Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η διανυσματική αναπαράσταση.
… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
1η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αντικείμενο μελέτης της Φυσικής είναι:
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
Τεστ κινηματικής 11 Οκτωβρίου
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
ΤΕΣΤ ενέργειας ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
Κινηματική.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
Kίνηση.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Περί Διαγραμμάτων Ταχύτητα Επιτάχυνση Μετατόπιση.
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Στιγμιαία ταχύτητα 0 10m 20m 30m 40m 50m 60m Τρεις κύριοι,εφοδιασμένοι με χρονόμετρα, παρατηρούν την διέλευση ενός αυτοκινήτου.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σταθερή μηδενική ταχύτητα Περιγραφή της κίνησης: Το σώμα είναι ακίνητο, μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης
Του Νίκου Δαπόντε Πηγή : ontent&task=view&id=229&Itemid=50
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
Εμβιομηχανική Γραμμικά κινηματικά μεγέθη Ενότητα 3: Γραμμικά κινηματικά μεγέθη Αθανάσιος Τσιόκανος, Γιάννης Γιάκας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Φυσική (Θ) Ενότητα : Διανύσματα – Newton Αικατερίνη Σκουρολιάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
Κίνηση σε δύο διαστάσεις (επίπεδο)
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Φυσική του στερεού σώματος
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
Η έννοια της ταχύτητας.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Tο φαινόμενο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δεν μένει σταθερή.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
Θέση Αλέξης Μπρες. o Φέρνουμε την ευθεία πάνω στην οποία είναι το αντικείμενο, τη θέση του οποίου θέλουμε να περιγράψουμε. o Επιλέγουμε ένα σημείο αναφοράς.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Γενική Φυσική 1ο Εξάμηνο
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει τη γνώση της θέσης του σώματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή t. –Γραφική αναπαράσταση –Εξίσωση κίνησης

Τρόποι αναπαράστασης της κίνησης Σημείο t(s)x(m) Μετατόπιση: αλλαγή στη θέση του σώματος μεταξύ δύο χρονκών στιγμών Μέση ταχύτητα u μ

Εξίσωση κίνησης x=f(t):

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Η μέση ταχύτητα ταυτίζεται με τη στιγμιαία ταχύτητα

t (s)x(m)

Να βρεθεί η μέση ταχύτητα από τα 4 έως τα 8 s. u=Δχ/Δt=(132-34)m/(8-4)s=98/4=24,5m/s Να βρεθεί η μέση ταχύτητα από τα 6 έως τα 8 s. u=Δχ/Δt=(132-74)m/(8-6)s=58/2=29m/s

Κλίση εφαπτομένης στο σημείο της καμπύλης για t=5s. Δχ/Δt= (85-15)m/(6,5-3,4)sec=23m/sec Δχ ΔtΔt Ποια είναι η στιγμιαία ταχύτητα στα 5s;

Η κίνηση ενός σώματος περιγράφεται από το παρακάτω διάγραμμα x=f(t). Κατατάξτε τις ταχύτητες στα σημεία P, Q, R, S με φθίνουσα σειρά

Ποια η στιγμιαία ταχύτητα για t=1sec, t=3sec, t=4,5sec, t=7,5sec

Μέση επιτάχυνσηΣτιγμιαία επιτάχυνση

Ποιο είναι το πρόσημο της ταχύτητας και της επιτάχυνσης στα σημεία Α, Β C. D, E;

Σε διάγραμμα χ=f(t) για το πρόσημο της ταχύτητας εκτιμώ την κλίση της εφαπτομένης και για το πρόσημο της επιτάχυνσης την καμπυλότητα του διαγράμματος.

Κίνηση με σταθερή επιτάχυνση α

Δύο αυτοκίνητα A και Β κινούνται κατά μήκος του άξονα χ. Σε ποια θέση βρίσκονται, ποιο το πρόσημο της ταχύτητας και της επιτάχυνσης τις χρονικές στιγμές t=0, t=1, t=3s. Συναντιούνται ποτέ τα δύο οχήματα; Σχεδιάστε το διάγραμμα u=f(t) για τα δύο οχήματα. Εχουν ποτέ την ίδια ταχύτητα; Γίνεται προσπέραση και αν ναί πότε;

1.Τα κύρια σεισμικά κύματα διαδίδονται με ταχύτητα 6,5k m/s ενώ τα δευτερεύοντα με ταχύτητα 3,5km/s. Η χρονική διαφορά άφιξης των κυμάτων στον σεισμογράφο επιτρέπει τον προσδιορισμό της απόστασης του επίκεντρου. Εαν η χρονική διαφορά είναι 33sec ποια η απόσταση του επίκεντρου; 2.Οι μετρήσεις (σε πίστα και ευθεία) των επιδόσεων μιας Bugatti Veyron δίνονται στον πίνακα. Σχεδιάστε ένα διάγραμμα u=f(t). Η επιτάχυνση είναι σταθερή; Υπολογίστε τη μέση επιτάχυνση μεταξύ 0 και 2,1s, 2,1 και 20s, 20 και 53 s. Τα αποτελέσματα είναι συμβατά με το διάγραμμα; Χρόνος (s) 0 2, Ταχύτητα: Δύο αυτοκίνητα κατευθύνονται το ένα πάνω στο άλλο. Τη χρονική στιγμή 0 το αυτοκίνητο 1 είναι ακίνητο ενώ το 2 κινείται προς τα αριστερά με ταχύτητα u 0. Το αυτοκίνητο 1 αρχίζει να κινείται με σταθερή επιτάχυνση ενώ το 2 συνεχίζει με σταθερή ταχύτητα. Ποια χρονική στιγμή συγκρούονται; Ποια η ταχύτητα του 1 όταν συγκρούεται με το 2. Φτιάξτε τα διαγράμματα χ=f(t) και u= f(t) για τα δύο αυτοκίνητα.

4. Σωματίδιο κινείται κατά μήκος του άξονα χ σύμφωνα με την εξίσωση Ποια η θέση, η ταχύτητα και η επιτάχυνση του σωματιδίου τη χρονική στιγμή t=3sec. Σε ποια θέση βρίσκεται το σωματίδιο όταν αλλάζει κατεύθυνση;

5. Δύο σώματα κινούνται με αρχική ταχύτητα -8m/s, τελική ταχύτητα 16m/s και σταθερές επιταχύνσεις. Το πρώτο σώμα μετατοπίζεται κατά 20m, το δεύτερο διανύει συνολική απόσταση 22m. Βρείτε τις επιταχύνσεις τους. 6. Σε μια κούρσα των 100m δύο αθλητές επιταχύνουν ομαλά και μέσα σε 2s και 3s αντίστοιχα, η ταχύτητά τους φτάνει στη μέγιστη τιμή της την οποία διατηρεί για το υπόλοιπο της κούρσας. Οι δύο αθλητές τερματίζουν ταυτόχρονα με χρόνο 10,4s. –Ποια η επιτάχυνση του καθενός; –Ποια η μέγιστη τιμή της ταχύτητας του καθενός; –Ποιος προηγείται στα 6 s και πόσο; –Ποια είναι η μέγιστη απόσταση μεταξύ των δύο και πότε συμβαίνει;

Τα σώματα Α και Β συνδέονται μέσω της άκαμπτης ράβδου μήκους L.. Υποθέστε ότι το σώμα Α ολισθάινει προς τα αριστερά με σταθερή ταχύτητα v. Βρείτε την ταχύτητα vβ του σώματος B σε σχέση με τη γωνία θ και τη v Σκεφτείτε το...