Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

2 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΟΜΑΔΑ Α’
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΟΜΑΔΑ Α’ 1. Αγγελική Κουιμτζή 2. Νίκος Καστανάρας 3. Κική Λεζκίδου 4. Μιχάλης Λάβρικ 5. Κώστας Κυριάκος 6. Φρόσω Καρακώστα

3 Αθλητισμός και σωματική υγεία
Η σωματική άσκηση βελτιώνει : 1. Τις ικανότητες μάθησης και την απόδοση του εγκεφάλου Οξυγονώνει καλύτερα τα κέντρα στον εγκέφαλο. 3. Ενδυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες 4. Ισχυροποιεί τα οστά και το σκελετό 5. Βελτιώνει τη δύναμη και ευκαμψία των μυών και αρθρώσεων 6. Μειώνει την αρτηριακή πίεση 7. Βοηθά κατά της παχυσαρκίας και καλυτερεύει τον ύπνο.

4 Αθλητισμός και ψυχική υγεία
Ο αθλητισμός καλλιεργεί και βελτιώνει το σώμα και την ψυχή προσφέρει υγεία Προσφέρει ψυχαγωγία και ευτυχία. Ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση είναι σημαντικό όπλο κατά της κατάθλιψης. Εάν φροντίζετε να κάνετε μια συνεχή και ήπια σωματική εξάσκηση είναι αρκετό για να κερδίζετε τα πολύτιμα αγαθά που προσφέρει στον άνθρωπο ο αθλητισμός.

5 Η σωματική άσκηση μπορεί να σας προσφέρει ευτυχία
Η σωματική άσκηση : 1. προάγει τη σύνθεση ουσιών που ενεργούν στον εγκέφαλο δημιουργώντας ευχάριστα συναισθήματα. 2. η άσκηση βοηθά στη διατήρηση των πνευματικών ικανοτήτων 3. Όμως η σωματική άσκηση δημιουργεί και άλλες αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική μας διάθεση.

6 Η σωματική άσκηση καταπολεμεί την κατάθλιψη
Η τακτική σωματική άσκηση αποτελεί ένα από τα καλύτερα όπλα για να καταπολεμούμε 1. την κατάθλιψη για να έχουμε υγεία και ευτυχία. Οι άμεσες επιδράσεις της σωματικής εξάσκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων όπως 1.οι καρδιαγγειακές παθήσεις 2. ο διαβήτης 3. ο καρκίνος 4. η ψηλή πίεση 5. η παχυσαρκία 6. η κατάθλιψη και 7. η οστεοπόρωση.

7 Τα σπορ, ο αθλητισμός και η σωματική εξάσκηση 1
Τα σπορ, ο αθλητισμός και η σωματική εξάσκηση 1. έχουν θεραπευτικό ρόλο για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχολογικών παθήσεων Επίσης επηρεάζουν θετικά την εξέλιξη των ασθενών με κατάθλιψη. Η αντίληψη που έχει ένα άτομο για τις σωματικές του ικανότητες συσχετίζεται με το συναίσθημα αυτοεκτίμησής του.

8 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΟΜΑΔΑ 2 ΚΙΟΣΣΕ ΒΑΊΆ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΜΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΛΙΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΟΣΣΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΚΟΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

9 Ο ρόλος της διατροφής στον αθλητισμό Προγραμματισμός της διατροφής
ΘΕΜΑΤΑ Εισαγωγή Ο ρόλος της διατροφής στον αθλητισμό Προγραμματισμός της διατροφής Κανόνες για υγιεινή αθλητική διατροφή και απόδοση

10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος προμηθεύεται την ενέργεια και τις απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία και την ανάπτυξή του από τις τροφές. Από τη διατροφή του εξαρτώνται μέχρι ένα βαθμό η δραστηριότητα του ατόμου, η υγεία, η διάρκεια της ζωής του. Η σωστή διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου.

11 Προϋπόθεση για τη σωστή διατροφή είναι η ποικιλία της και η κατάλληλη ποσότητα, ώστε να μην υπάρχει ανεπάρκεια στον οργανισμό αλλά ούτε και περίσσευμα θερμίδων. Η καλύτερη πρόσληψη της τροφής γίνεται με μικρές ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

12 Ο ρόλος της διατροφής στον αθλητισμό
Η αθλητική απόδοση επηρεάζεται από την ποιότητα της διατροφής καθώς και από την ποσότητα και τη χρονική στιγμή που καταναλώνονται τα γεύματα. . Η διαθεσιμότητα των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών είναι σημαντική προκειμένου να διατηρηθεί η παραγωγή ενέργειας σε υψηλό βαθμό. Οποιαδήποτε έλλειψη θα σήμαινε μείωση της δυνατότητας απόδοσης του αθλητή.

13 Προγραμματισμός της διατροφής
Η προπόνηση ή ο αγώνας με άδειο στομάχι δεν επιτρέπονται. Επίσης δεν είναι σωστό να έχουμε φάει αμέσως πριν την προπόνηση. Πρέπει να εξασφαλίζεται ένα διάστημα δύο ωρών ανάμεσα στο γεύμα και την προπόνηση..

14 Εάν η προπόνηση γίνει το πρωί, το πρωινό πρέπει να είναι αρκετά ενεργητικό αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα. Εάν η προπόνηση γίνει το απόγευμα το πρωινό είναι πλουσιότερο και σε μεγάλη ποσότητα ενώ το γεύμα ελαφρύ και εύπεπτο.

15 Στην κανονική διατροφή των αθλούμενων συνιστάται το μεγαλύτερο μέρος της τροφής να λαμβάνεται στο πρώτο μισό της ημέρας

16 Κανόνες για υγιεινή αθλητική διατροφή και απόδοση
Οι υδατάνθρακες στους αθλητές είναι το πιο σημαντικό συστατικό και συνιστάται μια πρόσληψη ίση με το 50-55% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Επίσης χρειάζονται αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών στη διατροφή τους. Οι αθλητές, πρέπει να παίρνουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται μέσα από τις τροφές.

17 Οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουνε υγρά σε τακτικά χρονικά διαστήματα κατά την προπόνηση και τους αγώνες. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα υγρά από όσα χάνονται με την εφίδρωση. Όταν ο αγώνας ή η προπόνηση διαρκεί πάνω από 1 ώρα, η χρήση ενός αθλητικού ποτού που παρέχει υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες είναι πλεονεκτικότερη, σε σχέση με την κατανάλωση νερού.

18 Αθλητισμός-Πρωταθλητισμός
Ομάδα Γ΄ Κοντσές Φώτης Κεχαγιάς Νίκος Κωνσταντινάκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος Σωτήρης Κουράνι Βασιάν Κεραμιδάς Βάιος

19 Τι είναι αθλητισμός; Ο αθλητισμός είναι οποιαδήποτε οργανωμένη μορφή άσκησης που προκαλεί ένταση.

20 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ; Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της.

21 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, ο αθλητισμός θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα στην Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση.

22 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΟ 18ο ΚΑΙ 19ο ΑΙΩΝΑ
Ωστόσο σημαντική είναι η στρωματική διάσταση του αθλητισμού στο πέρασμα του χρόνου. Η γενική τάση ήταν ιδίως τον 18ο και 19ο αιώνα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα να ασχολούνται με τα «λαικά παιχνίδια» όπως το ποδόσφαιρο, ενώ τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα με τα «ευγενή αθλήματα» όπως ήταν η ιππασία και η ξιφασκία.

23 ΜΟΡΦΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ο αθλητισμός μπορεί να πάρει πέντε μορφές, είτε ως ερασιτεχνικός, είτε ως επαγγελματικός, είτε ως μαζικός αθλητισμός, είτε ως φυσικές δραστηριότητες, είτε με την μορφή των παιχνιδιών.

24 ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ
Οποιαδήποτε μορφή οργανωμένης άσκησης με αγωνιστικούς στόχους. Είναι αγώνας με κυριότερο αντίπαλο τον εαυτό μας.

25 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πρωταθλητισμός είναι ο οργανωμένος αθλητισμός με πρωτεύοντα στόχο την επιτυχία- νίκη. Συχνά στην πορεία καταλήγει ως νίκη με κάθε μέσο.

26 Ο πρωταθλητισμός απαιτεί απόλυτη αφοσίωση στον στόχο και είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης.
Ο όγκος και η ένταση της προσπάθειας αυξάνεται δυσανάλογα σε σχέση με το αποτέλεσμα.

27 Οι ανάγκες του οργανισμού πολλαπλασιάζονται έτσι ώστε να μην καλύπτονται από κοινά διατροφικά σχήματα. Εμφανίζεται η ανάγκη για διατροφικά συμπληρώματα, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

28 Οι ψυχολογικές πιέσεις σε συνδυασμό με τα προηγούμενα συχνά οδηγούν στις λεγόμενες ¨εύκολες λύσεις¨.
Αυτός ο δρόμος εκτός από επιτυχίες κρύβει μεγάλο κόστος και κινδύνους για την υπόλοιπη ζωή του αθλητή.

29 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΟΜΑΔΑ Δ ΚΡΕΝΤΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΟΥΤΣΩΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΠΑΛΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙΟΣΣΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

30 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ;
Το συμπλήρωμα διατροφής, ορίζεται ως προϊόν τροφής, προστιθέμενο στη συνολική διατροφή, το οποίο περιέχει τουλάχιστον ένα από τα εξής συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες, αποστάγματα ή συνδυασμό οποιωνδήποτε από τα παραπάνω συστατικά. Έτσι τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αμινοξέα, αλλά επίσης και άλλες μη απαραίτητες ουσίες .Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ειδικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεμονωμένα ή συνδυαζόμενα συστατικά και ουσίες, που στη "φυσική τους μορφή", εμπεριέχονται σε διάφορες τροφές ή φυτά .

31 απλά συμπληρώνουν τη διατροφή μας δεν αντικαθιστούν τις τροφές
Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, τα συμπληρώματα : απλά συμπληρώνουν τη διατροφή μας δεν αντικαθιστούν τις τροφές δεν αποτελούν υποκατάστατό τους δεν έχουν "μαγικές", θεραπευτικές ή άλλες, ιδιότητες.

32 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα "κοινά" ή "συνήθη" συμπληρώματα που μπορούν, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθούν από όλους. Μερικά προϊόντα είναι σόγια, φύκια, μαγιά μπύρας, σπιρουλίνα , κάψουλες σκόρδου κ.λ.π. και διάφορα ισοτονικά "αναψυκτικά". Η δεύτερη κατηγορία, και η περισσότερο αμφιλεγόμενη, περιλαμβάνει συμπληρώματα κι ειδικά βοηθήματα τα οποία απευθύνονται μόνον σε αθλητές κι όσους ασκούνται συστηματικά κι έντονα (όπως ειδικά παρασκευάσματα από βότανα . Εργογόνες ουσίες, ενισχυμένες φόρμουλες πρωτεϊνών)

33 ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ;
Τα συμπληρώματα που προέρχονται από φυσικές πηγές, είναι πιο αποτελεσματικά γιατί περιέχουν και ένα πλήθος θρεπτικών ουσιών οι οποίες δεν έχουν απομονωθεί ή δεν τις γνωρίζουμε καν. Τα φυσικά συμπληρώματα είναι πιο ισορροπημένα με αποτέλεσμα να περιορίζεται η πιθανότητα της ανεπαρκούς ή υπερβολικής πρόσληψης ενός συστατικού η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό. Ελάχιστες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα δρουν μόνα τους. Αντίθετα τα περισσότερα δρουν σε συνεργασία μεταξύ τους και για αυτό επιβάλλεται η συνδυασμένη λήψης τους ή η χορήγηση τους σε μια, πιο φυσική μορφή.

34 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τα πιο κοινά συμπληρώματα διατροφής είναι : Πρωτεΐνες Βιταμίνες & Μέταλλα Βότανα Αμινοξέα Λιπίδια Διατροφικά/Ενεργειακά ποτά Ενεργειακές ράβδοι Gel Υδατανθράκων

35 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι ουσίες οι οποίες είναι ενδεχομένως βλαβερές για την υγεία των αθλητών και είναι ικανές να αυξήσουν την απόδοση τους Η ανεύρεση στο σώμα ενός αθλητή μιας Απαγορευμένης Ουσίας επισύρει βαριές ποινές για τον αθλητή

36 ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Τι είναι τα Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή;
Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση). Τα Αναβολικά Στεροειδή βοηθούν τον αθλητή να προπονείται σκληρότερα και να ανακάμπτει ταχύτερα με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ενδυνάμωσή του.

37 ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Στους άνδρες: Αυξημένη επιθετικότητα και η χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, νεφρική βλάβη και μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης Στις γυναίκες: Ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, αυξημένη επιθετικότητα και πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.

38 Επίσης μπορεί να προκαλέσει:
1.Καρδιαγγειακές βλάβες 2.Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές 3.Ηπατικές βλάβες  4.Νανισμός 5.Ψυχολογικές παρενέργειες

39 DOPING Ντόπινγκ στον αθλητισμό ορίζεται ως η χορήγηση ή η χρήση από ένα άτομο οποιουδήποτε παράγοντα ή ουσίας που φυσιολογικά δεν εντοπίζεται στο σώμα με στόχο την άμεση αύξηση της επίδοσης.


Κατέβασμα ppt "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google