Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εμμανουήλ Ξάνθος Ιφιγένεια Ηλιάδου! Στ ΄2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εμμανουήλ Ξάνθος Ιφιγένεια Ηλιάδου! Στ ΄2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εμμανουήλ Ξάνθος Ιφιγένεια Ηλιάδου! Στ ΄2

2 Λίγα λόγια… Ο Εμμανουήλ Ξάνθος ήταν ένας από τους 3 ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε στην Πάτμο το Ο πατέρας του Νικόλαος είχε υπηρετήσει στο ρώσικο στρατό. Η μητέρα του Δούκαινα καταγόταν από μια εκ των αριστοκρατικότερων οικογενειών της Πάτμου. Ως παιδί ήταν συγκρατημένος και έδειχνε να τον απασχολούν διάφορες σκέψεις. Σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα του ήταν ο λακωνισμός του, ο οποίος συγκρατούσε τον ενθουσιασμό και την αφέλεια της παιδικής του ηλικίας.

3 ΣΥΝΕΧΕΙΑ Παρακολούθησε για μικρό χρονικό διάστημα μαθήματα στην ξακουστή Πατμιάδα σχολή, γρήγορα όμως αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει για να εργαστεί. Ήταν μόλις 20 χρονών όταν έφυγε για να ανοίξει δική του δουλειά στη Σμύρνη και αργότερα στη Τεργέστη. Το Νοέμβριο του 1813 στην Οδησσό γνώρισε τους Τσακάλωφ και Σκουφά και μαζί έθεσαν τα θεμέλια της Φιλικής Εταιρείας. Ο Ξάνθος κατάφερε να οργανώσει την Εταιρεία με την απαραίτητη μυστικότητα και να θεσπίσει μυστικούς κώδικες λειτουργίας και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της.

4 ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο θάνατος του Σκουφά το 1818 έδωσε τη δυνατότητα στον Ξάνθο να αναδείξει τις ηγετικές του ικανότητες. Η ανάγκη όμως της Εταιρείας για έναν αρχηγό με κύρος τον ανάγκασε να προτείνει στον Καποδίστρια να αναλάβει την αρχηγία. Όταν αυτός αρνήθηκε στράφηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη ο οποίος και δέχτηκε το ρόλο του αρχηγού.

5 ΣΥΝΕΧΕΙΑ Το 1837 η <<επιτροπεία>> του Ιερού Αγώνα του έδωσε ένα πιστοποιητικό και έτσι <<κατέταξε τον Εμμανουήλ Ξάνθο εις την εξαίρετον και ανωτέρου πάσης τάξεως κανονισθείσαν εξαίρετον τάξιν>>. Παράλληλα η κυβέρνηση του χάρισε τον τιμητικό χρυσό Σταυρό του Σωτήρος. Αυτή ήταν και η τελευταία μέριμνα του κράτους προς τον Ξάνθο. Για να μπορέσει να ζήσει η οικογένειά του στην Αθήνα η γυναίκα του αναγκάστηκε να πουλήσει τα κοσμήματά της, γιατί η σύνταξη των 140 δρχ δεν έφτανε για να καλύψει τις ανάγκες τους.

6 Το τέλος του… Το τελειωτικό χτύπημα ήταν όταν κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε χρήματα της Φιλικής Εταιρείας. Προς το τέλος της ζωής του έφτασε στο έσχατο σημείο να ζει από τη βοήθεια φιλεύσπλαχνων ανθρώπων. Πέθανε στις 28 Νοεμβρίου του 1852 πέφτοντας από την πίσω σκάλα του μεγάρου της Βουλής. Τώρα υπάρχει ο αδριάντας του στο κήπο του Κολωνακίου.

7 Εικόνες…

8 Πηγές…. 21 από το 21 Google εικόνες!

9


Κατέβασμα ppt "Εμμανουήλ Ξάνθος Ιφιγένεια Ηλιάδου! Στ ΄2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google