Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 2η

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μεθοδολογία αποτίμησης επενδυτικών σχεδίων στα αεροδρόμια
Advertisements

Σεμινάριο Ανάλυσης Έργων Καθαρής Ενέργειας
Κεφάλαιο 6 Εκτίμηση και Ομολογία.
Προϋπολογισμός & Εκτίμηση Διεθνών Επενδύσεων
Επιτόκιο & Μετασχηματιστές 1. Διττή αξία του χρήματος • Το χρήμα έχει διττή αξία, ήτοι την αριθμητική τιμή του καθώς και την χρονική στιγμή στην οποία.
Κόστος Κεφαλαίου και Αξιολόγηση Επενδύσεων σε Καθεστώς Κινδύνου
Αποτίμηση Ομολόγων και Μετοχών
Αξιολόγηση Επενδύσεων στη Γεωργία (διάλεξη 5η)
Αξιολόγηση & Ανάλυση Επενδυτικών Αποφάσεων
ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
1 Αξιολόγηση Επενδύσεων στη Γεωργία (διάλεξη 6 η ) Δρ. Σταμάτης Αγγελόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων,
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 2 η Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Έργα.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 1η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 7 η Οικονομική Αξιολόγηση Έργων και Πολιτικών.
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 4η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 5 η Οικονομική Αξιολόγηση Έργων και Πολιτικών.
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 3η
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Κατεύθυνση: Θεωρία και Πολιτική Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής Μάθημα: Κοινωνικοοικονομική.
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 6η
Κεφάλαιο 2 Πώς υπολογίζονται οι παρούσες αξίες Αρχές
Αρχές Χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων Κεφάλαιο 6
Αναλογική Μεταβολή της αξίας του χρήματος ως προς τον Χρόνο Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας.
Κριτήρια ατελή (χωρίς χρονική αξία χρήματος) (1/3)
Διοικητική Λογιστική Ενότητα # 6: Προϋπολογισμός επενδύσεων Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Νο3.
Προγραμματισμός Επενδύσεων Κεφαλαίου (ΠΕΚ) Εύρεση, ανάλυση, σύγκριση και ιεράρχηση μακροπρόθεσμων επενδυτικών προγραμμάτων Δύο βασικά χαρακτηριστικά Υψηλό.
Κεφάλαιο 4 Αρχές Χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων 4Η αξία των κοινών μετοχών McGraw-Hill/Irwin 2013 Utopia Publishing, All rights reserved.
Εφαρμογές (Ερωτήσεις 1-3) Αναλυτής εκτιμά ότι η απόδοση της μετοχής Α και Β θα κατανεμηθεί ως ακολούθως : ΠιθανότηταΑπόδοση ΑΑπόδοση Β
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 7: Καθαρή Παρούσα Αξία Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ. Μικτό κέρδος = Έσοδα πωλήσεων – Κόστος πωληθέντων Έσοδα πωλήσεων = Μονάδες πώλησης * Τιμή πώλησης Κόστος πωληθέντων = Αρχικό απόθεμα.
1 Σύγκριση Μεθόδων Αξιολόγησης Επενδύσεων 4η Διάλεξη.
1 Κόστος λειτουργίας πλοίου 2008 Καύσιμα45-50% Μισθοί23-25% Επισκευή10-12% Λιμενικά έξοδα7-10% Ασφάλιση2% Άλλα5-6%
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (CAPITAL BUDGETING) Επιμέλεια: Ειρήνη Μανωλοπούλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Διδάσκουσα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 3 : Μελλοντική αξία ράντας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν.
Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα: Σύνθετη Κεφαλαιοποίηση Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 8: Μέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων Ι Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται.
Κριτήρια Αξιολόγησης Επενδύσεων 3η Διάλεξη.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Διάλεξη 8η Αξιολόγηση Επενδύσεων
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Αξιολόγηση Επενδύσεων
Η Διαδικασία της Αναλυτικής Ιεράρχησης
Κίνδυνος και Προϋπολογισμός Επενδύσεων Κεφαλαίου
Κίνδυνος και ΠΕΚ Έως τώρα υποθέταμε ότι οι ταμειακές ροές είναι βέβαιες, δεν ενέχουν κάποιον κίνδυνο Στην πραγματικότητα οι ταμειακές ροές ενός επενδυτικού.
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης
Αξιολόγηση Επενδύσεων
Αξιολόγηση Επενδύσεων
Άσκηση 1.
Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Παράδειγμα 1 Το εργοστάσιο μιας επιχείρησης έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 7000 μονάδων. Η συνήθης παραγωγική δραστηριότητα.
Αξιολόγηση επενδύσεων
Ct = Co + Co*r*t = Co*(1+r*t)
2o Γενικό Λύκειο Αργοστολίου
Αξιολόγηση Επενδύσεων: 5Β
Ανάλυση χρηματοδοτικών προβλημάτων
Οικονομικά Μαθηματικά
ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
Ασκήσεις στην οριακή κοστολόγηση
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Γεωργική Εκτιμητική Κώστας Τσιμπούκας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 2η Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 2η Χρηματοοικονομική Αξιολόγηση Έργων

ΑΣΚΗΣΗ 1 Η επιχείρηση «ΚΘ» αγόρασε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή προς 15.000 €. Ο Η/Υ θα χρησιμοποιηθεί για 4 έτη και κατόπιν θα πωληθεί προς 5.000 €. Η δαπάνη λειτουργίας, συντήρησης και αγοράς λογισμικού θα είναι 5.000 € ανά έτος για την περίοδο των 4 ετών. Ο νέος Η/Υ θα αντικαταστήσει ένα παλαιότερο χειροκίνητο σύστημα, το οποίο κοστίζει στην επιχείρηση 12.000 € ανά έτος. Εάν το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 10% και χρησιμοποιώντας στην ανάλυσή σας τους δείκτες ΚΠΑ, ΕΣΑ και ΛΩΚ, σχολιάστε εάν η αγορά του νέου Η/Υ θα είναι συμφέρουσα για την επιχείρηση.

ΛΥΣΗ Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα αγοραστεί αντί 15.000 € και στο τέλος του τετάρτου έτους θα πωληθεί προς 5.000 €. Επομένως η υπολειμματική του αξία θα είναι ίση με 5.000 €. Με τον όρο «υπολειμματική αξία» αναφερόμαστε στην αξία που παραμένει σε ένα αγαθό μετά τη λήξη της διάρκειας της οικονομικής ζωής του. Στη προκειμένη περίπτωση ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει υπολειμματική αξία ίση με 5.000 €, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα μεταπώλησής του στο τέλος του 4ου έτους. Για αυτό εμφανίζεται στο πίνακα του έργου στη ροή του κόστους με αρνητικό πρόσημο κατά το τέταρτο έτος. Πέρα από το κόστος αγοράς, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει και ένα λειτουργικό κόστος για καθένα από τα τέσσερα χρόνια. Το γεγονός ότι θα αντικαταστήσει ένα χειροκίνητο σύστημα που κόστιζε 12.000 € το έτος μεταφράζεται σε όφελος για την επιχείρηση ίσο με το διαφυγόν κόστος.

ΛΥΣΗ ΕΤΗ 1-3 4 Α) Επενδύσεις Κόστος Αγοράς 15.000 -5.000 1-3 4 Α) Επενδύσεις Κόστος Αγοράς 15.000 -5.000 Β) Λειτουργικό Κόστος Λειτουργικά Έξοδα - λογισμ. 5.000 Γ) Ωφέλειες Αξία παλαιού συστήματος 12.000 Δ) Καθαρή Ροή Πόρων Γ - Α – Β -15.000 7.000

ΛΥΣΗ Για τον υπολογισμό της καθαράς παρούσας αξίας θα χρησιμοποιηθεί ο συντελεστής προεξόφλησης και για i = 10%, θα έχουμε: Ο λόγος ωφελειών κόστους προκύπτει αν διαιρεθούν τα προεξοφλημένα κόστη με τα προεξοφλημένα οφέλη. Επομένως, Παρούσα Αξία Εκροών και Ωφελειών θα είναι:

ΛΥΣΗ Ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο που εξισώνει την καθαρά παρούσα αξία με μηδέν. Μια ικανοποιητική προσέγγισή του βρίσκεται μέσω του τύπου: όπου το επιτόκιο για το οποίο ΚΠΑ>0 και το επιτόκιο για το οποίο ΚΠΑ<0. Για προεξοφλητικό επιτόκιο 42% η καθαρά παρούσα αξία γίνεται ίση με –1.203 €. Άρα θα είναι:

ΛΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Καθαρά Παρούσα Αξία = 10.604 € (>0) Εσωτερικός Συντελεστής Απόδοσης = 37% (>10%) Λόγος Ωφελειών Κόστους = 1,39 (>1) Τα κριτήρια δείχνουν ότι η αγορά του Η/Υ είναι συμφέρουσα.

ΑΣΚΗΣΗ 2 Ένας επενδυτής σκέφτεται να κατασκευάσει ένα νέο ξενοδοχείο 200 κλινών στο κέντρο ανερχόμενης πόλης. Το παρόν κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 8.000.000 € και συμπεριλαμβάνει το κόστος αγοράς του οικοπέδου στο οποίο θα χτιστεί το ξενοδοχείο. Επίσης, το κόστος εξοπλισμού θα ανέλθει στα 800.000 € και ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 5 έτη. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης του νέου ξενοδοχείου υπολογίζεται να είναι 800.000 €. Το μέσο κόστος διαμονής θα είναι 60 € ημερησίως.

ΑΣΚΗΣΗ 2 Ο επενδυτής έχει θέσει έναν δεκαπενταετή χρονικό ορίζοντα για την επένδυση, στον οποίο περιλαμβάνει ως υπολειμματική αξία το 15% του συνολικού κόστους κατασκευής, καθώς και ότι ο εξοπλισμός πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 5 έτη. Η υπολειμματική αξία του εξοπλισμού κατά το έτος αντικατάστασής του είναι μηδενική. Υποθέτοντας μέση ημερήσια πληρότητα 50%, 60%, 70%, 80%, για τα έτη 1 έως 4 αντίστοιχα, και 90% από το 5º έτος και έπειτα (365 εργάσιμες ημέρες το χρόνο), απαντήστε εάν πρέπει να αναληφθεί η επένδυση αυτή. Για την απάντησή σας βασιστείτε στους δείκτες ΚΠΑ, ΕΣΑ και ΛΩΚ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 12%.

ΛΥΣΗ Προκειμένου να υπολογίσουμε τα έσοδα του ξενοδοχείου εργαζόμαστε ως εξής: Πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό των εργάσιμων ημερών με το μέσο κόστος διαμονής, τον αριθμό των κλινών και το ποσοστό πληρότητας. Για το πρώτο έτος όπου η μέση ημερήσια πληρότητα θα είναι ίση με 50%, έχουμε: Έσοδα 1ου έτους = 365*60*200*0,5=2.190.000 €. Για το δεύτερο έτος με μέση ημερήσια πληρότητα 60% έχουμε: Έσοδα 2ου έτους = 365*60*200*0,6=2.628.000 €. Ομοίως και για τα επόμενα χρόνια.

ΛΥΣΗ ΕΤΟΣ 1 2 3 4 5 6-9 10 11-14 15 Πληρότητα 50% 60% 70% 80% 90% 1 2 3 4 5 6-9 10 11-14 15 Πληρότητα 50% 60% 70% 80% 90% Α) Επενδύσεις Κόστος κτιρίου 8.000 -1.200 Αγορά εξοπλισμού 800 Β) Λειτουργικό Κόστος Ετήσιος κόστος λειτουργίας Κόστος αντικατάστασης Γ) Ωφέλειες Έσοδα 2.190 2628 3.066 3.504 3.942 Δ) Καθαρή Ροή Πόρων Γ - Α - Β -8.800 1.390 1.828 2.266 2.704 2.342 3.142 4.342

ΛΥΣΗ Προχωρώντας στο υπολογισμό των επενδυτικών κριτηρίων βρίσκουμε: Καθαρά Παρούσα Αξία = 8.593.776 € (>0) Εσωτερικός Συντελεστής Απόδοσης = 25% (>12%) Λόγος Ωφελειών Κόστους = 1,8 (>1) Εφόσον ΚΠΑ > 0, ΕΣΑ > 12% και ΛΩΚ > 1, πρέπει να γίνει η επένδυση.