Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μύθος : Βρικόλακες Όνομα ομάδας :V 4 Vampire Μέλη ομάδας : Μουντζουγιάννης Μάνος Ρουκουνιώτης Ηλίας Φαβιάνος Στέλιος Φλάμπουρα Μελίνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μύθος : Βρικόλακες Όνομα ομάδας :V 4 Vampire Μέλη ομάδας : Μουντζουγιάννης Μάνος Ρουκουνιώτης Ηλίας Φαβιάνος Στέλιος Φλάμπουρα Μελίνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μύθος : Βρικόλακες Όνομα ομάδας :V 4 Vampire Μέλη ομάδας : Μουντζουγιάννης Μάνος Ρουκουνιώτης Ηλίας Φαβιάνος Στέλιος Φλάμπουρα Μελίνα

2 Μύθος Οι βρικόλακες είναι μυθολογικά όντα που συντηρούνται τρεφόμενοι κυρίως από αίμα και από ζωντανά ή νεκρά πλάσματα. Ο όρος βρικόλακας έγινε γνωστός τον 18ο αιώνα μετά από μια εισροή προκαταλήψεων στη Δυτική Ευρώπη από περιοχές όπου οι μύθοι των βαμπίρ ήταν συχνοί όπως τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα ονομάζονται Βρικόλακες , στη Ρουμανία Στρίγκοι , ενώ ο επίσημος όρος είναι Βαμπίρ. Το αυξημένο επίπεδο των προλήψεων οδήγησε την Ευρώπη σε μαζική υστερία , ενώ πολλά πτώματα βρέθηκαν καρφωμένα σε πασσάλους και άνθρωποι κατηγορήθηκαν για Βαμπιρισμό.

3 Εξωτερική εμφάνιση και χαρακτηριστικά
Οι βρικόλακες παρουσιάζονται πρησμένοι στην εμφάνιση και συνήθως χλωμοί ή μελανιασμένοι. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποδίδονται στην έλλειψη ή στην κατανάλωση αίματος αντίστοιχα. Αίμα κυλά από το στόμα ή από τη μύτη. Τα μαλλιά, τα νύχια και τα δόντια τους φαίνεται να μεγαλώνουν ενώ είναι ακόμα στον τάφο.

4 Δημιουργία και αναγνώριση
Στις Σλαβικές και Κινέζικες παραδόσεις ένα βαμπίρ γεννιέται όταν ένα ζώο, συνήθως γάτα ή σκύλος, περάσει πάνω από ένα πτώμα. Πίστευαν ότι ένας άνθρωπος που δεν είχε περιποιηθεί με βραστό νερό μια ανοιχτή πληγή, κινδύνευε να γίνει βαμπίρ. Στη Ρωσία πίστευαν ότι άνθρωποι που είχαν επαναστατήσει ενάντια στη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία θα γίνουν βαμπίρ. Αναγνώριση Η αναγνώριση ενός τάφου βαμπίρ μπορούσε να γίνει: οδηγώντας ένα παρθένο αγόρι σε ένα νεκροταφείο πάνω σε ένα παρθένο αρσενικό άλογο. Το άλογο θα αρνούταν να υπακούσει και να συνεχίσει. από το εάν υπήρχαν τρύπες πάνω από τάφους.

5 Αντιλήψεις για τους βρυκόλακες
Παραμύθια για υπερφυσικά όντα που καταναλώνουν το αίμα ή την σάρκα των ζωντανών έχουν βρεθεί σχεδόν σε κάθε πολιτισμό για πολλούς αιώνες. Τα αρχαία χρόνια, η έννοια βαμπίρ δεν υπήρχε. Οι αρχαίοι πίστευαν πως μόνο δαίμονες και πνεύματα έπιναν αίμα ή έκαναν παρόμοιες δραστηριότητες. Ακόμα κι ο διάβολος εκπροσωπούσε τον βαμπιρισμό. Τα βαμπίρ εμφανίζονται αποκλειστικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη στις αρχές του 18ου αιώνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βαμπίρ είναι φαντάσματα κακών όντων, θυμάτων αυτοκτονίας ή μαγισσών, αλλά μπορούν ακόμη να δημιουργηθούν από ένα κακόβουλο πνεύμα το οποίο στοιχειώνει το νεκρό σώμα ή από δαγκωματιά βαμπίρ. Η πίστη σε αυτούς τους μύθους ήταν τόσο ισχυρή με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αρχίσουν να φοβούνται μήπως οι ίδιοι γίνουν βαμπίρ.

6 Μέθοδοι προστασίας Υπάρχουν αντικείμενα τα οποία πιστεύεται ότι απωθούν τους βρικόλακες , τα οποία λέγονται Αποτροπαϊκά. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι το σκόρδο, ενώ άλλα είναι τα άγρια τριαντάφυλλα, ένας σταυρός και ο αγιασμός. Επίσης , πολλοί λαοί πιστεύουν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί μοιραία ζημιά στους βρικόλακες.

7 Επιστημονική άποψη Μετάδοση Μια συγκεκριμένη ασθένεια, η φυματίωση, συνδέθηκε με την εμφάνιση του βαμπιρισμού. Όπως και η πνευμονική μορφή της βουβωνικής πανώλης, και η φυματίωση συνδέθηκε με την κατάρρευση του ιστού των πνευμόνων, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση του αίματος στα χείλη.

8 Πορφυρία Το 1985 βιοχημικός David Dolphin πρότεινε μια σύνδεση μεταξύ της πορφυρίας- σπάνια διαταραχή του αίματος- και των βαμπίρ. Σημειώνοντας ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια ένεση αιμοσιδήρου , πρότεινε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αίματος μπορεί να μεταφέρει την αίμη με κάποιο τρόπο στα τοιχώματα του στομάχου και μέσα στο ρεύμα αίματος. Έτσι, οι βρικόλακες ήταν απλώς πάσχοντες από πορφυρία και έπιναν αίμα για την αντικατάσταση αίμης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Η ιατρική απορρίπτει την πρόταση ότι η κατανάλωση του αίματος ενδέχεται να ανακουφίζει τα συμπτώματα της πορφυρίας.

9 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας! 


Κατέβασμα ppt "Μύθος : Βρικόλακες Όνομα ομάδας :V 4 Vampire Μέλη ομάδας : Μουντζουγιάννης Μάνος Ρουκουνιώτης Ηλίας Φαβιάνος Στέλιος Φλάμπουρα Μελίνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google