίας Ήχου «Audacity» | Ενότητα 1η (Εισαγωγικά Στοιχεία)


Κατέβασμα ppt "Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google