ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελένη Μαρτσέλου Μαρία Κουρή Πάολα Αλυσανδράτου
Advertisements

Ιστορία του ψωμιού.
Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
Περιμένοντας τα Χριστούγεννα Ήθη κι έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα
KYKΛAΔITIKΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ
Το Πασχα.
Γραμμή παραγωγής Θεοδωρής Σωτηριάδης.
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
Η Λαμπρή Νάτην η λαμπρή με τα λουλούδια. κόψετε παιδιά την πασχαλιά κι όλα με χαρές και με τραγούδια τρέξετε ν᾿ αλλάξωμε φιλιά. Σήμαντρα γλυκά βαρούν.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας
Το πειραμα του Ερατοςθενη- Το δικο μας πειραμα
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
Το ψωμί της ζαχαροπλαστικής
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ…
Δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά.
ΣΙΤΗΡΑ,ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Λάβα - Κέικ.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ανακύκλωση Χαρτιού Στυλιάνα Ζυμαρά.
Βασίλης Κασόλας Α’1 Καθηγήτρια κα Ε. Μπίσα 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ 4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ: A’ TMHMA: 1o
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Τμήμα Α1 Α. Μ. Β. Π. Β. Γ. Γ. Μ. Γ. Α.
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Χαλλούμι ''Το τυρί της Κύπρου''
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ.
Τα κάστανα Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1ΟΠρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
8ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού Τμήμα Β’2
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
Επιμέλεια εργασίας Α. Α. Π. Α. Μ. Β. Δ. Γ. Σ. Γ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΟΛΟΓΙΑ- ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 5: Ακρυλαμίδιο στα προϊόντα άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΣΑΛΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, A.M :16677 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
Παραδοσιακά επαγγέλματα
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
 Παίζοντας οι ίδιοι παραδοσιακά παιχνίδια ( Μακριά γαϊδούρα, τυφλόμυγα, κυνηγητό) και διακινδυνεύοντας τα σχόλια των συμμαθητών μας!!!  Ρωτώντας.
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Συγκέντρωση υλικού και επιμέλεια: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
ΨΩΜΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
Παραγωγή γαλακτικού οξέος από Lactobacillus delbrueckii
Cupcakes Κατερίνα + Μαρβίνα.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ Το σημερινό πρωινό μας διατέθηκε στον αρτοποιό Αλέκο Μπρίκα, ο οποίος μας έδειξε τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού. Η παρασκευή ψωμιού περιλαμβάνει μία σειρά από ενδιάμεσα στάδια, την οποία οι αρτοποιοί ακολουθούν προσεχτικά, μέχρι τα διάφορα είδη ψωμιού να πάρουν την τελική τους μορφή και να φτάσουν στον καταναλωτή.

Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σπέρνουν σιτάρι, κριθάρι και άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για την παρασκευή ψωμιού. Τα σιτηρά αλέθονται στους μύλους, και έτσι παίρνουν το αλεύρι. Τα υπολείμματα της διαδικασίας είναι τα πίτουρα, αυτά χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφές. ΣΙΤΑΡΙ ΠΙΤΟΥΡΑ ΑΛΕΥΡΙ

Ένα από τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι το προζύμι Ένα από τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι το προζύμι. Το προζύμι παρασκευάζεται από τον Αγιασμό του Τιμίου Σταυρού που γίνεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Με το Αγίασμα αυτό και λίγο αλεύρι γίνεται μέρος του προζυμιού. Μένει 3 μέρες σκεπασμένο για να γίνει η πρώτη ζύμωση. Ακολούθως προσθέτουν ακόμη λίγο Αγιασμό και λίγο αλεύρι. Ζυμώνονται όλα μαζί και μετά από 3 μέρες γίνεται η ίδια διαδικασία. Έτσι έχουμε έτοιμο το προζύμι. Το προζύμι αυτό ανανεώνεται και διατηρείται όλο το χρόνο. ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑ

Το πρόσφορο ζυμώνεται με σταρένιο αλεύρι και προζύμι Το πρόσφορο ζυμώνεται με σταρένιο αλεύρι και προζύμι. Αφού ετοιμαστεί το προζύμι, ακολουθεί το ζύμωμα. Η σφραγίδα που «πατιέται» επάνω στο ζυμάρι εικονίζει ένα σταυρό. Το κάθετο τμήμα του έχει τρία ισομερή τετράγωνα τεμάχια, καθένα εκ των οποίων εικονίζει σταυρό, και στα τέσσερα άκρα του τα γράμματα ΙΣ-ΧΡ-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Στο οριζόντιο τμήμα του ο σταυρός περιλαμβάνει δύο τετράγωνα εκατέρωθεν του κεντρικού, που εικονίζουν την Παναγία, σε σχήμα τριγώνου με τα αρχικά Μ και Θ (Μήτηρ Θεού) και τα 9 τάγματα των αγγέλων σε σχήμα 9 μικρών τριγώνων σε σειρές. 

Από το βράδυ πρέπει να ετοιμαστεί το προζύμι Από το βράδυ πρέπει να ετοιμαστεί το προζύμι. Πρέπει το προζύμι να διαλυθεί με λίγο χλιαρό νερό. Έπειτα ανακατεύουν το προζύμι με αλεύρι, μαγιά, (Η μαγιά είναι ένα μόνο είδος μικροοργανισμού, ένας σακχαρομύκητας. Είναι ακριβώς ο ίδιος μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή μπύρας), νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει η ζύμη κατάλληλη.

Ο αρτοποιός πλάθει τη ζύμη προσθέτοντας αλεύρι Ο αρτοποιός πλάθει τη ζύμη προσθέτοντας αλεύρι. Όταν αυτό το μείγμα ωριμάσει, ο αρτοποιός το χωρίζει σε κομμάτια για να δώσει στο καθένα το βάρος που απαιτείται. Οι παραδοσιακοί αρτοποιοί, τον τεμαχισμό της ζύμης τον κάνουν με το χέρι. 

Μετά την διαμόρφωση, τα ψωμιά απλώνονται πάνω στα πάνινα τελάρα Μετά την διαμόρφωση, τα ψωμιά απλώνονται πάνω στα πάνινα τελάρα. (πινακωτές). Μερικές φορές τοποθετούνται σε ειδικά καλαθάκια ή σε ειδικές φόρμες ή σε ειδικές αντικολλητικές λαμαρίνες.

Με τον ίδιο τρόπο γίνονται εκτός από το κανονικό ψωμί, το μαύρο ψωμί, το ψωμί ολικής αλέσεως, παξιμάδια, λαγάνες, άρτοι, πρόσφορα για γιορτές και μνημόσυνα στην εκκλησία.

Τα ψωμιά πρώτα χαράσσονται με λεπίδα και στη συνέχεια μπαίνουν στο φούρνο με την βοήθεια του φουρνόξυλου (μακρύ ξύλινο εργαλείο που με αυτό βάζουν τα ψωμιά στο φούρνο). Ο φούρνος είναι ήδη έτοιμος στην απαιτούμενη θερμοκρασία.  Το ψήσιμο διαρκεί περίπου μια ώρα. 

Στην συνέχεια τα ψωμιά πάλι με την βοήθεια του φουρνόξυλου βγαίνουν από τον φούρνο και είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Τα είδη ψωμιού ήταν προσφορά από το φούρνο «ΣΤΑΡΕΝΙΟ» του κυρίου Μπρίκα.