ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αξιοποιώντας τον μαθητικό υπολογιστή στη τάξη … Γ. Λαγουδάκος – Χρ. Σταύρου
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Εμβαδόν Παραβολικού Χωρίου Έστω ότι θέλουμε να βρούμε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης f (x)=x 2, τον άξονα.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Sketchpad Χρήση του λογισμικού ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
Όμιλος Μαθηματικά και Λογοτεχνία Μαντώ Γεωργούλη A’2 Αναστασία Κασαπίδη A’3 Ρήγας Διονυσόπουλος A’2.
Εμβαδό Ορθ. Παραλληλογράμμου = Μήκος Χ Πλάτος 6 Χ 3 = 18 τ.μ.
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
Άσκηση 4 Αν η πλευρά α ενός τετραγώνου αυξηθεί κατά 20%, τότε να υπολογίσετε το ποσοστό που θα αυξηθεί το εμβαδόν του.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΜΦΕ)
Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ § 2.2 Άρρητοι αριθμοί (σελ. 45)
Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα
Γνωρίζω τον υπολογιστή
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σχολική Βαθμίδα : Β κατεύθυνσης Διάρκεια μαθήματος : 1 διδακτική ώρα 1) Να μελετούν τη συμπεριφορά της συνάρτησης f με τύπο στο μέσω της.
Με το LEGO Mindstorms NXT
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πως μπορεί κανείς να λύσει προβλήματα με τη βοήθεια της Mathematica Πρόβλημα 10 α : Κλίση καμπύλης Πρόβλημα 10 β : Εμβαδόν καμπύλης Ομάδα Δ. Λύνοντας Προβλήματα.
Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
Για τη Φυσική Α ’ Λυκείου Εργαστηριακή Άσκηση 2 α Μελέτη της Ευθύγραμμης Ομαλά Επιταχυνόμενης Κίνησης.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ ΖΑΝΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ Γ ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΛΥΤΑ ΕΛΕΝΗ 08/03/2013.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
Η έννοια του εμβαδού. Ο κύριος Γιώργοςείχε δύο τετράγωνα χωράφια. Το κόκκινο χωράφι Το κόκκινο χωράφι το έδωσε στο μεγαλύτερο γιό του το Φάνη Το πράσινο.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 7: Παράδειγμα από Α΄ Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο Δέσποινα Πόταρη Σχολή Θετικών.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗΆ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΆΛΓΕΒΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΡΙΖΕΣ.
Διδασκαλία στην Β’ Λυκείου Τριγωνομετρία. Επίλυση προβλημάτων στην Τριγωνομετρία Κατανόηση την σχέση των τριγωνομετρικών αριθμών μεταξύ τους Συσχέτιση.
ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Τα Μαθηματικά στην Καθημερινή Ζωή.
Παράδειγμα από Α΄Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο.
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Περίμετρος- Εμβαδόν: Διάκριση με τη χρήση ψηφιακού γεωπίνακα ( Μαθηματικά Δ΄ τάξης, Ενότητα 33 «Υπολογίζω Περιμέτρους κι Εμβαδά»)
Πέτρος Ρούσσος, PhD Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Εργασία των φοιτητών: Κοσμάς Βασίλης Ραράκου Μαρία Αγγελική
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Το πείραμα του Ερατοσθένη
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Διδασκαλία Μοντελοποίησης
Ξέρουν οι μέλισσες μαθηματικά ; Για ποιο λόγο κατασκευάζουν εξαγωνικά κελιά στις κηρήθρες ; ? Βασίλης Παπαθεοδοσίου Μαθηματικός Γυμνασίου Ψαχνών.
Πρακτική Άσκηση σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος.
ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟΥ
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
Δραστηριότητα - απόδειξη
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
ΒΕΡΒΕΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Α.Μ. Δ201620)
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Κλικ για επιστροφή στην ερώτηση
Εμβαδομέτρηση Το εμβαδόν ενός κλειστού σχήματος μπορεί να υπολογιστεί με τις εξής μεθόδους: Αναλυτική μέθοδος Γραφική μέθοδος Μηχανική μέθοδος (εμβαδόμετρο)
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112 2010 00 129 Καλαμάρα Αγγελική 1112 2010 00 071 Συνοδός: Ροδίτη Ελένη

Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιά Μαθηματικά Β’ Γυμνασίου Καθηγητής: Λεμονής Αργύρης

Θεματική Ενότητα: Εμβαδά Επίπεδης Επιφάνειας – Πυθαγόρειο Θεώρημα Φύλλο Εργασίας: Η Σκάλα

Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα…. Οι μαθητές έχουν διδαχθεί σε προηγούμενες τάξεις τα βασικά ευθύγραμμα σχήματα, καθώς και τους τύπους υπολογισμού των εμβαδών τους – εδώ γίνεται πιο έντονη η παρατήρηση ότι το εμβαδόν είναι ένας αριθμός που εξαρτάται από την μονάδα μέτρησης. Έχουν διδαχθεί επίσης σε προηγούμενη ενότητα, τις μονάδες μέτρησης επιφάνειας και μήκους, καθώς και τις μετατροπές τους.

Ακολουθεί… Τετραγωνική ρίζα, μη αρνητικού αριθμού. Άρρητοι Αριθμοί.

Στο συγκεκριμένο φύλλο εργασία θέλουμε να ελένξουμε: ● την εξοικείωση των μαθητών με τον υπολογισμό των εμβαδών επίπεδων επιφανειών, ● την κατανόηση ότι το εμβαδόν είναι ένας αριθμός που εξαρτάται από την μονάδα μέτρησης, και όλες οι πλευρές που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να έχουν μετρηθεί στη ίδια μονάδα, ● τη ευχέρεια στην χρήση του Πυθαγορείου θεωρήματος, ● την αντιληπτική τους ικανότητα σχετικά με τον χώρο, και τις επιφάνειες, που δεν είναι πάντα οριζόντιες, ● τη ικανότητα να μεταφέρουν ένα πραγματικό πρόβλημα στην <<γλώσσα>> των μαθηματικών.

Η Σκάλα Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται μία σκάλα με 14 σκαλοπάτια, και με συνολικό ύψος 252 cm.

Ερώτημα Α: Ποιο είναι το ύψος καθενός από τα 14 σκαλοπάτια; Ερώτημα Β: Εάν επιπλέον κάθε σκαλοπάτι έχει μήκος 25 cm. Πόση είναι η απόσταση της ακμής του τελευταίου σκαλοπατιού από την πόρτα του σπιτιού μας; (μήκος ΑΒ) Ερώτημα Γ: Κάθε σκαλοπάτι έχει πλάτος 1 m. Πόσο είναι το εμβαδόν κάθε σκαλοπατιού, πόσο το εμβαδόν του τελευταίου σκαλοπατιού και πόσο το εμβαδόν της κατακόρυφης επιφάνειας κάθε σκαλοπατιού;

Ερώτημα Δ:. Σκοπεύουμε να στρώσουμε με μοκέτα όλη την σκάλα Ερώτημα Δ: Σκοπεύουμε να στρώσουμε με μοκέτα όλη την σκάλα. Πόσο πρέπει είναι το εμβαδόν της μοκέτας που θα χρειαστούμε; Ερώτημα Ε: Εάν η μοκέτα κοστίζει 13 €/, πόσο θα κοστίσει η μοκέτα που θα αγοράσουμε;

Κρίσιμο Συμβάν… Ερώτημα Δ: Σκοπεύουμε να στρώσουμε με μοκέτα όλη την σκάλα. Πόσο πρέπει είναι το εμβαδόν της μοκέτας που θα χρειαστούμε;

Κρίσιμο Συμβάν… Όταν ζητήθηκε από τους μαθητές να υπολογίσουν το εμβαδόν της μοκέτας που χρειαζόμαστε όλοι σκέφτηκαν ότι χρειαζόμαστε το εμβαδόν της σκάλας…

Κρίσιμο Συμβάν… …ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που σκέφτηκαν πως στο εμβαδόν αυτό, θα χρειαστούμε και το εμβαδόν της κάθετης επιφάνειας. ■ όταν οι μαθητές το συζήτησαν μεταξύ τους, συμφώνησαν πως χρειάζεται καθώς και στον τρόπο υπολογισμού του.

Στο Λύκειο… Οι μαθητές στη Β’ Λυκείου αποδεικνύουν τους τύπους υπολογισμού των εμβαδών των βασικών επίπεδων σχημάτων. Στη Γ’ Λυκείου οι μαθητές χρησιμοποιούν τα Ολοκληρώματα για να υπολογίσουν εμβαδά που περικλείονται ανάμεσα στο γράφημα μίας συνάρτησης, του άξονα χχ΄ και συγκεκριμένων ευθειών.

Αναστοχασμός… Λιγότερα ερωτήματα, ώστε να αφήσουμε περισσότερο <<χώρο>> στους μαθητές να σκεφτούν και να διερευνήσουν. Οι ερωτήσεις που έγιναν στην τάξη χαρακτηρίζονται από υψηλή καθοδήγηση – αποφυγή ορισμένων.

Αναστοχασμός… Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το τελευταίο σκαλί είναι σχήματος ημικυκλίου. (αφότου διδαχθούν την αντίστοιχη ενότητα βέβαια)

Αναστοχασμός… Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να υπολογίσουν το εμβαδόν αυτού του κομματιού με τον τύπο εμβαδού κυκλικού τομέα. Ενδιαφέρον είναι επίσης, εάν θα παρατηρήσουν ότι το εμβαδόν της κατακόρυφης επιφάνειας θα μπορούσε να υπολογιστεί και με την χρήση του τύπου του εμβαδού ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

Πηγές: ● Βιβλίο PISA (αρχική ιδέα) ● Προσωπικές μας ιδέες ● Προσωπικές μας ιδέες ● Προτάσεις του καθηγητή του τμήματος – κυρίου Λεμονή Αργύρη.

Σας ευχαριστούμε!