Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ομάδα μαθητών : Μαρία Γκέκη Βασιλική Βλάχου Σάρα Κόκο Ρίτα Μπέλια

2 Τι είναι τα ναρκωτικά Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων.

3 Η Ιστορία των ναρκωτικών ουσιών
Τα ναρκωτικά στην αρχαιότητα Στην Οδύσσεια ο Όμηρος μιλά για ένα αρκετά μυστηριώδες φυτό, το νηπενθές. Όποιος έπινε από αυτό θα περνούσε τη μέρα του ευτυχής. Οι Ευρωπαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι ανατολικοί λαοί δέχονταν τα θαυματουργά ερεθίσματα και τη φθοροποιό δράση των ναρκωτικών έστω κι αν αγνοούσαν τη διασπαστική τους ικανότητα. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα. Τα φυτά και τα λουλούδια τους χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα εκτός από διακοσμητικούς σκοπούς σαν τροφή και σαν φάρμακα. Όλοι σχεδόν οι λαοί γνώριζαν 12 φυτά που είχαν θεραπευτικές και ενίοτε "μαγικές" ιδιότητες. Κάπου εκεί αρχίζει και η ιστορία της χρήσης των ναρκωτικών που προέρχονται από φυτά. Μια χρήση που δυστυχώς στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε μάστιγα.

4 Τα ναρκωτικά σήμερα Tα ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και η ηρωίνη, που προέρχονται από φυτά,είναι οι περισσότερο διαδεδομένες ουσίες χρήσης στον κόσμο. Η κάνναβη κατατάσσεται πρώτη με 140 εκατομμύρια καταναλωτές ή το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι πιο επικίνδυνες ουσίες, η ηρωίνη και η κοκαΐνη, καταναλώνονται από 8 και 13 εκατομμύρια ανθρώπους αντίστοιχα. Η ηρωίνη έρχεται συνεχώς πρώτη στις αναφορές γύρω από τα επείγοντα περιστατικά και τους θανάτους που συνδέονται με τη χρήση. Και τα δύο αυτά ναρκωτικά προκαλούν πόνο στα άτομα και τις οικογένειές τους. Η παράνομη παραγωγή και το εμπόριο τους είναι επίσης επιβλαβείς για την εθνική οικονομία και, κατά συνέπεια, για την κοινωνική και πολιτική ευημερία των κρατών. Χάρη στα τεράστια κέρδη τους, οι οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά μπορούν να εισχωρούν, να διαφθείρουν και να αποσταθεροποιούν την οικονομία και τους θεσμούς των χωρών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι διασυνδέσεις μεταξύ του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών και της πώλησης παράνομων όπλων με στόχο την προώθηση της δράσης στασιαστικών κινημάτων και τρομοκρατικών ομάδων είναι γνωστές.

5 ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Παράγεται η μορφίνη για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των οπιομανών, με αποτέλεσμα χιλιάδες εξαρτημένους από τη μορφίνη. 1839 – 1842 : Ο πόλεμος του οπίου. Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Κίνα με βασικό στόχο το ελεύθερο εμπόριο του οπίου, που διεξαγόταν βασικά από Βρετανούς κεφαλαιοκράτες και η κινέζικη κυβέρνηση το είχε κηρύξει παράνομο, κατάσχοντας και καταστρέφοντας το φορτίο αρκετών βρετανικών πλοίων. Το αποτέλεσμα της βρετανικής νίκης ήταν, από τη μια με τη συνθήκη της Nanking το 1842 η Κίνα να μετατραπεί σε βρετανική ημιαποικία, το Χονγκ Κόνγκ να προσαρτηθεί στη Βρετανία και από την άλλη εκατομμύρια Κινέζοι να ριχτούν στην εξαθλίωση της τοξικομανίας. Παράγεται η κοκαΐνη για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των μορφινομανών, με αποτέλεσμα χιλιάδες εξαρτημένους.

6 Οι πιο σημαντικοί σταθμοί
Η φαρμακοβιομηχανία BAYER παράγει την ηρωίνη για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των μορφινομανών. 1958 – 1974 : Ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το φαινόμενο της τοξικομανίας στον αμερικανικό στρατό παίρνει μαζικές διαστάσεις, για να μπορέσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες να αντέξουν τις φρικαλεότητες που οι ίδιοι προξενούν. Τα αμερικάνικα στρατεύματα εισβάλλουν στο Αφγανιστάν, οι μόνες εκτάσεις που δε βομβαρδίζουν είναι οι φυτείες κάνναβης και οπίου.

7 Κατηγορίες Ναρκωτικών
Χωρίζουμε τα ναρκωτικά σε πολλές κατηγορίες. Ο ορθότερος τρόπος είναι του Π.Ο.Υ. όπου ομιλούμε π.χ. για εξάρτηση τύπου οπιούχων ή τύπου αμφεταμινών κλπ. Ψευδαισθησιογόνα: LSD και όμοια, προϊόντα χασίς (ψυχοδηλωτικά) Διεγερτικά του Κ.Ν.Σ.: Κοκαίνη, κρακ, κρανκ, ICE και αμφεταμίνες Κατασταλτικά του Κ.Ν.Σ.: Οινοπνευματώδη και ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπνωτικά κλπ. Διαλύτες, κόλλες, ατμοί: Φρέον, κηροζίνη, βενζόλιο, ασετόνη, γκαζάκια κλπ. Παράγωγα του οπίου: Όπιο, μορφίνη, κωδείνη και συνθετικά, ηρωίνη Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως ψυχότροπες ουσίες, δηλαδή ουσίες που στην ελάχιστη ποσότητά τους τρέπουν - αλλάζουν τον ψυχισμό του ατόμου.

8 Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είδη ναρκωτικών

9 Ινδική κάνναβις Συχνά χρησιμοποιούμενες ονομασίες : χόρτο,
Η κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό που διακρίνεται για τη μεγάλη του ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Η μαριχουάνα/χασίς επηρεάζει τη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική και χρόνια χρήση επιδρά σε διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες. Δημιουργεί παρόμοιες μεταβολές με αυτές της χρήσης ηρωίνη, κοκαΐνης και οινοπνεύματος. Επίσης, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μαριχουάνας/χασίς ίσως σχετίζεται με κάποια είδη καρκίνου και με διαταραχές στο αναπνευστικό, ανοσοποιητικό και γεννητικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί πως κάποιος που κάνει 5 τσιγάρα μαριχουάνα/χασίς την εβδομάδα προσλαμβάνει τόσα καρκινογόνα χημικά συστατικά όσα κάποιος που καπνίζει 20 τσιγάρα καπνού την ημέρα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χρήση της κάνναβης καταστρέφει κύτταρα και ιστούς που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες. Συχνά χρησιμοποιούμενες ονομασίες : χόρτο, γκρας, μαύρο/η, φούντα, λιβάνι.

10 Έκσταση Είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμίνη. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών με διάφορα σχέδια, όπως καρδιές, αστέρια, κ.α. Έχει τα αποτελέσματα τόσο των παραισθησιογόνων όσο και των αμφεταμινών. Το χρώμα και η μορφή των δόσεων δεν εγγυώνται την ποιότητα και έτσι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι χρησιμοποιεί. Η μακροχρόνια χρήση καταστρέφει περιοχές του εγκεφάλου σημαντικές για τη μνήμη και τη σκέψη. Λεξιλόγιο : Adam, κουμπιά, λευκά περιστέρια, ντίσκο μπέργκερς, νεοϋορκέζοι κ.ά.

11 Κοκαΐνη Η κοκαΐνη προέρχεται από την πολτοποίηση των φύλλων του φυτού ‘ερυθρόξυλο κόκα’ που φύεται στη Νότιο Αμερική. Πρόκειται για ουσία με βραχεία διεγερτική επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και με ιδιότητες τοπικού αναισθητικού. Η κοκαΐνη απορροφάται από όλους τους βλεννογόνους του σώματος (στόμα, μύτη, έντερο, κόλπος). Η επεξεργασία των φύλλων της κόκας δίνει την υδροχλωρική κοκαΐνη, που παρασκευάζεται σε παράνομα εργαστήρια. Είναι μια άοσμη, λευκή, κρυσταλλική σκόνη που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να διαλυθεί και να γίνει ενέσιμη. Ένα άλλο παράγωγο είναι το free- base, ουσία αρκετά διαδεδομένη στις ΗΠΑ, που είναι μια λευκή ή κιτρινόμαυρη σκόνη με γλυκιά μυρωδιά. Είναι αδιάλυτη στο νερό, και για αυτό τον λόγο μπορεί μόνο να καπνιστεί. Η υδροχλωρική κοκαΐνη μπορεί να αναμιχθεί με ηρωίνη, (Speedball), ένας συνδυασμός αρκετά επικίνδυνος, που ευθύνεται για πολλούς θανάτους μεταξύ των χρηστών κοκαΐνης. Λεξιλόγιο ‘πιάτσας’: αναψυκτικό, κοκό, κόκα

12 Είναι πολύ πιο δυνατό από την κοκαΐνη και πολύ πιο φθηνό.
Κράκ Το κρακ είναι μια μορφή free-base κοκαΐνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνομη αγορά, άρα και πιο προσιτή. Κυκλοφορεί σε μορφή κομματιών συμπυκνωμένης άσπρης σκόνης με ακαθόριστο σχήμα, που στην ‘αργκό’ ονομάζονται βραχάκια (rocks). Το κρακ ονομάστηκε έτσι από το θόρυβο που κάνει το ‘βραχάκι’ της ουσίας όταν ζεσταίνεται. Είναι πολύ πιο δυνατό από την κοκαΐνη και πολύ πιο φθηνό. Προκαλεί πιο έντονη ευφορία αλλά διαρκεί πολύ λίγο και αυτό το καθιστά εξαιρετικά εθιστικό, εφόσον ο χρήστης αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη για επανάληψη της δόσης. Η χρήση του δημιουργεί ταχύτατα ανοχή. Προκαλεί σχεδόν τα ίδια συμπτώματα με την κοκαΐνη, αλλά λόγω του τρόπου χρήσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Το κρακ είναι πολύ εξαρτησιογόνο ναρκωτικό. Ακόμα και με βραχυπρόθεσμη χρήση πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης όταν σταματάνε τη χρήση του. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα σε ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για μεγάλα διαστήματα και σε μεγάλες δόσεις.

13 GHB - Gamma – Hydroxybutyrate
Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Στην υγρή μορφή του ο χρήστης δε μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του GHB στο υγρό και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Προκαλεί έντονη ζαλάδα, υπνηλία, τάση προς εμετό, σύγχυση και μειωμένη αίσθηση των αντανακλαστικών. Το GHB γρήγορα αποβάλλεται από τον οργανισμό και συχνά είναι δύσκολο να διαγνωσθεί η χρήση του.

14 Ηρωίνη Η ηρωίνη προέρχεται από την οπιούχο παπαρούνα που χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία της κατηγορίας αναλγητικών- ναρκωτικών φαρμάκων, όπως η κωδείνη και η μορφίνη. Η ηρωίνη μπορεί να ποικίλλει από άσπρη σε σκούρο καφέ χρώμα σκόνης μέχρι κολλώδη ουσία. Η ηρωίνη είναι είτε σε ενέσιμη μορφή είτε καπνίζεται είτε εισπνέεται (αν είναι καθαρή).

15 Κεταμίνη Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο. Προκαλεί παραισθήσεις, τρέμουλο και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Επίσης, με τη χρήση της παρατηρείται σταδιακή μείωση της δυνατότητας μάθησης, αμνησία και μειωμένη κινητικότητα. Μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση προκαλούν κατάθλιψη, υψηλή πίεση και δεν αποκλείονται θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα. Λεξιλόγιο ‘πιάτσας’: Special K, K, vitamin K, cat valiums κ.ά.

16 Αυτά είναι τα 6 χειρότερα ναρκωτικά που κυκλοφορούν εκεί έξω.
Yaba Κατά το 80% το νέο αυτό ναρκωτικό είναι καθαρά μεταμφεταμίνη. Στο υπόλοιπο 20% έχουν ανιχνευθεί παράγωγα ηρωίνης, καφεϊνης και συστατικά που μπορεί εύκολα κάποιος να βρει στο σπίτι του και να τα ανακατέψει όπως μεταξύ άλλων υλικών καθαρισμού. Είναι κατ’εξοχήν παραισθησιογόνο και διακινείτε σε μικροσκοπικά πορτοκαλί, κόκκινα ή πράσινα χάπια με παραστάσεις όπως του ecstasy στην επιφάνειά τους. Η αύξηση των καρδιακών παλμών και η εφίδρωση, που είναι τα πρώτα συμπτώματα, έρχονται γρήγορα και κάνουν το χρήστη να πιστεύει ότι το χάπι που πήρε ήταν ecstasy όμως, έπειτα από λίγο αρχίζει μια σειρά δυσάρεστων παρενεργειών. Ο χρήστης αρχίζει να έχει έντονες και ανησυχητικές παραισθήσεις. Νιώθει ότι στο δέρμα του έχουν τρυπώσει έντομα, τα οποία ελίσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προσπαθώντας να βρουν διέξοδο. Παράλληλα ο χρήστης γίνεται εξαιρετικά ευέξαπτος αφυδατώνεται συνεχώς πέφτει σε μελαγχολία και προκαλείται σύνδρομο κατάθλιψης και αϋπνίες. Η συχνή χρήση του Yaba προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονες και το συκώτι, μόνιμες παραισθήσεις και σχιζοφρένεια.

17 Bath Salts Οι ονομασίες του ναρκωτικού είναι "Wicked", "Ecko", "Rush Hour" ή "Djungle Dust". Το ναρκωτικό πωλείται μέσα σε χρωματιστά σακουλάκια και η γενική τους ονομασία είναι "Bath Salts" και είναι κατασκευασμένο από εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες, ενώ έχει σοβαρές παρενέργειες. Πέρα από την παραληρητική παράνοια και πρόκληση ζωντανών παραισθήσεων, κάνει τους χρήστες του να ενεργούν με βία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από τους χρήστες. Οι ειδικοί αναφέρουν πως λειτουργεί σαν "ρώσικη ρουλέτα". Σε κάποιους προκαλεί ευφορία αλλά οι παρενέργειες είναι πολλές και επικίνδυνες όπως είπαμε παραπάνω. Τα έκτακτα περιστατικά ψυχωτικών επεισοδίων στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική λόγω της ευρείας χρήσης.

18 Scopolamine Θεωρείται η πιο επικίνδυνη, νέα ναρκωτική ουσία και έχει γίνει ευρέως γνωστή και ως " devil's breath", "η ανάσα του διαβόλου". Όταν κάποιος βρεθεί υπό την επήρεια αυτής της ουσίας είναι το τέλειο θύμα. Υπάρχουν πολλές ιστορίες θυμάτων που τους έκλεψαν όλα τα υπάρχοντα ή τους αφαίρεσαν όργανα. Η scopolamine καταργεί την ελεύθερη βούληση και τη μνήμη. Ο δημοσιογράφος του Vice, Ryan Duffy, ταξίδεψε μέχρι την Κολομβία για να μάθει περισσότερα γι' αυτό το ναρκωτικό και μίλησε με διακινητές και θύματα. Ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να το δοκιμάσει για να γράψει μετά την εμπειρία του, άλλαξε γνώμη όταν έμαθε πόσο επικίνδυνο είναι. Ένας από τους διακινητές ανέφερε στο δημοσιογράφο πως η scopolamine μοιάζει σε εμφάνιση με την κοκαΐνη, καθώς είναι μια άοσμη, άσπρη σκόνη. Μόνο που με 1 γραμμάριο scopolamine μπορείς να σκοτώσεις 10 ή 15 άτομα. Η χρήση του είναι απλή. Αρκεί κάποιος να σου φυσήξει στο πρόσωπο τη σκόνη αυτή και έπειτα είσαι ανήμπορος να σκεφτείς ή να θυμηθείς. Έτσι, κάνεις ό,τι σου πουν.

19 Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο.
Etorphine Είναι συνθετικό οπιούχο ναρκωτικό που θεωρείται φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη. Χρησιμοποιείται για να αναισθητοποιήσει μεγάλα ζώα, όπως ελέφαντες. Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο.

20 Datura Η Δατούρα (Datura) γνωστή και σαν διαβολόχορτο είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό. Είναι ένας απλωτός, ποώδης θάμνος, με αρωματικά άνθη σε σχήμα τρομπέτας που στέκονται όρθια, και με αγκαθωτούς καρπούς Υπάρχουν τουλάχιστο 15 διαφορετικά είδη του φυτού με πολλές ποικιλίες το καθένα καθώς οι Δατούρες καλλιεργήθηκαν εδώ και αιώνες για τα εντυπωσιακά τους λουλούδια και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν δραστικά χημικά. Τα λουλούδια είναι γενικά τα πιο αδύνατα ενώ αυξημένη δράση έχουν τα φύλλα, τα κλαδιά, οι ρίζες, οι καρποί και οι σπόροι. Όλα τα μέρη χρησιμοποιούνται από τους τοξικομανείς καθώς περιέχουν αλκαλοειδή. Τα δηλητηριώδη αποτελέσματα της Δατούρας στον άνθρωπο είναι: Ταραχή, έντονη ναυτία, διαστολή της κόρης των ματιών, θολούρα και κακή εστίαση στην όραση, ταχυπαλμία, έντονος αποπροσανατολισμός, απώλεια μνήμης, απώλεια χρόνου, ντελίριο, ευαισθησία στο φως και στο θόρυβο. Ξηρό στόμα και μάτια, ρινορραγία, απώλεια ελέγχου του σώματος. Ουσιαστικά δημιουργούνται και άλλα πολλά παραισθησιογόνα αποτελέσματα και αυτή είναι η αιτία που το φυτό χρησιμοποιείται από τους τοξικομανείς. Ωστόσο τα παραισθησιογόνα ταξίδια της Δατούρας είναι συχνά θανατηφόρα καθώς ο χρήστης βρίσκεται εκτός ελέγχου.

21 ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Μαριχουάνα- Χασίς Αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο γιατί ανοίγουν το δρόμο στη δοκιμή των σκληρών ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η μορφίνη. Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη Ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Οι χρήστες τους γίνονται σκλάβοι των ναρκωτικών αυτών, μέσα σε λίγες μέρες και κάνουν τα πάντα για να τα προμηθευτούν από τους εμπόρους ναρκωτικών. Η ευεξία και η υποτιθέμενη ευτυχία που προσφέρουν πληρώνονται με τρόπο φοβερό: με γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή και με απώλεια κάθε ηθικής Κοκαΐνη Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι διεγερτικό και δημιουργεί μεγάλη ευφορία, ακόμη και παραισθήσεις. Στις επιδράσεις περιλαμβάνονται διαστολή των ματιών, τρεμούλα και αϋπνία. Η συχνή εισπνοή από τη μύτη μπορεί να τη βλάψει.

22 ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙΠΟΛΛΑ
Η χαλάρωση του οικογενειακού θεσμού. Η δυσαρμονία και η έλλειψη επικοινωνίας που επικρατεί μέσα στην οικογένεια στρέφει τα παιδιά προς τη φυγή από το σπίτι, κάπως πρόωρα και επικίνδυνα, αφού μπορεί να οδηγήσει στην αλητεία και τα επακόλουθά της. Οι αιτίες αυτές συσχετίζονται με το οικογενειακό περιβάλλον. Αντιδρά κατά κάποιον τρόπο το άτομο με τα ναρκωτικά ενάντια στο κοινωνικό κατεστημένο. Είναι μια μορφή “ανεξαρτητοποίησης”, επανάστασης και φυγής, μια προσπάθεια να γίνει “διαφορετικός” ο νέος από τους μεγάλους, τους οποίους αμφισβητεί. Θέλει με κάποιον τρόπο να ξεχωρίσει. Η περιέργεια του νέου να γνωρίσει το καινούργιο και επιθυμία του να αποκτήσει εμπειρίες τον ωθούν να κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο προσηλυτισμός από τους άλλους τοξικομανείς, που προσπαθούν να μυήσουν όσο γίνεται πιο πολλούς στο “πάθος” τους, να κάνουν κι άλλους όμοιούς τους, γιατί όταν ένα ελάττωμα μεταδίδεται σε πολλούς, παύει να είναι δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση, και ο ίδιος σηκώνει πιο εύκολα το βάρος του, αφού το μοιράζεται με άλλους.

23 Πολλές φόρες ο έφηβος παρασύρεται όταν:
1. Νοιώθει πίεση ως μέλος μίας ομάδας στην οποία ανήκει με τον φόβο απόρριψης του από αυτή. 2.Αναζητά έντονα κοινωνική καταξίωση. 3. Έχει Απλά την περιέργεια να δοκιμάσει. 4.Αντιδρά προς το οικογενειακό περιβάλλον. 5. Υπάρχουν Ψυχολογικά άρρωστα άτομα/με προβλήματα κυρίως οικογενειακά (μέλη της οικογένειας). 6. Νομίζει ότι θα νοιώσει ευχαρίστηση. 7. Θέλει να απαλύνει τον ψυχικό πόνο. 8.Επηρεάζεται από ταινίες. 9.Θέλει να είναι <<cool>> 10.Φοβάται να πει «όχι».

24 Αποτελέσματα χρήσης Η χρήση ναρκωτικών συνδέεται συχνά με ποικιλία παρενεργειών, οι οποίες περιλαμβάνουν ζάλη, κνησμό, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, συστολή ή διαστολή της κόρης αναλόγως της χορηγούμενης ουσίας, διαστολή των υποδόριων αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα κοκκίνισμα του προσώπου και του λαιμού, δυσκοιλιότητα, ναυτία, εμετό και, κυρίως, καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας. Καθώς η δόση αυξάνεται, τα υποκειμενικά, αναλγητικά και τοξικά αποτελέσματα γίνονται πιο έντονα. Εκτός από περιπτώσεις οξείας επιρροής των ουσιών, δεν υπάρχει απώλεια ελέγχου των κινήσεων ή ακατάληπτος λόγος, όπως συμβαίνει με πολλές αντικαταθλιπτικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά.

25 ΕΘΙΣΜΟΣ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΘΙΖΟΝΤΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΑΥΤΗ Η ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Η ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ - ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΡΙΣΗ, ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΘΟ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΤΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ.

26 Η ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ - ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Η εξάρτηση μπορεί να είναι σωματική και ψυχολογική αλλά κυρίως ψυχολογική. Αν και η διαδικασία είναι επώδυνη, εξαρτημένος χρήστης μπορεί, αν το αποφασίσει, να απεξαρτηθεί σωματικά σε δύο-τρεις μέρες, μια βδομάδα το πολύ. 'Όμως, η ψυχολογική εξάρτηση μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, γεγονός που ορισμένες φορές κάνει το σωματικά αποτοξινωμένο χρήστη να υποτροπιάζει. Το αποτέλεσμα της φυσικής και ψυχολογικής εξάρτησης είναι το άτομο να παύει να είναι ελεύθερο και να δρα υπό την επήρεια της ουσίας. Κυρίαρχος στόχος στη ζωή του είναι η εξασφάλιση της δόσης, με οποιοδήποτε μέσο και με στόχο να διατηρήσει τη συνήθειά του αλλά και να γλιτώσει από τις συνέπειες του συνδρόμου στέρησης.

27 ΚΙΝΔΥΝΟΙ Ανάμεσα στους κινδύνους της απρόσεκτης ή υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος μολύνσεων, ασθενειών και θανάτου από υπερβολική δόση. Οι πιο συχνές ιατρικές επιπλοκές ανάμεσα στους ψυχαγωγικούς χρήστες ναρκωτικών οφείλονται κυρίως στις μη στείρες διαδικασίες χορήγησης. Πυώδεις μολύνσεις σε δέρμα, πνεύμονες και εγκέφαλο, ενδοκαρδίτιδα, ηπατίτιδα και AIDS, είναι από τις επιπλοκές που συναντώνται συχνά σε άτομα τα οποία μοιράζονται σύριγγες ή αναπνέουν το ναρκωτικό. Γίνεται εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αραίωση των ναρκωτικών που πωλούνται στους δρόμους, π.χ. τριμμένο γυαλί, ταλκ, ποντικοφάρμακο, απορρυπαντικές σκόνες και άλλες διαλυτικές ουσίες. Καθώς δεν υπάρχει απλός τρόπος για να καθοριστεί η καθαρότητα ενός ναρκωτικού που πωλείται στο δρόμο, τα αποτελέσματα της χρήσης του είναι απρόβλεπτα.

28 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Michael Jackson

29 ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ

30 Οι ψυχολογικές διαταραχές είναι οι ακόλουθες.
Οι ψυχολογικές διαταραχές είναι οι ακόλουθες. Σύγχυση. Κατάθλιψη. Προβλήματα ύπνου. Έντονο άγχος και ανησυχίες. Παράνοια .

31 Τα σωματικά προβλήματα που προκαλούνται είναι:
Αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης Προβλήματα της όρασης (συσκότιση, θόλωμα Τάση για λιποθυμία και αδυναμία Ένταση στους μυς Ρίγος και ιδρώτες Αθέλητο τρίξιμο των δοντιών Η χρήση του MDMA (Έκσταση) προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη, τη μνήμη και την ευχαρίστηση.

32 Το σύνδρομο της στέρησης.
Το σύνδρομο της στέρησης ακολουθεί όταν προϋπάρχει σωματική εξάρτηση και ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στην ουσία ή έχει αποφασίσει να διακόψει τη χρήση, επειδή επιθυμεί να απεξαρτηθεί. Η διακοπή συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα: δυνατούς πονοκεφάλους, κράμπες στο στομάχι, αύξηση της πίεσης, πόνους στους μυς, εμετό, διάρροια, ανόρθωση των τριχών, ρίγος, έντονη εφίδρωση και σπασμούς των άκρων ( χεριών και ποδιών ). Το σύνδρομο συνήθως διαρκεί 2-3 μέρες έως μια βδομάδα. Η έντασή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα χρόνια χρήσης και το βαθμό σωματικής εξάρτησης, την ψυχολογία και τις προσδοκίες του χρήστη, καθώς και το κοινωνικό περιβάλλον. Η κοινωνικής, ψυχολογικής και ιατρικής υποστήριξη του χρήστη κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης είναι ζωτικής σημασίας. Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο χρήστης κάνει το παν για να εξασφαλίσει τη δόση του και να αποκαταστήσει την “ηρεμία” του. Καταλαβαίνει, επίσης, πως αρχίζει ένας φαύλος κύκλος, που δύσκολα ανακόπτεται χωρίς μια ισχυρή βούληση εκ μέρους του χρήστη και χωρίς την κοινωνικής ψυχολογικής και ιατρικής υποστήριξη .

33

34 Ενημέρωση και διαφώτιση των μαθητών από αρμόδιους.
Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η ΣΧΟΛΕΙΟ Ενημέρωση και διαφώτιση των μαθητών από αρμόδιους. Να νιώσει ο μαθητής το χώρο του σχολείου σαν προσωπικό του χώρο, οφίκιο και να μπορεί μέσα σ αυτόν να απευθυνθεί σε κάποια υπεύθυνα άτομα (π.χ καθηγητή, σχολικό ψυχολόγο) για τα προβλήματα που γενικά αντιμετωπίζει, έτσι ώστε να λάβει συμβουλές και συμπαράσταση. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Επικοινωνία, στοργή και κατανόηση από τους γονείς, έτσι ώστε να απαίτηση το παιδί ισορροπημένη προσωπικότητα και με τη συμπαράσταση τους να αντιμετωπίζει επιτυχώς δύσκολες συναισθηματικές και άλλες καταστάσεις στη ζωή, χωρίς να αναζητά φυγή από την πραγματικότητα. Διαμόρφωση ατόμων με κρίση και υπευθυνότητα.

35 Προσφορά εργασίας στους νέους ανθρώπους.
ΚΡΑΤΟΣ Οργάνωση καμπάνιας κατά των ναρκωτικών και ενημέρωση γονέων και παιδιών. Προσφορά εργασίας στους νέους ανθρώπους. Επιβολή αυστηρότατων ποινών στους εμπόρους ναρκωτικών και αποκάλυψη των κυκλωμάτων. Να ωθήσει τους νέους προς δημιουργικές ενασχολήσεις για να γεμίσουν το ελεύθερο χρόνο τους: αθλητισμό, τέχνες, προστασία περιβάλλοντος

36 Αποτοξίνωση Ο γιατρός ή ορισμένοι σύλλογοι γονέων τοξικομανών μπορούν να συστήσουν κέντρα επανένταξης. Με τον περιορισμό της δοσολογίας για αρκετές εβδομάδες, υπό ιατρική παρακολούθηση, μπορούν να μειωθούν τα συμπτώματα στέρησης. Ο εθισμός στην ηρωίνη θεραπεύεται μερικές φορές με απότομη διακοπή της λήψης, και με τη χρήση Μεθώνης για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα στέρησης. Η αποτοξίνωση ενός συνηθισμένου χρήστη διαρκεί περίπου μία βδομάδα, με τα πιο δυσβάσταχτα συμπτώματα να εμφανίζονται τις πρώτες ώρες μετά τη διακοπή του ναρκωτικού.

37 Κέντρα απεξάρτησης και αποτοξίνωσης
Το προσωπικό των κέντρων αποτοξίνωσης δεν αντιμετωπίζει την δύσκολη διαδικασία της απεξάρτησης ως μια διαδικαστική δουλειά, αλλά ως έναν διαρκή αγώνα που έχει να προσφέρει πολλές ανταμοιβές σε όσους τους εμπιστεύονται να τον τρέξουμε μαζί.

38 Κέντρα υποδοχής ενηµέρωσης και προσανατολισµού(ΚΕΥΕΠ)
ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Κέντρα υποδοχής ενηµέρωσης και προσανατολισµού(ΚΕΥΕΠ) Το Κέντρο Υποδοχής Ενηµέρωσης και Προσανατολισµού απευθύνεται σε εξαρτηµένα άτοµα σε γονείς και συγγενείς αυτών, επαγγελµατίες ψυχικής υγείας καθώς και στο ευρύτερο κοινό. Είναι δοµή άµεσης πρόσβασης, στην οποία δεν απαιτείται ραντεβού προκειµένου ο ενδιαφερόµενος να υποβάλλει αίτηση για ένταξη και θεραπεία στις µονάδες υποκατάστασης του εκάστοτε κέντρου απεξάρτησης. Το Κέντρο προσανατολίζει τους ενδιαφερόµενους προς τις ενδεικνυόµενες Θεραπευτικές Μονάδες Φαρµακευτικής Αντιµετώπισης της Εξάρτησης ή στα «στεγνά» προγράµµατα των διαφόρων φορέων . Ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες της κάθε ατοµικής περίπτωσης και κατόπιν ραντεβού µπορεί να δεχθεί συµβουλευτικές υπηρεσίες τόσο ο ενδιαφερόµενος όσο και η οικογένειά του, να λάβει βοήθεια για την αντιµετώπιση πολλαπλών ψυχοκοινωνικών και ιατρικών προβληµάτων και να προετοιµαστεί για ένταξη σε µονάδα του προγράµµατος υποκατάστασης. Τέτοιου είδους είδους κέντρα περιλαµβάνει και ο ΟΚΑΝΑ Οργανισµός κατά των ναρκωτικών)

39 ΟΧΙ στα ναρκωτικά ΝΑΙ στην ζωή!

40 ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΛΛΑ Ο ΧΑΡΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!!!!

41 ΕΠΙΛΟΓΟΣ --- Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μην αφήνουμε κενά για να χωρέσουν οι επικίνδυνες ουσίες. --- Τα ναρκωτικά παραλύουν τη συνείδηση, παγιδεύουν, αρρωσταίνουν, σε κάνουν παράνομο, σου μειώνουν τη θέληση για χαρά και δημιουργία. --- Πάρε από τη ζωή ότι καλύτερο έχει να σου προσφέρει. Μην πάρεις αυτό που θα σου στερήσει την ίδια τη ζωή. --- Να ξέρεις υπάρχει πάντα διέξοδος για τα προβλήματα σου. Είναι μια ασχολία, ένα σπορ, μια εκδρομή, είναι άνθρωποι που σε αγαπούν. --- Όταν νιώθεις μόνος, αδικημένος, απογοητευμένος, τρέξε να βρεις τον καλύτερο φίλο, τη μητέρα σου ή κάποιον που να εμπιστεύεσαι. --- Μίλησέ του για ότι σε απασχολεί και ψάξε τη λύση μακριά από εξαρτήσεις!


Κατέβασμα ppt "ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google