Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Πράξη Ανθρωπισμού - Μέτρο Πολιτισμού 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής Αναστασία Κυριαζή

2 Γνωριμία με το αίμα Γεια σας, παιδιά ! Νομίζω, πως όλοι με γνωρίζετε…
Γνωριμία με το αίμα Γεια σας, παιδιά ! Νομίζω, πως όλοι με γνωρίζετε… Είμαι ο Αιματούλης! Mια σταγόνα αίμα! Είμαι δω για να γνωριστούμε καλύτερα. Είμαι φίλος σας!

3 Τι είμαι; Είμαι ένα υγρό και αποτελώ το 7% του συνολικού βάρους του ανθρώπινου σώματος. Ταξιδεύω σε όλα τα σημεία του οργανισμού σας καθώς κυκλοφορώ αθόρυβα κι χωρίς διακοπή μέσα από ένα δίκτυο αγγείων.

4 Ποιος βοηθάει στην κυκλοφορία μου;
Η καρδιά !

5 Τι είναι η καρδιά; Η καρδιά είναι ένας μυς με μέγεθος περίπου όσο η γροθιά ενός ανθρώπου. Είναι το βασικότερο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος και βρίσκεται στη θωρακική κοιλότητα. Λειτουργεί ως αντλία χάρη στην οποία το αίμα κυκλοφορεί αδιάκοπα στον οργανισμό.

6 Ποια είναι η δομή της καρδιάς;
Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τα δύο επάνω ονομάζονται κόλποι και τα δύο κάτω κοιλίες. Οι κόλποι επικοινωνούν με τις κοιλίες με τις βαλβίδες, που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από τους κόλπους προς τις κοιλίες.

7 Να θυμάστε… Αριστερός Κόλπος Δεξιός Κόλπος Βαλβίδες Αριστερή Κοιλία
Να θυμάστε… Αριστερός Κόλπος Δεξιός Κόλπος Βαλβίδες Αριστερή Κοιλία Δεξιά Κοιλία

8 Πού κυκλοφορεί το αίμα;
Το αίμα ρέει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Τα αιμοφόρα αγγεία μέσα από τα οποία ρέει αίμα από την καρδιά προς τα διάφορα όργανα του σώματος ονομάζονται αρτηρίες. Το αίμα στις αρτηρίες είναι πλούσιο σε οξυγόνο και έχει κόκκινο χρώμα.

9 Τα αιμοφόρα αγγεία μέσα από τα οποία ρέει αίμα από τα διάφορα όργανα του σώματος προς την καρδιά ονομάζονται φλέβες. Το αίμα στις φλέβες περιέχει διοξείδιο του άνθρακα κι έχει πιο σκούρο χρώμα. Οι φλέβες σχεδιάζονται συνήθως με μπλε χρώμα.

10 Παρατηρήστε το σκίτσο και ας περιγράψουμε μαζί την κυκλοφορία του αίματος
Το αίμα φεύγει από την αριστερή κοιλία και μέσα από τις αρτηρίες φτάνει στα διάφορα όργανα. Στη συνέχεια δίνει οξυγόνο και παίρνει διοξείδιο του άνθρακα. Το αίμα που μεταφέρει διοξείδιο του άνθρακα φτάνει μέσα από τις φλέβες στο δεξιό κόλπο της καρδιάς. Στη συνέχεια περνά μέσα από τη βαλβίδα στη δεξιά κοιλία και από εκεί φτάνει στους πνεύμονες. Εκεί αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα και παίρνει οξυγόνο . Το αίμα που μεταφέρει οξυγόνο επιστρέφει στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και περνά στην αριστερή κοιλία, για να αρχίσει πάλι ο ίδιος κύκλος.

11 Πόσο αίμα αντλεί η καρδιά σου;
Η καρδιά σου είναι ένας ακούραστος μυς. Αντλεί αίμα κάθε στιγμή σε όλη σου τη ζωή. Ξεκουράζεται για λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο σε κάθε καρδιακό παλμό. Για την ακρίβεια διανέμει 5 λίτρα αίμα το λεπτό. Χτυπά φορές την ημέρα και φορές το χρόνο.

12 Σε τι χρησιμεύει το αίμα;
Είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης του οργανισμού. Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά. Μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και το διοξείδιο από τους ιστούς στους πνεύμονες. Μεταφέρει απ' τους ιστούς άχρηστες και βλαβερές ουσίες στα διάφορα όργανα απέκκρισης, όπως τα νεφρά, το δέρμα. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Προστατεύει από τα μικρόβια.

13 Ποια τα συστατικά του αίματος ;

14 Πλάσμα, “το λεωφορείο” Το πλάσμα μοιάζει με λεωφορείο που μεταφέρει τα συστατικά του αίματος. Μέσα στο πλάσμα κινούνται τα κύτταρα του αίματος: ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και νερό.

15 Όλοι μαζί στον αγώνα

16 Και ο καθένας μόνος Είμαστε τα ερυθρά αιμοσφαίρια
Είμαστε ακούραστοι μεταφορείς Μεταφέρουμε το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα Μεταφέρουμε και διοξείδιο από τα όργανα στους πνεύμονες

17 Τα λευκά στην άμυνα Είμαστε τα λευκά αιμοσφαίρια
Αποστολή μας είναι να κυνηγάμε τα μικρόβια Είμαστε η άμυνα του οργανισμού

18 Τα αιμοπετάλια στη μάχη
Είμαστε τα αιμοπετάλια Επουλώνουμε τις πληγές Χάρη σε μας σταματά η αιμορραγία

19 Το αίμα χωρίζεται σε ομάδες
Και εμείς στον αγώνα για ζωή

20 Ποιος δίνει “μπάλα”σε ποιον ;
Διάγραμμα συμβατότητας ερυθροκυττάρων Εκτός από την ίδια τους την ομάδα, τα άτομα ομάδας Ο μπορούν να δώσουν αίμα και σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Η ομάδα Ο είναι καθολικός δότης. Τα άτομα ομάδας Α και Β μπορούν, εκτός από την ομάδα τους, να δώσουν αίμα και στην ομάδα ΑΒ. Η ΑΒ είναι καθολικός δέκτης.

21 Ποια ομάδα κερδίζει;

22 Υπάρχει εργοστάσιο αίματος;
Όχι…, βέβαια ! Tο σώμα μας φτιάχνει μόνο του το αίμα που χρειάζεται. Κάποιες φορές όμως σε ατυχήματα, ασθένειες ή εγχειρήσεις ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από περισσότερο αίμα. Τότε έχουμε ανάγκη από αίμα που προσφέρουν κάποιοι υγιείς αιμοδότες.

23 Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα;
Κάθε υγιής, άνδρας ή γυναίκα ηλικίας ετών. Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι 3-4 φορές το χρόνο

24 Ποιοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα;
Ποιοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα; Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Χρήστες ναρκωτικών, αλκοολικοί. Ασθενείς και φορείς ηπατίτιδας B,C και AIDS. Άτομα που πάσχουν από ελονοσία. Άτομα με σοβαρές αλλεργίες. Άτομα που δεν έχουν ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά. Άτομα που ο σύντροφος τους ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες. Έγκυες γυναίκες και παιδιά.

25 Πού μπορώ να δώσω αίμα; Στα κέντρα αιμοδοσίας των νοσοκομείων της χώρας. Στα κινητά συνεργεία αιμοληψίας του υπουργείου υγείας

26 Η αιμοδοσία είναι ασφαλής διαδικασία;
Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία. Γίνεται στα νοσοκομεία από εξειδικευμένο προσωπικό. Η αιμοδοσία διαρκεί 10΄. Η ποσότητα του αίματος που δίνει ο εθελοντής είναι 350 – 450 ml. Η αναπλήρωση του όγκου του αίματος γίνεται σε λίγες ώρες με λήψη υγρών. Τα συστατικά του αίματος (πλάσμα , ερυθρά, αιμοπετάλια) αναπληρώνονται πλήρως σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.

27 Ποια τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας;
Ποια τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας; Είναι προσφορά για το κοινωνικό σύνολο. Είναι βασικός πυλώνας του δημόσιου συστήματος υγείας μια και οι καθημερινές ανάγκες αίματος στη χώρα μας είναι μεγάλες. Οι ποσότητες αίματος που καταναλώνονται ετησίως ξεπερνούν τις μονάδες γι αυτό και η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει αίμα. Είναι ηθική ικανοποίηση για τον αιμοδότη. Κάθε αιμοδότης με προσφορά μιας μόνο μονάδας αίματος δικαιούται αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις σε προσωπική ασθένεια.

28 Η αιμοδοσία μια πράξη ανθρωπισμού
Το αίμα δεν αγοράζεται και δεν παρασκευάζεται, μόνο χαρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι’ αυτό και η αιμοδοσία είναι: Μια εθελοντική πράξη Μια πράξη αγάπης Μια απόδειξη ευαισθησίας Μια κοινωνική προσφορά Μια πράξη πολιτισμού

29 αίμα = ζωή Τώρα που έμαθες για την αξία μου πιστεύω πως καταλαβαίνεις και τη σημασία των φράσεων: «Είσαι αίμα μου» «Έδωσε το αίμα του για την πατρίδα» «Το αίμα νερό δε γίνεται» «Τους συνδέουν δεσμοί αίματος» «Δώσε αίμα, σώσε μια ζωή»

30 “Συγγενείς’’ στην οικογένεια του αίματος
αιμοδοσία αιμοκάθαρση αιματολογία αιμοδότης αιματοκρίτης αιμοπετάλια αναιμία αιμοκαλλιέργεια αιμοδιψής αιμορραγία αιμάτωμα Α Ι Μ

31 Κοινωνική προσφορά

32

33 Η αιμοδοσία είναι υπευθυνότητα

34 Η αιμοδοσία μέσα από τα μάτια των παιδιών
Η αιμοδοσία μέσα από τα μάτια των παιδιών

35

36

37 Αθανασία & Ζεϊνέπ Εμμέλεια- Αρετή-Ιωάννα

38 Άγγελος και Νίκος

39

40 Αίμα = Οξυγόνο

41

42

43

44 Αν αγαπάς την καρδιά σου …
Γιάννης Ραφαήλ

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57 του 5ου Δημοτικού Σχολείου
ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ! Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής


Κατέβασμα ppt "5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google