Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φροντίδα ελκών πίεσης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φροντίδα ελκών πίεσης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φροντίδα ελκών πίεσης

2 Ορισμός Το έλκος από πίεση είναι μια εντοπισμένη καταστροφή περιοχής του δέρματος ή/ και των υποκείμενων ιστών, συνήθως πάνω σε κάποιο οστικό έπαρμα και αναπτύσσεται σαν αποτέλεσμα της παρατεταμένης ισχαιμίας των ιστών λόγω πίεσης του δέρματος ή και τριβής (National Pressure Ulcer Advisory Panel, 2007)

3

4

5 Έλκη πίεσης ή Κατακλίσεις
Η παρουσία των κατακλίσεων αποτελεί ένα μεγάλο κλινικό πρόβλημα Η εμφάνιση των κατακλίσεων αντανακλά την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας. Η συχνότητα και η επίπτωση των κατακλίσεων χρησιμοποιούνται ως δείκτες ποιότητας νοσηλευτικής φροντίδας

6 Σημεία εμφάνισης κατακλίσεων

7 Μηχανισμός δημιουργίας κατάκλισης
Η κατάκλιση σχηματίζεται όταν η εξωτερική πίεση που ασκείται στο δέρμα υπερβαίνει την πίεση της μικροκυκλοφορίας με αποτέλεσμα την διακοπή του εφοδιασμού, των ιστών της περιοχής με θρεπτικές ουσίες, την αδυναμία απομάκρυνσης των προϊόντων του μεταβολισμού από τους ιστούς στα απεκκριτικά όργανα και κατά συνέπεια την νέκρωση της ισχαιμικής περιοχής. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις ερευνητών για την δημιουργία κατάκλισης. Οι Cullum και Clark (1992) αναφέρουν ότι η δημιουργία κατάκλισης εξαρτάται από την συνέργια εξωγενών και ενδογενών παραγόντων, συμφωνώντας με τους περισσότερους συγγραφείς ότι από όλους τους αιτιολογικούς παράγοντες ο πιο σημαντικός είναι η πίεση και συγκεκριμένα η ένταση και η διάρκειά της.

8 Παράγοντες κινδύνου Οι εξωγενείς παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν μεταβλητές που επηρεάζουν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και είναι οι ακόλουθοι: Πίεση στα προεξέχοντα μέρη του σώματος Διατμητική δύναμη - σύρσιμο, που είναι η πίεση που ασκείται όταν το σώμα γλιστράει ή κινείται χωρίς να ανυψώνεται. Το δέρμα παραμένει στο ίδιο σημείο ενώ το σώμα γλιστράει σε άλλη κατεύθυνση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Τριβή Υγρασία από ακράτεια ούρων ή κοπράνων, εφίδρωση ή άλλα απεκκρίματα, γεγονός που μέσα από μελέτες αποδείχθηκε ότι πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάκλισης.

9 Παράγοντες κινδύνου Οι ενδογενείς παράγοντες, επηρεάζουν την λειτουργία της απορροφητικής ικανότητας των υποστηρικτικών δομών του δέρματος και ειδικότερα του κολλαγόνου και της ελαστίνης και είναι οι ακόλουθοι: Ακινησία Κακή διατροφή. Μελέτες έδειξαν ότι οι κατακλίσεις συνδέονται με την υπολευκωματιναιμία αλλά και την ανεπαρκή πρόσληψη θερμίδων, βιταμινών και αλάτων. Προχωρημένη ηλικία γιατί επέρχεται προοδευτική μείωση των ελαστικών ινών του υποδόριου λίπους και του όγκου των μυών. Επίσης η ξηρότητα του δέρματος σε συνδυασμό με την μείωση της συχνότητας των λουτρών του σώματος, συμβάλλει στη δημιουργία κατακλίσεων. Διανοητική κατάσταση λόγω της σημαντικότητάς της στην κινητικότητα και στη συνεργασία του ατόμου για την χορήγηση νοσηλευτικής φροντίδας.

10 Παράγοντες κινδύνου Αυξημένη θερμοκρασία. Είναι παραδεκτό ότι, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του ιστού που ήδη βρίσκεται σε κίνδυνο για ισχαιμία λόγω πίεσης, η περιοχή γίνεται περισσότερο ευπαθής στη νέκρωση. Ελαττωμένη αρτηριακή πίεση και ινότροπα γιατί οδηγεί σε πτωχή αιμάτωση των ιστών. Υποκείμενη νόσος όπως νεοπλάσματα, νευρολογικές, ορθοπεδικές και κυκλοφορικές παθήσεις είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για δημιουργία κατάκλισης. Ψυχολογικοί παράγοντες. Όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση stress, τα επινεφρίδια αυξάνουν την έκκριση γλυκοστεροειδών οπότε αναστέλλεται η σύνθεση κολλαγόνου και ο ιστός γίνεται επιρρεπής για δημιουργία κατάκλισης. Έλλειψη αισθητικότητας σε παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα λόγω της ακινησίας και της απώλειας αισθητικότητας του δέρματος αυξάνει τον κίνδυνο για δημιουργία κατάκλισης.

11 Επιδημιολογικά δεδομένα
Η συχνότητα των κατακλίσεων στα γενικά νοσοκομεία κυμαίνεται από 2,4% - 23% Σε δομές οξείας φροντίδας το 7% ως 17% των ασθενών αναπτύσσει έλκη πίεσης και το 15% των ηλικιωμένων θα αναπτύσσει έλκη πίεσης την 1η εβδομάδα νοσηλείας Το κόστος θεραπείας των κατακλίσεων κυμαίνεται από 5000 – ευρώ ανά κατάκλιση Η θνητότητα φθάνει το 3%.

12 Πρόληψη κατακλίσεων Η πρόληψη είναι η θεραπεία εκλογής των κατακλίσεων και η ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας είναι ο παράγοντας κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος

13 Στρατηγικές πρόληψης κατακλίσεων της EPUAP (European Pressure Ulcer Advisory Panel)
Αναγνώριση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη κατάκλισης Διατήρηση και βελτίωση της ανοχής των ιστών στην πίεση για την πρόληψη της καταστροφής τους. Προστασία σώματος από τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα των εξωτερικών μηχανικών δυνάμεων: πίεση, τριβή και σύρσιμο. Διατροφική υποστήριξη των ασθενών σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Έλεγχος και αποφυγή υπερβολικής υγρασίας (απώλεια ούρων, κοπράνων, εκκρίσεις τραυμάτων, ιδρώτας).

14 Αξιολόγηση του ασθενούς υψηλού κινδύνου
Τροποποιημένη κλίμακα της Norton, στην οποία βασίζονται οι περισσότερες μέθοδοι εκτίμησης της κατάστασης των ασθενών σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάκλισης. Η κλίμακα αυτή χρησιμοποιεί 6 βασικές μεταβλητές: φυσική κατάσταση, διανοητική κατάσταση, δραστηριότητα, κινητικότητα, ακράτεια και θρέψη. Οι ασθενείς λαμβάνουν τιμές από 1-4 σε κάθε μεταβλητή. Όταν το άθροισμα των τιμών όλων των μεταβλητών είναι μικρότερο του 16 σημαίνει ότι ο ασθενής βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει κατάκλιση. Κλίμακα Gosnell η οποία βασίστηκε στην αρχική εργασία της Norton και περιλαμβάνει τις ίδιες με αυτή μεταβλητές πλην της φυσικής κατάστασης. Συνολικό αποτέλεσμα 11 βαθμών ή λιγότερο δείχνει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης κατάκλισης.

15 Αξιολόγηση του ασθενούς υψηλού κινδύνου
Κλίμακα Douglas η κλίμακα αυτή περιλαμβάνει μεταβλητές όπως κατάσταση θρέψης αιμοσφαιρίνη, δραστηριότητα, έλεγχος σφιγκτήρων, πόνος και κατάσταση δέρματος βαθμολογία λιγότερο από 18 δείχνει ότι ο ασθενής είναι υψηλού κινδύνου για κατάκλιση. Κλίμακα Medley που ταξινομεί τους ασθενείς σε χαμηλού, μετρίου ή υψηλού κινδύνου. Στην κλίμακα αυτή περιλαμβάνονται μεταβλητές όπως δραστηριότητα - κίνηση, κατάσταση δέρματος, προδιαθεσική ασθένεια, κινητικότητα, επίπεδο συνείδησης, θρέψη, ακράτεια ούρων, ακράτεια κοπράνων, πόνος. Βαθμολογία μεταξύ 20 και 36 δείχνει υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη κατάκλισης.

16 Αξιολόγηση του ασθενούς υψηλού κινδύνου
Κλίμακα Braden ΒΑΘΜΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ 1. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ 2. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ 3. ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ 4. ΚΑΜΙΑΒΛΑΒΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΥΓΡΟ ΠΟΛΥ ΥΓΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΥΓΡΟ ΣΠΑΝΙΑ ΥΓΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΛΙΝΙΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΠΕΡΠΑΤΑ ΠΕΡΠΑΤΑ ΣΥΧΝΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΘΡΕΨΗ ΠΟΛΥ ΠΤΩΧΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΕΠΑΡΚΗΣ ΑΡΙΣΤΗ ΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΙΘΑΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ= 15-18, ΜΕΤΡΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ= 13-14, ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ=10-12, ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ=9

17 Αξιολόγηση του ασθενούς υψηλού κινδύνου
Τροποποιημένες κλίμακες για την εκτίμηση ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί όπως η κλίμακα Cubbin and Jackson. Η κλίμακα αυτή περιλαμβάνει μεταβλητές όπως ηλικία, βάρος σώματος, γενική κατάσταση δέρματος, νοητική κατάσταση, κινητικότητα, αιμοδυναμική κατάσταση, αναπνοή, διατροφή, ακράτεια, υγιεινή σώματος. Ασθενής με score κάτω από 29 έχει υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη κατάκλισης.

18 ΚΛΙΜΑΚΑ CUBΒIN AND JACKSON
Ηλικία Βάρος Κατάσταση δέρματος Ιατρική κατάσταση Κινητικότητα < Κανονικό Ανέπαφο Ξύπνιος Πλήρη κινητικότητα Παχύσαρκος 3 Κόκκινο Ανήσυχος συγχητικός Περπάτημα με μικρή βοήθεια 3 Καχεκτικός Ευαίσθητο /αποφλοιωμένο 2 Κατασταλμένος 2 Περιορισμένη κινητικότητα/ καρέκλα > Οίδημα Νεκρωτικές περιοχές/οίδημα 1 Κώμα/χωρίς απάντηση Ακινησία / κλινοστατισμός 1 Αιμοδυναμική κατάσταση Αναπνοή Διατροφή Ακράτεια Υγιεινή Σταθερή χωρίς ινότροπα Δική του Αναπνοή Πλήρης δίαιτα και υγρά Ανουρικός/ καθετήρας Αυτό-εξυπηρέτηση Σταθερή με ινότροπα C-pap/T-piece 3 Εντερική Ακράτεια ούρων3 Με μικρή βοήθεια Ασταθής χωρίς ινότροπα Μηχανικός αερισμός Παρεντερική Ακράτεια κοπράνων Με μεγάλη βοήθεια Κρίσιμη με ινότροπα Απνοΐκός Μόνο IV υγρά 1 Ακράτεια ούρων και κοπράνων 1 Πλήρως εξαρτώμενη

19 Μέτρα πρόληψης κατακλίσεων
Συστηματική παρακολούθηση, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, του δέρματος του ασθενή δίνοντας προσοχή στα προεξέχοντα μέρη του σώματος. Αλλαγή θέσεως κάθε 2 ώρες χρησιμοποιώντας όλες τις θέσεις (ύπτια, πρηνής, δεξιά, πλάγια, αριστερή πλάγια, εκτός αν υπάρχει αντένδειξη) Μετατόπιση του βάρους σώματος τουλάχιστον κάθε 30 λεπτά, με ανάλογες κινήσεις του κρεβατιού. Παραμονή στη θέση ημι - fowler όχι πάνω από 30 λεπτά. Ελαφρά μασάζ γύρω από τα σημεία ερυθρότητας ανά 2 ώρες

20 Μέτρα πρόληψης κατακλίσεων
Χρησιμοποίηση συστημάτων υποστήριξης για να ελαττωθεί η πίεση στο δέρμα όπως επιστρώματα αφρού και συσκευές γεμισμένες με νερό, ζελέ, αέρα, μαξιλάρια και στρώματα εναλλασσόμενης πίεσης και υγροποιημένου αέρα. Κατάλληλη τοποθέτηση του ασθενή με τα αναγκαία μαξιλάρια και υποστηρίγματα. Συνεχής αξιολόγηση της αιμάτωσης της περιοχής. Αν ο χρόνος που χρειάζεται η εξέρυθρη περιοχή για να γίνει ωχρή μετά από άρση πίεσης είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά, απαιτείται φροντίδα για την αύξηση της συχνότητας των αλλαγών θέσεως και φροντίδα για πιο αποτελεσματικές μεθόδους τοποθέτησης των μαξιλαριών, των υποστηριγμάτων και της θέσεως του ασθενή.

21 Μέτρα πρόληψης κατακλίσεων
Φροντίδα ώστε οι περιδέσεις και οι επίδεσμοι να είναι κατάλληλα τοποθετημένοι και όχι σφιχτά εφαρμοσμένοι. Τα σεντόνια πρέπει να διατηρούνται στεγνά και χωρίς πτυχώσεις. Τοποθέτηση λεπτού στρώματος κρέμας ενυδάτωσης. Επαρκής χορήγηση υγρών στον ασθενή. Χρησιμοποίηση ουδέτερου σαπουνιού καθαριότητας. Χρησιμοποίηση γαλακτώματος ενυδάτωσης ή λοσιόν μια φορά την ημέρα. Διατήρηση καλού επιπέδου θρέψης.

22 Μέτρα πρόληψης κατακλίσεων
Διατήρηση του δέρματος στεγνού και καθαρού. Προστασία του δέρματος από εκκρίσεις τραυμάτων. Προστασία του δέρματος από την επαφή με ούρα και κόπρανα. Άμεση απομάκρυνση αυτών μετά από ούρηση και κένωση αντίστοιχα. Αύξηση σωματικής δραστηριότητας ενεργητικής και παθητικής. Φροντίδα για μείωση οιδημάτων εάν υπάρχουν. Εάν υπάρχει κνησμός εφαρμόζουμε μέτρα ύφεσης του όπως, ψυχρά επιθέματα στα σημεία κνησμού αντιισταμινικά βάσει οδηγιών και κομμένα νύχια για αποφυγή τραυματισμού του ασθενή.

23 Κλίμακα σταδιοποίησης κατακλίσεων κατά Shea
ΣΤΑΔΙΟ Ι: Ερυθρότητα χωρίς εντύπωμα σε ανέπαφο δέρμα. Αποχρωματισμός δέρματος, θερμότητα, οίδημα και σκλήρυνση μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες ειδικά σε άτομα με σκούρο δέρμα. Η περιοχή είναι επώδυνη, μαλακή με πιο ζεστή ή δροσερή αίσθηση σε σύγκριση με τους γειτονικούς ιστούς

24 Κλίμακα σταδιοποίησης κατακλίσεων κατά Shea
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ: Απώλεια μερικού πάχους δέρματος, στην οποία εμπλέκεται η επιδερμίδα, το χόριο ή και τα δύο. Το έλκος είναι επιφανειακό και κλινικά εμφανίζεται με τη μορφή γδαρσίματος ή φλύκταινας

25 Κλίμακα σταδιοποίησης κατακλίσεων κατά Shea
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ: Απώλεια ολικού πάχους δέρματος, η οποία περιλαμβάνει καταστροφή ή νέκρωση υποκείμενων ιστών, χωρίς σπήλαιο. Το υποδόριο λίπος πιθανόν να είναι ορατό αλλά τα οστά, οι μύες ή οι τένοντες δεν εκτίθενται.

26 Κλίμακα σταδιοποίησης κατακλίσεων κατά Shea
ΣΤΑΔΙΟ ΙV: Εκτεταμένη καταστροφή δέρματος, νέκρωση ιστών ή καταστροφή μυών και οστών, σχηματισμός σπηλαίου. Μπορεί να υπάρχει η παρουσία εσχάρας σε διάφορα σημεία του βάθους του τραύματος. Τα εκτεθειμένα οστά/τένοντες είναι ορατά ή απευθείας ψηλαφητά

27 Κλίμακα σταδιοποίησης κατακλίσεων κατά Shea

28 Στρατηγικές θεραπείας κατακλίσεων της EPUAP
Εκτίμηση της κατάκλισης. Καθαρισμός του τραύματος και απομάκρυνση των νεκρωμένων ιστών Χρησιμοποίηση του κατάλληλου επιθέματος έτσι ώστε να διατηρείται η κατάλληλη υγρασία του τραύματος. Φροντίδα για μείωση της πίεσης στο σημείο της κατάκλισης.

29 Συντηρητική θεραπεία των κατακλίσεων
Επαρκής θρέψη πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και θερμίδες. Επαρκές συμπλήρωμα ανόργανων στοιχείων όπως ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο. Επαρκές συμπλήρωμα βιταμινών όπως βιταμίνη Α, Β, C, Κ. Επαρκής οξυγόνωση των ιστών. Αποφυγή φαρμάκων που καθυστερούν την επούλωση όπως ανοσοκατασταλτικά, κορτικοστεροειδή, κυτταροστατικά, χημειοθεραπευτικά, αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται μακροχρόνια. Αλλαγή θέσης στο κρεβάτι κάθε 2 ώρες, ενθάρρυνση κινητοποίησης και εκτέλεσης ενεργητικών και παθητικών κινήσεων.

30 Γενικές στρατηγικές θεραπείας των κατακλίσεων
Οι γενικές στρατηγικές θεραπείας των κατακλίσεων που πρέπει να εφαρμόζονται ανεξαρτήτου σταδίου της κατάκλισης είναι οι εξής: Απομάκρυνση των εκκριμάτων Διατήρηση υγρασίας του τραύματος Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας Επικάλυψη του τραύματος Προστασία από τοξικούς παράγοντες Αφαίρεση επιθεμάτων με προσοχή

31 Διαλύματα καθαρισμού κατακλίσεων
Το διάλυμα που ενδείκνυται για τον καθαρισμό του έλκους της κατάκλισης, ανεξαρτήτου σταδίου, είναι ο φυσιολογικός ορός (N/S 0,9%). Για τον έλεγχο της σήψης ενδείκνυται το υπέρτονο διάλυμα N/S 7,5%. Αντενδείκνυται η χρήση του διαλύματος ιωδιούχου ποβιδόνης (betadine, oxept), αλκοολούχων διαλυμάτων και του διαλύματος υπεροξειδίου του υδρογόνου γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι καταστρέφουν τα τριχοειδή αγγεία του νέο- σχηματιζόμενου κοκκιώδους ιστού και εμποδίζουν την σύνθεση του κολλαγόνου και κατά συνέπεια καθυστερούν την διεργασία της επούλωσης

32 Η επιλογή του κατάλληλου επιθέµατος γίνεται µε βάση το στάδιο της κατάκλισης, την ένταση της εκροής του τραύµατος και των χαρακτηριστικών των διαφόρων επιθεµάτων.

33 Επιθέματα Επιθέματα φιλμ: είναι διαφανείς μεμβράνες από πολυουρεθάνη που χρησιμοποιούνται σε κατακλίσεις 1ου, 2ου σταδίου. Αφρώδη επιθέματα: είναι μεμβράνες από πολυουρεθάνη, χρησιμοποιούνται σε κατακλίσεις 1ου και 2ου σταδίου, που συνοδεύονται από εκκρίσεις μέσης έντασης. Υδροκολλοειδή επιθέματα: είναι επιθέματα από πολυουρεθάνη, κυτταρίνη, ζελατίνη και πηκτίνη, χρησιμοποιούνται σε κατακλίσεις 1ου, 2ου, 3ου σταδίου, που συνοδεύονται από εκκρίσεις μέσης και βαριάς έντασης. Αλγηνικά επιθέματα: είναι επιθέματα που περιέχουν πολυσακχαρίτες, είναι απορροφητικά, σχηματίζουν ένα είδος ζελέ όταν έλθουν σε επαφή με τα υγρά της κατάκλισης, χρησιμοποιούνται σε κατακλίσεις 2ου, 3ου , 4ου σταδίου, που συνοδεύονται από εκκρίσεις μέσης και βαριάς έντασης.

34

35 Επιθέματα Υδροΐνώδη επιθέματα: έχουν υψηλή απορροφητικότητα και όταν έρθουν σε επαφή με τα υγρά της κατάκλισης μετατρέπονται σε ένα διάφανο συμπαγές ζελατινώδες επίθεμα, χρησιμοποιούνται σε κατακλίσεις 3ου , 4ου σταδίου, που συνοδεύονται από εκκρίσεις μέσης και βαριάς έντασης. Επιθέματα ελέγχου οσμής: είναι ειδικά επιθέματα που περιέχουν ενεργό άνθρακα και στερεώνονται στα κανονικά επιθέματα. Υδροτζέλ: είναι τζελ τα οποία χρησιμοποιούνται για την αυτολυτική απόπτωση των νεκρωτικών εσχάρων.

36

37 Χειρουργικός καθαρισμός
Στις μεγάλες κατακλίσεις με νεκρώσεις η μέθοδος εκλογής είναι ο χειρουργικός καθαρισμός, ο οποίος γίνεται εύκολα στους νεκρωμένους ιστούς γιατί στην εσχάρα δεν υπάρχουν αισθητικές ίνες. Ο νεκρωτικός ιστός αποτελεί φραγμό στην επούλωση, στην επιθηλιοποίηση και λειτουργεί ως εστία λοίμωξης. Η αποφυγή επιπρόσθετης πίεσης στο έλκος της κατάκλισης που βρίσκεται στην φάση της επούλωσης είναι απαραίτητη. Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των νεκρώσεων είναι η θεραπεία με τις προνύμφες (greenbotlle), η οποία ονομάζεται και βιο- χειρουργικός καθαρισμός.

38

39 Άλλες δοκιμασμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Η καλλιέργεια επιδερμικού μοσχεύματος είναι μια μέθοδος επιτάχυνσης της σύγκλισης της ελκωτικής επιφάνειας. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, αφαιρείται δείγμα δέρματος από κάποιο υγιές σημείο του σώματος, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται σε τρυβλίο και αφήνεται να πολλαπλασιαστεί. Σχηματίζεται ένα λεπτό «φύλλο» επιδερμίδας το οποίο μεταμοσχεύεται στο τραύμα. Το μόσχευμα αφ’ ενός δρα ως υποκατάστατο του δέρματος και αφετέρου απελευθερώνει αυξητικούς παράγοντες μέσα στο τραύμα επιταχύνοντας έτσι την επούλωσή του.

40 Άλλες δοκιμασμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Οι αυξητικοί παράγοντες, γνωστοί και ως growth factors είναι ουσίες που φυσιολογικά απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια, τα μακροφάγα και άλλα κύτταρα που συμμετέχουν στην διεργασία της επούλωσης. Η απελευθέρωσή τους ενεργοποιεί την διαίρεση, τον πολλαπλασιασμό και την μετανάστευση άλλων κυττάρων στην περιοχή του τραύματος. Έτσι συντελούν στον σχηματισμό κοκκιώδους ιστού και νέας επιδερμίδας. Έχουν αναγνωρισθεί περισσότεροι από 30 αυξητικοί παράγοντες και έχει αποδειχθεί ότι η απουσία τους επιβραδύνει την επούλωση και προδιαθέτει σε λοιμώξεις.

41 Άλλες δοκιμασμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Θεραπεία κατακλίσεων με υπερβαρικό οξυγόνο: Η μερική πίεση του οξυγόνου τοπικά, επηρεάζει την αναγέννηση του επιθηλιακού ιστού, την φαγοκυτταρική άμυνα, την αγγειογένεση και τη σύνθεση του κολλαγόνου. Η θεραπεία χρόνιων τραυμάτων με οξυγονοθεραπεία σε θαλάμους υπερβαρικού οξυγόνου (ΥΒΟ2) έδειξε ότι ο ρυθμός της επούλωσης αυξάνεται, όπως επίσης αυξάνεται και η αντίσταση του τραύματος σε λοιμώξεις. Με τη χρήση του ΥΒΟ2 αποκαθίσταται ένα κυτταρικό περιβάλλον στο οποίο βελτιώνονται οι μηχανισμοί επούλωσης του τραύματος και της κυτταρικής άμυνας. Η αύξηση της PO2 στην τραυματική περιοχή, προάγει την επούλωση με πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και των ενδοθηλιακών κυττάρων, με την παραγωγή κολλαγόνου και την αγγειογένεση. Το ΥΒΟ2 αυξάνει σημαντικά και την βακτηριοκτόνο δράση των λευκοκυττάρων. Έχει δειχθεί επίσης, ότι το ΥΒΟ2 αποτελεί χημειοτακτικό παράγοντα έλξης και ενεργοποίησης των μακροφάγων. Η ενεργοποίηση προκαλεί την παραγωγή αυξητικών παραγόντων από τα μακροφάγα, οι οποίοι όπως έχει αναφερθεί επιταχύνουν την επουλωτική διεργασία.

42

43 Άλλες δοκιμασμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Η ηλεκτρική διαδερμική διέγερση των ινοβλαστών βελτιώνει την κυκλοφορία και επιταχύνει την σύνθεση του κοκκιώδους και επιθηλιακού ιστού. Σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι τραύματα που δέχτηκαν χαμηλής τάσης ηλεκτρική ενέργεια επουλώθηκαν με ρυθμό 40% ταχύτερα στη διάρκεια μιας εβδομάδας σε σύγκριση με τραύματα που δεν υποβλήθηκαν σ’ αυτή.


Κατέβασμα ppt "Φροντίδα ελκών πίεσης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google