Κυριότερα φαρμακευτικά φυτά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
Άνοιξη Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξαναγεννιέται. Τα φυτά ανθίζουν, τα ζώα ζευγαρώνουν. Ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ζεστός. Άνοιξη έχουμε τον.
ΤΑ ΦΥΤΑ.
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ.
ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ
Αρωματικά φυτά και βότανα
Δημητριακά.
Εκπαιδευτής: Κωτσοβίνου Ευαγγελία
Αξιοποίηση φυτικών ειδών για τη δημιουργία σχολικού κήπου
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δημιουργώντας στην αυλή μας.
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΚΟΥΡΤΕΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΙΟΛΟΓΟΣ.
ΑΝΘΟΙ ΦΥΛΛΑ ΚΑΡΠΟΙ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΠΑΝΑΚΙ.
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.
ΚΑΠΑΡΗ ΚΑΠΑΡΗ.
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
Ερευνητική εργασία «ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ»
Λιβαδι Θεσσαλονικης-Καστανεωνας
ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Κήποι - συμβουλές Χαλάς Μάριος Τσουκλείδης Σωτήρης.
Καρυκεύματα τροφίμων ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναγνώριση φυτών-Τρόπος καλλιέργειας Εκπαιδευτής: Κωτσοβίνου Ευαγγελία.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τα κάστανα Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1ΟΠρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.
ΡEΕΣ ΟΙ ΩΡΑΙΕΣ Εργασία από τις μαθήτριες: Ελένη Παπαγεωργίου Έλλη Παπακωνσταντίνου Σοφία Πέρρου Όρσα Στάικου Ανθή Τούμπα Ντανιέλα Φεράρου Ελίνα Χαρέμη.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ
Η ελιά.
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
Αρωματικά φυτά Θεραπευτικά βότανα.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.  ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ  Αρωματικά φυτά είναι μια ομάδα ειδών φυτικού βασιλείου με κοινό χαρακτηριστικό το ότι περιέχουν στα διάφορα.
Εισαγωγή στη Γεωργική Παραγωγή Εργαστήριο
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : « ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ » Από τους μαθητές : ΑΝΤΡΕΑ ΚΟΥΝΝΑ ΚΑΙ ΟΒΙΤΙΟΥ ΣΟΥΠΤΙΡΕΛ ΤΑΞΗ.
Ειδικές Πληροφορίες Συντήρησης. Απώλεια βάρους σε θερμοκρασία 8 ο έπειτα από 7 και 14 ημέρες συντήρηση Η απώλεια βάρους σε καρπούς ΝΟΠ παίζει σημαντικό.
ΦΥΤΟΛΟΓΙΑ.
 Τα Αρωματικά Φυτά αποτελούν μια σπουδαία παράδοση για την Κρήτη.  Βοτανολογικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι το νησί έχει από τα πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα.
Βαλσαμόχαρτο - Σπαθόχορτο
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΙΛΑ Ε1
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ COMPOSITAE (ASTERACEAE, CICHORIACEAE) – ΣΥΝΘΕΤΑ
Προοπτικές της καλλιέργειας Γκότζι Μπέρι (Goji berry)
Χρυσάνθεμο Τα χρυσάνθεμα (chrysanthemum), είναι γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών.Τα χρυσάνθεμα είναι ιθαγενή της Ασίας.
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ Ο γνωστός σε όλους μαϊντανός είναι αρωματικό, διετές φυτό που φθάνει τα 80 εκ. ύψος.
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ Γεια σας με λένε Mavis! Kάνουμε ένα
4 ΕΠΟΧΕΣ.
COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP EUROPEAN MULTIGUIDE
ΠΟΛ/ΣΜΟΣ ΜΕ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ
Ετοιμαστείτε για το Quiz γνώσεων της δάφνης
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
6o Δ Σ Πετρούπολης.
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ!
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ.
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
Οι μήνες Ένας χρόνος έχει 12 μήνες.
ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ.
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κυριότερα φαρμακευτικά φυτά Εκπαιδεύτρια: Κωτσοβίνου Ευαγγελία

Άνηθος

Άνηθος

Άνηθος

Άνηθος Anethum graveolens, Umbelliferae Ετήσιο ή διετές φυτό Ύψος: 20-80 εκατ Φύλλα φτερωτά με μικρά φυλλαράκια νηματώδη Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινα και εμφανίζονται το καλοκαίρι σε ταξιανθίες (σκιάδια)

Άνηθος Στελέχη και φύλλα ως καρύκευμα στη μαγειρική. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για να δώσουν άρωμα σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα (τουρσιά, μαρινάτα ψάρια κτλ.). Το αιθέριο έλαιο, το ανηθέλαιο, παράγεται από τους σπόρους του και θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα και έχει ιδιότητες διουρητικές, τονωτικές και υπνωτικές και γενικά βοηθάει το πεπτικό σύστημα.

Άνηθος Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο Σπορά: Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο Σκεπάζουμε το σπόρο με ελαφρύ χώμα Αραιώνουμε τα φυτά Δεν μεταφυτεύεται Μετά από 50-90 μέρες, από τη σπορά αρχίζει η συγκομιδή

Αντράκλα

Αντράκλα ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ (Portulaca oleracea, Portulacaceae) Ετήσιο, που εξαπλώνεται και φτάνει σε ύψος τα 15-20 εκ. Τα φύλλα του σχηματίζουν ροζέτα και είναι σαρκώδη, ωοειδή, με χρώμα φωτεινό πράσινο.

Αντράκλα Θέλει πολύ ήλιο και ζέστη Με σπόρο, που σπέρνουμε στο χωράφι μετά την πάροδο του κρύου, και που τον σκεπάζουμε με χώμα. Αν κόβουμε συνεχώς τα ώριμα φύλλα θα βγάζει συνεχώς όλο και περισσότερα.

ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ ή ΓΕΡΑΝΙ ή ΠΕΛΑΡΓΟΝΙ

Αρμπαρόριζα

ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ (Geranium ή Pelargonium roseum Wild, Geraniaceae) Ποώδες, πολυετές με πολλά κλαδιά, που συνήθως έρπουν ή κρέμονται Φύλλα, σε σχήμα παλάμης, με μακρύ μίσχο και χρώμα ανοιχτό πράσινο ή κιτρινοπράσινο, και με εντονότατο άρωμα. Τα άνθη του είναι μικρά με χρώμα ρόδινο.

ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ Στην ίδια οικογένεια ανήκουν πολλά είδη, όλα γνωστά με το όνομα «γεράνια», που όμως δεν είναι όλα αρωματικά και καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά.

ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ Σε οποιοδήποτε έδαφος, εκτός από τα πολύ υγρά και τα πολύ αμμώδη. Να μην κατέβει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Σε παραθαλάσσιες περιοχές

ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ Με μοσχεύματα πολλαπλασιάζεται Κόβονται από επάκρια τμήματα βλαστού, μήκους 20-25 εκατ. Εποχή ριζοβολίας: Αύγουστο με Σεπτέμβριο και τον Απρίλιο με Μάιο Αιθέριο έλαιο: Γερανέλαιο , χρήση στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιϊα. Τα φύλλα αρωματίζουν γλυκά του κουταλιού

ΑΨΙΘΙΑ ή ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ή ΑΨΙΘΙ

ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Artemisia absinthium, Compositae Ποώδες, πολυετές φυτό Ύψος 0,50-1,20 μ. χρώμα άσπρο προς το ασημί Φύλλα: φτερωτά, άσπρα, μεταξώδη στην κάτω επιφάνεια και πρασινωπά στην επάνω, με πικρή γεύση. Άνθη: κιτρινοπράσινα, πάνω σε έναν επιμήκη βλαστό.

ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Φυτρώνει και μόνη της σε άγονες περιοχές Με σπόρους και με μοσχεύματα ή παραφυάδες Καλλιεργείται εύκολα Στην ίδια οικογένεια: ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ Φυτό αειθαλές, ποώδες, πολυετές Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται πολύ στις σαλάτες, στα φαγητά, στα τουρσιά, και στη βιομηχανία ξυδιού και μουστάρδας για αρωματισμό τους.

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ Σε εδάφη μέτριας γονιμότητας, που αποστραγγίζονται καλά, αλλά σε θέσεις όπου να δέχεται τον ήλιο Με μοσχεύματα ή παραφυάδες και σπανίως με σπόρο. Καλύτερη ποικιλία είναι η γαλλική, λόγω του εξαιρετικού της αρώματος. Φύτεμα την άνοιξη ή το φθινόπωρο, σε απόσταση 60 εκατ.

ΚΑΡΔΑΜΟ

ΚΑΡΔΑΜΟ

ΚΑΡΔΑΜΟ

ΚΑΡΔΑΜΟ Lepidium sativum, Cruciferae Ετήσιο ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 45 εκατ Αυξάνεται δε πάρα πολύ γρήγορα. Τα φύλλα του είναι άφθονα και έχουν πολλούς λοβούς

ΚΑΡΔΑΜΟ Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται στο χωράφι Σε έδαφος γόνιμο και καλά στραγγιζόμενο, όλο το χρόνο. Χρήση: Σαν ορεκτικό ή σαλατικό Τρώγεται ωμό προτού ακόμα σχηματίσει τα πρώτα πραγματικά φύλλα, αλλά αμέσως μόλις βλαστήσει ο σπόρος. Μετά αφήνεται να μεγαλώσει και χρησιμοποιείται στις σούπες και στα σάντουιτς

ΣΙΝΑΠΙ

ΣΙΝΑΠΙ

ΣΙΝΑΠΙ

ΣΙΝΑΠΙ Φυτό ετήσιο, καλλιεργούμενο σαν τα λαχανικά, φαρμακευτικό και κτηνοτροφικό Καλλιεργείται κυρίως για τους σπόρους του, που αλεσμένοι δίνουν αλεύρι το οποίο ονομάζουμε σκόνη μουστάρδας. Sinapis alba άσπρη μουστάρδα, Sinapis nigra μαύρη, που είναι πιο δυνατή στη γεύση από την προηγούμενη.

ΣΙΝΑΠΙ ύψος τα 25-60 εκατ. αναπτύσσονται ταχύτατα και μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα. Φύλλα: έντονο πράσινο χρώμα, είναι αρκετά μεγάλα (φτάνουν σε μήκος τα 20 εκατ.) και όσο πλησιάζουν προς την κορυφή μικραίνουν. Άνθη:κίτρινα

ΣΙΝΑΠΙ καρπός : 4-8 σπόρους, που ο καθένας τους είναι 2 χιλ. πλατύς. Σε οποιοδήποτε καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος, αλλά σε θέσεις με ήλιο. Πολλαπλασιασμός :με σπόρο που σπέρνουμε νωρίς την άνοιξη ή αργά το καλοκαίρι. Τα φυτά προλαβαίνουν να φτιάξουν τους σπόρους τους μέσα σε δυο μήνες.

ΣΙΝΑΠΙ Χρήση: Τα τρυφερά φύλλα που έχουν γεύση πιπερώδη προστίθενται στις σαλάτες ή τρώγονται βρασμένα. Τρώγονται επίσης τα αυτοφυόμενα φυτά, που είναι γνωστά με το κοινό όνομα «λαψάνες». Ο αλεσμένος σε σκόνη σπόρος, δηλαδή η μουστάρδα είναι και φαρμακευτικός και χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας. Επίσης, περιέχει και αιθέριο έλαιο που είναι φαρμακευτικό και χρησιμοποιείται κατά των παθήσεων του εντέρου.

ΚΥΜΙΝΟ

ΚΥΜΙΝΟ

ΚΥΜΙΝΟ

ΚΥΜΙΝΟ Φυτό ετήσιο, ποώδες με ύψος 30-40 εκατ Φύλλα: του αποτελούνται από νηματοειδή τμήματα με χρώμα βαθύ πράσινο. Τα άνθη του έχουν χρώμα κιτρινοκαφετί. Χρήση: σαν καρύκευμα στο κρέας και στα διάφορα πιάτα με κάρυ. Θεωρείται χωνευτικό.

ΚΥΜΙΝΟ Καλλιέργεια: Σε περιοχές με ήπιο κλίμα και έδαφος μέσης γονιμότητας που να στραγγίζει καλά. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνουμε την άνοιξη και που τον σκεπάζουμε ελαφρά, για να μην εμποδιστεί το φύτρωμα.

ΛΟΥΙΖΑ

ΛΟΥΙΖΑ

ΛΟΥΙΖΑ

ΛΟΥΙΖΑ Lippia ή Aloysia citriodora, Verbenaceae Ημιαειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος 1-1,20 μέτρα. Φύλλα ιδιαίτερα αρωματικά, στενά, επιμήκη και καταλήγουν σε μύτη.

ΛΟΥΙΖΑ Ακόμα και σε άγονο έδαφος μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά χρειάζεται πολύ ήλιο για να αναπτυχθεί και έδαφος που να στραγγίζει καλά. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα επάκρια που κόβονται την άνοιξη. Χρειάζεται βαθύ κλάδεμα για να αναπτυχθεί καινούρια βλάστηση.

ΛΟΥΙΖΑ Καλλιεργείται στους κήπους σαν καλλωπιστικό, αλλά και για τα αρωματικά φύλλα του με μυρωδιά λεμονιάς-, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκών, σε φρουτοχυμούς, σαλάτες και παγωμένα μη αλκοολούχα ποτά.