Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ρατσισμός-Μια διαχρονική μάστιγα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ρατσισμός-Μια διαχρονική μάστιγα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ρατσισμός-Μια διαχρονική μάστιγα
ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΤΑΞΗ: Α΄ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΦΥΚΑ ΕΙΡΗΝΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ρατσισμός-Μια διαχρονική μάστιγα

2 Ρατσισμός-Μια διαχρονική μάστιγα
Το φαινόμενο του ρατσισμού απασχολεί την κοινωνία μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κυρίως στις μέρες μας καθώς τείνει να πάρει απειλητικές διαστάσεις. Ρατσισμός ή φυλετισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

3 Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Ως εκ τούτου, με τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.

4 ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ Φυλετικός Εθνικός Θρησκευτικός Κοινωνικός
Ρατσισμός κατά του γυναικείου φύλου (γνωστός ως σεξισμός)

5 ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ Οικονομικοί λόγοι: οι άνθρωποι που έχουν χρήματα εκμεταλλεύονται όσους αποτελούν φθηνά εργατικά χέρια. Οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, αύξηση της ανεργίας: η βία και η εγκληματικότητα και η έλλειψη θέσεων εργασίας δημιουργεί ένταση και πολλές φορές μίσος το οποίο εκδηλώνεται στους ξένους που γίνονται εξιλαστήρια θύματα. Πνευματική φτώχεια και ηθικός ξεπεσμός: μέσα στο άγχος της καθημερινότητάς μας έχουμε χάσει το αληθινό νόημα της ζωής. Έχουμε χάσει τα ιδανικά μας, έχουμε γίνει υλιστές και στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε περισσότερα υλικά αγαθά δεν διστάζουμε να εκμεταλλευτούμε τον συνάνθρωπο μας.

6 Οικονομικά συμφέροντα (π
Οικονομικά συμφέροντα (π.χ εκμετάλλευση λαθρομεταναστών που δυστυχώς κάποιες φορές έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο). Έλλειψη παιδείας/ μόρφωσης: οι απαίδευτοι εύκολα γίνονται θύματα προπαγάνδας. Δεν μπορούν να κρίνουν. Οι επιτήδειοι μπορούν να καλλιεργήσουν στους ανθρώπους αισθήματα κατωτερότητας ή να τους φανατίσουν εναντίον άλλων ομάδων. Προκαταλήψεις/ στερεότυπα που ενισχύουν την ιδεολογία του ρατσισμού. Μη αποδοχή της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου. Βαθμός επιρροής των θρησκευτικών δοξασιών : κάποιες θρησκείες πολλές φορές κατευθύνουν λανθασμένα και άρα χρησιμοποιούν ανάλογα τους πιστούς τους.

7 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Υπονομεύεται η δημοκρατία, καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες, επικρατεί αδικία και εκμηδενίζεται η ανθρώπινη προσωπικότητα. Συντελεί στην οικονομική εκμετάλλευση των λαών και στην χειραγώγηση των ανθρώπων. Κυριαρχούν οι κοινωνικές ανισότητες, μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Οι άνθρωποι χωρίζονται σε κατηγορίες ¨ανωτέρων¨ και ¨κατωτέρων¨.

8 Επικρατεί φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους, έλλειψη σεβασμού και γενικά απειλείται η εύρυθμη λειτουργία και η συνοχή της κοινωνίας. Αυξάνεται ο εθνικισμός ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε βία ή ακόμη και σε πολεμικές συγκρούσεις.

9 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Ο ρόλος της οικογένειας είναι πάντα καταλυτικός. Οι γονείς οφείλουν να εμφυσήσουν από την νεαρή ηλικία στα παιδιά τους αρχές όπως σεβασμός στο συνάνθρωπο, αγάπη, ισότητα, αποδοχή της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου. Απόκτηση παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από το φανατισμό και τις προκαταλήψεις και να μάχονται κατά της όποιας μορφής ρατσισμού. Μέσω της παιδείας αναγνωρίζουν τα αναφαίρετα δικαιώματα του ανθρώπου.

10 Κρατική μέριμνα όσον αφορά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως π
Κρατική μέριμνα όσον αφορά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως π.χ στους ηλικιωμένους, στα άτομα με ειδικές ικανότητες, έτσι ώστε να μπορούν να ζουν πιο εύκολα και αρμονικά στην κοινωνία και να μην νιώθουν μειονεκτικά. Τέλος κάθε άτομο οφείλει να φέρεται στους άλλους όπως ακριβώς θα ήθελε να του φέρονται και εκείνοι. Ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι πολύ ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

11 ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ Nelson Mandela (1918-2013)
Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress) το Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ  και ενεργό μέλος του ANC. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του  Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

12 Martin Luther King (1929 – 1968) Ο Κινγκ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929,στην Ατλάντα της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ως Μάϊκλ Κινγκ Τζούνιορ. Η οικογένειά του ήταν της μεσοαστικής τάξης και σχετιζόταν άμεσα με το μαύρο κλήρο των Νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο πατέρας και ο παππούς του ήταν Βαπτιστές ιεροκήρυκες. Το Λούθερ προστέθηκε στο όνομα του Κινγκ, σε ηλικία πέντε ετών, προς τιμήν του Λουθήρου. Σε μικρή ηλικία, βίωσε την πρώτη του ρατσιστική εμπειρία, καθώς στις τραπεζαρίες των τραίνων εκείνης της εποχής, χρησιμοποιούνταν κουρτίνες, για το διαχωρισμό των μαύρων και των λευκών επιβατών. Τον Ιανουάριο του 1965, ο Κινγκ ανήγγειλε την έναρξη μιας καμπάνιας για τα δικαιώματα των μαύρων, με τίτλο: "Πρόγραμμα Αλαμπάμα". Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τεννεσσί.

13 ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ
«………Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπη, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Έχω ένα όνειρο σήμερα. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα... θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας αδελφές και αδελφοί. Έχω ένα όνειρο σήμερα. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα κάθε κοιλάδα θα υψωθεί, κάθε λόφος και βουνό θα χαμηλώσει, οι ανώμαλοι τόποι θα γίνουν ομαλοί και οι στραβοί τόποι θα γίνουν ευθείς και η δόξα του Κυρίου θ' αποκαλυφθεί και όλη η σάρκα μαζί θα την αναγνωρίσει».

14 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ίσοι. Κανένας δεν αξίζει να πέφτει θύμα ρατσισμού. Η στάση μας απέναντι στο ρατσισμό δείχνει ποιοι είμαστε πραγματικά. Δείχνει την παιδεία μας, τον πολιτισμό μας, την ταυτότητά μας. Γι’ αυτό μην αφήνεις το μίσος και το φόβο να ορίζει τη ζωή σου. Το μίσος φυλακίζει την ψυχή σου. Ρατσισμός είναι να μισείς αυτό που κατά τύχη δεν είσαι. Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από το χρώμα του δέρματός του, την καταγωγή του, τα κιλά του, το φύλο του. Ζήσε ειρηνικά, χαμογέλασε, αγάπησε… Το μόνο όπλο που μας έμεινε είναι η ΑΓΑΠΗ. Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζούσαμε ειρηνικά…

15 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΕΙΑ
Tassos filologosblogspot.gr Kerentzis blogspot.gr Wikipaideia Stop racial racism word press.com Ddigital school minedu.gov.gr


Κατέβασμα ppt "ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ρατσισμός-Μια διαχρονική μάστιγα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google