ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Advertisements

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Βιολογία Α’ Λυκείου 3. Κυκλοφορικό σύστημα.
Κομοτηνή, η οδός Βενιζέλου το Μαργαρίτης Σίμος.
Οι Βιταμίνες.
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
Κέτωση των μηρυκαστικών
Μεταβολισμός Ασβεστίου - Φωσφόρου Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Βιταμίνες & Οφέλη.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΕΨΗ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ (Ca).
ΧΙΤΟΣΑΝΗ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΥΠΑΣΒΕΣΤΙΑΙΜΙΑ
ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ -ΑΣΚΗΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ:
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Βιολογία Α’ Λυκείου. ΑΙΜΑΚΑΡΔΙΑ ΑΓΓΕΙΑ Καρδιά  Καρδιακός μυϊκός ιστός  Καρδιά  αντλία  Αναρροφητική (;)  Συμπιεστική (;)  2 κόλποι – 2 κοιλίες.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Ν ΕΡΟ ΚΑΙ Α ΝΟΡΓΑΝΑ Σ ΤΟΙΧΕΙΑ Άντρη Τζιωνή. Ν ΕΡΟ Το νερό είναι ανόργανη ουσία πόλυ απαραίτητη για τους ζωντανούς οργανισμούς Η2Ο: ένωση ενός μορίου οξυγόνου.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Aλληλεπιδράσεις φαρμάκων-τροφών
Ορισμός Χημικά στοιχεία απαραίτητα για
Εισαγωγή στη Τεχνολογία Τροφίμων
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
Τι μας λέει και τι δε μας λέει το ασβέστιο ορού;
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
ΝΕΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Ορμονικά συστήματα Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
Διατροφή-Διαιτολογία
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ)

Ο φώσφορος, στη διατροφή του ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένος με το ασβέστιο, σε σημείο που η ανεπάρκεια του ενός δημιουργεί πρόβλημα και στη χρησιμοποίηση του άλλου.

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Πλούσιες πηγές φωσφόρου είναι: η σκόνη κακάο, το αλεύρι από βαμβακόσπορο, τα ψάρια , τα φιστίκια, οι σπόροι από κολοκύθια, ο φλοιός ρυζιού, το αποφλοιωμένο ρύζι, το αλεύρι σόγιας, οι ηλιόσποροι και το πίτυρο σιταριού

ΔΡΑΣΗ Βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος, εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις αντιδράσεις και αντιπροσωπεύει το πιο ζωτικό ανόργανο στοιχείο για τη ζωή του ατόμου Οι κυριότερες λειτουργίες του είναι: Σχηματισμός και διατήρηση των οστών Ανάπτυξη των δοντιών Ουσιώδες για τη φυσιολογική απέκκριση του γάλακτος στο θηλασμό Απαραίτητο για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού Αποτελεί συστατικό των νουκλεϊκών οξέων Συμβάλλει στη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης και της οξεο-βασικής ισορροπίας του αίματος Συμμετέχει σε ορισμένες μεταβολικές διεργασίες

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Απορρόφηση Απορροφάται στη νήστιδα και εφόσον βρίσκεται στις τροφές συνδεδεμένος, διαχωρίζεται από τη φωσφορική ένωση και μετά απορροφάται ως ανόργανο άλας Η απορρόφησή του εξαρτάται από: σχέση Ca/P, το PH του εντερικού περιεχομένου, την πρόσληψη λακτόζης, διαιτητικές προσλήψεις Ca-P-βιταμίνης D, την πρόσληψη σιδήρου, αλουμινίου, μαγγανίου και λίπους και ιδιαίτερα από την περιεκτικότητά τους στη δίαιτα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κατανομή Από το αίμα μετά την απορρόφησή του, οδηγείται στα οστά και στα δόντια. Από αυτά, σύμφωνα με τις μεταβολικές ανάγκες, όπως και το Ca οδηγείται στο αίμα Τα επίπεδά του στο αίμα σχετίζονται με τη δράση της παραθορμόνης και της καλσιτονίνης και σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τα επίπεδα του Ca

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Απομάκρυνση Η κύρια οδός απομάκρυνσης του Ρ είναι τα ούρα, όπου τα νεφρικά σωληνάρια αποβάλλουν το Ρ σε σχέση αντίστροφη με τη περιεκτικότητά του στο αίμα ή στη δίαιτα Σε μια φυσιολογική δίαιτα η αποβολή ανέρχεται σε 0,6-1,0 gr/ ημέρα

ΕΛΛΕΙΨΗ Ανεπάρκεια Ρ θεωρείται σπάνια, διότι βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές Άτομα που λαμβάνουν αντιόξινα για πολύ χρόνο ή εμφανίζουν κατάγματα οστών είναι πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια Τα συμπτώματα είναι: αίσθημα γενικής κακουχίας και καταβολής, απώλεια όρεξης, μυϊκή αδυναμία, οστικά άλγη, απώλεια φωσφορικών αλάτων από τα οστά καθώς και απώλεια ασβεστίου Ανεπάρκεια μπορεί επίσης να εμφανισθεί σε χορτοφάγους, σε χρόνια αλκοολικούς, σε νεφροπαθείς, σε σύνδρομο δυσαπορρόφησης, καθώς και σε άτομα με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Δεν υπάρχει γνωστή υπερδοσολογία και τοξικότητα του Ρ, αυξημένη πρόσληψη όμως προκαλεί μείωση της απορρόφησης του Ca και επομένως σε σκελετικά προβλήματα, αυξημένη ευερεθιστότητα των νεύρων, τετανία, μυϊκές συσπάσεις, εναπόθεση Ca σε μαλακούς ιστούς, μείωση στην οστική μάζα και υπερθυρεοειδισμό