Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : 1. Οδοιπορικό στις ιαματικές πηγές της χώρας μας. 2. Φυσικές θερμές και ιαματικές πηγές. 3. Θεραπευτικές ιδιότητες στην Ελλάδα. 4. Ιαματικές πηγές που περικλείουν ιστορίες και θαύματα από τα αρχαία χρόνια.

3 1.Οδοιπορικό στις Ιαματικές πηγές της χώρας μας
1.Οδοιπορικό στις Ιαματικές πηγές της χώρας μας Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, καθώς επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά νερά. Κάποιες από τις ιαματικές πηγές της χώρας μας σήμερα είναι : Λουτρά Αιδηψού: Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά ζήτησε από τον Ήφαιστο, τον θεό που δάμαζε τη φωτιά, να δημιουργήσει θερμά λουτρά για να πηγαίνει εκεί ο Ηρακλής για να ξεκουράζεται μετά τους άθλους του. Ο Ήφαιστος, λοιπόν, εκπληρώνοντας την επιθυμία της Αθηνάς, χτύπησε με το σφυρί του τον βράχο της Αιδηψού δημιουργώντας στο σημείο εκείνο μια ιαματική πηγή απ’ όπου ξεπήδησαν θερμά νερά. Στις φυσικές ιαματικές θερμομεταλλικές πηγές της Αιδηψού, το νερό αναβλύζει μέσα από πετρώματα και από βάθος μέτρων, σε θερμοκρασία περίπου 75 βαθμών Κελσίου.

4 Λουτρά Καμένων Βούρλων :
Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων βρίσκονται στο νομό Φθιώτιδας και αναβλύζουν από τους πρόποδες του βουνού που έχουν την ίδια χημική σύσταση, αλλά διαφορετική θερμοκρασία και ραδιενέργεια. Εκτός από τις ραδιενεργές πηγές, υπάρχει η υδρόθειο-χλωριονατριούχος πηγή, μια σιδηρούχος και η καλλυντική πηγή της Αφροδίτης, που περιέχει κολλοειδές θείον. Λουτρά Λουτρακίου : Την πρώτη γραπτή αναφορά στα νερά του Λουτρακίου τη συναντάμε στον Ξενοφώντα. Η ανάπτυξη του σαν λουτρόπολη οφείλεται βασικά στις θερμές και ιαματικές του πηγές, αλλά και στο ήπιο και ξηρό κλίμα του. Οι θερμές πηγές περιέχουν πολύ χλωριούχο νάτριο.Ακόμη και το πόσιμο νερό που βγαίνει από τα πηγάδια της περιοχής έχει μεγάλη σημασία για την υγεία και γι' αυτό το λόγο εμφιαλώνεται και πουλιέται στην αγορά. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στη μικρή ποσότητα μαγνησίου που περιέχει.

5 Λουτρά Θερμών : Βρίσκονται στην Ικαρία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 15 κυριότερες ιαματικές πηγές της χώρας μας . Οι θερμοπηγές της Ικαρίας είναι μεταξύ των πιο ραδιενεργών πηγών του κόσμου, ανήκουν στην κατηγορία των υπέρθερμων ραδιενεργών αλιπηγών και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ένταση της ραδιενέργειας και τη θερμοκρασία. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη ραδιενέργεια των πηγών κατά το λούσιμο. Λουτρά Σμοκόβου : Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται στην Καρδίτσα. Η πιο θερμήπηγή ανέρχεται στους 41,6 βαθμούς Κελσίου. Το νερό συγκεντρώνεται σε μια δεξαμενή από όπου με θερμομονωτικούς σωλήνες μεταφέρεται στο υδροθερα- πευτήριο για το λούσιμο, το τμήμα εισπνοών, ρινοπλύ- σεων και το ομαδικό χαμάμ.

6 Λουτρά Απολλωνίας : Τα λουτρά του δήμου Απολλωνίας βρίσκονται στη νότια πλευρά της λίμνης Βόλβης Οι πηγές των ιαματικών νερών κατατάσσονται στις θειούχες αλκαλικές, με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 43 έως 58 βαθμούς Κελσίου. Τα ιαματικά νερά, με τα μεταλλικά στοιχεία που εμπεριέχουν,ενδείκνυνται για παθήσεις, όπως ρευματισμούς, αρθριτικά, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, επικονδυλίτιδες, παθήσεις κινητικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις και παθήσεις της ουροδόχου κύστεως, δερματολογικές παθήσεις, οστεοπόρωση, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, καθώς και παθήσεις τωνπεριφερειακών νεύρων Στους ιδιαίτερα Προσεγμένους χώρους των λουτρών λειτουργούν σύγχρονες υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις με ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες,πισίνα, σάουνα, χαμάμ, εισπνοθεραπευτήριο,υδρομασάζ και πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο.

7 Λουτρά Πόζαρ : Τα Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στην επαρχία Αλμωπίας. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις πηγές σε υψόμετρο μ., όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Οι πηγές δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά. Τα νερά αυτά έχουν ευεργετικές ιδιότητες, ιαματικές για παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος  αλλά κυρίως οι ιδιότητές του είναι πολύ χαλαρωτικές

8 Άλλες Ιαματικές πηγές στην Ελλάδα είναι :
Τα Λουτρά Μεθάνων,τα Λουτρά Καϊάφα, τα Λουτρά Κυλλήνης, ταΛουτρά Λαγκαδά , τα Λουτρά Νιγρίτας ,τα Λουτρά Πολιχνίτου,τα Λουτρά Σιδηροκάστρου και τα Λουτρά Υπάτης.

9 2. Φυσικές θερμές και ιαματικές πηγές.
Ορισμός :Ιαματικές πηγές  ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.  

10 Τα συστατικά του ιαματικού νερού είναι :
  Νάτριο , κάλιο, ασβέστιο , μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο , φωσφόρο και θείο - ή αέρια- όπως διοξείδιο του άνθρακα , υδρόθειο , άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο . Υδροθεραπεία είναι η θεραπευτική αγωγή που στηρίζεται στη χρήση του ιαματικού νερού. Βασίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών και χημικών αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού. Η μορφή, ο τρόπος, η διάρκεια και η συχνότητα της θεραπείας καθορίζουν τα αποτελέσματά

11 Ανάλογα με το είδος της υδροθεραπείας, έχουμε την εσωτερική υδροθεραπεία, όταν τα ιαματικά νερά χρησιμοποιούνται για πόση (ποσηθεραπεία) και την εξωτερική υδροθεραπεία, όταν τα ιαματικά νερά χρησιμοποιούνται για λουτρό (λουτροθεραπεία). Κάποιες από τις ασθένειες στις οποίες υπάρχει θετική επίδραση των ιαματικών πηγών είναι διάφορες δερματικές παθήσεις, αρτηριακή υπέρταση, αναπνευστικές παθήσεις, ρευματικές παθήσεις κλπ

12 Ανάλογα με τη σύνθεση των μεταλλικών νερών τους, οι ιαματικές πηγές μπορούν να ορισθούν ως αλκαλικές, σιδηρούχες, θειούχες, ραδιενεργές κλπ. Η θεραπευτική τους δράση είναι τριπλής φύσεως: μηχανική, θερμική και χημική. Η μηχανική δράση οφείλεται κυρίως στην άνωση και στην υδροστατική πίεση. Η θερμική δράση οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νερού και ανθρώπινου σώματος. Η χημική δράση οφείλεται στην επαφή του δέρματος με τα μεταλλικά στοιχεία του νερού καθώς και στην διείσδυσή τους σε αυτό.

13 3. Θεραπευτικές ιδιότητες στην Ελλάδα.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Το π.χ. οι Βαβυλώνιοι είχαν συνδέσει την έννοια του γιατρού με ΄΄ αυτόν που γνώριζε πολύ καλά το νερό.΄΄ Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρονται συχνά οι θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες πολλών πηγών και το 5ο π.χ. Αιώνα η εμπιστοσύνη αυτή προς το Ιαματικό νερό εκφράζεται με την ίδρυση των Ασκληπιείων που κτίζονται κοντά στις Ιαματικές Πηγές.  Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά μερικές ιδιότητες των ιαματικών νερών και λουτρών τα οποία χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά και για να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση. Θεωρούσαν τις ιαματικές πηγές σαν μυστηριώδεις θεότητες που περιέκλειαν μέσα στους ευεργετικούς και θεραπευτικούς ‘’χυμούς’’ κατάλληλους για την θεραπεία των λουομένων ασθενών. Ο πρώτος παρατηρητής των των Ιαματικών νερών με θεραπευτικές ιδιότητες ήταν ο ιστορικός Ηρόδοτος ( π.Χ.) που αναφέρει και συνιστά την λουτροθεραπεία και ο Ιπποκράτης από την Κω ( π.Χ.) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των Ιαματικών νερών. 

14 Ο Ιπποκράτης που θεωρείται ο θεμελιωτής της ιατρικής επιστήμης και πατέρας της υδροθεραπείας, ασχολήθηκε πολύ με τα διάφορα φυσικά νερά, που τα διέκρινε σε ελώδη, εννοώντας τα νερά που υπάρχουν στα έλη και στις λίμνες, σε όμβρια, που σχηματίζονται από τη βροχή και σε εκείνα που αναβλύζουν από πετρώματα, δηλ. τα μεταλλικά.Αυτά, λέγει, αναβλύζουν θερμά και περιέχουν σίδηρο, χαλκό, αργυρό, χρυσό, θείο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, ο ίδιος περιέγραψε ορισμένες ιαματικές πηγές και συνιστούσε, κάνοντας λίγο και το γιατρό, η λουτροθεραπεία να γίνεται σε ορισμένες εποχές του χρόνου και για 21 συνεχείς μέρες. 

15 Εκτός από τις διάφορες γνωστές αναφορές στην Αγία Γραφή, κατά τη ρωμαϊκή εποχή και τους βυζαντινούς χρόνους πολλοί γιατροί ασχολήθηκαν με την υδροθεραπεία και την Ιαματική Λουτροθεραπεία . Τέτοιοι ήταν ο Ηρόφιλος, ο Ερασίστρατος , ο Ασκληπιάδης , Αγάθινος, ο Γαληνός , ο Ορειβάσιος , ο Παύλος ο Αιγινήτης κ.α. Από όλους αυτούς τους γιατρούς ήταν παραδεκτή η ιαματική επίδραση ορισμένων φυσικών πηγών.  Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή Έλληνες γιατροί, οπαδοί της Ιατρικής του Ιπποκράτη, ασχολούνται με την Υδροθεραπεία. Ο Στράβων, ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας περιγράφουν πολλές Ιαματικές Πηγές και την εμφάνιση αυτών.

16 Κατά τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι και τον 6ον
μ.χ. αιώνα εξακολουθεί να γίνεται χρήση των Ιαματικών Υδάτων. Το Μεσαίωνα ο Θερμαλισμός παρακμάζει και αναβιώνει πάλι στις αρχές του 16ου αιώνα. Στους νεότερους χρόνους η Κυβέρνηση Καποδίστρια επέδειξε ενδιαφέρον για τις πηγές, το δε έτος 1830 Ιατροί της επισκέφθηκαν την Κύθνο όπου και μελέτησαν τις πηγές. Επί βασιλείας του Όθωνα δημιουργήθηκε το Υδροθεραπευτήριο στα Λουτρά της Κύθνου. Η αξιοποίηση των περισσοτέρων Λουτροπόλεων που λειτουργούν και σήμερα έγινε την δεκαετία του 1930. 

17 Ο Χημικός Περτέσης κατά το χρονικό διάστημα από μελέτησε την φυσικοχημική σύσταση των μεταλλικών νερών των περισσοτέρων Πηγών της Ελλάδος. Το έτος 1927 συστήθηκε ο κλάδος των μονίμων υδρολόγων ιατρών και το 1938 συστήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έδρα κλινικής Υδροθεραπείας και Ιατρικής κλιματολογίας.  Με την πρόοδο της επιστήμης και με τη χημική ανάλυση οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουτρών είναι δυνατόν να αποδοθούν: Α)στην παρουσία μεταλλικών αλάτων και στη διάσπασή τους, Β)σε ειδικές κολλοειδείς ουσίες και σε σπάνια αέρια. Άλλες έρευνες απέδωσαν την θεραπευτική ιδιότητα των ιαματικών νερών στην ακτινοβολία την οποία αντλούν από τα βάθη της γης. Έτσι μπήκαν και οι βάσεις της ακτινενεργείας ή ραδιενέργειας.

18 Η ακτινενέργεια ή ραδιενέργεια είναι η ιδιότητα των σωμάτων εκείνων τα οποία εκπέμπουν αυτομάτως και συνεχώς ακτινοβολία, δηλ. ακτίνες α, β, γ. Μία πιο σύγχρονη αντίληψη όμως είναι ότι η λουτροθεραπεία περιέχει την έννοια μιας ερεθιστικής θεραπείας σε ορισμένα όργανα όπως το ιώδιο στον θυρεοειδή αδένα και το θείο στους αρθρικούς χόνδρους

19 4. Ιαματικές πηγές που περικλείουν ιστορίες και θαύματα από τα αρχαία χρόνια.
Αβέρκιος ὁ Ισαπόστολος. Δεύτερος αιώνας. Κατάφερε με θαυματουργικό τρόπο να αναβλύσουν θερμά ιαματικά νερά και θεράπευσε την κόρη του βασιλιά της Ρώμης από δαιμόνια που την ταλαιπωρούσαν. Μηνοδώρα, Μητροδώρα, Νυμφοδώρα, για τις θεραπευτικές πηγές αλλά και για τις πυρκαγιές. Οι τρεις όμορφες παρθένες αδελφές, αποφάσισαν να ασκητέψουν σε έναν λόφο δίπλα στις λεγόμενες Πύθιες θερμές πηγές. Εκεί υπήρχε ιαματικό αγίασμα και πολλοὶ άρρωστοι έρχονταν για να γιατρευτούν. Οι τρεις Παρθένες υπηρετούσαν το πλήθος των ασθενών και πολλοὺς τους γιάτρευαν θαυματουργικά.

20 Οἱ τρεις παρθένες σχετίζονται με τις θεραπευτικές πηγές, με τα
ιαματικὰ νερά, με όσους εργάζονται ως θεράποντες σε αυτά αλλά και με όσους ζητούν σε αυτὰ την θεραπεία τους Παράμονος :Κοντὰ στον ποταμὸ Τίγρη, κατά τα μέσα του 3ου αιώνα, υπήρχαν ιαματικά θερμὰ λουτρά. Αυτά τα λουτρὰ είχε επισκεφτεί τότε και ο Ακυλίνος, ένας φανατικὸς ειδωλολάτρης, διώκτης των Χριστιανών. Ο Ακυλίνος σκέφτηκε να κάνει μία μεγάλη θυσία στον εκεί ναὸ της Ίσιδος. Διέταξε μάλιστα να βγάλουν απὸ την φυλακὴ τον Παράμονο και άλλους 370 Χριστιανούς που κρατούσαν δέσμιους για να συμμετάσχουν και αυτοί στην θυσία. Ο Παράμονος όμως και οι άλλοι, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και ο Ακυλίνος διέταξε την σφαγή τους εκεί στα θερμά λουτρά. Έτσι οι ιαματικὲς πηγὲς αγιάστηκαν απὸ το αίμα των μαρτύρων και στα μετέπειτα χρόνια, πολλές θαυματουργικὲς θεραπείες γίνονταν εκεί.

21 Ἀρχάγγελος Μιχαήλ :Ένα θαύμα με ιαματικές πηγὲς και εκτροπὲς ποταμών: στην Φρυγία υπήρχε ένας παλαιός ναός αφιερωμένος στον Αρχάγγελο, λόγω κάποιου παλαιότερου ιαματικού θαύματός του. Δίπλα στο ναό ανέβλυζε θαυματουργό αγίασμα. Στη λεκάνη της πηγής έμπαιναν οι ασθενείς και γιατρεύονταν. Στα Ασκληπιεία από τον 13ο αιώνα π.Χ .χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους. Κολυμπήθρα του Σιλωάμ : Ήταν μια κολυμπήθρα που είχε ιαματικό νερό. Μια φορά το χρόνο κατέβαινε ένα άγγελος, ανακάτευε το νερό και όποιος έμπαινε πρώτος γινότανε καλά, όποια αρρώστια και αν είχε.

22 Επίσκεψη στα λουτρά Απολλωνίας
Λίμνη Βόλβη

23 Επίσκεψη στα λουτρά Πόζαρ

24 Video από την επίσκεψη στα λουτρά Πόζαρ.

25 Οι μαθητές που συμμετέχουν στην εργασία :
Τμήμα : Α’ Τμήμα : Α’4 Γκιόκας Βασίλειος Πατάκας Ραφαήλ Γκοκίδου Ισιδώρα Πεϊτζήκας Δημήτριος Γκοκίδου Παγώνα Πενίδης Δημήτριος Γρηγοριάδου Καλλιόπη Πέντσιογλου Γεώργιος Διαμαντόπουλος Ιωάννης Πέντσιογλου Δημήτριος Εμμανουηλίδης Ιωάννης Περχανίδου Παρασκευή Ευσταθίου Νικόλαος Σαμανδαράς Ηρακλής Ηλιάδου Πασχαλίνα Σαχπάζη Δέσποινα Ιαλαμουΐδης Δημήτριος Σεγγανάκου Μαριγκλέν Μάριος Ιβανούδης Δημήτριος Σερμπέζης Δημήτριος Ισπυρούδης Νικόλαος Ταμπουρίδου Δήμητρα Καλογιάννης Αλέξανδρος Τσάτσος Γεώργιος Καλτσίδης Γεώργιος Τσάτσος Κωνσταντίνος Καραγιάννη Φιλαρέτη Μαρία Τσιομπάνογλου Εμμανουήλ Καραγιοβάννη Αγγελική Τσιουραλίδης Αλέξανδρος Καραμανλή Αρετή Φάκα Δήμητρα Καραμανλής Γεώργιος Φάκα Δήμητρα Καραμανλής Δημήτριος Φραγγοπούλου Χριστίνα Καραπήτας Κωνσταντίνος Φωκά Δήμητρα Κισκινίδης Δημήτριος Φωτιάδου Ειρήνη Κογιμτζή Χρυσούλα Χεργγελετζή Ελένη Κουμαντανίδου Παναγιώτα Ψαραδέλλης Βασίλειος Κύρτσιος Χρήστος

26 Οι υπεύθυνοι καθηγητές :
Αδαλή Σεβαστή Βαφειάδου Καλλιόπη Ορφανίδης Αγαθόνικος Σιμορέλη Ανατολή « Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας »


Κατέβασμα ppt "ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google