Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΜΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΜΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΜΙΑΣ
Eρeynhtikh εργαςια β’ τετραμηνο των μαθητων ιωαννα παπαδοπουλου ευδοξια –ελενη ςκουρα αννα ςτεριανου ταςος φουντας νικος χατζικος ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΜΙΑΣ

2 Γενικες πληροφοριες Η περιοχή της Ανατολικής Στερεάς (Θερμοπύλες - Καμένα Βούρλα - Λεκάνη Σπερχειού) χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες και θεωρείται μια ευνοημένη γεωθερμικά περιοχή. Σήμερα, οι πηγές αυτές χρησιμοποιούνται σαν θερμά, ιαματικά λουτρά

3 Η ιαματικη πηγη των Λουτρων ΥπατηΣ
Η πηγή της Υπάτης από την οποία αναβλύζει το ιαματικό νερό αποτελείται από ένα φυσικό ρήγμα του εδάφους περιμέτρου κατά του ανώτερου μέρος αυτού 30 μέτρων περίπου και μοιάζει με κρατήρα ηφαιστείου. Το ιαματικό νερό αναβλύζει στη θερμοκρασία των 33,5 °C και περιέχει στοιχεία όπως και τα άλλα ιαματικά νερά

4 Η ιαματικη πηγη των Λουτρων Υπατης
. Κυριότερα συστατικά του ιαματικού νερού της Υπάτης που διακρίνεται από άλλα ιαματικά νερά είναι το ανθρακικό οξύ διαλυμένο και σε ελεύθερη κατάσταση όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρόθειο . Τα δύο αυτά αέρια που βρίσκονται στο ιαματικό νερό της Υπάτης σε σημαντική αναλογία κατατάσσουν την πηγή σε μια ιδιαίτερη κατηγορία πηγών, των οξυανθρακούχων - υδροδειούχων , με αδιάφορη θερμοκρασία που είναι σπάνια και μοναδική προς χρήση λουτρών για τις παθήσεις  της κυκλοφορίας.

5 ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ   Στη Δαμάστα, κοντά στην Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών βρίσκονται οι ιαματικές πηγές του Καλλιδρόμου (ψωρονέρια). Στην ανοικτή πισίνα των ιαματικών πηγών, που σχηματίζεται, μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στους 33o C νερό, ακόμα και αν δεν υποφέρει από ρευματισμούς ή δερματικές παθήσεις.

6 ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ
Τα ιαματικά νερά οι αρχαίοι ελληνες τα αφιέρωναν στον Ηρακλή, επειδή δυναμώνουν και θεραπεύουν το σώμα και ο Ηρακλής εκπροσωπεί τη δύναμη. Τα ψωρονέρια, όπως, και τα λουτρά των Θερμοπυλών ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Πίστευαν, ότι η θεά Αθηνά τα δώρισε στον Ηρακλή. Ιερό αφιερωμένο στον Ηρακλή υπήρχε στις Θερμοπύλες, όπως μας αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας. Το 2ο μΧ. αιώνα ο Ηρώσης ο Αττικός είχε κατασκευάσει δεξαμενές για να τις χρησιμοποιήσουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Αντιθέτως, επί Τουρκοκρατίας τα λουτρά ήταν τελείως παραμελημένα.

7 ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ
Η υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Φθιώτιδα εκδηλούται όχι μόνο με σεισμούς, αλλά και από τα θερμά ύδατα, που αναδύονται από τα βάθη της γης, εμπλουτιζόμενα καθ’ οδόν, από θεραπευτικά ιχνοστοιχεία, χλωριούχα, νατριούχα, ανθρακικού και πυριτικού οξέος, θειούχα, υδρόθειου

8 Θερμοπηγες Θερμοπηγές καλούνται τα διερχόμενα ύδατα δια των πετρωμάτων, αποκτούν διαλυτική δύναμη και εμπλουτίζονται με διάφορες ουσίες, ήτοι άλατα ασβεστίου, σιδήρου, θειούχων ενώσεων.

9 Θερμοπηγες Η γένεση της θερμοπηγής συνδέεται άρρηκτα με τα τεκτονικά ρήγματα και λόγω της πιέσεως διασπείρονται και αναβλύζουν σε πολλά σημεία, με υψηλές ή μέσες θερμοκρασίες τις περισσότερες φορές με την καλή χημική σύσταση της κατηγορίας υδροθειοχλωριούχων οξυπηγών.

10 Τα γλαυκα υδατα των πηγων Ψωρονεριων
Οι Ρωμαίοι ανέδειξαν περισσότερο την λουτροθεραπεία δια των θερμών πηγών, μάλιστα ο Ηρώδης (6) ο Αττικός ανέλαβε υπό την προστασία του τα λουτρά του χώρου των Θερμοπυλών τον 2o μΧ. αιώνα και κατασκεύασε δύο λουτήρες (δεξαμενές) εκ μαρμάρου, τον μεν για χρήση των ανδρών, την δε δια χρήση των γυναικών. Η χρήση των λουτρών φαίνεται αδιάλειπτη κατά τις χιλιετίες, όπως μαρτυρούν διάσπαρτα λείψανα από οικοδομικά κατάλοιπα, μαρμάρινα σπόλια και αποτμήματα,

11 Εγκαταςταςεις υδροθεραπειας
Το Υδροθεραπευτήριο της Υπάτης είναι από τα τελειότερα και πλέον συγχρονισμένα υδροθεραπευτήρια. Περιλαμβάνει λουτήρες πολυτελείας με συνεχή δωμάτια για ξεκούραση των λουόμενων, λουτήρας πρώτης κατηγορίας, λουτήρας δεύτερης κατηγορίας, λουτήρας ειδικών θεραπειών και λουτήρες για πάσχοντες από βαριές δερματικές παθήσεις. Τα διαμερίσματα των θαλάμων των λουτήρων πλαισιώνονται από πολλές αίθουσες αναμονής και αναπαύσεως των λουόμενων. Επίσης έχει μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού των θαλάμων προς απομάκρυνση των αερίων και εγκαταστάσεις καθαρισμού των λουτήρων με εκτοξευόμενο νερό θερμοκρασίας 80 βαθμών κελσίου. Συνολικά οι λουτήρες του υδροθεραπευτηρίου είναι 59.

12 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Παθήσεις και σύνδρομα των αγγείων Αρ Παθήσεις της καρδιάς- Παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς- Μικρές καρδιακές ανεπάρκειες Διαταραχές του νευρικού συστήματος της καρδιάς- Ταχυκαρδίες Παθήσεις του δέρματος Διαταραχές περιφερειακών νεύρων και μυών – Παραλύσεις – Ατροφίες μυών Αρθριτισμός

13 ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ένα (1) χιλιόγραμμο περιέχει: ΚΑΤΙΟΝΤΑ
Κάλλιο ,0660 γρ. Νάτριο ,461 γρ. Αμμώνιο ,0043 γρ. Ασβέστιο ,7717 γρ. ΑΝΙΟΝΤΑ Χλώριο ,190 γρ. Βρώμιο ,0084 γρ. Ιώδιο ,0062 γρ. Θειικό ιόν ,0219 γρ.

14 ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ ;
Σήμερα εκτιμάται η οξεοβασική ισορροπία του μεταλλικού νερού. Επίσης σημασία έχουν οι οξειδο- αναγωγικές ικανότητες του μεταλλικού νερού. Αναφέρεται ιδιαίτερα το στοιχείο S με τη μορφή θειικής (SO4--)ή υποθειικής ρίζας (S2O3--) .

15 ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
Αυτοί βασίζονται στους παράγοντες δράσης του ιαματικού νερού. Έτσι: Με τις εισπνοές γίνεται διείσδυση του ραδονίου στον οργανισμό Στην Ποσιθεραπεία με υπότονα (ολιγομεταλλικά ) και ισότονα νερά εμφανίζεται δράση διουρητική, χολαγωγική και γενικά στο μεταβολισμό. Η Ποσιθεραπεία ενδιαφέρει πολλές παθήσεις και από τις ρευματικές, όπως την ουρική αρθρίτιδα και ενδεχομένως την εκφυλιστική αρθροπάθεια. Χρησιμοποιούνται τα νερά Λουτρακίου Καϊάφα, Πλατύστομου, Νιγρίτας, Σάριζας, Σουρωτής, Ξυνού Νερού κ.α. Εξωτερικές τεχνικές . 

16 ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Πριν την έναρξη της θεραπείας θα μελετηθεί η συνύπαρξη άλλων παθήσεων που αποκλείουν ή περιορίζουν την Ιαματική Λουτροθεραπεία όσον αφορά τη διάρκεια, τη θερμοκρασία, τους τρόπους εφαρμογής κτλ Εξετάζεται αν ο άρρωστος ακολουθεί κάποια θεραπεία που συνήθως δεν πρέπει να διακόπτεται . Θα μελετηθεί η Ρευματική Νόσος και ανάλογα θα καθοριστούν η διάρκεια, η θερμοκρασία, το είδος της θεραπείας, (δηλ λουτρό, υδρομαλάξεις,ατμολουτρα,λασπόλουτρα,υδροκινησιοθε ραπεία)

17 ΠΑΘΗΣΕΙΣ - ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Γυναικολογικές Θερμοπύλες, Μέθανα, Λαγκαδάς, Ν. Απολλωνία, Υπάτη,… Δέρματος Αριδαία ,Υπάτη, Καϊάφα, Θερμοπύλες ,… Ήπατος και χοληδόχου Πλατύστομο, Λουτράκι, Καϊάφα, Καλλιθέα Ρόδου,… Θρέψης Πλατύστομο, Λουτράκι, Καλλιθέα Ρόδου,… Κυκλοφορικού Συστήματος Υπάτη, Λαγκαδάς ,… Νεφρών και Ουροφόρων Οδών Πλατύστομο, Λουτράκι, Καλλιθέα Ρόδου,… Περιφερικών Νεύρων Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Κύθνος, Μέθανα, Αιδηψός,… 

18 Θεραπευτικος πηλος Τα συστατικά του θεραπευτικού πηλού μπορούν και εισχωρούν από την επιδερμίδα στον οργανισμό. Το λασπόλουτρο ακολουθεί πάντα ντους με ιαματικό νερό. Ο πιο απλός τρόπος αξιοποίησης των θεραπευτικών νερών. Το άτομο βυθίζεται ολόκληρο ή μέχρι τη μέση (ημίλουτρο) σε ατομικό λουτήρα, ομαδική πισίνα ή φυσική πηγή με ιαματικό νερό θερμοκρασίας 34-38C μία φορά τη μέρα για περιορισμένο χρόνο που διαμορφώνεται ανάλογα με το ιατρικό του ιστορικό

19 Πηλοθεραπεια (λαςπολουτρα)
. Η ιαματική λάσπη πάντως, δεν είναι πάντα το «χώμα» από τον πυθμένα ή τις όχθες της ιαματικής πηγής. Ορισμένες φορές πρόκειται για χώμα που συλλέγεται από ηφαιστειογενή εδάφη, προσχώσεις και έλη, και έπειτα από μακροχρόνια καλλιέργεια με ιαματικό νερό (μήνες ή χρόνια) γίνεται ο πολύτιμος πηλός με τις γνωστές θεραπευτικές τους ιδιότητες. Μετά τη θεραπεία ξεπλένεται με ιαματικό νερό.

20 Spa Στην Ελλάδα σήμερα έχουν αναπτυχθεί, κοντά στις λουτροπόλεις ή και αλλού, κυρίως μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, υπερσύγχρονα κέντρα θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας/αναζωογόνησης/spa, υψηλών προδιαγραφών, που μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια αρκετά αντίστοιχα του εξωτερικού και σε ποιότητα αλλά και σε τιμές, τα σημαντικότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Κυλλήνη, προς τιμήν της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

21 χαρτης ιαματικων πηγων

22 Το προφιλ των λουομενων ςε αριθμους
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε ελληνικές λουτροπόλεις (Λουτράκι Κορινθίας, Νέα Απολλωνία και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Λουτράκι Αριδαίας κλπ.): ➔Το 60% των λουομένων είναι γυναίκες. ➔Το 75% των επισκεπτών έρχονται επειδή παρατήρησαν βελτίωση της υγείας τους από τα λουτρά των προηγούμενων χρόνων. ➔Το 15% επισκέπτονται τα λουτρά για προληπτικούς λόγους και το 10% για λόγους αναψυχής. ➔Το 45% έρχονται μετά από σύσταση του γιατρού τους, ενώ το 55% με δική τους πρωτοβουλία. ➔24% κάνουν λουτρά λόγω οσφυαλγίας, 16% λόγω οστεοαρθρίτιδας, 11% για το αυχενικό σύνδρομο, 13% για τις ρευματικές αρθροπάθειες, 7% για προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και 4-6% για δερματοπάθειες. 

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Παρά την εφαρμογή νέων – ισχυρών φαρμακευτικών ουσιών και τις προόδους της χειρουργικής , η Ιαματική Λουτροθεραπεία διατηρεί την αξία της. Για να αποβεί όμως επωφελής η Ιαματική Λουτροθεραπεία επιβάλλεται ν’ αξιοποιηθούν οι παράγοντες δράσης του μεταλλικού νερού , που είναι το χημικό, το μηχανικό, και το θερμικό στοιχείο . Έτσι ανάλογα με την πάθηση και την φάση της εξέλιξής της , θα επιλεγεί από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό το ιαματικό νερό και οι τρόποι εφαρμογής της Ιαματικής Λουτροθεραπείας :Εισπνευσοθεραπεία, Ποσιθεραπεία , εξωτερικές τεχνικές (λουτρά , υδροκινησιοθεραπεία σε πισίνες , ατμόλουτρα , λασπόλουτρα κλπ.) .

24 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!
Τελος παρουςιαςης ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!! ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: Ιωαννα Παπαδοπουλου Ευδοξια –Ελενη Σκουρα Αννα Στεριανου Τασος Φουντας Νικος Χατζικος


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΜΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google