ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου
Advertisements

Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Πως μεταδίδεται η ασθένεια
ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Α΄ ΑΝΑΓΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αιμορραγίες-Κατάγματα-Τραυματισμοί Σ.Σ.
Στεγνη περιποιηση του χεριου
ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Επιθηλιακός ιστός
Πρώτες Βοήθειες : Ο κοινωνικός άνθρωπος αρωγός στο συνάνθρωπο
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Ι - Το περιβάλλον εργασίας
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Από την μαθήτρια Ελευθερία Πετράκου!
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Παιδικά ατυχήματα Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, που βρίσκεται το παιδί, συμβάλλει στην πρόληψη ατυχημάτων.
Ταξινόμηση Εγκαυμάτων  Θερμικά o Καυτά αντικείμενα, φωτιά, τριβή o Βραστό νερό ή άλλο υγρό, ατμός  Χημικά o Ισχυρά οξέα o Ισχυρές βάσεις  Ηλεκτρικά.
ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΦΛΕΒΩΝ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: μυθοι και πραγματικοτητες
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΘΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Εργασία των μαθητριών:
Μπάνιο.
Τραύμα Λύση συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών. Επούλωση : Βιολογικό φαινόμενο, με τοπικές και γενικές διεργασίες, που συμβάλλουν στη σύνθεση.
Εφαρμογή δερματικής έλξης (1 από 6)
ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ Κατάκλιση ορίζεται η κυτταρική νέκρωση μιας περιοχής του σώματος που προκαλείται από διακοπή της μικροκυκλοφορίας στους ιστούς αυτής της περιοχής.
Μ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Χειρουργός – Εντατικολόγος Επιμ Α΄ ΜΕΘ, B ΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Υπεύθυνη Ιατρείου Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού Πανεπιστημιακό.
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Δρ. Ιωάννης Γεωργίου.
ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ.
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ - ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (1)
ΤΡΟΠΟΙ ΛΗΨΗΣ ΟΥΡΩΝ Κυφωνίδης Δημήτριος
ΕΠΙΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ 28/04/2014.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ. Βοτανοθεραπεία Η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς χάνεται στην αρχαιότητα. Τα βότανα χρησιμοποιούνται σαν συστατικά.
1 Οι ιδιαιτερότητες του Εγκαυματία Εντερική-Παρεντερική Διατροφή 7 ο Εξάμηνο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΕΡΑΤΟΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Πλαστική χειρουργική ουλών
ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ- ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ. ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ Μείωση απορρόφησης φαρμακευτικών/δηλητηριωδών ουσιών που λήφθηκαν per os μέσω αποβολής του περιεχομένου.
οι ευκαιρίες για υγιεινή των χεριών είναι οι εξής
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 4η παράδοση
Χειρουργική Νοσηλευτική Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται προκειμένου να διαγνωσθεί ή να αντιμετωπισθεί.
Εσωτερική Εκπαίδευση Ιατρών Διαχείριση απόβλητων.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙς ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΩΝ ΠΗΛΙΝΓΚ ΒΑΘΥ ΦΥΤΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙ ΕΝΖΥΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΗΠΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΧΗΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
ΒΡΟΓΧΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
Διάστρεμμα Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ.
Αφρώδη (foam), Υδροπολυμερή (hydropolymers), Υδροκυτταρικά (hydrocellurar) Επιθέματα  Κατασκευάζονται από πολυουρεθάνη ή σιλικόνη  Διατίθενται σε διάφορες.
KAKΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΥΣ
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
Βρογχοαναρρόφηση (1 από 4)
ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ
ΣΤΟΜΑΤΟ-ΦΑΡΥΓΓΟ-ΤΡΑΧΕΙAΚΗ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ
ΔΙΑΛΕΞΗ 13 Προβλήματα επείγουσας ιατρικής
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ« ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ»-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Καθετηριασμός Κεντρικών Φλεβικών Γραμμών
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ.
Φροντίδα ελκών πίεσης.
ΧΗΜΙΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Ηλιάδης Χρήστος1, Καραβοκύρη Μαρία2, Κουρκούτα Λαμπρινή3 1. Νοσηλευτής ΤΕ, Ιδιωτικό Θεραπευτήριο Θεσσαλονίκης 2. Απόφοιτος.
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Χρησιμοποιούνται για: τον έλεγχο της αιμορραγίας (αιμόσταση), τη μείωση του κινδύνου επιμόλυνσης της πληγής, την προαγωγή της επούλωσης (προστασία νεοσχηματιζόμενου επιθηλιακού ιστού), την εξασφάλιση ή την απομάκρυνση (απορρόφηση) της υγρασίας, τη μείωση του πόνου.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ (1) Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένα γάντια για την πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων. Καθαρίστε προσεκτικά το τραύμα: απομακρύνετε ξένα σώματα ή νεκρούς ιστούς. Τοποθετήστε αντιβιοτική αλοιφή στην εσωτερική επιφάνεια του επιθέματος. Το επίθεμα πρέπει να επεκτείνεται πέρα από τα όρια της πληγής (πλήρης κάλυψη) και να μην έχει έρθει σε επαφή με άλλες περιοχές. Αν διαποτιστεί από αίμα, τοποθετείστε δεύτερο επίθεμα πάνω στο πρώτο.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ (2) Μην αγγίξετε με τα χέρια την πληγή ή την εσωτερική επιφάνεια του επιθέματος, αποφύγετε να βήξετε, να φταρνιστείτε ή να μιλήσετε πάνω από την πληγή. Στερεώστε με την εφαρμογή επιδέσμου ή αδιάβροχου πλαστικού αν η περιοχή αναμένεται να εκτεθεί σε νερό. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν τοποθετούνται σε πλαστική σακούλα που καταστρέφεται σε κλίβανο. Ρωτήστε τον ασθενή για παρουσία πόνου, σφιξίματος, αν αισθάνεται την περιοχή και αν μπορεί να κινήσει το μέλος.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ (1) Εξηγήστε τη διαδικασία στον ασθενή. Συγκεντρώστε τα υλικά. Η αλλαγή δεν απαιτεί συνήθως διαδικασίες αποστείρωσης. Αφού φορέσετε αποστειρωμένα γάντια, αφαιρέστε το επίθεμα. Αν έχει κολλήσει, η έγχυση φυσιολογικού ορού το βοηθά να χαλαρώσει. Αξιολογείστε την πληγή για σημεία λοίμωξης (εκροή, δυσοσμία) καθώς και για την πρόοδο της επούλωσης. Λάβετε υπόψη τη δυσφορία του ασθενή κατά τη διαδικασία.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ (2) Καθαρίστε το τραύμα με φυσιολογικό ορό. Αλλάξτε αποστειρωμένα γάντια. Τοποθετήστε το νέο επίθεμα και στερεώστε το κατάλληλα. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν τοποθετούνται σε πλαστική σακούλα που καταστρέφεται σε κλίβανο. Καταγράψτε κατάλληλα τη διαδικασία και πιθανές παρατηρήσεις.

ΤΥΠΟΙ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ (1) Γάζες: αποστειρωμένες υφασμάτινες δομές απορροφητικού βάμβακος ή συνθετικού υλικού, χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη χειρουργική (βαθιά τραύματα). Αυτοκόλλητα: γάζα ή κυτταρίνη πάνω σε αυτοκόλλητο υλικό, χρήσιμα για μικρές πληγές (ειδικά για αγκώνες, φτέρνες, δάκτυλα). Υδροκολλοειδή, υδροϊνώδη: αυτοκόλλητα, για ελάσσονα εγκαύματα, έλκη κατακλίσεων και τραυματικές κακώσεις, σχηματίζουν gel καθώς απορροφούν υγρά από το τραύμα. Hydrogels: κυρίως για μολυσμένα τραύματα ή με νεκρούς ιστούς, όχι σε τραύματα με περιορισμένη έκκριση υγρών (αφυδάτωση).

ΤΥΠΟΙ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ (2) Υδροπολυμερή: διαθέτουν πολλαπλά στρώματα, απορροφούν υγρά και διαστέλλονται ώστε να καλύψουν το τραύμα. Υπεραπορροφητικά: υψηλής χωρητικότητας, ταχεία απορρόφηση. Πολυουρεθάνης: διαθέτουν μικρούς, ανοικτούς θαλάμους που απορροφούν υγρά. Βιοσυνθετικά, κολλαγόνου: κατασκευάζονται από ζωικούς ιστούς και πολυμερή. Χρησιμοποιούνται σε εγκαύματα και δύσκολα στην επούλωση τραύματα αντίστοιχα.

ΤΥΠΟΙ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ (3) Διαφανείς μεμβράνες: δεν κολλούν σε υγρές επιφάνειες και αποτρέπουν την είσοδο βακτηρίων και υγρών στο τραύμα (επί υψηλού κινδύνου λοίμωξης). Με παράγοντες ανάπτυξης: επιδρούν σε συγκεκριμένα κύτταρα επιταχύνοντας την επούλωση (διαβητικό πόδι). Υποκατάστατα δέρματος: προέρχονται από ανθρώπινα κύτταρα που καλλιεργούνται και διαστέλλονται in vitro (κυρίως για φλεβικά έλκη ποδιών).

ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΕΠΙΘΕΜΑ α. ταινία με αυτοκόλλητο υλικό, β. επίθεμα από γάζα ή κυτταρίνη, γ. προστατευτικό κάλυμμα.

ΓΑΖΑ ΥΔΡΟΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ

HYDROGEL ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Τα επιθέματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή στην περίπτωση παρουσίας Gram (-) βακτηρίων (αφθονούν σε περιβάλλοντα υψηλής υγρασίας) και σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Σημαντική η συχνή αλλαγή των επιθεμάτων. Hydrogel: ευνοούν την ανάπτυξη Gram (-) βακτηρίων στην περίπτωση που αυτά εισέλθουν στο τραύμα. Hydrogel και υδροκολλοειδή: ιδανικά για βαθιά τραύματα: απορροφούν τα υγρά που εκκρίνονται, εξασφαλίζουν υγρασία απαραίτητη για την επούλωση, προσφέρουν άνεση στον ασθενή. Πολυουρεθάνης: ιδανικά για τραύματα προσώπου: βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα (περιορισμός ουλώδους ιστού).

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ Πραγματοποιείται μετά τη χορήγηση αναλγησίας. Φορέστε επιπλέον κάλυμμα μαλλιών και χειρουργική μάσκα. Η συμμετοχή του ασθενή στη διαδικασία του παρέχει κάποιο βαθμό ελέγχου στον πόνο. Πιθανό να χρειαστούν ψαλίδια και λαβίδες για την αφαίρεση των επιθεμάτων και της νεκρωτικής εσχάρας. Αξιολογείστε τις εγκαυματικές περιοχές, καθαρίστε κατάλληλα και τοποθετήστε τις απαραίτητες αλοιφές. Το έγκαυμα καλύπτεται συνήθως με πολλαπλά στρώματα επιθεμάτων. Η τοποθέτηση του επιθέματος πρέπει να επιτρέπει την κίνηση των άκρων (εκτός αν αυτή αντενδείκνυται).