Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 8η

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 8η"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 8η
Πληθωρισμός

2 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Πληθωρισμός υπάρχει σε μια οικονομία όταν το γενικό επίπεδο τιμών παρουσιάζει μια συνεχή άνοδο, που ισοδυναμεί με συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος. Η μέτρηση γίνεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή που προκύπτει από τη στάθμιση των τιμών διάφορων τιμών και υπηρεσιών που υπάρχουν στο καλάθι της νοικοκυράς. Ρυθμός πληθωρισμού (στο έτος α )= επίπεδο τιμών (έτους α) – επίπεδο τιμών (έτους α-1)/ επίπεδο τιμών (έτους α-1)

3 Κατηγορίες Πληθωρισμού
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Κατηγορίες Πληθωρισμού Χαμηλός: αργός ρυθμός, σταθερός, προβλέψιμος, μονοψήφιος, συνήθως κάτω του 4 – 5%. Δημιουργεί προσδοκίες κέρδους. Καλπάζων: 1970 – 1980 Αργεντινή – Βραζιλία 50 – 700%. Αν εδραιωθεί προκύπτουν δυσλειτουργίες στην οικονομία. Υπερπληθωρισμός: το χρήμα παύει να επιτελεί τις λειτουργίες του και κερδίζει έδαφος ο αντιπραγματισμός. Γερμανία (1920 – 23), Ελλάδα, Ουγγαρία, Κίνα (β’ Π.Π.), Βολιβία (1985)

4 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Κατηγορίες Πληθωρισμού 4. Αφανής: υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις αλλά εξουδετερώνονται με την παρέμβαση του κράτους. 5. Προσδοκώμενος – Μη-Προσδοκώμενος 6. Αναμενόμενος: ενσωματώνεται στους θεσμούς της οικονομίας.

5 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Αίτια του Πληθωρισμού
Πληθωρισμός Ζήτησης: όταν TD>TS συνέπεια η αύξηση τιμών. Παράγοντες: Αύξηση των δημόσιων δαπανών και μείωση των φόρων, ή αύξηση της προσφοράς του χρήματος. Επικρατούν αισιόδοξες προσδοκίες. Αύξηση εισαγωγών και μείωση των εξαγωγών. Συνθήκες ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο.

6 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

7 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

8 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Ο πληθωρισμός κόστους μπορεί να προκύπτει:
Αύξηση καυσίμων και εισαγωγών Μείωση παραγωγικότητας Αύξηση ονομαστικών μισθών Εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας και οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής και κυρίως στις ατέλειες της αγοράς αγαθών με την ύπαρξη μονοπωλίων και ολιγοπωλίων καθώς και στην ύπαρξη ισχυρών εργατικών συνδικάτων.

9 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Ο συνδυασμός πληθωρισμού και πτωτικής συνολικής παραγωγής (στο διάγραμμα του πληθωρισμού κόστους, η πορεία από το Γ στο Β) έχει μια ιδιαίτερη ονομασία: στασιμοπληθωρισμός, προερχόμενη από την «στασιμότητα και πληθωρισμός». Δυσάρεστο φαινόμενο για μια οικονομία, η πτώση της συνολικής παραγωγής οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η αγοραστική τους δύναμη συνθλίβεται από τις αυξανόμενες τιμές.

10 Επιδράσεις του Πληθωρισμού
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Επιδράσεις του Πληθωρισμού Διανομή εισοδήματος Μείωση του πραγματικού εισοδήματος των ατόμων που έχουν σταθερό ονομαστικό εισόδημα ή που αυξάνεται αλλά σε ρυθμό μικρότερο της αύξησης του πληθωρισμού. Αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των ατόμων που το χρηματικό τους εισόδημα αυξάνεται ταχύτερα από το ρυθμό του πληθωρισμού.

11 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Κατανομή των παραγωγικών πόρων της οικονομίας.
Εμπορικό ισοζύγιο και γενικότερα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Οικονομική ανάπτυξη – μεγέθυνση.

12 Αντιμετώπιση Πληθωρισμού Ζήτησης
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση Πληθωρισμού Ζήτησης Μείωση δημόσιων δαπανών Αύξηση φορολογικών συντελεστών Μείωση προσφοράς χρήματος και αύξηση επιτοκίων Υπάρχει όμως ο κίνδυνος εκδήλωσης στασιμοπληθωρισμού και άρα ανάγκη συνδυαστικών μέτρων που να αντιμάχονται τις δυνάμεις της ύφεσης, του πληθωρισμού και της αύξησης της ανεργίας.

13 Αντιμετώπιση Πληθωρισμού Κόστους
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση Πληθωρισμού Κόστους Εξάλειψη μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και εργατικών συνδικάτων Βελτίωση παραγωγικότητας Διευκόλυνση κινητικότητας παραγωγικών συντελεστών Ορθολογική οργάνωση παραγωγής και logistics Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης κόστους εργασίας και τιμολόγησης αγαθών Διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και εξυγίανση δημόσιου τομέα. Ενθάρρυνση διεθνούς ανταγωνισμού Μείωση ελλειμμάτων προϋπολογισμού

14 ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 8η"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google