Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ερευνητική Εργασία στο Νέο Λύκειο. Η μέθοδος project

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ερευνητική Εργασία στο Νέο Λύκειο. Η μέθοδος project"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ερευνητική Εργασία στο Νέο Λύκειο. Η μέθοδος project
Αδαμαντία Φατσέα Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής νομού Δωδεκανήσου :

2 Τι θα δούμε σήμερα; Ερευνητικές Εργασίες. Γενικά – ορισμός Πορεία
Φάσεις Γνωστικά πεδία Κριτήρια διαμόρφωσης θεμάτων Επιλογή ομάδος. Σύνθεση, τρόπος επιλογής Οργανωτικά σχήματα Τελικά προϊόντα 6 συνηθισμένα λάθη Ειδικές Θεματικές Δραστηριότητες (ΕΠΑΛ) Αξιολόγηση

3 Ερευνητικές Εργασίες (Ε.Ε.)
Οι Ε.Ε. εντάσσονται στη φιλοσοφία του νέου σχολείου, που αντιλαμβάνεται τους μαθητές ως μικρούς «διανοούμενους», «επιστήμονες» και «ερευνητές», που συνεργάζονται στενά σε πλαίσιο πρωτοβουλιών και επιλογών και προσεγγίζουν βιωματικά και με διαφορετικούς τρόπους τη νέα σχολική γνώση, μέσα από διεπιστημονικής φύσης ερωτήματα, πειραματισμούς και διερευνήσεις (Ματσαγγούρας, 2011). Παιδαγωγικές αρχές που τις διέπουν: Η αρχή της Διερευνητικής Προσέγγισης της Μάθησης, Η αρχή της Διεπιστημονικής Συνεργασίας των Εκπαιδευτικών, Η αρχή της Διαφοροποίησης του Περιεχομένου, της Διαδικασίας και του Πλαισίου της Μάθησης, Η αρχή της Ομαδικής Συνεργασίας των Μαθητών. Για να αποτελέσουν οι μαθητές ομάδα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι: α. κατανόηση και αποδοχή των κοινών σκοπών, β. σαφής θετική αλληλεξάρτηση μεταξύ των μελών της ομάδας, γ. συνθήκες άμεσης οπτικής επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των μελών, δ. ενεργός αλληλο-παρωθητική επικοινωνία μεταξύ όλων των μελών, ε. αποκέντρωση της διδασκαλικής εξουσίας και ανάθεση ρόλων στα μέλη, στ. απόδοση λόγου, υπευθυνότητα (accountability), ζ. ίσες ευκαιρίες επιτυχίας σε όλα τα μέλη, η. συνεργατικές ή συναγωνιστικές σχέσεις με τις υπόλοιπες ομάδες. (βλ. Johnson, Johnson και Smith 1998, Slavin 1994, Ματσαγγούρας 2000:72-83, Ματσαγγούρας 2004: 248, Prince 2004) Ξεκινάει με γενικά ερωτήματα για τον φυσικό και κοινωνικό κόσμο, γίνεται αναζήτηση τεκμηριωμένων απαντήσεων και με βάση τη νέα γνώση, προτείνονται λύσεις και λαμβάνονται αποφάσεις για πολύπλοκα ζητήματα. Μπορεί να είναι ερμηνευτικές, περιγραφικές, πειραματικές, δημοσκοπικές έρευνες. Βαθμοί καθοδήγησης (ελεγχόμενη, φθίνουσα, ακαθοδήγητη). Η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών μετατρέπει το σχολείο σε κοινότητα μάθησης και επαγγελματικής ανάπτυξης, η οποία λειτουργεί ως μία μορφή διαρκούς ενδοσχολικής επιμόρφωσης, με σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τη σχολική μονάδα και, κυρίως, τους μαθητές Κατά τη διδασκαλία λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και δυνατότητες κάθε παιδιού, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του, τα ξεχωριστά βιώματά του, οι δικοί του ρυθμοί μάθησης, το προσωπικό του στυλ μάθησης, το πολιτισμικό του υπόβαθρο, η αυτοαντίληψή του. Μετατοπίζεται η μαθησιακή διαδικασία από τη δασκαλομαθητική επικοινωνία στη δια-μαθητική συνεργασία, με τον εκπαιδευτικό να καθοδηγεί και να στηρίζει αυτή τη συνεργασία.

4 Συμβολή των Ερευνητικών Εργασιών στη Μάθηση και την Ανάπτυξη
ενεργοποιούν τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία αυξάνουν το ενδιαφέρον για τα επιμέρους μαθήματα, ασκούν τους μαθητές στον τρόπο σκέψης και στην επιστημονική μέθοδο των επιμέρους ειδικοτήτων, στοχεύουν στην ανάπτυξη του στοχασμού, της κριτικής και αυτοκριτικής σκέψης, προάγουν τη συλλογικότητα και συνεργασία, δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας του σχολείου με την τοπική κοινωνία, εξετάζουν τα θέματα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο προετοιμάζοντας έτσι τους μαθητές να σκέπτονται και να ενεργούν υπεύθυνα ως πολίτες της χώρας τους και του κόσμου.

5 Ορισμός του project Η μέθοδος project είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που οδηγεί στη μόρφωση μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας μάθησης. Σχετίζεται και με τον τρόπο της έρευνας και με το περιεχόμενο (Frey, 1986). Project, λατινικό projicere = σχεδιάζω, σκοπεύω, βάζω κάτι στο μυαλό μου. Είναι ένας τρόπος ομαδικής διδασκαλίας όπου συμμετέχουν αποφασιστικά όλοι και η ίδια η διδασκαλία διαμορφώνεται και διεξάγεται από όλους όσοι συμμετέχουν (Frey, 1986).

6 Πορεία ενός project (Frey, 1986)
Υπάρχει στην αρχή μια πρωτοβουλία εκφράζεται μια πρόταση. Τα μέλη της ΕΕ συζητούν ομαδικά σχετικά με την πρωτοβουλία και συμφωνούν γι΄ αυτό που πρόκειται να πράξουν. Τα μέλη καθορίζουν τους τομείς δράσης, δηλαδή το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν (κατανομή εργασιών, εύρεση πηγών, καθορισμός των προσώπων που θα συνεργαστούν κλπ). Οι δραστηριότητες διακόπτονται για να ξανασκεφτούν τα μέλη σχετικά με ό,τι έχουν κάνει και να συζητήσουν πάνω σε αυτά. Η όλη διαδικασία καταλήγει συνειδητά σε ένα τέλος ή μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών αλλάζει μορφή ή διακόπτεται εντελώς.

7 Φάσεις της Ε. Ε. Κατά τη διάρκεια των Ε.Ε. ο εκπαιδευτικός δρα ως:
Σύμβουλος, Υποστηρικτής, Διευκολυντής μάθησης, Εμψυχωτής, Βοηθός. Ενημερώνει και Παρέχει μεθοδολογικά εργαλεία έρευνας & ερμηνευτικής επεξεργασίας δεδομένων & μετατροπής τους σε ερευνητικά τεκμηριωμένη γνώση. Στην τελευταία φάση αξιοποιεί τις Κλίμακες των Διαβαθμισμένων Κριτηρίων Αξιολόγησης. Πρώτη Φάση: Γενικός Προγραμματισμός στην Ολομέλεια Τμήματος Δεύτερη Φάση: Προγραμματισμός και Προετοιμασία της Ερευνητικής Ομάδας Τρίτη Φάση: Υλοποίηση Δράσεων από Υποομάδες για Συλλογή Δεδομένων Τετάρτη Φάση: Επεξεργασία Δεδομένων από Ομάδα εντός Τάξης Πέμπτη Φάση: Επιλογή Τρόπων Αναπαράστασης Νέων Γνώσεων Έκτη Φάση: Προκαταρτική Παρουσίαση Εργασιών σε Ολομέλεια Τμήματος Έβδομη Φάση: Διαμόρφωση Φακέλου της Ερευνητικής Εργασίας Όγδοη Φάση: Συνοπτική Παρουσίαση Εργασίας στα Ελληνική ή/και Αγγλικά Ένατη Φάση: Αξιολόγηση Ομαδικής Εργασίας και Ατομικής Συμβολής Μελών

8 Γνωστικά πεδία Ε. Ε. α) «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», β) «Τέχνη και Πολιτισμός», γ) «Τεχνολογία και Ανάπτυξη» δ) «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ε) ή και από τους επαγγελματικούς τομείς που λειτουργούν στο ΕΠΑ.Λ. (Α΄ τάξη)

9 Κριτήρια διαμόρφωσης θεμάτων
Τα περιεχόμενα των διδασκομένων μαθημάτων μέσα από τη ματιά των μαθητικών ενδιαφερόντων. Οι υποδομές και οι διαθέσιμοι πόρου του σχολείου και της κοινότητας Η σπουδαιότητα του θέματος, η επικαιρότητα, η τοπικότητα. Τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευτικών και οι ειδικότερες γνώσεις τους Δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες. Το γνωστικό υπόβαθρο των παιδιών. Να ικανοποιεί τα ενδιαφέροντα και τις συναισθηματικές τους ανάγκες Να προέρχεται από το χώρο εμπειριών τους. Να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής όλων των παιδιών. Να προσφέρεται ποικιλία στη δράση. Να αυξάνει το ενδιαφέρον των μαθητών για τα επιμέρους μαθήματα Να τους εξοικειώνει με την επιστημονική μέθοδο.

10 Επιλογή ομάδας

11 Σύνθεση - Τρόποι επιλογής ομάδας 1/2
Ο ελάχιστος αριθμός είναι τρία άτομα και ο μέγιστος έξι, ο συνήθης αριθμός είναι τα τέσσερα άτομα. Για παιδαγωγικούς λόγους, προτείνονται συνήθως τετραμελείς, ανομοιογενείς ομάδες, ως προς το επίπεδο μαθησιακών ικανοτήτων και το φύλο, οι οποίες ιδεατά συμπεριλαμβάνουν ένα/μια μαθητή/τρια υψηλής σχολικής επίδοσης, δύο μέτριας και ένα χαμηλής. Η ανομοιογένεια έχει αποδειχθεί ότι δεν βοηθά μόνο τους χαμηλής επίδοσης μαθητές, αλλά και τους μαθητές με υψηλή επίδοση, διότι οι τελευταίοι, αναλαμβάνοντας διδακτικούς ρόλους εντός της ομάδας, αναγκάζονται να ανασυγκροτήσουν την γνώση τους σε ανώτερο επίπεδο οργάνωσης και γενίκευσης, προκειμένου να την εξηγήσουν στους υπόλοιπους.

12 Σύνθεση - Τρόποι επιλογής ομάδας 2/2
Κλήρωση. Δημιουργία κοινωνιογράμματος. Επιλέγει ο εκπαιδευτικός. Επιλέγει ο μαθητής. Συνδυασμός προτίμησης μαθητών και παρέμβασης εκπαιδευτικών. Ενίσχυση αλληλεξάρτησης Καλό είναι ο εκπαιδευτικός να καλεί συστηματικά για παρουσίαση και όσους εμφανίζουν συμπεριφορά «λαθρεπιβάτη» στην ομάδα. Αυτές οι πρακτικές αυξάνουν το αίσθημα της αλληλεξάρτησης, αλλά και της ατομικής ευθύνης και αναδεικνύουν εγκαίρως, τα όποια προβλήματα συμμετοχής στο κοινό έργο παρατηρούνται, σε συγκεκριμένα μέλη της ομάδας.

13 Οργανωτικά Σχήματα

14 Οργανωτικά σχήματα 1/4 Το θέμα προσεγγίζεται σε όλες του τις διαστάσεις αυτοτελώς από όλες τις ομάδες, οι οποίες κάνουν εσωτερικό καταμερισμό των υπο-θεμάτων του και έχουν τακτές συναντήσεις Ολομέλειας με τη συμμετοχή όλων των ομάδων. Περιεχόμενο Φακέλου Ομάδας: α. έκθεση Ερευνητικής Εργασίας επί του συνόλου των υπο-θεμάτων, β. επιμέρους παραστατικά από τις ερευνητικές διαδικασίες, γ. το τέχνημα (εάν υπάρχει), δ. συμπληρωματικά στοιχεία.

15 Οργανωτικά σχήματα 2/4 Το θέμα καταμερίζεται σε υπο-θέματα και κάθε υπο-θέμα εξετάζεται αυτοτελώς από μία ή δύο ομάδες, οι οποίες έχουν τακτές συναντήσεις Ολομέλειας με τη συμμετοχή όλων των ομάδων. Περιεχόμενο Φακέλου Ομάδας: α. έκθεση Ερευνητικής Εργασίας για το υπο-θέμα ομάδας, β. επιμέρους παραστατικά από τις ερευνητικές διαδικασίες γ. το τέχνημα (εάν υπάρχει), δ. συμπληρωματικά στοιχεία.

16 Οργανωτικά σχήματα 3/4 Το θέμα καταμερίζεται σε δύο υπο-θέματα, οι ομάδες αναλαμβάνουν ένα υπο-θέμα και συνεργάζονται ανά δύο ομάδες με διαφορετικά θέματα, για να εντοπίσουν τους «κοινούς» τόπους» των δύο υπο-θεμάτων. Περιεχόμενο Φακέλου Ομάδας: α. έκθεση Ερευνητικής Εργασίας για υπο-θέμα ομάδας και για τον «κοινό τόπο» των δύο υπο-θεμάτων,. β. επιμέρους παραστατικά από τις ερευνητικές διαδικασίες γ. το τέχνημα (εάν υπάρχει), δ. συμπληρωματικά στοιχεία. 3ο Σχήμα: Επιμερισμός θέματος σε δύο υπο-θέματα και ανάθεσή τους σε ζεύγη ομάδων

17 Οργανωτικά σχήματα 4/4 Το θέμα προσεγγίζεται μέσω ενός κριτικά ερμηνευτικού κύκλου σε τέσσερις φάσεις, από τρεις ομάδες και την ολομέλειά τους. Αυτό το σχήμα Ε.Ε. δε διακρίνει το θέμα σε υπο-θέματα. Αντίθετα, το προσεγγίζει στη συνολική του θεώρηση, δομή και θεμελίωση, μέσω τεσσάρων φάσεων. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες -μετά τη συγκρότησή τους σε τρεις ομάδες, συνεργάζονται προκειμένου να διατρέξουν παράλληλα όλες τις φάσεις της εξέλιξης της Ε.Ε. Σε τακτά διαστήματα α) παρουσιάζουν στην Ολομέλεια τις σκέψεις, τις «μαρτυρίες», τα συμπεράσματα και τις ερμηνείες που συνθέτουν το νόημα κάθε φάσης, β) παρακολουθούν τις παρουσιάσεις των άλλων και γ) συνομιλούν, προκειμένου να αναζητήσουν ένα νέο, περισσότερο διεισδυτικό νόημα και να συνεχίσουν στην επόμενη φάση. Περιεχόμενο Ομαδικού Φακέλου: α. έκθεση Ερευνητικής Εργασίας σε ηλεκτρονική (action power point) ή/και έντυπη μορφή με όλα τα δημιουργήματα των μαθητών, β. επιμέρους παραστατικά από τις ερευνητικές διαδικασίες. Περιεχόμενο Ατομικού Φακέλου: Έκθεση επιμέρους έρευνας ή επεξεργασίας δεδομένων σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, προσωπικό ημερολόγιο.

18 Τελικά προϊόντα της Ε. Ε. 1/3
H Ερευνητική Έκθεση παρουσιάζει σε συνεχή λόγο: το θέμα της έρευνας και την προβληματική του, τους στόχους, τις ερευνητικές διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων, τα συμπεράσματα και την κριτική τοποθέτηση (reflection) της ομάδας στον τρόπο που εργάστηκε και στα συμπεράσματα που συνήγαγε και τις κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές συνεπαγωγές τους. Οι ομάδες πρέπει να προσέξουν τα τυπο-εκδοτικά χαρακτηριστικά του στησίματος των σελίδων, των ενοτήτων και της συνολικής έκθεσης (τίτλοι και υπότιτλοι, περιεχόμενα, πρόλογος, ορθή δομή του κύριου μέρους, ορθή σχέση κειμένου και εικόνων, συμπεράσματα, προτάσεις, επίλογος, τρόπος των βιβλιογραφικών αναφορών και της παράθεσης της βιβλιογραφίας.

19 Τελικά προϊόντα της Ε. Ε. 2/3
H δομή της Ερευνητική Έκθεσης

20 Τελικά προϊόντα της Ε. Ε. 3/3
Το τέχνημα (artifact) που εκφράζει την κεντρική ιδέα της Ε. Ε. και μπορεί να έχει τη μορφή κατασκευής, καλλιτεχνικής σύνθεσης, δισδιάστατης ή τρισδιάστατης αναπαράστασης, κολλάζ, αφίσας, βίντεο, φιλμ, δρώμενου για την έκφραση κάποιας κεντρικής ιδέας ή την ανάδειξη κάποιου ζητήματος. Τις δράσεις (action) μπορεί να συμπεριλαμβάνουν την οργάνωση μιας σχολικής εκδρομής ή εκδήλωσης με συγκεκριμένη εστίαση, ατομικές αλλαγές στις στάσεις, τις προκαταλήψεις και τις επιλογές των μελών ή/και μεγαλύτερης έκτασης παρεμβάσεις στο άμεσο περιβάλλον του σχολείου και της τοπικής κοινότητας ή το ευρύτερο της κοινωνίας, πάντοτε με την εποπτεία των υπευθύνων για την Ε.Ε. καθηγητών.

21 Ειδική Θεματική Δραστηριότητα 1/4
Η Ειδική Θεματική Δραστηριότητα είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία απόκτησης και αφομοίωσης επαγγελματικών γνώσεων και εμπλουτισμού δεξιοτήτων των μαθητών που συνδυάζεται με την ανάπτυξη της ικανότητάς τους στη μεθοδολογία της μάθησης. Μπορούν να εκπονούν μελέτες ή να αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων μικρής κλίμακας, να μετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, να διεξάγουν ερευνητικές εργασίες, να εφαρμόζουν προγράμματα επιχειρηματικότητας π.χ. μελέτες περίπτωσης, δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων, συμμετοχή σε διαγωνισμούς (αριστεία και καινοτομία) κτλ. Στόχος είναι η εξοικείωση με πραγματικές συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς εργασίας τις οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές μετά την αποφοίτησή τους.

22 Ειδική Θεματική Δραστηριότητα 2/4
Τα θέματα των Ειδικών Θεματικών Δραστηριοτήτων επιλέγονται από τους θεματικούς άξονες του επαγγελματικού τομέα και είναι συμβατά με τους ευρύτερους στόχους των προγραμμάτων σπουδών των μαθημάτων του κάθε τομέα της Β’ τάξης Ημερησίου και της κάθε ειδικότητας της Γ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Προτείνονται από τους εκπ/κους που διδάσκουν τα μαθήματα ενός συγκεκριμένου τομέα/ειδικότητας και εγκρίνονται από τον ΣΣ ειδικότητας. Επιλέγεται ένα θέμα ανά διδακτικό έτος. Σε ειδικές περιπτώσεις, και μετά από έγκριση του Σχολικού Συμβούλου της ειδικότητας σε συνεργασία με τους επιβλέποντες καθηγητές, μπορεί να πραγματοποιούνται ΕΘΔ ανά σχολικό τετράμηνο. Εποπτεία εφαρμογής των ΕΘΔ αναλαμβάνει ο ΣΣ ειδικότητας, και επιβλέπεται από 2 εκπ/κους (συνδιδασκαλία).

23 Ειδική Θεματική Δραστηριότητα 3/4
Για την αξιολόγηση του μαθητή κατά τετράμηνο οι διδάσκοντες συνεκτιμούν: α. Τη συμμετοχή του στη διδακτική - μαθησιακή διαδικασία. β. Την προφορική εξέταση καθώς επίσης την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο μάθημα. γ. Το φάκελο επιδόσεων και δραστηριοτήτων του μαθητή Για τη βαθμολόγηση λαμβάνονται επίσης υπόψη τα εξής: α) Ο βαθμός στον οποίο ο μαθητής έχει εφαρμόσει στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις του μαθήματος και παραδεκτές μεθόδους της σύγχρονης τεχνολογίας. β) Η ποιότητα και η πρακτική εφαρμογή της εργασίας του ως τελικού αποτελέσματος. γ) Ο βαθμός στον οποίο ο μαθητής έχει εφαρμόσει κανονισμούς ασφαλείας κατά την εκτέλεση της εργασίας του. δ) Ο βαθμός στον οποίο χρησιμοποίησε κατάλληλα εργαλεία, όργανα, μηχανήματα και υλικά.

24 Ειδική Θεματική Δραστηριότητα 4/4
Μετά και την παρουσίαση, οι μαθητικές ομάδες κάθε δραστηριότητας υποβάλλουν προς αξιολόγηση τον ομαδικό φάκελο της εργασίας τους, που περιλαμβάνει: (α) έκθεση για το θέμα που μελέτησαν, τις ερευνητικές διαδικασίες που ακολούθησαν και τα συμπεράσματα της έρευνας, (β) το σχετικό με το θέμα και τα συμπεράσματά τους τέχνημα (αφίσα, ιστοσελίδα, βίντεο, πόστερ, φυλλάδιο, κατασκευή, κ.λπ.), (γ) τους πόρους και τα υλικά που χρησιμοποίησαν και (δ) ό,τι άλλο συμπληρωματικό υλικό σχετικό με την όλη εργασία τους κρίνουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

25 Πηγή: blog. commlabindia
Πηγή: blog.commlabindia.com/elearning/mistakes-messing-elearning-projects

26 Αξιολόγηση 1/6 Η ομαδική αξιολόγηση στρέφεται γύρω από τέσσερις τομείς, οι οποίοι καλύπτουν α) τη διαδικασία της έρευνας, β) το περιεχόμενο της Ερευνητικής Έκθεσης, γ) τη γλώσσα & τη δομή της Ερευνητικής Έκθεσης και δ) τη δημόσια παρουσίαση της Ε.Ε. Η Ερευνητική Διαδικασία έχει βαθμό βαρύτητας 30%, το Περιεχόμενο 30%, η Γλώσσα και η Δομή 20% και η Δημόσια Παρουσίαση 20%. Παράδειγμα: μια εργασία που έλαβε, 17, 15, 13 και 10, αντίστοιχα, στους τέσσερις τομείς θα λάβει στην έρευνα 17Χ30%=5.1 μονάδες, στο περιεχόμενο 15Χ30%=4.5 μονάδες, στη γλώσσα και δομή 13Χ20=2.6 μονάδες και στην παρουσίαση 10Χ20%=2 μονάδες, σύνολο =14.2, τελικός βαθμός 14. 6η βαθμίδα: Λίαν Ανεπαρκής (βαθμός 1-5) 5η βαθμίδα: Κάτω του Μετρίου (βαθμός 6-9) 4η βαθμίδα: Μέτρια (βαθμός 10-13) 3η βαθμίδα: Καλά (βαθμός 14-16) 2η βαθμίδα: Πολύ Καλά (βαθμός 17-18) 1η βαθμίδα: Άριστα (βαθμός 19-20) Στις ΕΘΔ ο τομέας της «ερευνητικής διαδικασίας» (σκοπός, ερευνητικά ερωτήματα, πηγές, διεξαγωγή ερευνητικών φάσεων) έχει συντελεστή βαρύτητας 30%, το «περιεχόμενο» 50%, η «γλώσσα/δομή» 10%, η «δημόσια παρουσίαση» 10%.

27 Αξιολόγηση 2/6 http://www.pe03.gr/erer/axiol_er_ergasias.htm
Λαμβάνουμε υπόψη: τον ομαδικό φάκελο, τη συνεργασία ανάμεσα στις ομάδες, την ανάληψη πρωτοβουλίας κατά την έρευνα, τη φαντασία και την πρωτοτυπία με την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέγγισαν το θέμα τους.

28 Αξιολόγηση 3/6 Απαντάμε στα ερωτήματα:
Οι στόχοι και τα ερωτήματα που τέθηκαν στην έρευνα απαντήθηκαν με πληρότητα; Οι ερευνητικές δραστηριότητες έγιναν σύμφωνα με τις αναμενόμενες διαδικασίες; Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν επεξεργάσθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο; Κατά την επεξεργασία των δεδομένων αξιοποιήθηκαν οι κεντρικές έννοιες και γενικεύσεις/ αρχές των εμπλεκομένων επιστημονικών κλάδων; Η σύνθεση της εργασίας ατόμων/ υποομάδων έγινε με ικανοποιητικό τρόπο; Η όλη οργάνωση της δομής του περιεχομένου διασφαλίζει εσωτερική συνοχή στο περιεχόμενο; Ο λόγος, τα σχήματα και τα υπόλοιπα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν τις αναμενόμενες προδιαγραφές;

29 Αξιολόγηση 4/6 Από τον κοινό βαθμό της Ομάδας στον Ατομικό των Μελών Βάση εκκίνησης για τις ατομικές βαθμολογίες ο βαθμός αξιολόγησης του συλλογικού φακέλου της ομάδας. Οι ατομικές βαθμολογίες αποκλίνουν ανάλογα, λίγες μονάδες πάνω ή κάτω από το γενικό βαθμό της ομαδικής εργασίας.

30 Αξιολόγηση 5/6 Στην ατομική αξιολόγηση λαμβάνουμε υπόψη:
Προσωπικό ημερολόγιο - Ατομικό φάκελο - Συμμετοχή. Προσωπικό ημερολόγιο ημερομηνίες ολοκλήρωσης των εργασιών (συνέπεια), συμπληρωματικές πληροφορίες για επισκέψεις σε πηγές πληροφόρησης και για επικοινωνίες και συνεργασίες με καθηγητές, συμμαθητές και άλλα πρόσωπα (ποιότητα πληροφοριών), κρίσεις, προτάσεις, αποφάσεις, συναισθήματα και βιώματα και αναστοχαστικές τοποθετήσεις για την όλη διαδικασία της έρευνας (τεκμηρίωση των αναφερόμενων δράσεων στο ημερολόγιο με παραστατικά του ατομικού φακέλου). Πατήστε τη σύνδεση για ενδεικτικά δείγματα ημερολογίων Ατομικός φάκελος τα παραστατικά για τις ατομικές εργασίες και συλλογικές δράσεις που αναφέρονται στο ημερολόγιο, τα δελτία αξιολόγησης της λειτουργικότητας της ομάδας, τα δελτία αξιολόγησης της ατομικής συμβολής στο ομαδικό έργο. Συμμετοχή ερωτήσεις, απαντήσεις, ιδέες, προτάσεις και κρίσεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της έρευνας τόσο στην ομαδική εργασία όσο και κατά τη δημόσια παρουσίαση της εργασίας τους στην ειδική ημερίδα.

31 Αξιολόγηση 6/6 Γενική αρχή της ατομικής αξιολόγησης Οι μαθητές δεν ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, αλλά αγωνίζονται ατομικά και συλλογικά για να βελτιώσουν τις ατομικές τους επιδόσεις και για να ανταποκριθούν στα σαφώς διατυπωμένα κριτήρια της ερευνητικής εργασίας. Κριτήριο της αξιολόγησης σε αυτή τη φάση δεν αποτελεί η σύγκριση του μαθητή με τους συμμαθητές του, αλλά ο βαθμός βελτίωσής του, η καταβαλλόμενη προσπάθεια και η μαθησιακή προϊστορία του, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τις αναμενόμενες νόρμες επίδοσης της συγκεκριμένης σχολικής ηλικίας (Αυτή είναι μία παράμετρος την οποία δεν μπορούν εύκολα να λάβουν υπόψη τους).

32 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ (30%)
Πηγή: ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Ή ΜΑΘΗΤΩΝ: ……………… ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: …………………….. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ (30%) ΛΙΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΆΡΙΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΗΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΡΗΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΝΟΝΩΝ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο». Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Πρώτο Μέρος. Τέταρτο Κεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

33 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ (30%)
Πηγή: ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Ή ΜΑΘΗΤΩΝ: ……………… ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: …………………….. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ (30%) ΛΙΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΆΡΙΣΤΑ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΝΝΟΙΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΩΝ, ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΕ ΝΕΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο». Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Πρώτο Μέρος. Τέταρτο Κεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

34 Πηγή: http://projectlyk.blogspot.gr/2011/12/project_31.html ΠΙΝΑΚΑΣ 3
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Ή ΜΑΘΗΤΩΝ: ……………… ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: …………………….. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (20%) ΛΙΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΆΡΙΣΤΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΟΜΗ 1. Εισαγωγή στο θέμα, το σκοπό και στη σπουδαιότητα του θέματος, με σχετική βιβλιογραφική επισκόπηση 2. Παρουσίαση των υπο-θεμάτων και των κεντρικών ερωτημάτων εντός φυσικο-κοινωνικών πλαισίων 3. Περιγραφή και αιτιολόγηση των πηγών, των μέσων και των διαδικασιών συλλογής των δεδομένων 4. Εξήγηση και αιτιολόγηση των διαδικασιών επεξεργασίας των δεδομένων 5. Σαφής διατύπωση και κριτική των συμπερασμάτων 6. Αναστοχαστική κριτική του όλου εγχειρήματος, των εμπειριών και των ζητημάτων που ανέκυψαν ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο». Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Πρώτο Μέρος. Τέταρτο Κεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

35 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (20%)
Πηγή: ΠΙΝΑΚΑΣ 4 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Ή ΜΑΘΗΤΩΝ: ……………… ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: …………………….. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (20%) ΛΙΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΆΡΙΣΤΑ 1. Σαφής ενημέρωση του κοινού για τους στόχους και τις ερευνητικές διαδικασίες, τα δεδομένα και τα συμπεράσματα της έρευνας, τις θέσεις της ομάδας στα ερευνητικά ερωτήματα και την κριτική στάση της στα διαλαμβανόμενα ζητήματα 2. Η χρήση της γλώσσας και των συμπληρωματικών/ πολυτροπικών μέσων και ΤΠΕ για τη στήριξη του λόγου και στις κατάλληλες στιγμές 3. Η χρήση χιούμορ, δημιουργικότητας και παραστατικότητας στη σωστή αναλογία και την κατάλληλη στιγμή 4. Η ετοιμότητα και πληρότητα των απαντήσεων στις ερωτήσεις και τα σχόλια του κοινού. ΠΗΓΗ: Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο». Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Πρώτο Μέρος. Τέταρτο Κεφάλαιο, (σελ ), (ΟΕΔΒ, 2011)

36 Βιβλιογραφία Ματσαγγούρας Γ. Ηλίας, «Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο». Βιβλίο Εκπαιδευτικού, Αθήνα ΥπΔΒΜΘ. Karl Frey (1999), Η "μέθοδος Project " Μία μορφή συλλογικής εργασίας στο σχολείο ως θεωρία και πράξη, Θεσσαλονίκη: Κυριακίδη. blog.commlabindia.com/elearning/mistakes-messing-elearning-projects Υ.Α. αρ. πρωτ /Γ2/ , θέμα: Οδηγίες για τη διδασκαλία της ΕΕ της Α΄ τάξης ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου για το σχ. ετ Εγκύκλιος αρ. πρωτ /Γ2/ , θέμα: Οδηγίες για τη διδασκαλία της ΕΘΔ στη Β΄ τάξη ημερήσιου και στη Γ΄ τάξη Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου για το σχ. ετ

37 Σας ευχαριστώ! Δεν σας λέω ότι θα είναι εύκολο,
θα σας πω όμως ότι αξίζει τον «κόπο». Σας ευχαριστώ!

38 Πηγή: http://projectlyk.blogspot.gr/2011/12/project_31.html
Προσωπικό Ημερολόγιο Φύλλο 1ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Όνομα: ……………….., Επώνυμο: ……………………………… Ονοματεπώνυμο των Μελών της Ομάδας: ………………………………, ………………………., …………………., ……………………………………., …………………………, ……………………………, Ονοματεπώνυμο Εκπαιδευτικών: …………………………………………., …………………………………… Θέμα: …………………………………………… Τι σχετικό με το θέμα έχετε μάθει στο σχολείο, τι έχετε ακούσει από άλλες πηγές, ποιες εμπειρίες και ποια ενδιαφέροντα σας οδήγησαν να το επιλέξετε; 1... 2... 3...

39 Πηγή: http://projectlyk.blogspot.gr/2011/12/project_31.html
Προσωπικό Ημερολόγιο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ Ονοματεπώνυμο ……………………………. Ημερομηνία …../…./….. Εργασία για…. ………………………………….. ………………………… Περιγραφή της Διαδικασίας …………………………………… ……………………………… Χώρος Τάξη, Αίθουσα Η/Υ Απολογισμός Τι με δυσκόλεψε Τι μου άρεσε Τι με ενθουσίασε ………………………………………………. ………………………………………………….. Παρατηρήσεις ή παραινέσεις των εκπαιδευτικών (Προαιρετικά) …………………………..……

40 Πηγή: http://projectlyk.blogspot.gr/2011/12/project_31.html
Προσωπικό Ημερολόγιο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ Ονοματεπώνυμο …………………………………… Ημερομηνία: ../../.. Με ποιο τρόπο βοήθησες την ομάδα σου και τους συμμαθητές σου ………………………………….. Ποιος βοήθησε εσένα ή άλλα παιδιά της ομάδας και με ποιο τρόπο …………………………….. Τι σκοπεύεις να κάνεις, για να βοηθήσεις την ομάδα, από εδώ και πέρα ………………………………………………. ………………………………………………….. Τι περιμένεις από τους άλλους να κάνουν, για να βοηθήσουν την ομάδα από εδώ και πέρα …………………………..…… Πατήστε το βέλος για να επιστρέψετε


Κατέβασμα ppt "Η Ερευνητική Εργασία στο Νέο Λύκειο. Η μέθοδος project"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google