Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 1η.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Advertisements

Διανομή έκτασης με ευθεία διερχόμενη από σταθερό σημείο
Θεματική ενότητα Συνδυαστική & Πιθανότητες (Ασκήσεις)
Θεματική Ενότητα Διακριτή Πιθανότητα.
Απαντήσεις Προόδου II.
Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Στοιχεία Θεωρίας Συνόλων
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
Κεφάλαιο 2ο Πεπερασμένα αυτόματα.
Σχέση Απόδοσης- Κινδύνου στα Πλαίσια της Θεωρίας Χαρτοφυλακίου
Να υπολογισθούν τα γινόμενα: 2  0 = 0 0  3 = 0 0  0 = 0 2  3  0 = 0 α  0 = 0 0  3  1  β  α = 0 (x - 1)  0 = 0 0  x  (x - 1)  (x + 2) 
Προβλήματα πολλαπλασιαστικών δομών
Γιάννης Σταματίου Μερικά προβλήματα μέτρησης
ΒΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Συμπλήρωσε τις σχέσεις ώστε να ισχύει η ισότητα: x ….. + ….. =
Τυχαιοκρατικοί Αλγόριθμοι TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint manual before you delete this box.: AA Πιθανότητες και Αλγόριθμοι Ανάλυση μέσης.
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
Μεταθέσεις & Συνδυασμοί
Οξέα … συνέχεια… 1.3 Η κλίμακα pH ως μέτρο οξύτητας
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 6η.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Σχεσιακό Μοντέλο.
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 7η.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 4) 1 Από κοινού κατανομή πολλών ΤΜ Ορίζεται ως από κοινού συνάρτηση κατανομής F(x 1, …, x n ) n τυχαίων.
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
Φροντιστήριο – Συμπληρωματικές Ασκήσεις
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ερωτήσεων.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Εισαγωγή Σχεδιασμός μιας ΒΔ ανάλυση ποιας πληροφορίας και της σχέσης ανάμεσα στα στοιχεία της περιγραφή.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Σχεσιακό Μοντέλο.
ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 8η.
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
Βασικά στοιχεία της Java
ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ Κλάδος των Μαθηματικών που ασχολείται με τις προβλέψεις αποτελεσμάτων τυχαίων γεγονότων.
1 Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 7 η Διαχείριση Πόρων.
Σπύρος Αβδημιώτης MBA PhD Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Εαρινό Εξάμηνο 2016.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης για αναλογίες. Ποιοτικές μεταβλητές χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες τα στοιχεία τους δεν έχουν μετρηθεί με κάποιον τρόπο – οι.
Ψηφιακή Σχεδίαση Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής.
Εξελίσσοντας τις έννοιες των τεσσάρων αριθμητικών πράξεων ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση.
Ενότητα 6: Η Μέθοδος των Ελαχίστων Τετραγώνων. Καθηγήτρια Γεωργά Σταυρούλα Τμήμα Φυσικής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ Ι ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Η αξία θέσης των ψηφίων στους φυσικούς αριθμούς. πόσες καρτέλες σαν αυτή;
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Καμπύλη παραγωγικών Δυνατοτήτων Μοσχούλα – Καλλιρόη Δουρή ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 3: Απαρίθμηση: Εισαγωγικά στοιχεία - Αρχή του Περιστεριώνα Εύη Παπαϊωάννου Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα.
Το Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά.
Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 6: Απαρίθμηση: Γενικευμένες μεταθέσεις και συνδυασμοί Εύη Παπαϊωάννου Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη 4: Απλοποίηση (βελτιστοποίηση) λογικών συναρτήσεων με την μέθοδο του χάρτη Karnaugh (1ο μέρος) και υλοποίηση με πύλες NAND -
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΣ Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Γραφή μετρήσεων με σημαντικά ψηφία
Διδάσκων: Δρ. Τσίντζα Παναγιώτα
Αξιολόγηση επενδύσεων
Διαδικασίες Markov.
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 4: Απαρίθμηση: Μεταθέσεις και Συνδυασμοί
Το Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά.
Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό
Άσκηση 1: Ιδιότητες των νεύρων
Κάθε ένα από τα αντικείμενα λέγεται στοιχείο του πίνακα.
Η ΔΙΩΝΥΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ.
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
Δραστηριότητα - απόδειξη
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ II
Το Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 1η

Κανόνας Αθροίσματος Αν ένα γεγονός μπορεί να συμβει κατά m τρόπους και ένα άλλο γεγονός μπορεί να συμβεί κατά n τρόπους, τότε υπάρχουν m+n τρόποι, κατά τους οποίους ένα από τα δυο γεγονότα μπορεί να συμβεί. Κανόνας Γινομένου Αν ένα γεγονός μπορεί να συμβει κατά m τρόπους και ένα άλλο γεγονός μπορεί να συμβεί κατά n τρόπους, τότε υπάρχουν mn τρόποι, κατά τους οποίους και τα δυο γεγονότα μπορεί να συμβούν.

Διατάξεις r αντικειμένων επιλεγμένων από n αντικείμενα χωρίς επανατοποθέτηση: Έχει σημασία η σειρά. Αντιμεταθέσεις r αντικειμένων:

Συνδυασμοί r αντικειμένων επιλεγμένων από n αντικείμενα χωρίς επανατοποθέτηση: Δεν έχει σημασία η σειρά.

Διωνυμικοί Συντελεστές Για τον συντελεστή του : Από κάθε διώνυμο μπορούμε να πάρουμε ένα ‘x’ για να σχηματίσουμε το, μπορεί και όχι. Επομένως έχουμε n ευκαιρίες (όσα και τα διώνυμα) να πάρουμε k αντικείμενα ‘x’. Ο αριθμός των τρόπων που μπορούμε να πάρουμε k αντικείμενα από n χωρίς να μας ενδιαφέρει η σειρά, είναι. Γενικά: διώνυμο

Ιδιότητες Διωνυμικών Συντελεστών Οι τρόποι που μπορώ να διαλέξω k αντικείμενα από n είναι ίσοι με τους τρόπους που μπορώ να διαλέξω τα (υπόλοιπα) n-k αντικείμενα από τα n. Έστω ότι ξεχωρίζω ένα αντικείμενο από τα n+1. Αν πάρω k+1 αντικείμενα συνολικά, μπορώ να συμπεριλάβω και αυτό που ξεχώρισα ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να πάρω τα υπόλοιπα k αντικείμενα από τα (υπόλοιπα) n, ενώ στην δεύτερη, πρέπει να πάρω και τα k+1 αντικείμενα από τα n

Ιδιότητες Διωνυμικών Συντελεστών(συν.) Για να διαλέξω r αντικείμενα από n αρκεί να διαλέξω πρώτα ένα αντικείμενο, και τα υπόλοιπα r-1 αντικείμενα να τα διαλέξω από τα υπόλοιπα n-1. Το ‘πρώτο’ αντικείμενο μπορώ να το επιλέξω με n τρόπους, και τα υπόλοιπα r-1 με τρόπους. Επειδή όμως δεν έχει σημασία ποιο από τα r αντικείμενα είναι πρώτο (δηλαδή θα μπορουσε να είναι πρώτο οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα r-1 αντικείμενα που επελέγησαν στον συνδυασμό, χωρίς να προκύπτει διαφορετικός συνδυασμός), διαιρώ με r

Μετρήσεις αντικειμένων σε ομάδες n αντικείμενα διαχωρισμένα σε t ομάδες, με πλήθος στοιχείων q 1,q 2, …,q t αντίστοιχα Τα αντικείμενα κάθε ομάδας δεν είναι διακεκριμένα. Διατάξεις: Συνδυασμοί: Υπάρχουν n! τρόποι να διατάξω n διακεκριμένα αντικείμενα. Eπειδή όμως τα αντικείμενα κάθε ομάδας δεν είναι διακεκριμμένα μεταξύ τους, διαιρώ με τον αριθμό των δυνατών διατάξεων κάθε ομάδας (q 1 !…q t !). Μπορώ να επιλέξω το πρώτο αντικείμενο των n με (q 1 +1) τρόπους: είτε να μην το επιλέξω, είτε να το επιλέξω μια φορά, είτε δυο φορές,..., είτε q 1 φορές. Ομοίως για τα υπόλοιπα. Ο όρος ‘-1’ μπαίνει στο τέλος για να μην μετρήσω το ενδεχόμενο να μην επιλέξω κανένα αντικείμενο.

Διατάξεις με επανάληψη r αντικειμένων επιλεγμένων από n αντικείμενα Στην αρχή έχω n αντικείμενα από τα οποία να διαλέξω ένα. Μετά την επιλογή μου αυτή, τοποθετώ το αντικείμενο που διάλεξα μαζί με τα υπόλοιπα. Άρα την δεύτερη φορά έχω πάλι n αντικείμενα στην διάθεσή μου για να διαλέξω. Όμοια για κάθε μια από τις r επιλογές μου.

Συνδυασμοί με επανάληψη r αντικειμένων επιλεγμένων από n αντικείμενα Αν τώρα σε κάθε όρο προσθέσουμε (i-1), έχουμε μια γνησίως αύξουσα σειρά: που οι όροι της είναι επιλεγμένοι αριθμοί από 1 έως n+r-1, και αντιστοιχεί στους συνδυασμούς χωρίς επανάληψη των (n+r-1)-ανά-r. Έστω ότι τα n αντικείμενα μου είναι οι φυσικοί αριθμοί από το 1 έως το n. Αν διατάξουμε τους r αριθμούς που επιλέξαμε κατά αύξουσα σειρά, οι συνδυασμοί χωρίς επανάληψη μας δίνουν μια γνησίως αύξουσα σειρά: Αντίστοιχα, οι συνδυασμοί με επανάληψη μας δίνουν μια αύξουσα σειρά:

Διανομή Αντικειμένων σε Υποδοχές Με πόσους τρόπους μπορούμε να διανείμουμε r αντικειμένα (διακεκριμένα ή όχι) σε n υποδοχές. Διακρίνουμε περιπτώσεις: Για το πρώτο αντικείμενο έχουμε n επιλογές ως προς το που θα το τοποθετήσουμε. Όμοια για το δεύτερο, αφού δεν απαγορεύεται να ρίξουμε δυο αντικείμενα στην ίδια υποδοχή, κ.ο.κ.. Άρα συνολικά μπορώ να τοποθετήσω τα r αντικείμενα στις n υποδοχές με τρόπους. 1.Τα αντικείμενα είναι διακεκριμένα και η σειρά στις υποδοχές δεν μετράει.

Διανομή Αντικειμένων σε Υποδοχές (συν.) Αρχικά διατάσσω τα r αντικείμενα. Θα προσομοιώσω τις n υποδοχές με (n+1) κάθετες γραμμές που θα τοποθετήσω ανάμεσα στα διατεταγμένα αντικείμενα. Αντικείμενα που βρίσκονται μεταξύ της i-στής και της (i+1)-στής γραμμής θα θεωρούμε ότι βρίσκονται στην i-στή υποδοχή. 2. Τα αντικείμενα είναι διακεκριμένα και η σειρά σε κάθε υποδοχή μετράει. υποδοχές Από τις n+1 γραμμές που τοποθέτησα, μόνο οι n-1 ορίζουν τις υποδοχές (μπορώ να αγνοήσω τις ακραίες). Ο συνολικός αριθμός αντικέιμένων που έχω είναι r+(n-1) (r αρχικά αντικείμενα και n-1 γραμμές), και μπορώ να τα διατάξω με (n+r-1)! τρόπους. Όμως τα n-1 αντικείμενα (οι γραμμές) δεν είναι διακεκριμένα, άρα έχω μόνο διαφορετικούς τρόπους.

Διανομή Αντικειμένων σε Υποδοχές (συν.) Όπως στην προηγούμενη περίπτωση, μόνο που αυτή τη φορά και τα r αντικείμενα δεν είναι διακεκριμένα, επομένως έχουμε μόνο διαφορετικούς τρόπους να τα διατάξουμε. 3. Τα αντικείμενα δεν είναι διακεκριμένα.