Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Οικιακής Οικονομίας Της μαθητρίας Μαρίας Νικητάκη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Οικιακής Οικονομίας Της μαθητρίας Μαρίας Νικητάκη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Οικιακής Οικονομίας Της μαθητρίας Μαρίας Νικητάκη
ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ Εργασία Οικιακής Οικονομίας Της μαθητρίας Μαρίας Νικητάκη

2 Τσίμπημα σκορπιού Το τσίμπημα του σκορπιού είναι πολύ επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει τοπικό οίδημα και αλλαγή χρώματος στην περιοχή. Ακόμη, είναι δυνατόν να συνοδεύεται από: Μούδιασμα Ναυτία Πυρετό Δυσκολία στην ομιλία Κράμπες στο στομάχι Σπασμούς Καταπληξία

3 Πρώτες βοήθειες Αμέσως πρέπει να τοποθετήσουμε πάγο ενώ απαραίτητη είναι η χορήγηση αντισημιτικού χαπιού, μαζί με ισχυρό παυσίπονο, γιατί πραγματικά ο πόνος δεν αντέχεται. Η μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ. Εκεί θα χορηγηθεί κορτιζόνη (εάν έχουμε χάπι κορτιζόνης μαζί μας το λαμβάνουμε αμέσως) και οροί. ΠΡΟΣΟΧΗ: παλιά έλεγαν ότι πρέπει να χαράξουμε με ξυράφι την πληγή και να πιέσουμε για να βγει το μολυσμένο αίμα. Αυτό δεν ισχύει. ΜΗΝ το κάνετε. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χυθεί περισσότερο και πιο γοργά το δηλητήριο στον οργανισμό. Επίσης το ρούφηγμα της πληγής θα πρέπει να γίνει με προσοχή και όχι από άτομα που στο στόμα τους έχουν ανοιχτές πληγές (πχ ουλίτιδα). Σε κάθε περίπτωση η ψυχραιμία σώζει. Ενώ και το θύμα δεν πρέπει να πανικοβληθεί και να βρεθεί σε κατάσταση σοκ

4 Τσίμπημα φιδιού Όλο και περισσότερο παρατηρείται και στον τόπο μας το φαινόμενο να εμφανίζονται φίδια .Να ξέρουμε πάντως ότι τα φίδια δεν επιτίθενται και δεν δαγκώνουν αν δεν βρεθούν σε κίνδυνο. Τα περισσότερα δαγκώματα που παρατηρούνται στα μέρη μας είναι γιατί άθελά του καμιά φορά πατάει κανείς κάποιο φίδι με αποτέλεσμα αυτό να αισθανθεί ότι απειλείται και να σας δαγκώσει.

5 Συμπτώματα: Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει εγχυθεί. Πρήξιμο και έντονος καυστικός πόνος γύρω από το δήγμα. Ερύθημα γύρω από το τραύμα. Μούδιασμα και αργότερα παράλυση του δαγκωμένου άκρου. Ναυτία και εμετός. Ασθενικός σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία. Αιμωδία της γλώσσας και του στόματος. Μαζική εφίδρωση. Πυρετός με ή χωρίς ρίγος. Μυϊκός τρόμος. Σπασμοί. Διπλωπία. Πονοκέφαλος.

6 Αντιμετώπισης Απομακρυνόμαστε και εμείς και το θύμα. Τα φίδια δεν κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να είναι κάπου κοντά. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Το πιθανότερο είναι , το φίδι να μην είναι δηλητηριώδες. Αν δούμε στο τραύμα τις χαρακτηριστικές δύο τρύπες από τα δόντια του φιδιού τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με οχιά. Ακινητοποιούμε το θύμα, ώστε να μειώσουμε (θεωρητικά) το βασικό μεταβολισμό και την εξάπλωση του δηλητηρίου. Δεν κάνουμε καμία περίδεση. Το δηλητήριο κινείται μέσω της λεμφικής κυρίως κυκλοφορίας και η περίδεση, ειδικά αν είναι και ίσχαιμη (δηλαδή με συνοδό απόφραξη των αρτηριών) μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Δεν κάνουμε καμία περίδεση. Το δηλητήριο κινείται μέσω της λεμφικής κυρίως κυκλοφορίας και η περίδεση, ειδικά αν είναι και ίσχαιμη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Δεν κάνουμε τομές με μαχαιρίδια και δεν αναρροφάμε αίμα από την πληγή (ειδικά με το στόμα!). Η καταστροφή των ιστών και ο πόνος που προκαλείται έτσι, είναι πολύ πιο επικίνδυνα από το 6% του δηλητηρίου που έχει υπολογιστεί ότι απομακρύνεται με τις άνω μεθόδους. Πλένουμε το τραύμα με ήπια αντισηπτικά (π.χ. σαπούνι με νερό, οξυζενέ κ.λ.π.). Δεν τοποθετούμε πάγο. Δεν δίνουμε στο θύμα να πιει αλκοόλ, ούτε ισχυρά παυσίπονα.

7 Τσιμπήματα κουνουπιού
Τι πρέπει να μην κάνετε όταν σας τσιμπήσει κουνούπι • Να μην ξύνετε την περιοχή του τσιμπήματος. Έτσι αυξάνετε την πιθανότητα μολύνσεων. • Εάν τα τοπικά συμπτώματα επεκταθούν ή επιμείνουν η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη. • Εάν εμφανίσετε συστηματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετό) η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

8 Χρήσιμες συμβολές • Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι θάμνους φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών). • Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. • Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. • Να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κατά τη νύχτα.


Κατέβασμα ppt "Εργασία Οικιακής Οικονομίας Της μαθητρίας Μαρίας Νικητάκη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google