ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ (3.8) Πραγματοποιήθηκε πείραμα σεισμικής ανάκλασης με τρία γεώφωνα σε αποστάσεις 0m, 200m και 400m και λήφθηκαν οι αναγραφές του σχήματος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός
Advertisements

Η φυσικός Marie Curie ανακάλυψε τους φάσορες το 1880
Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ι
Κεφάλαιο 3 ον OΠΤΙΚΗ.
Μάθημα 7ο Μέγεθος Σεισμών
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Mάθημα 5ο Σεισμικά Κύματα και Διάδοση Αυτών στο Εσωτερικό της Γης
Ελαστικά Κύματα Γη = υλικό με απόλυτα ελαστικές ιδιότητες =>
Μάθημα 3ο Στοιχεία Θεωρίας Ελαστικών Κυμάτων
Φυσική Γ Λυκείυ Γενικής Παιδείας - Το Φώς - Η Φύση του Φωτός
Τα στοιχειώδη περί γεωδαιτικών υπολογισμών
ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΥΔΡΟΦΩΝΑ ΠΥΘΜΕΝΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗ.
Τεχνικές Καθορισμού Ταχυτήτων Α) Κλασσική μέθοδος μέτρησης ταχύτητας σε πηγάδι-γεώτρηση Ε G X Καταγραφικό z u uiui z u u Μέση ταχύτητα uiui Τμηματική ταχύτητα.
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
Ένας φυσικός χρησιμοποιεί κυλινδρικό δοχείο με διαστάσεις ύψους 0,250 m και διαμέτρου 0,090 m για την αποθήκευση υγρού ηλίου σε θερμοκρασία 4,22 Κ. Στη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ερωτήσεις κατανόησης 8 η και 9 η διάλεξη Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής 10 &
ΝΟΜΟΣ SNELL Λόγω της συνέχειας του δυναμικού και της κάθετης συνιστώσας της πυκνότητας του ρεύματος J στο σημείο επαφής δυο μέσων αντιστάσεων ρ1, ρ2 ισχύει:
Χρόνος Γένεσης Σεισμού Γεωγραφικές Συντεταγμένες του Επικέντρου
ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ
Κεφάλαιο 6 ΣΕΙΣΜΟΜΕΤΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημαντικό!!! Στις διαφάνειες.
Δυναμική συμπεριφορά των λογικών κυκλωμάτων MOS
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
Μελέτη στάσιμων κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα (KUNDT)
Τεστ (χρήση διαφανειών- Αρχής Huygens)
ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜHΣΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
Διατάξεις Γεωφώνων στα Σεισμικά Προφίλ Ανάκλασης Διαθέσιμος Χρόνος Απαιτούμενη Ακρίβεια Γεωλογική Δομή Συνθήκες Εδαφικού Θορύβου Τελική Απόφαση για το.
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Γραφικές παραστάσεις. t(min)h(cm) 05,2 17,1 28,7 310,6 413,0 514,7 Κατ’ αρχάς γράφουμε τα πειραματικά δεδομένα σε πίνακα. Η πρώτη γραμμή περιέχει τα μεγέθη.
Εύρεση δομής ενός στρώματος με ανώμαλη την κάτω επιφάνεια u0u0 u1u1.
Κεφάλαιο 5 ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΗ
Dr. Holbert Νικ. Α. Τσολίγκας Χρήστος Μανασής
ΑΝΑΚΛΑΣΗ - ΔΙΑΘΛΑΣΗ Φυσική Γ λυκείου Θετική & τεχνολογική κατεύθυνση
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Τεστ κινηματικής 11 Οκτωβρίου
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Πρόβλεψη εύρους σφάλματος μοντέλου T.E.C. με τη βοήθεια των δεικτών Aa, AE με την Μέθοδο Νευρωνικών Δικτύων Αξενόπουλος Απόστολος & Δάνης Πέτρος Θεσσαλονίκη.
ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
Δεύτερος κανόνας του Κίρκωφ
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Κύματα Υπέρθεση, ανάκλαση Ι. Παλμοί σε ένα ελατήριο. Εγκάρσιος ΠαλμόςΠαλμός Διαμήκης ΠαλμόςΠαλμός.
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Σύστημα Επι-τόπου Μετρήσεων για την Επίδραση του Εδάφους Θεμελίωσης Αθανασόπουλος, Γ.Α., Πολιτικός Μηχανικός,
Κεφάλαιο 7 ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕΙΣΜΩΝ
Δομή στρώματος με κεκλιμένη την κάτω επιφάνεια Δ Α D θ α β d A’ Δ’ z Εξίσωση καμπύλης χρόνων διαδρομής 1 Κλίση Α D.
ΑΣΚΗΣΗ ΒΑΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ Αν οι ακόλουθες βαρυτικές μετρήσεις πραγματοποιούνται κάθε μέρα το μεσημέρι (12:00) πάνω σε πλοίο που.
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Άσκηση Εφαρμογής Νόμου Snell (2.3)
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ΚΑΒΑΛΑ 2015
ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Ανάλυση της εικόνας 4-25 (Rabaey)
Τηλεπισκόπηση στο Θαλάσσιο Περιβάλλον
Εικόνα 5-29 Τιμοθέου Τιμόθεος Α.Μ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
4. Πολαρογραφία-2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ 4. Πολαρογραφία-2.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ (3.8) Πραγματοποιήθηκε πείραμα σεισμικής ανάκλασης με τρία γεώφωνα σε αποστάσεις 0m, 200m και 400m και λήφθηκαν οι αναγραφές του σχήματος (3.19) όπου D είναι οι αφίξεις στα γεώφωνα των απευθείας επιμήκων κυμάτων και R 1 και R 2 οι αφίξεις των επιμήκων κυμάτων ανάκλασης στις δύο επιφάνειες. Να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες: Α) Να μετρηθούν πάνω στις αναγραφές οι χρόνοι διαδρομής των πρώτων αφίξεων των απευθείας και ανακλώμενων κυμάτων στις δύο επιφάνειες. Β) Να χαραχτεί η καμπύλη χρόνων διαδρομής των απευθείας κυμάτων και να υπολογιστεί η ταχύτητα διάδοσης των κυμάτων αυτών στο πρώτο στρώμα. Στο ίδιο σχήμα να χαραχτούν οι δυο καμπύλες χρόνων διαδρομής των κυμάτων ανάκλασης στα δύο στρώματα. Γ) Να χαραχτούν οι καμπύλες t 2 = f(Δ 2 ) για τα κύματα ανάκλασης στις δύο επιφάνειες και να υπολογιστούν με τα ελάχιστα τετράγωνα οι παράμετροι των καμπυλών αυτών ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των βαθών Η 0, Η 1 των επιφανειών ανάκλασης, των «μέσων ταχυτήτων w 0, w 1 » από την επιφάνεια της Γης μέχρι τις επιφάνειες ανάκλασης και των παχών z 0 και z 1 των δύο στρωμάτων και των αντίστοιχων ταχυτήτων διάδοσης u 0 και u 1.. Πραγματοποιήθηκε πείραμα σεισμικής ανάκλασης με τρία γεώφωνα σε αποστάσεις 0m, 200m και 400m και λήφθηκαν οι αναγραφές του σχήματος (3.19) όπου D είναι οι αφίξεις στα γεώφωνα των απευθείας επιμήκων κυμάτων και R 1 και R 2 οι αφίξεις των επιμήκων κυμάτων ανάκλασης στις δύο επιφάνειες. Να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες: Α) Να μετρηθούν πάνω στις αναγραφές οι χρόνοι διαδρομής των πρώτων αφίξεων των απευθείας και ανακλώμενων κυμάτων στις δύο επιφάνειες. Β) Να χαραχτεί η καμπύλη χρόνων διαδρομής των απευθείας κυμάτων και να υπολογιστεί η ταχύτητα διάδοσης των κυμάτων αυτών στο πρώτο στρώμα. Στο ίδιο σχήμα να χαραχτούν οι δυο καμπύλες χρόνων διαδρομής των κυμάτων ανάκλασης στα δύο στρώματα. Γ) Να χαραχτούν οι καμπύλες t 2 = f(Δ 2 ) για τα κύματα ανάκλασης στις δύο επιφάνειες και να υπολογιστούν με τα ελάχιστα τετράγωνα οι παράμετροι των καμπυλών αυτών ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των βαθών Η 0, Η 1 των επιφανειών ανάκλασης, των «μέσων ταχυτήτων w 0, w 1 » από την επιφάνεια της Γης μέχρι τις επιφάνειες ανάκλασης και των παχών z 0 και z 1 των δύο στρωμάτων και των αντίστοιχων ταχυτήτων διάδοσης u 0 και u 1..

R 1 : Ανακλώμενα στην πρώτη επιφάνεια R 2 : Ανακλώμενα στην δεύτερη επιφάνεια D: Απευθείας κύματα

Δ(m) tDtD t R1 t R Πρώτη ενέργεια η μέτρηση των αφίξεων των απευθείας (D), και των ανακλώμενων (R 1,R 2 ) κυμάτων από το σχήμα των κυματομορφών Χαρτογραφούμε την απόσταση Δ των γεωφώνων από την πηγή σε σχέση με το χρόνο διαδρομής των απευθείας (D) κυμάτων

Η εφαρμογή των ελαχίστων τετραγώνων στα δεδομένα [Δ(m), t(sec)] των απευθείας κυμάτων υπολογίζει το “b” της σχέσης y=bx+a δηλαδή το 1/u 0 u 0 = 2000 m/sec Η εξίσωση της ευθείας είναι επομένως η κλίση της είναι ίση με 1/u 0

Χαρτογραφούμε την απόσταση, Δ, των γεωφώνων από την πηγή σε σχέση με το χρόνο διαδρομής των ανακλώμενων (R 1 ) κυμάτων Χαρτογραφούμε την απόσταση, Δ, των γεωφώνων από την πηγή σε σχέση με το χρόνο διαδρομής των ανακλώμενων (R 2 ) κυμάτων

Η εξίσωση καμπύλης χρόνων διαδρομής των ανακλώμενων κυμάτων έχει μορφή : Η χαρτογράφηση των δεδομένων [Δ(m), t(sec)] στην ανάκλαση δίνει υπερβολή η οποία δύσκολα ερμηνεύεται

Υψώνουμε την εξίσωση καμπύλης χρόνων διαδρομής των ανακλώμενων κυμάτων στο τετράγωνο Η σχέση μεταξύ του t 2 και του Δ 2 είναι πλέον γραμμική και η κλίση, b, της ευθείας δίνει το Η σχέση μεταξύ του t 2 και του Δ 2 είναι πλέον γραμμική και η κλίση, b, της ευθείας δίνει το

Mε βάση τη λογική αυτή υψώνουμε στο τετράγωνο τα Δ και t του αρχικού πίνακα τιμών Δ2Δ2 Δ2Δ2 Χαρτογραφούμε εκ νέου τα Δ 2 σε σχέση με τα και

Κλίση Ευθείας b

Υπολογισμός παχών Ανακλώμενα R 1 z 0 = …. m Ανακλώμενα R 2 H 1 =…. m Όμως H 1 = z 0 + z 1 z 1 = …. m

Υπολογισμός u 1 Eκ του ορισμού η μέση ταχύτητα w 1 δίνεται από τον τύπο: u 0 = 2000 m/sec z 0 = …. m z 1 = …. m u 1 = m/sec w 1 = …. m/sec