Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος Θέμα Β΄Τετραμήνου: ΄΄ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ΄΄

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος Θέμα Β΄Τετραμήνου: ΄΄ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ΄΄"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος 2013-2014 Θέμα Β΄Τετραμήνου: ΄΄ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ΄΄

2 Ο ρατσισμός δεν είναι σημερινό φαινόμενο
Ο ρατσισμός δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Υπήρχε σε διάφορες μορφές και εκφράσεις στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων κοινωνιών, αλλά απλώς τους τελευταίους αιώνες απέκτησε και ιδεολογικό υπόβαθρο.

3 ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Κοινωνικός ρατσισμός : είναι οι διακρίσεις που γίνονται σε μια κοινωνία. Φυλετικός ρατσισμός : είναι η αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα σε δυο φυλές.  Θρησκευτικός ρατσισμός: είναι η αντίληψη ότι μια θρησκεία είναι η μόνη που πρέπει να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων. Εθνικός ρατσισμός: είναι η αντίληψη ότι ένα έθνος είναι ανώτερο από τα άλλα.

4 ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ Η πνευματική ρηχότητα εμποδίζει τον άνθρωπο να προσεγγίσει ηθικά και συναισθηματικά τους συνανθρώπους του μέσα από τις αρχές του ανθρωπισμού και ενισχύει την ανισότητα και την κυριαρχία του ισχυρού. Στη σημερινή εποχή οι ανταγωνιστικές τάσεις χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και πολύ συχνά οδηγούν στη ζήλια, στο μίσος, γεγονός που βοηθά στην υιοθέτηση ρατσιστικών αντιλήψεων. Η έλλειψη σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων και γενικά καλλιέργειας των ανθρωπιστικών αξιών, ενισχύει τον κοινωνικό ρατσισμό.

5 Ο ρατσισμός σε αρκετές περιπτώσεις προέρχεται κυρίως από φόβο
Ο ρατσισμός σε αρκετές περιπτώσεις προέρχεται κυρίως από φόβο. Οι άνθρωποι θεωρούν πως κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό του aids από τους οροθετικούς ακόμα και αν τους αγγίξουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται. Ακόμα και αν φιλήσεις έναν φορέα δεν πρόκειται να μεταδοθεί η ασθένεια. Ωστόσο, οι άνθρωποι λόγω της άγνοιας πάνω σε αυτή την μεταδοτική ασθένεια έχουν αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό τους φορείς του aids από τα κοινά, τους έχουν απομονώσει και συχνά δημιουργούν σε αυτούς ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας αυτής της αντιμετώπισης.

6 . Θρησκευτικός ρατσισµός . Μετά από έρευνα βρέθηκε ότι το 70% των αλλόθρησκων ή άθεων στην χώρα μας έχει υποστεί ρατσισμό. Ποσοστό το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως. Ο ρατσισμός στις θρησκείες επικρατεί ακόμα ως πρόβλημα, παρόλο που οι αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος θα πρέπει να είχαν οδηγήσει τον άνθρωπο στην αντιμετώπιση του.

7 Τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην εργασία τους, στην εκπαίδευσή τους, στις κοινωνικές τους σχέσεις ακόμα και στην ψυχαγωγία τους βιώνοντας έτσι καθημερινά τον ρατσισμό. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να λαµβάνει θετικά µμέτρα για την οµαλή ένταξή τους στη κοινωνική ζωή

8 Η ομοφυλοφιλία αναφέρεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και συγκεκριμένη έλξη ή σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου προς άτομα του ίδιου φύλλου. Συχνά παρατηρούνται εκδηλώσεις ρατσισμού απέναντι στα άτομα µε αυτή την ιδιαιτερότητα. Το είδος αυτού του ρατσισμού ονομάζεται ομοφοβία και είναι ο φόβος , η αποστροφή και οι διακρίσεις κατά τους ομοφυλόφιλους. Περιλαμβάνει µίσος, έχθρα και καταλήγει πολλές φορές σε λεκτική βία.

9

10 Τα ναρκωτικά είναι µία λέξη που παραπέµπει σε µια σειρά γεγονότων και καταστάσεων. Ο κόσμος είναι αντίθετος μόνο στην λέξη ‘’ναρκωτικά’’, πόσο μάλλον στους χρήστες αυτών. Οι χρήστες, λοιπόν αντιμετωπίζουν συχνά μια μορφή ρατσισμού λόγο της ζωής που κάνουν και κυρίως της εμφάνισης τους.

11 Οι μετανάστες είναι η κύρια ομάδα ατόμων που πέφτουν θύματα ρατσισμού στις μέρες μας. Θα έπρεπε πρώτα να σκεφτούμε τους λόγους που τους οδήγησαν στο να εγκαταλείψουν την χώρα τους. Όπως οι κοινωνικές συγκρούσεις, η φτώχεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο συχνά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.

12 Ρατσισμός υπάρχει και στα δύο φύλα με πολλά ελαφρυντικά για τον άντρα
Ρατσισμός υπάρχει και στα δύο φύλα με πολλά ελαφρυντικά για τον άντρα. Οι άντρες θέλουν να πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι «κάτι» κατώτερο. Γι’ αυτό η γυναίκα αντιμετωπίζει ρατσισμό στα επαγγέλματα, στην εκπαίδευση, στην εργασία της και στο ρόλο της στην οικογένεια.

13 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ;
Είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά χωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ. 

14

15 Εθνικός Ρατσισμός Είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ.

16 Από την αντίληψη του ρατσισμού πηγάζουν στάσεις και συμπεριφορές απαξιωτικές και ενίοτε επιθετικές απέναντι στις θεωρητικά μειονεκτούσες ομάδες ανθρώπων. Αυτό αντανακλάται σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα και διαιωνίζει ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές ανισότητες.

17 . Ο Ρατσισμός έχει τις ρίζες του στον εθνικισμό και στη θεώρηση ότι κάποιοι άνθρωποι είναι ανώτεροι άλλων, επειδή ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο λαό ή μία συγκεκριμένη εθνική ομάδα. Συνήθως αποβλέπει στην εθνική καθαρότητα του λαού και υποστηρίζει το δικαίωμα της κυριαρχίας του επάνω στους άλλους.

18 Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηριστικές εκφάνσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς είναι ο χλευασμός των κατώτερων ομάδων ανθρώπων, η άσκηση φυσικής ή ψυχολογικής βίας εναντίον των μελών τους και ο εκφοβισμός τους, η καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, ο αποκλεισμός τους από τομείς της κοινωνικής ζωής, η ύπαρξη ανισοτήτων και διακρίσεων στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, στο σύστημα υγείας κλπ.

19 Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ξεκίνησαν οι πρώτες οργανωμένες προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου του ρατσισμού. Η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου από την ΟΗΕ (1948) θεσμοθέτησε την ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων.

20 Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι, οι ρατσιστές υποστηρίζουν την διαφορετικότητα των φυλών. Επίσης, οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους "λευκούς" ανθρώπους ανώτερους από τους "μαύρους".

21 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
Οι γονείς στο στενό περιβάλλον της οικογένειας πρέπει να διαποτίζουν τα παιδιά τους με ανθρωπιστικές αρχές. Έτσι, το άτομο από τη νεαρή ηλικία θα μαθαίνει να σέβεται το συνάνθρωπό του σαν ύπαρξη και σαν προσωπικότητα.  Η ανθρωπιστική παιδεία είναι δυνατό να συμβάλλει στη στενότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου, καταγωγής, επαγγέλματος. Απαιτείται η ενεργοποίηση των πνευματικών ανθρώπων, ώστε να αγωνιστούν για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, στις χώρες που υπάρχουν.

22 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες που υποστήριξαν όλα τα φωτισμένα πνεύματα της ιστορίας. Περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες, με αποτέλεσμα να χάνει η κοινωνία ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολλές φορές ικανό δυναμικό, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία. Επικρατεί αναξιοκρατία, κοινωνικές ανισότητες, διχόνοια, φαινόμενα που δυναμιτίζουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Συντελεί στην εκμετάλλευση και την υποδούλωση των ανθρώπων και των λαών. Ξεσπούν συγκρούσεις, εκδηλώνονται ταραχές, κυριαρχεί η βία, που «πληγώνει» την έννοια και την αξία του πολιτισμένου ανθρώπου.

23 Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.

24 Συμπέρασμα… Μελετήσαμε αναλυτικά το φαινόμενο του ρατσισμού και παρατηρήσαμε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό διαρκώς εντείνεται και η κοινωνία μένει άπραγη μπροστά σε αυτές τις τραγικές καταστάσεις. Συμπεραίνουμε πως ο καθένας από εμάς έχει μερίδιο ευθύνης για αυτήν την κατάσταση και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να μην μένουμε αδρανείς και να αναλογιστούμε την σοβαρότητα της κατάστασης. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν! Ας αλλάξουμε προς το καλύτερο για το καλύτερο!!!

25 . Τα 4 ford Four-τιστές Τα 5 πριόνια
Παναγιώτης Βουράνης Αλέξανδρος Κίφορ Αργύρης Κοντογιάννης Θανάσης Κατσιώλης Τα 5 πριόνια Δώρα Ασημακοπούλου Φλώρα Δημάκη Βίλλη Αγγελακοπούλου Ντιάνα Αγγέλοβα Μιχαλία Γεωργοπούλου . Four-τιστές Ακριβή Αποστολοπούλου Νατάσα Ζώταλη Ευαγγελία Κερκεμέζου Γιώτα Ανδριανοπούλου Ντάλτονς Τέλης Γεωργανάς Νίκος Γκιουμές Βασίλης Δρούλιας Νίκος Αλεξανδρής Παναγιώτης Αλεξόπουλος Συντονίστρια καθηγήτρια: Παπαθανάση Αικατερίνη.

26

27 .


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος Θέμα Β΄Τετραμήνου: ΄΄ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ΄΄"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google