 To 19o αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα της απελευθέρωσης των Ελλήνων.  Στην Οδησσό της Ρωσίας το 1814 συναντήθηκαν τρεις έμποροι και αποφάσισαν να ιδρύσουν.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ
Advertisements

Νικόλαος Σκουφάς Παυλίνα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
Η Ελληνική Επανάσταση Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η Τρίτη Εθνική Συνέλευση Μπαλάσης Γιάννης Παπαγεωργίου Άλκης Γ1 γυμνασίου.
Ιστορία Στ’ Δημοτικού! THOMAS63004
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την Πρωτεύουσα
Ένταση στα Βαλκάνια..
ΤΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΣ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Παλαιών Πατρών Γερμανός Η παρουσίαση δημιουργήθηκε από τον Τάσο Λαζαρίδη.
Η πτώση της Τριπολιτσάς
Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή
Εμμανουήλ Ξάνθος Ιφιγένεια Ηλιάδου! Στ ΄2.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
Ελεονώρα Χασάνη Αναστασία Τσαχιρίδη Β3β 2012
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Εργασία για την 25η Μαρτίου
Η θρησκευτική και πολιτική οργάνωση των Ελλήνων
ΦΙΛΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ.
25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.
Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Ιστορία Άννα Στεργιανούδη ΣΤ’2.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
Η Εταιρεία των Φιλικών, πιο γνωστή ως Φιλική Εταιρεία, ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΧΡΌΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΉΣ ΤΟΥ Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και έτσι άρχισε να δουλεύει σε πλοία συγγενών.
Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία
Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
1 Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου Πέτσα Ελένη – φιλόλογος Απρίλιος 2005.
25η Μαρτίου.
Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης του 1821 , με σκοπό να συντονίσει τις προσπάθειες.
Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Νικόλαο Σκουφά Νικόλαο Σκουφά Άρτα 1779 Ήταν δική του ιδέα η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας αλλά δεν μπόρεσε να δει το όνειρό του να.
Ιωάννης Βαρβάκης.
Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
Επανάσταση του 1821.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1828 – 1831)
ΙΣΤΟΡΙΑ.
1η Θεματική Ενότητα Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
Ελευθεροτεκτονισμός (ΜΑΣΟΝΙΑ)
Μάθημα 5 Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Μεσόγειο, 17ος - 19ος αι. -Ανάπτυξη εμπορίου στη Μεσόγειο με πρωτεργάτες τη Βρετανία και την Ολλανδία -Ανταγωνισμός Βρετανίας-Γαλλίας.
25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
Δημοτικό Σχολείο Π απαδιανίκων Η 25 η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι.
TA ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
H φιλική εταιρεία και η κήρυξη της Eλληνικής Eπανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες Δημιουργία παρουσίασης : Βάσω Ραμπαούνη
Τα επαναστατικά κινήματα των ετών στην Ευρώπη Δημιουργία παρουσίασης: Βάσω Ραμπαούνη
Η κριτική του Ορθού Λόγου
Λάβαρα, σημαίες και στολές της Επανάστασης του 1821
Ήρωες και ηρωίδες του 1821 ΑΝΝΑ Επιμέλεια εργασίας: ΜΑΡΙΑ ΚΩΝ/ΝΑ ΣΤ2
Ο ελληνικός κόσμος κατά τις παραμονές του απελευθερωτικού αγώνα
16/11/ η συνάντηση Η ελληνική Επανάσταση ( )
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Σημαντικές ημερομηνίες
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΟΥΡΙΑ
Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821
Το συνέδριο της Βιέννης
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
3. Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων
Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους
Το κίνημα στο Γουδί (1909) Μπιλίτος Θωμάς.
Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης.
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία
Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων. ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 To 19o αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα της απελευθέρωσης των Ελλήνων.  Στην Οδησσό της Ρωσίας το 1814 συναντήθηκαν τρεις έμποροι και αποφάσισαν να ιδρύσουν μια μυστική οργάνωση που την ονόμασαν Φιλική Εταιρεία.

Αθανάσιος Τσακάλωφ Νικόλαος Σκουφάς Εμμανουήλ Ξάνθος

 Προετοιμασία ένοπλου αγώνα Ελλήνων για ανεξαρτησία Ο όρκος των Φιλικών γλυπτό στο μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

 Μεγάλη μυστικότητα  Η μύηση στην Εταιρεία γινόταν κρυφά.  Ο υποψήφιος έδινε όρκο ότι θα τηρήσει το μυστικό και θα υπακούει στις εντολές της.

Αίτια μυστικότητας ; Δεν έπρεπε να γίνουν αντιληπτοί από :  οθωμανική διοίκηση  Ευρωπαϊκές απολυταρχίες. Δυσκολίες;  Ο μεγάλος γεωγραφικός χώρος που ήταν διάσπαρτοι οι Έλληνες.  Η μεγάλη μυστικότητα  Ο φόβος των Ελλήνων που είχαν δει άλλα απελευθερωτικά κινήματα ν΄αποτυγχάνουν  Η ποικιλομορφία των κοινωνικών τάξεων στις οποίες έπρεπε να απευθυνθούν οι Φιλικοί.

 τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα Οθωμανικής αυτοκρατορίας  τη διάδοση των ιδεών της γαλλικής επανάστασης στους Έλληνες  την ωρίμανση του αιτήματος για ανεξαρτησία στην Ελλάδα  η εταιρεία ακολουθούσε το πρότυπο των καρμπονάρων  υπήρχαν στάδια μύησης  τα μέλη ορκίζονταν πίστη κι αφοσίωση  οι επίορκοι τιμωρούνταν με θάνατο  τα μέλη χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμο και κρυπτογραφικό αλφάβητο

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Αγαπητικός = συγγενήςΑγκάθι= εχθρός Αγοράζω = μαθαίνωΚοπάδι = στόλος Αλλάζοντες= φύλακεςΚύκλωψ = κατάσκοπος Αρραβών = επικύρωσηΟινοπόται = Φαναριώτες Βροχή = Αρχή της ΕταιρείαςΟψάρια = σπαθιά Δένδρα = τουφέκιαΠολλοί = Κεφαλονίτες Δυστυχείς = αρχιερείς συνόδουΠροίκα = στρατιωτική βοήθεια Εκδικητικοί = προεστοί του ΜοριάΣκοτείνιασμα = υποψία Ελέφας= καράβιΣύννεφα = μέλη της εταιρείας Ελπίζοντες = κατάδικοιΤζιράκι = πρέσβυς Ευεργετικός = ΚαποδίστριαςΤραγουδιστής= κανόνι Ίππος= καράβι μικρόΥπανδρία = συμμαχία Καλός = Αλέξανδρος ΥψηλάντηςΧορευταί = κλέφτικα στρατεύματα Καμήλα = πλοίο εμπορικό Υπήρχαν λέξεις συνθηματικές ή συμβολικές για κάποιες έννοιες ειδικής σημασίας, όπως: Λέξεις συνθηματικές ή συμβολικές για κάποιες έννοιες ειδικής σημασίας, όπως:

Τα μέλη της οργάνωσης - Πλούσιοι Έλληνες έμποροι (αρχικά) - Μικροέμποροι, διανοούμενοι, κ.α. κοινωνικές ομάδες - Γυναίκες γινόταν δεκτές μόνο κατ΄ εξαίρεση.

Η Ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας “ Αόρατη αρχή” Ήταν μυστική Άρνηση Ιωάννη Καποδίστρια ν΄ αναλάβει την ηγεσία γιατί πίστευε πως δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα για επανάσταση Την αρχηγία πήρε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γενικός επίτροπος της Αρχής