Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το κινητό τηλέφωνο και οι επιπτώσεις του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το κινητό τηλέφωνο και οι επιπτώσεις του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το κινητό τηλέφωνο και οι επιπτώσεις του.
Ερευνητική εργασία των μαθητών A’ τάξης του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας Το κινητό τηλέφωνο και οι επιπτώσεις του.

2 ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ Ομάδα Α : Επιπτώσεις ακτινοβολίας
Ομάδα Β : Κατασκευή ερωτηματολογίων Ομάδα Γ : Αναγραφή δεδομένων σε ηλεκτρονικό τύπο Ομάδα Δ : Μοντέλα και ακτινοβολία

3 Στόχοι της εργασίας Να κατανοήσουν οι μαθητές αν η αλόγιστη χρήση κινητών τηλεφώνων επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Τι είδους ακτινοβολία εκπέμπει ένα κινητό τηλέφωνο και ποια αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο Πως διαφοροποιείται η ακτινοβολία ανάλογα με το μοντέλο του κινητού Ποια είναι τα είδη της ακτινοβολίας; Και πως διαχωρίζονται ;

4 Πόσο το χρησιμοποιείς καθημερινά;

5 Πόσο το χρησιμοποιείς καθημερινά;
Η χρήση κινητών για 30 λεπτά την ημέρα σε καθημερινή βάση είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο του εγκεφάλου (40% μεγαλύτερη). Εάν χρησιμοποιείται καθημερινά για πάνω από 30 λεπτά οι πιθανότητες του καρκίνου αυξάνονται αισθητά.

6 Το έχεις συνεχώς μαζί σου;

7 Έχεις το κινητό συνέχεια μαζί σου;
Εάν τοποθετείς το κινητό πάνω σου (π.χ στις τσέπες σου) τα γεννητικά όργανα υφίστανται μεγάλη ποσότητα βλαβερής ακτινοβολίας και προκαλείται υπογονιμότητα.

8 Κατά την διάρκεια της κλήσης τι χρησιμοποιείτε;

9 Πως χρησιμοποιείς το κινητό σου όταν μιλάς;
Όταν χρησιμοποιείς το κινητό απευθείας και μιλάς συνέχεια μόνο από την μία πλευρά του κεφαλιού τότε η εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου είναι 200% μεγαλύτερη. Ενώ όταν χρησιμοποιείται το hands free απορροφάται από τον οργανισμό το 0.1% της ακτινοβολίας που θα απορροφούνταν εάν δεν τα χρησιμοποιούσες.

10 Από ποια ηλικία απέκτησες το πρώτο σου κινητό;

11 Προβλήματα υγείας Τα παρακάτω προβλήματα υγείας είναι πιθανόν να εμφανιστούν στους παιδικούς χρήστες κινητών τηλεφώνων: Άμεσα: μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες, μείωση μνήμης, δυνατότητας συγκέντρωσης και μάθησης, αυξημένη ευερεσθισότητα, προβλήματα ύπνου και αύξηση επιληπτικών επεισοδίων. Μελλοντικώς αναμενόμενα: καρκίνοι εγκεφάλου και ακουστικών νεύρων ( σε ηλικία ετών ), Alzheimer, άνοια, κατάθλιψη και άλλες μορφές εκφυλησμού ( ετών ).

12 Τι μάρκα κινητό έχεις;

13 SAR Nokia: μικρότερο SAR – 0.39, μεσαίο SAR -0.80, μεγαλύτερο SAR -1.38 LG: μικρότερο SAR – 0.41 , μεσαίο SAR 0.60 , μεγαλύτερο SAR -1.23 Sonny Ericsson: μικρότερο SAR – 0.62 , μεσαίο SAR , μεγαλύτερο SAR -1.61

14 Αριθμός κινητών στο σπίτι σας;

15 ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει την τελευταία 5ετία σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον 1 κινητό τηλέφωνο. Αναλυτικότερα το 6% των οικογενειών έχει 1 κινητό τηλέφωνο στο σπίτι ,το οποίο σημαίνει ότι η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιο από τα μέλη της καρκίνο στον εγκέφαλο είναι ελάχιστες ως μηδαμινές. Το 45% έχει από 2-3 κινητές συσκευές στο σπίτι, ενώ οι υπόλοιπες οικογένειες έχουν 4 η περισσότερα κινητά στο σπίτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη χρήση πολλών συσκευών κινητών τηλεφώνων οδηγεί στην αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου.

16 Έχεις απενεργοποιημένο το κινητό σου όταν κοιμάσαι;

17 Κινητό και ύπνος Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου το βράδυ προκαλεί διαταραχές στον ύπνο καθώς και διαφόρους πονοκεφάλους. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε αυτήν την συνήθεια, θα πρέπει ο καθένας μας να τοποθετεί το τηλέφωνό του περίπου από 0,5 - 1m από το σώμα του και κατά προτίμηση στο πάτωμα ειδικά όταν το φορτίζουμε.

18 ΚΙΝΗΤΟ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Οι μη θερμικές επιπτώσεις : Οι μη θερμικές επιπτώσεις αναφέρονται στην επίδραση της ακτινοβολίας στη λειτουργικότητα των κυττάρων. Επίσης θεωρούνται και οι πιο σημαντικές από βιολογικής / ιατρικής σκοπιάς και δεν καλύπτονται από τα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπισθεί, επειδή δεν είναι άμεσα μετρήσιμες με κάποιο όργανο. Θερμικές : Γενικώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία καθώς διεισδύει μέχρι μικρού βάθους βέβαια στο σώμα, απορροφάται και προκαλεί κίνηση των μορίων,  τα οποία με τις τριβές και τις κρούσεις εν συνεχεία προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών. Είναι αυτονόητο ότι οι επιπτώσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, εξαρτώνται τόσο από το εάν είναι ισχυρή ή ασθενής η ακτινοβολία, από τον χρόνο επί τον οποίο εκτίθεται ένας οργανισμός σ’ αυτή, και από το πόσο απέχει αυτός από την πηγή  τής ακτινοβολίας. Χρόνος : Λιγότερο από ένα λεπτό ομιλίας είναι αρκετό για να προκαλέσει την συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 20% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες κινητών τηλεφώνων και 200% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού.

19 Συμβουλές για λιγότερη απορρόφηση ακτινοβολίας
Το κινητό να μην τοποθετείται σε τσέπες αλλά σε κάποια τσάντα (να μην έρχεται σε επαφή με το σώμα). Κατά την διάρκεια μιας κλήσης απομακρύνετε το κινητό από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας hands free ή ανοιχτή ακρόαση. Εάν μιλάτε απευθείας με το κινητό μοιραστείτε το χρόνο ομιλίας και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Γενικά μειώστε το χρόνο χρήσης του κινητού.

20 ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΟΜΑΔΑ Γ’ Νταής Βασίλης Οικονόμου Στέλιος Ρούστας Βασίλης Ζιάκας Στέλιος Χουλιάρας Αθανάσιος ΟΜΑΔΑ Δ’ Παπακώστας Νίκος Ντόνας Θοδωρής Κλεισιάρης Κων/νος Λύγδας Δημήτρης ΟΜΑΔΑ Α’ Σκαραφίγκας Κων/νος Σταυροπούλου Αθανασία Τσιόγκας Σπύρος Φακίρης Κων/νος ΟΜΑΔΑ Β’ Κωστούλας Μάριος Δεσύλλας Θανάσης Δημηνίκος Γιώργος Φλώρος Στέφανος Λίτσας Δημήτρης Υπεύθυνοι καθηγητές: Γαργάλας Κων/νος Ζάχος Κων/νος


Κατέβασμα ppt "Το κινητό τηλέφωνο και οι επιπτώσεις του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google