Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ
Ρύθμιση του ισοζυγίου ιόντων και νερού. Απομάκρυνση των μεταβολικών παραπροϊόντων. Απομάκρυνση ξένων χημικών ουσιών από το αίμα. Γλυκονεογένεση. Έκκριση ορμονών: (ερυθροποιητίνη, ρενίνη, βιταμίνη D3).

3

4 ΑΓΚΥΛΗ ΤΟΥ HENLE (ΑΝΤΙΡΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

5 ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΑΛΑΤΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ

6 ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 1)Περιγράψτε τη δομή και τις βασικές λειτουργίες του νεφρώνα. 2)Ποιες ορμόνες παράγει ο νεφρός και τι επιτελούν αυτές; 3) Περιγράψτε τις λειτουργίες των ορμονών που εμπλέκονται στο ουροποιητικό σύστημα (ρενίνη, ερυθροποιητίνη, αλδοστερόνη, αντιδιουρητική ορμόνη, καλσιτονίνη, παραθορμόνη). 4) Από ποιες ορμόνες επηρεάζεται η νεφρική λειτουργία; 5). Έκκριση πρωτονίων και αμμωνίας από το νεφρό (μηχανισμός αναλυτικά). 6)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση των ιόντων Na++, Cl- και Ca++ κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; 7)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση της γλυκόζης κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; Εάν παρατηρηθεί γλυκοζουρία, που θα μπορούσε αυτή να οφείλεται; 8)Περιγράψτε το ρόλο των νεφρών στη ρύθμιση του όγκου του αίματος. 9)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση των αμινοξέων κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; Υπάρχουν πρωτεΐνες στο πρόουρο; Εάν υπάρχουν, πώς εξηγείτε την παρουσία τους; 

7 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ 1). Πώς μπορεί η μεταβολική δραστηριότητα στους ιστούς να επηρεάσει την απελευθέρωση Ο2 από την οξυαιμοσφαιρίνη; 2). Περιγράψτε τις διαδικασίες της μεταφοράς του CO2 και O2 μέσα στο ερυθροκύτταρο. 3). Περιγράψτε την καμπύλη κορεσμού της (οξυ)αιμοσφαιρίνης. Πώς αυτή επηρεάζεται από τη PCΟ2, το pH και τη θερμοκρασία; 4). Περιγράψτε τις μεταβολές που προκαλεί στον αερισμό των πνευμόνων η άνοδος σε μεγάλα υψόμετρα. 5). Τι είναι η επιφανειοδραστική (τασενεργή) ουσία των κυψελίδων; Ποιος είναι ο φυσιολογικός ρόλος της; 6) Περιγράψτε το μηχανισμό της ανταλλαγής αερίων στους πνεύμονες. 7). Ποια η επίδραση του CO2 στο pH του αίματος; 8). Με τον εισπνεόμενο αέρα εισέρχονται επίσης στο αναπνευστικό σύστημα και μικροσωματίδια. Περιγράψτε τους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος για την αντιμετώπισή τους.

8 ΜΥΪΚΟ 1). Περιγράψτε το μηχανισμό της μυϊκής συστολής. 2). Ο ρόλος των ιόντων ασβεστίου (Ca++) στη σύσπαση και χάλαση του σκελετικού μυός. 3) Ποιες είναι οι βασικές πηγές ενέργειας στους μυς; 4)Τι γνωρίζετε για τους «λευκούς» και «ερυθρούς» μύες.


Κατέβασμα ppt "ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google