Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑ ΚΑΡΑΤΣΙΒΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΗΠΟΥΡΙΔΟΥ ΕΥΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑ ΚΑΡΑΤΣΙΒΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΗΠΟΥΡΙΔΟΥ ΕΥΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑ ΚΑΡΑΤΣΙΒΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΗΠΟΥΡΙΔΟΥ ΕΥΑ
ΛΟΓΔΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΚΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ; Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα.

3

4

5 ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
LSD (Lysergic Acid Diethylamide) Εκσταση Κράκ Μαγικά Μανιτάρια (Magic Mushrooms) Peyote (Πεγιότ) P.C.P. (Φαινσυκλιδίνη) Μεθαμφεταμίνη (Speed) Krokodil

6 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ανάμεσα στους κινδύνους της απρόσεκτης ή υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος μολύνσεων, ασθενειών και θανάτου από υπερβολική δόση. Οι πιο συχνές ιατρικές επιπλοκές ανάμεσα στους ψυχαγωγικούς χρήστες ναρκωτικών οφείλονται κυρίως στις μη στείρες διαδικασίες χορήγησης. Πυώδεις μολύνσεις σε δέρμα, πνεύμονες και εγκέφαλο, ενδοκαρδίτιδα, ηπατίτιδα και AIDS, είναι από τις επιπλοκές που συναντώνται συχνά σε άτομα τα οποία μοιράζονται σύριγγες ή αναπνέουν το ναρκωτικό.

7 Γίνεται εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αραίωση των ναρκωτικών που πωλούνται στους δρόμους, (π.χ. τριμμένο γυαλί, ταλκ, ποντικοφάρμακο, απορρυπαντικές σκόνες κ.α.) Καθώς δεν υπάρχει απλός τρόπος για να καθοριστεί η καθαρότητα ενός ναρκωτικού που πωλείται στο δρόμο, τα αποτελέσματα της χρήσης του είναι απρόβλεπτα. Παρόλα αύτα μέσω της ενδοφλέβιας διαδικασίας χορήγησης κάποιων ουσίων που είναι δυνατόν να ληφθούν έτσι, θεωρείται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων ουσίων που περιέχονται στη συγκεκριμένη ποσότητα, διαλύονται ή αποβάλλονται στο σημείο βρασμού του εκάστοτε διαλύματος.

8 Τα αποτελέσματα της χρήσης ναρκωτικών εξαρτώνται κυρίως από τη:
δόση, τον τρόπο χορήγησης, προηγούμενη έκθεση στην ουσία και τις προσδοκίες του χρήστη.

9 Εκτός από την χρήση τους σε κλινικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση του πόνου, του βήχα και της οξείας διάρροιας, τα ναρκωτικά προκαλούν: μια γενική αίσθηση ευφορίας, μειώνουν την ένταση, το άγχος και την επιθετικότητα. Αυτά τα αποτελέσματα είναι χρήσιμα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο και συνεισφέρουν στη διάδοσή τους ως ψυχαγωγικά φάρμακα, καθώς και στην πρόκληση εθισμού.

10 Η χρήση ναρκωτικών συνδέεται συχνά με ποικιλία παρενεργειών όπως:
ζάλη, κνησμό, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, συστολή ή διαστολή της κόρης (αναλόγως της χορηγούμενης ουσίας), διαστολή των υποδόριων αιμοφόρων αγγείων (με αποτέλεσμα κοκκίνισμα του προσώπου και του λαιμού), δυσκοιλιότητα, ναυτία, εμετό και, κυρίως, καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας.

11

12 LSD (Lysergic Acid Diethylamide)
Λεξιλόγιο ‘πιάτσας’: κρύσταλλος, τριπάκι, φράουλες, Ε.Τ., κινέζος δράκος, κ.ά. Το LSD είναι ένα από τα πιο ισχυρά χημικά ψυχοτρόπα. Παρασκευάζεται από το λυσεργικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στο εργότιο, ένα μύκητα ο οποίος αναπτύσσεται στο κριθάρι και σε άλλα σιτηρά.

13 Παράγεται σε παράνομα εργαστήρια σε κρυσταλλική μορφή, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι κρύσταλλοι μετατρέπονται σε υγρή μορφή προκειμένου να διανεμηθούν. Είναι άοσμο, άχρωμο και έχει ελαφρά πικρή γεύση. Είναι γνωστό ως «acid» (οξύ) και έχει επίσης πολλές άλλες ονομασίες. Το LSD πωλείται στους δρόμους με τη μορφή μικρών ταμπλετών, σε κάψουλες ή σε τετράγωνα φύλλα ζελατίνης. Κάποιες φορές προστίθεται σε στυπόχαρτο, το οποίο μετά χωρίζεται σε μικρά τετραγωνάκια τα οποία είναι διακοσμημένα με σχέδια ή χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Μερικές φορές πωλείται σε υγρή μορφή. Αλλά με όποια μορφή και αν διατίθεται, το LSD οδηγεί το χρήστη στην ίδια κατάληξη – μια μεγάλη απομάκρυνση από την πραγματικότητα.

14 ΚΙΝΔΥΝΟΙ LSD Οι χρήστες LSD αποκαλούν την εμπειρία του LSD «ταξίδι» ή «τριπ» αυτό το ταξίδι διαρκεί περίπου δώδεκα ώρες. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, κάτι που συμβαίνει συχνά, τότε αποκαλείται «άσχημο ταξίδι» ένα όνομα που ταιριάζει στην αίσθηση της ζωντανής κόλασης που βιώνει κάποιος. Το «ταξίδι» (trip) του LSD ξεκινά μετά από μια ώρα περίπου από τη λήψη της ουσίας και φτάνει στο απόγειό του μετά από 2-3 ώρες. Η επίδραση του LSD είναι απρόβλεπτη. Εξαρτάται από την ποσότητα που έχει ληφθεί, από τη διάθεση και την προσωπικότητα του ατόμου, καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνεται το ναρκωτικό. Είναι μια ζαριά – ένα γρήγορο, διαστρεβλωμένο ανέβασμα ή ένα σοβαρό, παρανοϊκό κατέβασμα. Κανονικά, τα πρώτα συμπτώματα του LSD βιώνονται από τριάντα έως ενενήντα λεπτά μετά τη λήψη του ναρκωτικού. Συχνά διαστέλλονται οι κόρες των ματιών. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ενώ η πίεση αίματος και οι παλμοί μπορεί να αυξηθούν ή να ελαττωθούν. Η εφίδρωση ή οι κρυάδες είναι συνηθισμένες.

15 Συχνά διαστέλλονται οι κόρες των ματιών.
η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, η πίεση αίματος και οι παλμοί αυξάνονται ή ελαττωνονται. η εφίδρωση ή οι κρυάδες είναι συνηθισμένες. απώλεια όρεξης, αϋπνίες, ξηρότητα στόματος, ρίγη. αλλαγές στην όραση ο χρήστης μπορεί να πάθει εμμονή ως προς την ένταση ορισμένων χρωμάτων ακραίες αλλαγές διάθεσης. Ο χρήστης μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε μεταξύ της κατάστασης «στον παράδεισο του διαστήματος» και του έντονου τρόμου. Το χειρότερο είναι ότι ο χρήστης LSD δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιές είναι οι αισθήσεις που παράγονται από το ναρκωτικό και ποιές ανήκουν στην πραγματικότητα. Επίσης νιώθουν την ακατανίκητη ώθηση να συνεχίσουν να παίρνουν περισσότερη δόση ναρκωτικού προκειμένου να βιώσουν και πάλι την ίδια αίσθηση.

16

17 Έκσταση Είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμίνη. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών με διάφορα σχέδια, όπως καρδιές, αστέρια, κ.α. Λεξιλόγιο ‘πιάτσας’: Adam, κουμπιά, λευκά περιστέρια, ντίσκο μπέργκερς, νεοϋορκέζοι κ.ά Έχει τα αποτελέσματα τόσο των παραισθησιογόνων όσο και των αμφεταμινών. Το χρώμα και η μορφή των δόσεων δεν εγγυώνται την ποιότητα και έτσι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι χρησιμοποιεί. Η επίδρασή του αρχίζει 30 λεπτά μετά την κατάποση, φτάνει στο απόγειο σε 1 ½ ώρα περίπου και διαρκεί γύρω στις 3 ώρες. Η πίεση ανεβαίνει όπως και ο ρυθμός της καρδιάς και η θερμοκρασίας του σώματος. Έχουν σημειωθεί περιστατικά αιφνίδιων θανάτων από υπερθερμία. Παρουσιάζονται συμπτώματα ασφυξίας, όπως μείωση της εφίδρωσης, κράμπες στα πόδια και στα χέρια, ζαλάδες και εμετός. Ψυχολογική σύγχυση, κατάθλιψη, αϋπνία, έντονο άγχος και ψυχωσικά συμπτώματα (ακόμα και για εβδομάδες μετά τη χρήση). Η μακροχρόνια χρήση καταστρέφει περιοχές του εγκεφάλου σημαντικές για τη μνήμη και τη σκέψη.

18 Aνεβαίνει η πίεση, ο ρυθμός της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματος.
Έχουν σημειωθεί περιστατικά αιφνίδιων θανάτων από υπερθερμία. Παρουσιάζονται συμπτώματα ασφυξίας, όπως μείωση της εφίδρωσης, κράμπες στα πόδια και στα χέρια, ζαλάδες και εμετός. Ψυχολογική σύγχυση, κατάθλιψη, αϋπνία, έντονο άγχος και ψυχωσικά συμπτώματα (ακόμα και για εβδομάδες μετά τη χρήση).

19

20 Κράκ Το κρακ είναι μια μορφή free-base κοκαΐνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνομη αγορά, άρα και πιο προσιτή. Κυκλοφορεί σε μορφή κομματιών συμπυκνωμένης άσπρης σκόνης με ακαθόριστο σχήμα, που στην ‘αργκό’ ονομάζονται βραχάκια (rocks). Το κρακ ονομάστηκε έτσι από το θόρυβο που κάνει το ‘βραχάκι’ της ουσίας όταν ζεσταίνεται. Καπνίζεται σε ειδικές γυάλινες πίπες ή ανακατεμένο με καπνό. Είναι πολύ πιο δυνατό από την κοκαΐνη. Προκαλεί πιο έντονη ευφορία αλλά διαρκεί πολύ λίγο και αυτό το καθιστά εξαιρετικά εθιστικό, εφόσον ο χρήστης αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη για επανάληψη της δόσης. Η χρήση του δημιουργεί ταχύτατα ανοχή. Προκαλεί σχεδόν τα ίδια συμπτώματα με την κοκαΐνη, αλλά λόγω του τρόπου χρήσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα . Το κρακ είναι πολύ εξαρτησιογόνο ναρκωτικό. Ακόμα και με βραχυπρόθεσμη χρήση πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης όταν σταματάνε τη χρήση του. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα σε ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για μεγάλα διαστήματα και σε μεγάλες δόσεις.

21

22 Μαγικά Μανιτάρια(Magic Mushrooms) Πολλά μανιτάρια αυτού του είδους φυτρώνουν στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Περιέχουν ψιλοχιμβίνη, μια ουσία με παραισθησιογόνα δράση παρόμοια με αυτή του LSD, αλλά ελαφρότερης μορφής.

23 Peyote (Πεγιότ) Είναι ένας ακανθώδης , στρογγυλός κάκτος, συνήθως μπλε- πράσινος που φύεται στο Μεξικό και στις νότιες περιοχές των Η.Π.Α και ονομάζεται και μεσκάλ (mescal).Ο κάκτος αυτός έχει εξογκωμένες ρίζες οι οποίες μπορούν να μασηθούν χλωρές ή αποξηραμένες και στις οποίες περιέχονται παραισθησιογόνες ουσίες, η κυριότερη των οποίων είναι η μεσκαλίνη. Η μεσκαλίνη έχει ομοιότητες με ουσίες που παράγει το σώμα μας, όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη.

24 P.C.P.(Φαινσυκλιδίνη) Συνθετική ουσία με ψυχότροπη δράση και παραισθησιογόνες ιδιότητες. Έχει κατασταλτική και διεγερτική δράση στο Κ.Ν.Σ., ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του χρήστη. Χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω της συχνής εμφάνισης συμπτωμάτων οξέως συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από σύγχυση, αποπροσανατολισμό, διέγερση και γενικά συμπτώματα οξέως οργανικού εγκεφαλικού συνδρόμου.

25 Μεθαμφεταμίνη(Speed)
Λεξιλόγιο "πιάτσας": Πάγος (ice), σπιντάκι, γυαλί, κρύσταλλο, κ.ά. Το speed είναι διεγερτικό που συχνά κατασκευάζεται από το ανακάτεμα διάφορων διεργετικών φαρμάκων. Ανήκει στην κατηγορία των αμφεταμινών, που μοιάζουν χημικά με την αδρεναλίνη που παράγεται από τον οργανισμό του ανθρώπου. Μπορεί να ληφθεί σε μορφή χαπιού, με ένεση, με εισπνοή από τη μύτη ή και να καπνιστεί. Διαλύεται εύκολα σε υγρά και είναι άσπρο και άοσμο.

26 Τι συμβαίνει όταν παίρνεις speed;

27 ΠΡΙΝ VS META

28 Krokodil : Το νέο ναρκωτικό της Ρωσίας

29

30 Είναι ένα ναρκωτικό για φτωχούς και τα αποτελέσματά του είναι τρομακτικά. Του δόθηκε το όνομα από το γνωστό ερπετό διότι τα δηλητηριώδη συστατικά του κάνουν το δέρμα φολιδωτό σαν των ερπετών. Τα χειρότερα έπονται. Ο Ολεγκ και ο Σάσα δεν είναι καιρό χρήστες του krokodil αλλά ο Ολεγκ έχει ήδη πληγές που σαπίζουν στο πίσω μέρος του λαιμού του. «Αν δεν πετύχεις φλέβα, δημιουργείται αμέσως πληγή με πύον» λέει ο Σάσα. Στην πραγματικότητα εισάγουν δηλητήριο στο σώμα τους. Μία φίλη τους είναι σε ακόμη πιο προχωρημένο στάδιο. «Δεν θέλει να πάει στονοσοκομείο και κάνει συνεχώς χρήση. Η σάρκα της ξεκολλάει και κινείται με δυσκολία» λέει ο Σάσα. Η σάρκααποκτά γκρι χρώμα και ξεκολλάει αφήνοντας τα κόκκαλα εκτεθειμένα. Οι χρήστες κυριολεκτικά σαπίζουν μέχρι θανάτου.

31


Κατέβασμα ppt "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑ ΚΑΡΑΤΣΙΒΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΗΠΟΥΡΙΔΟΥ ΕΥΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google