«Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Advertisements

Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
V O L V O X Το θαυμαστό πράσινο φύκος
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Εργασία βιολογίας Γ’5 Σχολικό έτος:
Τα μέρη του μικροσκοπίου
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Το σύνολο των ζώων μιας περιοχής αποτελεί την πανίδα της περιοχής
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
ΖΩΑ.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Η ιστορία της Γης χωρίζεται σε αιώνες, περιόδους
Παραδόσεις στο μάθημα «Εισαγωγή στην Εξελικτική Βιολογία»
ΓΛΥΚΑ ΖΩΑΚΙΑ ΣΤ2 ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Καλλιτεχνική αναπαράσταση ανθρώπινου κυττάρου
“ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ” ΟΜΙΛΟΣ “ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΙΑΤΡΙΚΗ”
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ. ΕΤΟΣ:
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χατζηδάκης Στράτος Γ'5 ΒΙΟΛΟΓΙΑ:Κ' Ψαλλιδάς.
ΤΟ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Οι σημερινοί ρυθμοί κατανάλωσης ορυκτών.
ΠΡΩΤΟΖΩΑ.
«Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς»
ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΩΤΟΖΩΑ – ΜΥΚΗΤΕΣ - ΒΑΚΤΗΡΙΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Φαινόμενο του ευτροφισμού Πρόκληση του φαινομένου:
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
Πρωτοζωα Α Μαυρίδου.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής
ΤΑ ΖΩΑ Των μαθητριών της Στ τάξης Ακριτίδου Χρυσή-Φωτεινή
Εργασία της βιολογίας από τον Γιώργο Σωτηρόπουλο του τμήματος Γ5
3.3 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στους ζωικούς οργανισμούς.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
1. Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών
Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76ο Δ. Σ. Αθηνών
4. Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ&ΠΑΝΙΔΑΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΖΩΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Γνώση ΒΙΟΛΟΓΙΑ Τεχνικό Λεξιλόγιο Προέλευση
Φυτικό Βασίλειο (440 εκ.χρ. πριν)
Βιολογία Α Γυμνασίου Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών Οι οργανισμοί τρέφονται.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 18 Μαΐου2015 Π.ΠαπαζαφείρηΠέψη 1.Πρότυπα πέψης 2.Οργάνωση και λειτουργία του πεπτικού σωλήνα 3.Πέψη της κυτταρίνης 4.Ποιότητα.
ΖΩΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ Τα ζώα που έχουν σπονδυλική στήλη και σκελετό ονομάζονται σπονδυλωτά. Τα σπονδυλωτά ταξινομούνται σε πέντε υποκατηγορίες: τα ψάρια, τα αμφίβια,
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΚΑΙ ΜΑΡΕΝΙΑ
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Πεπτικό σύστημα Εργασία από τους μαθητές της Στ΄2 τάξης:
Κύτταρο: η μονάδα της ζωής
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
Αναπαράσταση τροφικών σχέσεων
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
ΤΟ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ
ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΙΣΗ Η διάσπαση οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις μέχρι ανόργανα υλικά.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
Οικοσυστήματα Οικοσύστημα είναι το σύνολο:
Μονοκύτταροι οργανισμοί Είδη κυττάρων Εσωτερικό κυττάρου
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι είναι : κάθε τι που βρίσκετε στη φύση είτε πρόκειται για άψυχα υλικά είτε πρόκειται για οργανισμούς. π.χ. βουνά ,ποτάμια , ο αέρας.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ
Προσέγγιση μέσω μικροσκοπικής παρατήρησης του μικρόκοσμου των γλυκών νερών και αναγνώριση της εντυπωσιακής του ποικιλίας και αφθονίας (οι μαθητές αποκτούν.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς» Εργαστηριακές Ασκήσεις με Μικροσκόπιο Η συγκεκριμένη εργαστηριακή άσκηση είναι μια αφορμή για : κατανόηση της έννοιας της βιοποικιλότητας και της αξίας της για τη διατήρηση της ζωή προσέγγιση των συστημάτων ταξινόμησης της ζωής και γνωριμία με τα πέντε “Βασίλεια του Έμβιου Κόσμου” προσέγγιση των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στους οργανισμούς και μεταξύ αυτών και των αβιοτικών στοιχείων του περιβάλλοντός τους κατανόηση της έννοιας της “Φυσικής Επιλογής” και της βιολογικής εξέλιξης μέσω ανάπτυξης προσαρμογών για επιβίωση και αναπαραγωγή εξοικείωση με τη χρήση οπτικού μικροσκοπίου και την προετοιμασία μικροσκοπικών παρασκευασμάτων προσέγγιση του μικρόκοσμου και γνωριμία με αντιπροσωπευτικούς οργανισμούς του γλυκού νερού 1

Μορφές ζωής σε μια σταγόνα γλυκού νερού. Στάδια άσκησης: Παρακολούθηση ολιγόλεπτης βιντεοταινίας - Προσαρμογές και συμπεριφορά πρωτόζωων. Συζήτηση για την ποικιλία μορφών ζωής στον πλανήτη μας (μακροσκοπικών και μικροσκοπικών). Μορφές ζωής σε μια σταγόνα γλυκού νερού. Συζήτηση για τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους οργανισμούς του γλυκού νερού (τροφικές αλυσίδες, τροφικά πλέγματα) και μεταξύ αυτών και των αβιοτικών στοιχείων του περιβάλλοντός τους (προσαρμογές για επιβίωση). 1 2 3 4 5 6 7 8 1. Paramecium caudatum, 2. Volvox globator, 3. Vorticella nebulifera, 4. Stentor polymorphus, 5. Amoeba proteus, 6. Trichodina pediculus, 7. Chlamydomonas simplex, 8. Chilomonas paramecium φυτοπλαγκτόν κύκλωψ προνύμφη εντόμου πλατίκα τούρνα κορμοράνος Μορφές ζωής σε μια σταγόνα γλυκού νερού Απλοποιημένη σχηματική απεικόνιση τροφικής αλυσίδας σε λίμνες 2

Εξοικείωση με τη χρήση οπτικού μικροσκοπίου. Παρατήρηση έτοιμων μικροσκοπικών παρασκευασμάτων αντιπροσωπευτικών ζωοπλαγκτονικών και φυτοπλαγκτονικών οργανισμών του γλυκού νερού (Cyclops, Daphnia, Spirogyra, Paramecium, Euglena, Microcystis) και σχηματική απεικόνισή τους. Δάφνια Κύκλωψ Παραμήκιο Ευγλήνη Οπτικό μικροσκόπιο Μικροκύστη Σπειρογύρα Ζωοπλαγκτονικοί και φυτοπλαγκτονικοί οργανισμοί του γλυκού νερού 3

Ταξινόμηση των οργανισμών στα πέντε «Βασίλεια του Έμβιου Κόσμου» ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΜΟΝΗΡΗ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΦΥΤΑ ΖΩΑ απλοί, μονοκύτταροι, προκαρυωτικοί οργανισμοί ευκαρυωτικοί πολυκύτταροι συνήθως οργανισμοί με εξειδικευμένα κύτταρα απορροφούν την τροφή τους από το περιβάλλον τους (μερικά φωτοσυνθέτουν) φωτοσυνθέτουν, απορροφούν ή προσλαμβάνουν την τροφή τους τους φωτοσυνθέτουν από το περιβάλλον τους βακτήρια, κυανοβακτήρια πρωτόζωα, πρωτόφυτα μούχλες, μανιτάρια βρύα, φτέρες, γυμνόσπερμα και αγγειόσπερμα φυτά ασπόνδυλα (π.χ. αρθρόποδα, δακτυλιοσκώληκες, μαλάκια) και σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια,ερπετά, πτηνά, θηλαστικά ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Προετοιμασία παρασκευασμάτων για μικροσκόπηση από δείγμα νερού της λίμνης της Καστοριάς. Παρατήρηση φυτοπλαγκτού, ζωοπλαγκτού. 4