Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Του Ρεζίς Ντεμπρέ

2 Το Δεκέμβριο 2001 ο Ζακ Λανγκ Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας ζήτησε από τον καθηγητή Ρεζίς Ντεμπρέ να υποβάλλει έκθεση με προτάσεις (α) για τα προγράμματα διδασκαλίας των θρησκειών (β) την κατάρτιση καθηγητών σε πλαίσιο κοσμικό και δημοκρατικό

3 Η έκθεση του Ντεμπρέ αποτελείται από πέντε ενότητες:
Ποιο το σκεπτικό; Ποιες οι αντιστάσεις Ποια τα εμπόδια Τι είδους ουδετεροθρησκεία Ποιες οι προτάσεις

4 Ποιο το σκεπτικό; Όταν από την εθνική και ευρωπαϊκή μνήμη απουσιάζει η θρησκευτική πληροφόρηση τότε π.χ. τα μνημεία πολιτισμού καθίστανται ακατανόητα Θρησκευτικές παραδόσεις και μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών πάνε μαζί. Η «θρησκευτική απαιδευσία» είναι μέρος και απότοκο μιας θεμελιώδους «απαιδευσίας» η οποία επηρεάζει όλους τους γνωστικούς κλάδους και όλους τους τρόπους συμπεριφοράς.

5 Ποιες οι αντιστάσεις Κοσμική και εκκλησιαστική πτερυγα χαρακτηρίζουν τη συμπερίληψη των θρησκευτικών ζητημάτων στη διδασκαλία ως «Δούρειο Ίππο» Η πρώτη τη θεωρεί προσηλυτισμό Η δεύτερη τη θεωρεί συγκρητισμό και σχετικισμό

6 Ο Ντεμπρέ διευκρινίζει και στους δύο ότι «η διδασκαλία των θρησκευτικών δεν είναι θρησκευτική διδασκαλία» και αναφέρει έξι διευκρινίσεις: 1. δεν συγχέεται κατήχηση και πληροφόρηση, πρόταση πίστης και προσφορά γνώσης. 2. η αναζήτηση νοήματος ζωής ή μεταφυσικές ανησυχίες εκτός από τη θρησκεία εξερευνούν οι : φιλοσοφία, επιστήμες, η τέχνη 3. η αποπομπή του θρησκευτικού φαινομένου από το σχολείο ευνοεί τη παθολογία, αντίθετα, αντικειμενική γνώση των κειμένων και των παραδόσεων οδηγεί στην εξάλειψη του φανατισμού 4. οπτική της πίστης και οπτική της γνώσης μπορούν να συνυπάρχουν: η πρώτη ξεκινά από τη θρησκεία ως λατρευτικό γεγονός, η δεύτερη ξεκινά διαχωρίζοντας τη θρησκεία ως πολιτισμικό γεγονός. 5. η διδακτική δεοντολογία προϋποθέτει την αναστολή των προσωπικών πεποιθήσεων (κατανοητή εγγύτητα και κριτική απόσταση από τον εκπαιδευτικό). Πληροφόρηση των γεγονότων ώστε να αναπτύσσονται οι σημασίες τους. 6. η θρησκευτική απαιδευσία συνδέεται με το επίπεδο σπουδών.

7 Ποια τα εμπόδια Πρόβλημα προσθήκης ενός ακόμη μαθήματος στο ήδη φορτωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χρειάζεται σύγκλιση μεταξύ των υπαρχόντων μαθημάτων και στην ανάλογη προετοιμασία των εκπαιδευτικών.


Κατέβασμα ppt "Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google