Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Νεοελληνικής Θέμα :Αναβολικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Νεοελληνικής Θέμα :Αναβολικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Νεοελληνικής Θέμα :Αναβολικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Ναουμίδου Μαρία Μαθήτρια : Ελευθεριάδου Σόνια – Βασιλική Έτος : Ημερομηνία : Μάϊος 2017

2 Εργασία Νεοελληνικής Αναβολικά...

3 Ορισμός – Γενικά Στοιχεία :
Οργανικές χηµικές ενώσεις που προάγουν τον αναβολισµό, δηλαδή τις βιοχηµικές εκείνες διεργασίες του οργανισµού που οδηγούν σε σύνθεση µεγαλύτερων χηµικών µορίων. Στην πράξη κυρίως ενδιαφέρει η προαγωγή του αναβολισµού (δηλαδή της σύνθεσης) των πρωτεϊνών. Η χρήση τους άρχισε το 1940 για την καταπολέµηση της γεροντικής αδυναµίας, της ανορεξίας, και για την νεφρική ανεπάρκεια. Αντίθετα σήµερα χρήση αναβολικών γίνεται από τους αθλητές για την βελτίωση της αθλητική τους επίδοσης. Το φαινόµενο της χρήσης των αναβολικών είναι πιο έντονο στους body- builder για να αυξήσουν το µέγεθος των µυών τους και γιατί ως παράγωγα της αρσενικής ορµόνης τεστοστερόνης, σύµφωνα µε την έρευνα που έχει γίνει στο πανεπιστήµιο Νόρθιστερν, διεγείρουν την επιθετικότητα. Χορηγούνται σε περιπτώσεις που είναι επιθυµητή η αναβολική διαδικασία, στη σύνθεση του λευκώµατος (δηλαδή πρωτεϊνών) ή στην παρεµπόδιση των καταβολικών εξεργασιών. Τα ¨ναρκωτικά¨ αυτά κυκλοφορούν συχνά σε γυµναστήρια και σε αθλητικές λέσχες. Η κατοχή τους δεν είναι παράνοµη άλλα παράνοµο είναι να τα προµηθεύσεις σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών.

4 ∆ΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ :
Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά. ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Από τις ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισµό, ισχυρή αναβολική δράση διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ανδρογόνα, δηλαδή οι ανδρικές γεννητικές ορµόνες, που παράγονται κυρίως από τους όρχεις και δευτερευόντως από τα επινεφρίδια και χηµικά ανήκουν στα στεροειδή. Το σηµαντικότερο από τα φυσικά ανδρογόνα είναι η τεστοστερόνη και µικρότερης σηµασίας είναι η ∆4-ανδροστενδιόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη. Η τεστοστερόνη χρησιµοποιείται ως ανδρογόνο στον άνδρα. Η τεστοστερόνη χορηγείται σε κακή λειτουργία των όρχεων, στην καθυστέρηση ανάπτυξης των αντρικών χαρακτηριστικών και σε νεαρά άτοµα για την καταπολέµηση της πρόωρης γήρανσης. Στην γυναίκα δρουν σαν αντιοιστρογόνα χρησιµοποιούνται σε ανωµαλίες της κλιµακτηρίου, σε καρκίνο του µαστού για αναστολή του γαλακτισµού, σε συµφορητική διόγκωση του µαστού µετά τον τοκετό. ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Τα συνθετικά αναβολικά είναι παράγωγα της τεστοστερόνης και από αυτά συνηθέστερα χρησιµοποιούνται η νανδρολόνη, η µεθενολόνη και η οξυµεθολόνη. ∆υστυχώς όλα διατηρούν, αν και εξασθενηµένη, την ανδρογόνο δράση τους. Από την άλλη πλευρά η αναβολική τους δράση δεν έδωσε τα αναµενόµενα αποτελέσµατα στην αντιµετώπιση σοβαρών καταστάσεων, όπως η απλαστική αναιµία, η καχεξία των καρκινοπαθών ή η γεροντική εξάντληση. Η ενίσχυση του µυϊκού συστήµατος αναµφίβολα βοηθά στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Αυτό οδήγησε στην ευρεία χρήση αναβολικών από αθλητές που κάνουν πρωταθλητισµό, παρά τις επίσηµες απαγορεύσεις που ισχύουν διεθνώς. Η χρήση όµως αυτή δηµιουργεί πολλά δυσάρεστα επακόλουθα για τους αθλητές, ενώ παράλληλα τους εκθέτει σε σοβαρούς µελλοντικούς κινδύνους. Χρησιµοποιούνται όπως και η τεστοστερόνη, µε τη διαφορά ότι έχουν λιγότερες απ΄ αυτήν αρµοδιότητες. Επίσης ένα αναβολικό η στανοζολόλ διακρίνεται σε δύο µορφές:

5 Ενέσιµη Χάπια Από περιοδικά, έρευνες και εµπειρικές γνώµες έχει διαπιστωθεί ότι η ενέσιµη µορφή είναι πιο αποδοτική απ΄αυτή των χαπιών. Α) Eνέσιµο (Winstrol-Depot) Πρέπει να χορηγείται τακτικά και σε µετρηµένα χρονικά διαστήµατα. Αυτό το κάνει να διαφέρει από τα άλλα στεροειδή, τα οποία χορηγούνται ως επί το πλείστον εβδοµαδιαία. Η φαρµακοδυναµική του είναι µικρής διάρκειας και εδώ εξηγείται η συχνή ένεσή του.∆εν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει ύδωρ στο εσωτερικό του κυττάρου, δηλαδή ένα άλλο χαρακτηριστικό στο οποίο οφείλουν ¨αυτοί¨ οι αθλητές την καλή γράµµωση των µυών τους. ∆εν είναι φάρµακο το οποίο χρησιµοποιείται για µικρή προετοιµασία πριν τη αγωνιστική), αλλά πολύ περισσότερο για µακροχρόνια (έως και 10 εβδοµάδες). Οι περισσότεροι αθλητές οµολογούν ότι η χορήγηση πρέπει να γίνεται σε συνδυασµό µε καλή διατροφή. Β) Χάπι (Winstrol-ORAL) Η ουσία αυτή δεν φέρνει σε αυτή τη µορφή καλά αποτελέσµατα. Έρευνες έδειξαν ότι η ουσία είναι αρκετά τοξική και µπορεί να φέρει βλάβες όχι µόνο στο ήπαρ, αλλά και σε όλο το πεπτικό σύστηµα.

6 Αναβολικά & επιπτώσεις :
Εάν παρακολουθήσετε λίγο τις ειδήσεις και τις εφημερίδες, ιδιαίτερα τον αθλητικό τομέα, θα παρατηρήσετε πως συχνά κάποιος ποδοσφαιριστής ή καλαθοσφαιριστής αποβάλλεται από την ομάδα του ή δεν επιτρέπεται σε ένα αθλητή να λάβει μέρος σε κάποιους αγώνες λόγω υποψίας για ντόπιγκ.Το ντόπιγκ δεν σημαίνει τίποτε άλλο από τη χρήση αναβολικών ουσιών.Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως υπάρχει μεγάλη αναστάτωση γύρω από το πρόσωπο του αθλητή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα για το αν όντως πήρε αναβολικά ή όχι.Ο λόγος που υπάρχει τέτοια αναστάτωση είναι ότι τα αναβολικά είναι απαγορευμένα. Αυτό σημαίνει πως όποιος πωλεί, αλλά και όποιος αγοράζει ή και κάνει χρήση αναβολικών κάνει κάτι απαγορευμένο. Μα για να είναι απαγορευμένα τα αναβολικά πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος. Ας τον ανακαλύψουμε. Τι είναι τα αναβολικά στεροειδή; Οι λιγότεροι από μας ξέρουμε ακριβώς τι είναι τα αναβολικά στεροειδή.Το σώμα μας παράγει από μόνο του κάποια στεροειδή, τα οποία μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το άγχος και να αναπτυχθούμε κατά την εφηβεία.Στεροειδή χρησιμοποιούνται και σε φάρμακα π.χ. για το άσθμα ή προβλήματα του δέρματος.Το ντόπιγκ σημαίνει όμως τη χρήση αναβολικών στεροειδών, τα οποία είναι τεχνητές ορμόνες. Αυτές μοιάζουν πολύ με την τεστοστερόνη, την κύρια ανδρική ορμόνη που παράγει το ίδιο το σώμα.

7 Λόγοι χρησιμοποίησης Αναβολικών Ανδρογόνων Στεροειδών από τους αθλητές:
Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και συγκεκριμένα για να: Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους. Μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση. Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία. Τα Αναβολικά Στεροειδή βοηθούν τον αθλητή να προπονείται σκληρότερα και να ανακάμπτει ταχύτερα με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ενδυνάμωσή του. Αθλητές που προπονούνται σκληρά και κάνουν ταυτόχρονα λήψη αναβολικών στεροειδών, ίσως επωφεληθούν αν ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και ενέργεια. Η ανάπτυξη λοιπόν μυϊκής δύναμης εξαρτάται από την κατάλληλη δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης.

8 Παρενέργειες Αναβολικών:
Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα . Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών. Στις γυναίκες: Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα , υπερτροφία κλειτορίδας,, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης. Στους εφήβους: Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών*. * Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες. Καρδιαγγειακές βλάβες: Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία. Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές: Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ηπατικές βλάβες: Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα. Άλλες βλάβες: Νανισμός (πολύ μικρό ύψος). Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.

9 Παραδείγματα ουσιών και σκευασμάτων:
Μερικές αναβολικές απαγορευμένες ουσίες, όπως η ανδροστενεδιόνη και η DHEA μπορεί να βρεθούν σε προϊόντα διατροφής. Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή, που συχνά καλούνται απλά «αναβολικά στεροειδή», υπάρχουν και σε σκευάσματα για κτηνιατρική χρήση.Μερικά από τα πιο συνήθη εμπορικά σκευάσματα αναβολικών στεροειδών είναι τα παρακάτω: Κοινόχρηστη ονομασία Δροστανολόνη Μεθανανδιενόνη Μεθενολόνη Νανδρολόνη Οξανδρολόνη Οξυμεθολόνη Στανοζόλη Τεστοστερόνη

10 Νανδρολόνη : Η νανδρολόνη (Nandrolone) ή 19-νορτεστοστερόνη[1] είναι ανδρογόνο αναβολικό στεροειδές, το οποίο χρησιμοποιείται, κυρίως, από αθλητές και μπόντι μπίλντερς, για την ανάπτυξη μυών, τη μείωση της κόπωσης, την αύξηση της αντοχής και της επιθετικότητας, την ανακούφιση των φλεγμονών, των πόνων των τενόντων και των αρθρώσεων και την τόνωση του κολλαγόνου. Έχει πολλά κοινά με την τεστοστερόνη, ως χημική ουσία (το μόνο που διαφέρει στους χημικούς τους τύπους είναι το 19ο άτομο άνθρακα), συγκριτικά με την οποία, έχει πιο ισχυρή αναβολική δράση, είναι λιγότερο ανδρογενετική και δεν μεταβολίζεται σε οιστρογόνα. Χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση. Οι περισσότερες παρενέργειες εξαρτώνται από την υπέρμετρη δοσολογία του συστατικού. Κίνδυνοι από κατάχρηση : Η υπερβολική χρήση νανδρολόνης μπορεί να επιφέρει στους άνδρες γυναικομαστία, , κατακράτηση υγρών, , στειρότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, , νεφρικές βλάβες, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης, γοναδοτροπινών και της γλυκοπρωτεΐνης SHBG. Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι: ακμή, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, και μειωμένα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, της SHBG και διαφόρων δεσμευτικών πρωτεϊνών του θυροειδούς. Oι έφηβοι παρουσιάζουν ακμή και αναστολή της σωματικής ανάπτυξης, εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών (η παρενέργεια αυτή μπορεί να είναι μόνιμη). Οι πιο σοβαρές παρενέργειες σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα (αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία, σχηματισμός θρόμβων,και διάφορα θρομβοεμβολικά επεισόδια), το ενδοκρινικό σύστημα (μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL - LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων), στην ψυχολογία (αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, ψυχολογικός εθισμός στα στεροειδή, απώλεια ενδιαφέροντος, υπερδιέγερση)και στο ήπαρ (ηπατική ανεπάρκεια, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα).

11 Συνηθισμένες δόσεις : Στο μπόντι-μπίλντινγκ οι συνήθεις δόσεις είναι mg την εβδομάδα και συνοδεύεται συνήθως, με ίση ή λίγο περισσότερη ποσότητα τεστοστερόνης. Οι αθλήτριες παίρνουν μικρότερες δόσεις, περίπου χιλιοστογραμμάρια). Η καλή διατροφή ή η κατανάλωση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, πλούσιων σε βιταμίνες, άλατα και πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με τη λήψη νανδρολόνης, μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα, ως προς τη μυϊκή ανάπτυξη και δύναμη. Χρήσεις στην ιατρική και τη φαρμακευτική : Εκτός από τον αθλητισμό, η νανδρολόνη χρησιμοποιείται ως δραστικό συστατικό σε φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως η απλαστική αναιμία και η οστεοπόρωση. Βοηθά επίσης το μεταβολισμό του ασβεστίου, την αύξηση της οστικής μάζας και το ισοζύγιο του αζώτου. Ενδογενής παραγωγή : Το φαινόμενο της φυσικής παραγωγής νανδρολόνης από το ανθρώπινο σώμα, παρατηρείται σε ίχνη και κυρίως στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, η νανδρολόνη έχει ανιχνευθεί στις ωοθήκες.Υπάρχουν ποσότητες νανδρολόνης στους ιστούς του ήπατος, των νεφρών και των όρχεων των χοίρων.

12 Εικόνες :

13 Πηγές : %B7

14 ΤΕΛΟΣ...! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ....


Κατέβασμα ppt "Εργασία Νεοελληνικής Θέμα :Αναβολικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google