Ομάδα 2η: Φρούτα και χορταρικά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Οπωροκηπευτικά προϊόντα
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΖΑΧΑΡΗ & ΟΞΕΑ.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΠΑΝΑΚΙ.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
να φροντίσει καλύτερα την υγεία σου
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Νερό Η σημασία του νερού στο σώμα μου. Γεια σας!!! Με λένε Άκη Νεράκη και θα σας διηγηθώ για ποιο λόγο με χρειάζεται το σώμα σας. Μια ιστορία απο τον Γιάννη.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Λαχανικά. Τα λαχανικά χωρίζονται σε έξι ομάδες: Καρποί Πράσινα φυλλώδη Ρίζες Κόνδυλοι Βολβοί Άνθη.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Οδυσσέας Πέτρος. ΙΟΥΝΙΟΣ Ο Ιούνιος στην αρχαιότητα Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν.
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
Φρούτα Ορισμός: Φρούτα και καρποί καλλιεργημένων και άγριων φυτών.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΑΝΟΙΞΗ ΕΒΕΛΙΝΑ & ΡΑΦΑΗΛΙΑ.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 11ο. Διδάσκων καθηγητής
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Από την Παρασκευή Καραγιώργη - Μάγου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ομάδα 2η: Φρούτα και χορταρικά Το πέταξε σα στυμμένη λεμονόκουπα Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει Την πάτησε την μπανανόφλουδα Τον έπιασε στα πράσα Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι Ήταν στραβό το κλίμα το’ φαγε κι ο γάιδαρος Περσινά ξινά σταφύλια Να λες τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη Τα έκανα σαλάτα Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά Να μου λείπει το βύσσινο Δυο καρπούζια δε χωράνε σε μια μασχάλη Είναι το κερασάκι στην τούρτα Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι Το δάκρυ κορόμηλο Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραγούλια

Ομάδα 2η: Φρούτα και χορταρικά Στην ομάδα αυτή ανήκουν όλα τα φρέσκα, αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, καθώς και οι χυμοί τους. Στην ομάδα αυτή δεν ανήκουν όμως οι πατάτες, το αβοκάντο, οι μαρμελάδες και οι ξηροί καρποί.

Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε φρούτα 1. πυρηνόκαρπα με ένα κουκούτσι στον πυρήνα τους, όπως τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα

Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε φρούτα 2. γιγαντόκαρπα με θήκες με κουκούτσια στον πυρήνα τους, όπως τα μήλα και τα αχλάδια

Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε φρούτα 3. εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα γκρέιπ φρουτ

Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε φρούτα 4. εξωτικά φρούτα που έχουν φτάσει και στη χώρα μας, όπως οι μπανάνες και ο ανανάς

Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε φρούτα 5. και άλλα φρούτα όπως φράουλες, σταφύλια, μούρα και τα χαρακτηριστκά του ελληνικού καλοκαιριού: καρπούζι και πεπόνι.

Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε επεξεργασμένα φρούτα οι κομπόστες (από ροδάκινο, βερίκοκο κ.ά.) τα ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα κ.ά.) και οι χυμοί των παραπάνω φρούτων.

Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε χορταρικά καρπούς Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε χορταρικά σπόρους άνθη φύλλα στέλεχος ρίζες, βολβούς

Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε Τα φρέσκα ελληνικά μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός), τα οποία είναι υλικά σε πολλές παραδοσιακές συνταγές

Τα ελληνικά άγρια χόρτα (ραδίκια, σέσκουλα, αντίδια, βλίτα κ.ά.) Στην ομάδα αυτή θα συναντήσουμε Τα ελληνικά άγρια χόρτα (ραδίκια, σέσκουλα, αντίδια, βλίτα κ.ά.)

Οι ιδιότητες των λαχανικών και των φρούτων δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά (εκτός από το φρούτο αβοκάντο, το οποίο ανήκει στην ομάδα λίπους), άρα δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με ανεπιθύμητα λιπίδια

Οι ιδιότητες των λαχανικών και των φρούτων παρέχουν ελάχιστη ενέργεια, δηλαδή λίγες θερμίδες, συνεπώς βοηθούν στη διατήρηση των κιλών μας και γενικότερα στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους

αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών Οι ιδιότητες των λαχανικών και των φρούτων αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών

Οι ιδιότητες των λαχανικών και των φρούτων είναι σημαντική πηγή βιταμινών (όπως βιταμίνη C, ορισμένες βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ κ.ά.) και μετάλλων (όπως κάλιο, ασβέστιο κ.ά.) τα οποία ανήκουν στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Οι ιδιότητες των λαχανικών και των φρούτων Οι ιδιότητες των λαχανικών και των φρούτων είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από τη φθορά

έχουν υψηλό βαθμό κορεσμού Οι ιδιότητες των λαχανικών και των φρούτων έχουν υψηλό βαθμό κορεσμού

κατανάλωση λαχανικών και φρούτων Δυστυχώς διαπιστώνεται διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, ότι υστερούμε σε κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Αντί φρούτων και λαχανικών καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και σε κορεσμένα λιπίδια.

Εάν καταναλώναμε όσα φρούτα και λαχανικά έπρεπε, δηλαδή τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα, θα περιορίζονταν οι «διατροφοεξαρτώμενες ασθένειες», όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ορισμένες μορφές καρκίνου.

κατανάλωση λαχανικών Τα λαχανικά μπορούμε να τα καταναλώσουμε σκέτα ή συνοδευτικά με άλλη ομάδα τροφίμων

κατανάλωση λαχανικών Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι στις σαλάτες προσθέτουμε το πολύτιμο ελαιόλαδο. Συνεπώς, έχουμε ταυτόχρονα σε ένα πιάτο τα οφέλη των λαχανικών και τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών είναι 5 μερίδες την ημέρα. 2 κουταλιές της σούπας βρασμένα λαχανικά ή 1 μπολ σαλάτα ή 1 μέτριο φρούτο, όπως μήλο ή 2 μικρότερα φρούτα, όπως μανταρίνια, ή 1 φλιτζάνι μικρά φρούτα, όπως φράουλες ή 2 κουταλιές της σούπας κομπόστα φρούτων ή έως 1 κουταλιά της σούπας ξεραμένα φρούτα ή 1 μικρό ποτήρι χυμό φρούτων

ΤΣΟΧΟΣ Προστίθεται στις διάφορες σαλάτες , πίττες και στο βράσιμο των πικρόχορτων για να μετριάσει την πικράδα τους. ο ζοχός ή τζόχι φύεται: στα περιβόλια και χωράφια συλλέγεται: από το Φθινόπωρο έως και τα τέλη Μαρτίου και καταναλώνεται: βραστό ή σε χορτόπιτες

ΒΛΙΤΑ Είναι μονοετές φυτό αυτοφυές Τα βλίτα κατέχουν εντυπωσιακή θέση στις καλοκαιρινές μας σαλάτες. Έχουν χορτώδη και δροσερή γεύση γιαυτό καταναλώνονται βραστά ή βράζονται με κολοκυθάκια, κολοκυθοκορφάδες και πατάτες. Η γεύση τους ταιριάζει πολύ με την σκορδαλιά και μαζί με το ρύζι κάνουν ωραία λαχανόπιτα συλλέγονται: από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και καταναλώνεται: κυρίως βραστά

ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΑ Συναντάμε 5-6 ετήσια φυτά που δεν διαφέρουν στην δομή και γεύση, με μικρά εύθραυστα οδοντωτά φύλλα που έχουν έντονη μυρωδιά σε μερικές περιοχές λέγεται και μοσχολάχανο Είναι το απαραίτητο χόρτο για τις ανοιξιάτικες πίτες και «καυκαλίδα μυρισμένη στο τσουκάλι βρωμεσμένη» αν την προσθέσουμε τελευταία στιγμή στο φαγητά της κατσαρόλας δίνει ωραία μυρωδιά. συλλέγεται:από το Φθινόπωρο έως και την Άνοιξη και καταναλώνεται:στις διάφορες πίττες, τσιγαριστή με ρύζι

Φυτό αφιερωμένο στην θεά Δήμητρα Φυτό αφιερωμένο στην θεά Δήμητρα. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες στις ασθένειες των σπλάχνων είναι πλούσια σε φωσφόρο και βιταμίνες και μια ουσία την σπαραγγίνη που βοηθά την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Είναι διουρητικό και προσδίδει στα ούρα χαρακτηριστική μυρωδιά,συστήνεται σε όσους έχουν πρόβλημα με την κύστη, συκώτι, αρθριτικά,περιέχει την σπαραγγίνη που διασπά και αποκαταστά τα κύτταρα του οργανισμού μας. ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ