Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

.. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός της έρευνας μας είναι να κατανοήσουμε τη σημασία και τις συνέπειες της διατροφής και της άθλησης στην υγεία έτσι, ώστε η.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: ".. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός της έρευνας μας είναι να κατανοήσουμε τη σημασία και τις συνέπειες της διατροφής και της άθλησης στην υγεία έτσι, ώστε η."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 .

2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός της έρευνας μας είναι να κατανοήσουμε τη σημασία και τις συνέπειες της διατροφής και της άθλησης στην υγεία έτσι, ώστε η σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής όλων μας. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω θα έχουμε μία καλή ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με την ψυχική ευεξία μας. Το θέμα είναι επίκαιρο, πολύ σημαντικό, γιατί καθημερινά μέσα από τα ΜΜΕ παρακολουθούμε τις επιπτώσεις στην υγεία μας από την διατροφή την άθληση και τις συνέπειες στην ψυχολογία μας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να ενημερώνονται οι νέοι και οι μεγαλύτεροι ακόμα, για θέματα που αφορούν την υγεία μας. Μέσω της έρευνας αυτής θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτό. ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΣΗ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

3 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Η Υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική, φυσική και πνευματική κατάσταση του ατόμου. Δεν είναι μόνο όταν πάσχουμε από κάποια ασθένεια ή αναπηρία αλλά και όταν έχουμε ολοκληρωμένη κοινωνική,σωματική και ψυχική ευχαρίστηση. Οι παράγοντες είναι γενετικοί,περιβαλλοντικοί και σχετιζόμενοι με την οικονομία και την εργασία. Είναι γνωστό ακόμα ότι ο τεράστιος αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας ενός πληθυσμού βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με την κοινωνική αναπαράσταση που έχει ο πληθυσμός για την υγεία του. Παράγοντες γενετικοί, περιβαλλοντικοί (τρόπος διαβίωσης, κατοικία, εργασία, συνθήκες εργασίας ρύπανση περιβάλλοντος) παράγοντες συνθηκών ζωής (διατροφή, κάπνισμα, άσκηση, χρήση εθιστικών ουσιών, συμπεριφορά), παράγοντες σχετιζόμενοι με το σύστημα και τις υπηρεσίες υγείας και παράγοντες εκπαίδευσης υγείας επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων αλλά και την κοινωνική αναπαράσταση του διπόλου υγείας-ασθένειας.

4 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Η ψυχική υγεία, είναι μια έννοια που αναφέρεται σε μια ανθρώπινη κατάσταση, την συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία. Η ψυχική υγεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα επίπεδο γνωστικής και συναισθηματικής ευεξίας, απουσίας μιας ψυχικής διαταραχής. Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση υγείας δεν υπάρχει ένας επίσημος ορισμός της ψυχικής υγείας. Πολιτιστικές διαφορές, υποκειμενικές εκτιμήσεις, επαγγελματικά και ανταγωνιστικές θεωρίες, όλα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ορίζεται η ψυχική υγεία. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ψυχική υγεία και η ψυχική ασθένεια δεν είναι αντιφατικά. Με άλλα λόγια, η απουσία μιας αναγνωρισμένης ψυχικής διαταραχής δεν είναι κατά ανάγκη ένας δείκτης της ψυχικής υγείας.

5 ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Σύμφωνα με έρευνες αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι που αθλούνται στον ελεύθερο χρόνο τους και κυρίως με φίλους τους, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Μια έρευνα έδειξε ότι σε εργασιακό επίπεδο αυτό δεν ισχύει. Σαφώς και στον ελεύθερο χρόνο υπάρχει ψυχική ωφέλεια για το άτομο. Οι άνθρωποι οι οποίοι μένουν στάσιμοι στον ελεύθερο χρόνο τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης. Η ποσότητα και η ένταση δεν επιδρά διαφορετικά στην ψυχική διάθεση. Ερευνητές επισήμαναν ότι αν αθλείται κάποιος μαζί με φίλους αυτό βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους. Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα στη συμβολή της ψυχολογίας στον αθλητισμό είναι αυτές όπως η νοερή απεικόνιση μέσω της οποίας ο αθλητής χρησιμοποιεί τη φαντασία του για να προπονηθεί στην επίτευξη του στόχου του, τεχνικές χαλάρωσης, μέθοδοι ενίσχυσης των κινήτρων των αθλητών και της αυτοπεποίθησης τους, συμβουλευτική και αντιμετώπιση ψυχολογικών τραυμάτων που μπορεί να οφείλονται σε σωματικούς τραυματισμούς.

6 ΟΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Οι ωφέλειες της άσκησης είναι πολλές και ο αθλητισμός έχει μπει στο καθημερινό πρόγραμμα κάθε ατόμου, που θέλει να αισθάνεται καλά και έχει επιδιώξεις στη ζωή του. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι το ευεργετικό φάρμακο και η καινούργια πηγή της νιότης. Είναι ένας τρόπος, για να ξεφύγετε από την καθιστική ζωή και σας κάνει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλά. Η έντονη προπόνηση βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών, στον έλεγχο του βάρους, δίνει αίσθημα ευεξίας και αυξάνει την δημιουργικότητα. Ιατρικά έχει αποδειχτεί ότι βοηθά ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, έλκος, νευρική υπερένταση, υπέρταση, οσφυαλγία, καρδιακή νόσο, κατάθλιψη, φλεβικούς κιρσούς, επανειλημμένους πονοκεφάλους και πολλά άλλα. Αποτελέσματα ερευνών επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση και η φυσική αγωγή συνεισφέρουν όχι μόνο στη βελτίωση των φυσιολογικών δεικτών των παιδιών αλλά και στην διαμόρφωση της προσωπικότητας, της ορθής αντίληψης, εκτίμησης του εαυτού τους και συνολικά στη σωματική και ψυχολογική ευεξία.

7 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Το άγχος είναι η μεγαλύτερη μονάδα σε σχέση με την ψυχολογία του αθλητισμού. Γενικότερα το άγχος οφείλεται συνήθως στον φόβο του αθλητή για το αποτέλεσμα του αγώνα. Πολλές φορές οι αθλητές δεν έχουν αυτοπεποίθηση και βλέπουν τον αντίπαλο καλύτερο από αυτούς. Άλλες φορές όμως οι αθλητές αγχώνονται στην προσπάθεια να ευχαριστήσουν τους θεατές και τον προπονητή τους. Γενικά το άγχος προέρχεται από την χαμηλή αυτοπεποίθηση και τις αρνητικές σκέψεις των αθλητών. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ · Φυσικοί μέθοδοι: όπως η yoga, ο βελονισμός και η άθληση. ·Μέθοδοι χαλάρωσης: για παράδειγμα, το μασάζ, ο διαλογισμός ή οι βαθιές αναπνοές, οι οποίες συντελούν στην ψυχική ηρεμία. Ακόμη, η νευρομυική μέθοδος, στην οποία χαλαρώνουμε τους γλουτούς, τα πόδια, το πρόσωπο, την πλάτη και άλλες περιοχές του σώματος στις οποίες συσσωρεύεται το άγχος. ·Βιολογικές μέθοδοι: όπως τα αντί-αγχολυτικά φάρμακα. Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά έχουν μακρόχρονες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό των πασχόντων, γι αυτό και αποφεύγεται η άσκοπη χρήση τους.

8 ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ Η συμμετοχή των παιδιών και των νέων στα οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που σε ιδανική περίπτωση θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού. Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική ανάπτυξη και υγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας. Αρκετές φορές, πάντως, η λάθος επιλογή αθλήματος, οι πιεστικοί γονείς ή οι φιλόδοξοι προπονητές μπορεί να μετατρέψουν τη χαρά του μικρού αθλητή σε απογοήτευση. Το παιδί, και ειδικά το παιδί προσχολικής ηλικίας, μπορεί να μην είναι ακόμα αναπτυξιακά έτοιμο να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, ενώ άλλες φορές ίσως να πιεστεί να ακολουθήσει κάτι που δεν του ταιριάζει. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αποδίδει καλά και, ειδικά αν αθλείται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή του. Παράλληλα, μειώνονται και οι πιθανότητες να συνεχίσει να ασχολείται με τον αθλητισμό.

9 ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Σύμφωνα με το σύγχρονο μοντέλο ζωής η καθημερινότητα ενός παιδιού μετατρέπεται σε εφιάλτη. Από την αρχή της ζωής του ο νέος ζει μια καθιστική ζωή, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τη φύση ενός νέου ανθρώπου, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η φυσική του κατάσταση και η υγεία του.Η παχυσαρκία και τα προβλήματα της εξωτερικής του εμφάνισης στην εφηβεία και στη προεφηβεία μειώνουν το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και του δυναμισμού ενός νέου. Ξεκινώντας όμως από μικρή ηλικία τον αθλητισμό σαν παιχνίδι οξύνει την δημιουργικότητα του και συνεπώς το δημιουργικό του εγωισμό. Μεγαλώνοντας οι επιδράσεις του αθλητισμού στο χαρακτήρα του, το αίσθημα της συνεργασίας και της συλλογικότητας γίνονται αισθητά.

10 ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Στη σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και μαθαίνουν τη σημαντικότητα της σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι, όχι μόνο είναι ωφέλιμο αλλά αναγκαίο να παραμένουν σωματικά δραστήριοι ακόμα και όταν περάσουν τα 65 τους χρόνια. Αντιθέτως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι περνώντας αυτή την ηλικία οι άνθρωποι εξασθενούν και πρέπει να ακολουθούν μια καθιστική ζωή. Αυτό είναι ψέμα, μόνο ένα ποσοστό μόλις 5% του πληθυσμού αυτής της ηλικίας είναι σωματικά εξαρτημένοι από την βοήθεια των άλλων για να επιβιώσουν, ενώ το υπόλοιπο 95% ζει ανεξάρτητο.

11 ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ATOMA ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Σε όλο το φάσμα των ‘’αναπηριών ‘’ κινητικές ή αισθητηριακές διαταραχές, η άσκηση και η κινητική δραστηριότητα βοηθάει στη βελτίωση της αυτοεξυπηρέτησης και την ελάττωση των συνεπειών της αναπηρίας. Μέσα από τη φυσική δραστηριότητα το άτομο με ειδικές ανάγκες κοινωνικοποιείται και συμμετέχει ισότιμα στα δρώμενα. Με τη συμμετοχή σε ομαδικές ή ατομικές φυσικές δραστηριότητες, το άτομο με ειδικές ανάγκες χτίζει την αυτοεκτίμηση του και οδηγείται στην πιο εύκολη επιτυχία των στόχων του, δυναμώνει τις δεξιότητες του και αυτό το βοηθά να ενταχθεί σε ομάδες αρτιμελών και να μαθαίνει να διαχειρίζεται μέσω αυτού το άγχος του και τα συναισθήματα ανεπάρκειας που το κάνουν να έχει η αντίληψη της κατάστασης του. Έτσι ενεργεί με σκοπό τη σταδιακή βελτίωση της.

12 Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Ο αθλητισμός όταν χάσει την πρωταρχική του αξία, της χαράς και της ευεξίας και μετατραπεί σε κυνήγι δόξας, πρωταθλητισμού, κοινωνικής καταξίωσης και οικονομικού κέρδους οδηγεί σε σωματική και ψυχική καταπόνηση του οργανισμού. Η επιτυχία στον αθλητισμό, όταν γίνεται αυτοσκοπός απαιτεί υπερβολή και εξαντλητική προσπάθεια. Ο πρωταθλητισμός αποτελεί ένα είδος κατάχρησης και αν δεν γίνεται με προσοχή και συνεχή ιατρική και άλλη επιστημονική παρακολούθηση, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και μετριάζει τα οφέλη της άσκησης. Παράλληλα, ο ψυχικός κόσμος ιδιαίτερα των παιδιών επιβαρύνεται επικίνδυνα. Η κατάχρηση και ο αυτοσκοπός της επιτυχίας οδηγεί πολλές φορές σε μια νέα ηθική με την χρήση οποιουδήποτε μέσου, όπως της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) με δυσάρεστες συνέπειες. Οι επιπτώσεις πάνω στον αναπτυσσόμενο οργανισμό των παιδιών, εάν δεν υπάρχει ισορροπία και μέτρο στην άθληση είναι σημαντικές και επεκτείνονται, πέρα από την οργανική και ψυχική υγεία, και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των παιδιών.

13 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η Διατροφή επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Η σωστή διατροφή συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία, ενώ η ελλιπής διατροφή μπορεί να προκαλέσει σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές. Διατροφή είναι γενικά το σύνολο των ουσιών που προσλαμβάνει ο οργανισμός με τη μορφή τροφής. Οι ουσίες αυτές εκτός από το ότι παρέχουν τις απαραίτητες ύλες για τη σύνθεση των ιστών και χυμών του οργανισμού, επίσης προμηθεύουν τη χημική ενέργεια που εκλύεται κατά το μεταβολισμό τους και που τελικά μετατρέπεται σε θερμότητα. Εκτός από το οξυγόνο, που προσλαμβάνεται από την αναπνοή, οι υπόλοιπες τροφές εισάγονται στον οργανισμό από το στόμα στο πεπτικό σύστημα όπου υποβάλλονται σε όλες τις χημικές και φυσικοχημικές μεταβολές, οι οποίες κάνουν δυνατή την ολοκληρωτική χρησιμοποίηση τους.

14 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Οι κύριοι τύποι των διατροφικών διαταραχών, όπως η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία είναι ήδη γνωστές. Τα τελευταία χρόνια όμως, από μελέτες που έγιναν σημειώθηκε μια άλλη μορφή διατροφικής διαταραχής : η υπερφαγία. Η οποία πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το να καταπολεμήσουμε το άγχος (αφού εκεί οφείλεται η υπερφαγία )είναι δύσκολο Επιδιώκουμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που δημιουργείται. Έτσι θα αυξήσουμε την πιθανότητα της επιτυχίας μας. Για την επίτευξη των στόχων μας υπάρχουν αισθητές δυσκολίες και εμπόδια. Δυστυχώς από νεαρή ηλικία συνηθίζουμε να καταπολεμάμε το άγχος με λιπαρές και ανθυγιεινές τροφές με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από τον σκοπό μας φθείροντας έτσι και το σώμα μας. Ακόμα από την κακή διατροφή δημιουργεί οξειδωτικό stress,που συνήθως πυροδοτεί τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

15 ΑΝΟΡΕΞΙΑ Ανορεξία λοιπόν είναι η αρρώστια όπου κάποιος ή κάποια συνήθως γυναίκες που θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρο ή χοντρό, επιβάλλονται σε συνεχή δίαιτα και γυμναστική προσδοκώντας να φτάσουν το ιδανικό τους βάρος. Έτσι λοιπόν καταλήγουν να είναι πολύ πιο χαμηλά από το ιδανικό τους βάρος τρώγοντας εξωφρενικά ελάχιστα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους. Ανορεξία ή νευρική ανορεξία ονομάζουμε την αφύσικη ασθένεια που δεν προκαλείται από ιό ή μικρόβιο αλλά από το ανθρώπινο μυαλό.

16 Ακολουθώντας λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και κατανοώντας τις θετικές επιδράσεις της συστηματικής άθλησης στην υγεία και στην καλή ψυχολογική μας κατάσταση, σας παροτρύνουμε να ακλουθήσατε τις συμβουλές μας μέσα από την παρουσίαση που παρακολουθήσατε. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!! Οι μαθητές της Α΄Λυκείου Χέρσου


Κατέβασμα ppt ".. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός της έρευνας μας είναι να κατανοήσουμε τη σημασία και τις συνέπειες της διατροφής και της άθλησης στην υγεία έτσι, ώστε η."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google