Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπολογιστική ακτινογραφία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπολογιστική ακτινογραφία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπολογιστική ακτινογραφία

2 Υπολογιστική ακτινογραφία
Η ακτινογραφία είναι η πιο συνηθισμένη τεχνική και αφορά περίπου το 70% των εξετάσεων (7 φορές περισσότερο από την υπολογιστική τομογραφία (CT) και πάνω από 10 φορές από ότι η μαγνητική τομογραφία).

3 Η ψηφιακή ακτινοδιαγνωστική είναι ένας καινούργιος τομέας των ιατρικών απεικονίσεων που περικλείει κάθε μέθοδο ιατρικής απεικόνισης με ακτίνες Χ, που για το σχηματισμό και την επεξεργασία της τελικής εικόνας κάνει χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

4 Η συμβατική ακτινογραφία χρησιμοποιεί φωτογραφικά φιλμ που εκτελούν τρεις λειτουργίες: 1) καταγραφή εικόνας, 2) έκθεση και 3) αποθήκευση Η CR διαχωρίζει αυτές τις λειτουργίες χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό, πιο πλεονεκτικό μέσο για την κάθε λειτουργία. Στη συνέχεια ενώνει αυτές τις λειτουργίες με βασικό εργαλείο τον υπολογιστή.

5 Στη θέση της παραδοσιακής οθόνης ή του φιλμ η υπολογιστική ακτινογραφία χρησιμοποιεί την πλάκα απεικόνισης (Imaging Plate, IP), έναν ανιχνευτή υψηλής ευαισθησίας που καταγράφει το είδωλο του ασθενή

6 Η υπολογιστική ακτινογραφία είναι ένα απεικονιστικό σύστημα που περιλαμβάνει:
Φωτοδιεγερμένους φωσφόρους, που προσλαμβάνουν την προβολή του ειδώλου Έναν CR Reader, που εξάγει το ηλεκτρονικό λανθάνον είδωλο Συστήματα ψηφιακών ηλεκτρονικών, που μετατρέπουν τα σήματα σε ψηφιακή μορφή.

7

8 Μπροστά από τον ασθενή τοποθετείται η πλάκα απεικόνισης(ΙΡ), η οποία σχηματίζει το λανθάνον είδωλο από τις ακτίνες Χ που περνούν μέσα από τον ασθενή και κατόπιν από την πλάκα. Στη συνέχεια διαβάζεται το λανθάνον είδωλο μέσω ενός σαρωτή laser (από τον CR Reader). Η πλάκα απεικόνισης σαρώνεται με μια δέσμη laser η οποία διεγείρει φωταύγεια ανάλογη της τοπικής έκθεσης σε ακτίνες Χ. Η φωτεινή ακτινοβολία μέσω ενός PM μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα. Αυτό το σήμα ανακατασκευάζεται σαν οπτικό είδωλο στην οθόνη του υπολογιστή όπου υφίσταται κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία ανάλογα με τη διαγνωστική του χρήση. Αφού εξαχθεί το είδωλο μέσω της διαδικασίας της ανάγνωσης, η πλάκα απεικόνισης εκτίθεται σε ισχυρό φως έτσι ώστε να σβηστούν οι παλιές πληροφορίες και να ξαναχρησημοποιηθεί.

9 Οι φωσφόροι που χρησιμοποιούνται για τους δίσκους
απεικόνισης έχουν ειδικές ιδιότητες και εκμεταλλεύονται το φαινόμενο της ¨φωτοδιεγειρομένης φωταύγειας¨ (photostimulated luminesence , PLS). Με αυτήν την ιδιότητα καταφέρνουν να αποθηκεύσουν την ενέργεια των ακτίνων Χ και κατόπιν διέγερσης από δέσμη laser να απελευθερώσουν την ενέργεια αυτή σαν φως.

10

11 χρησιμοποιούνται φωσφόροι με ενεργοποιητή ευρώπιο : BaFΙ:Eu+2, BaFCl:Eu+2, BaFBr:Eu+2.

12

13

14

15 Κλασική ακτινογραφία

16 Υπολογιστική ακτινογραφία

17 Δομή της πλάκας απεικόνισης

18 Ανάγνωση εικόνας

19

20

21 Οι διεργασίες ελέγχου βαθμίδας και χωρικής συχνότητας παρέχουν τη δυνατότητα οπτικοποίησης μικρών διαφόρων στην οπτική πυκνότητα των δομών που αποτελούνται από μαλακό ιστό. Αυτό κάνει εφικτό των εντοπισμό σκιών στις παρυφές των δομών. Το δυναμικό εύρος της υπολογιστικής ακτινογραφίας βοηθά στην απεικόνιση πυκνωμάτων στο στήθος ή διάφορων εμφυτευμάτων. Επιπλέον μπορούν να φανούν οι σκιές όγκων ή ατέλειες στις θηλές και το δέρμα. Ανάλογα με την περίσταση μπορεί να επιδιωχθεί τονισμός στα όρια των δομών.

22


Κατέβασμα ppt "Υπολογιστική ακτινογραφία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google