Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συσκευές υπολογιστή Κωνσταντίνος Φωτίου.
Advertisements

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Βασικές πληροφορίες για τους υπολογιστές:
Εφαρμογές Πληροφορικής A’ Λυκείου
Το υλικό του Υπολογιστή
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (1).
Συσκευές Εξόδου Συσκευές Εισόδου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Το υλικό των υπολογιστών.
Το υλικό του Υπολογιστή
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το Υλικό του Υπολογιστή
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ – ΥΛΙΚΟ
Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα.
Μια παρουσίαση από τον Άνθη Ιωάννη
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
Το εσωτερικό του Υπολογιστή
To υπολογιστικό σύστημα
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Επεξεργαστής (Κ.Μ.Ε. ή C.P.U.)
ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Μετάδοση Δεδομένων CD/DVD Σκληρός Δίσκος Ποντίκι Modem Η/Υ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Διακρίνεται σε:
Α’ Γυμνασίου Βιβλίο «Σημειώσεις» σελίδες Α2
Δομή και λειτουργίες των διαφόρων μερών του ΗΥ
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Κεφάλαιο 2 Το Εσωτερικό του υπολογιστή
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ.
Πληροφορική, Β Γυμνασίου
Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή
Οι συσκευές του υπολογιστή
Το Υλικό του Υπολογιστή
Υλικό – Λογισμικό – Μονάδες εισόδου/εξόδου
Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Το Υλικό του Υπολογιστή
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Κεφάλαιο 5: Γνωριμία με το Λογισμικό
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή Β΄ τάξη Λέξεις Κλειδιά: Μητρική πλακέτα, κάρτες επέκτασης, κάρτα οθόνης, κάρτα ήχου, τροφοδοτικό, Κεντρική.
Κύρια Μνήμη Διάφοροι τύποι μνήμης RAM Από πάνω προς τα κάτω, DIP, SIPP, SIMM (30-pin), SIMM (72-pin), DIMM (168-pin), DDR DIMM (184-pin). Μνήμη RΟM.
Η Kύρια Μνήμη Η Κύρια ή Κεντρική Μνήμη του υπολογιστή χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση των δεδομένων που δίνουμε στον υπολογιστή να επεξεργαστεί.
Το τροφοδοτικό είναι μία συσκευή που είναι υπεύθυνη για δύο λειτουργίες: 1. Μετατρέπει το εναλλασσόμενο σε συνεχές. 2. Παρέχει τις κατάλληλες τάσεις 5.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή Το εσωτερικό της Κεντρικής Μονάδας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ. Περιφερειακές συσκευές  Περιφερειακές συσκευές ονομάζουμε τις συσκευές που συνδέονται εξωτερικά με την Κεντρική Μονάδα του υπολογιστή.
Πληροφορική Α' Γυμνασίου 1 Κεφάλαιο 2 Το υλικό του Υπολογιστή.
5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Δεδομένα - Πληροφορία Υλικό Λογισμικό Μονάδες Εισόδου Μονάδες Εξόδου Κεντρική Μονάδα.
Συγγράμματα Γκιμπερίτης Βαγγέλης Δεξιότητες στην Κοινωνία της Πληροφορίας – Εφαρμογές Πληροφορικής. Γουλτίδης, Χρήστος ECDL /10/2009.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα.
Προδιαγραφές Υλικού Η/Υ
στην Επιστήμη των Υπολογιστών Κωδικός Διαφανειών: MKT110
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Τίτλοσ μαθηματοσ: Το υλικό του υπολογιστή
ΜΝΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Ο υπολογιστής κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο για να τον “διευκολύνει” σε κάποιες δύσκολες και επίπονες σωματικές μα πιο πολύ νοητικές.
25ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Έμυ Χ. Τμήμα: ΣΤ2 25o Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου
ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Β΄ ΕΠΑΛ ΚεφΑλαιο 2: ΠροδιαγραφΕΣ ΥλικοΥ Η/Υ 2.8 Μνήμη.
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (2).
Ο Υπολογιστής Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια μηχανή κατασκευασμένη κυρίως από ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα και δευτερευόντως από ηλεκτρικά και.
Ενότητα 1 (Γνωρίζω τον υπολογιστή) Κεφάλαιο 2 (Το υλικό του υπολογιστή) Υλικό (Hardware) Υλικό είναι τα μηχανικά και τα ηλεκτρονικά μέρη του Η/Υ.
Το εσωτερικό του Υπολογιστή
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Με τι ασχολείται η πληροφορική; Η πληροφορική μελετά με επιστημονικό τρόπο: 1.Τον αποτελεσματικό τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών με τη βοήθεια του υπολογιστή.
Πληροφορική Α' Γυμνασίου 1 Κεφάλαιο 2 Το υλικό του Υπολογιστή.
Πληροφορική Β’ Γυμνασίου Ψηφιακός κόσμος. «ψηφίο»: αρχαία ελληνικά σημαίνει πετραδάκι ή χαλίκι. ψηφιδωτό: Ένα ψηφιδωτό κατασκευάζεται από ψηφίδες, που.
B' ΤΑΞΗ Το εσωτερικό του Η/Υ
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Βασικές έννοιες (Μάθημα 2) Τίτλος: Η Συσκευή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά Οι υπολογιστές αποτελούνται από πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, κάθε ένα από τα οποία έχει ειδικό ρόλο στη λειτουργία του υπολογιστή. Όλα έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται , έτσι ώστε ο υπολογιστής να λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο.

Το εσωτερικό του υπολογιστή μηχανισμός συμπαγούς δίσκου τροφοδοτικό μηχανισμοί δισκέτας σκληροί δίσκοι ανεμιστήρας ψύξης μικροεπεξεργαστή 2.1.4

Το εσωτερικό της κεντρικής μονάδας Το εσωτερικό της κεντρικής μονάδας Τροφοδοτικό Μητρική πλακέτα Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κύρια Μνήμη Μνήμη RAM Μνήμη ROM Εσωτερικές Κάρτες Θύρες Σύνδεσης

Τροφοδοτικό Ο υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική μηχανή και χρειάζεται ρεύμα. Μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές. Παρέχει τις κατάλληλες τάσεις για να τροφοδοτηθούν οι εσωτερικές συσκευές. Όλες οι συσκευές συνδέονται άμεσα ή μέσω κάποιας άλλης συσκευής στο τροφοδοτικό.

Μητρική Πλακέτα Είναι το πιο μεγάλο εξάρτημα Τα περισσότερα εξαρτήματα είναι τοποθετημένα πάνω της ή συνδέονται σε αυτήν Υπάρχουν ειδικές υποδοχές για την εγκατάσταση του επεξεργαστή , της μνήμης, της κάρτας οθόνης, ήχου , δικτύου. Υπάρχουν ειδικές θύρες για να συνδέονται εξωτερικές συσκευές πχ. Ποντίκι Μέσα από τους ηλεκτροφόρους αγωγούς της Μ.Π κυκλοφορούν τα απαραίτητα δεδομένα για να συνεργάζονται οι συσκευές μεταξύ τους.

Η μητρική κάρτα του υπολογιστή ελεύθερες υποδοχές επέκτασης κάρτα επέκτασης μνήμη RAM ελεύθερες υποδοχές επέκτασης μικροεπεξεργαστής

Κεντρική Μονάδα επεξεργασίας Είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες επεξεργασίες του υπολογιστή Όλα τα δεδομένα μεταφέρονται από την κύρια μνήμη στον επεξεργαστή, ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία τους σύμφωνα με τις εντολές μας. Μετά την επεξεργασία τα δεδομένα επιστρέφουν και τοποθετούνται προσωρινά στην κύρια μνήμη του υπολογιστή.

Είναι τοποθετημένη στην μητρική πλακέτα. Επειδή θερμαίνεται πολύ κατά τη λειτουργία της χρειάζεται έναν ανεμιστήρα για να την ψύχει Είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή.

Κύρια Μνήμη Είναι η μνήμη στην οποία τοποθετούνται δεδομένα και εντολές πριν σταλούν στον επεξεργαστή καθώς και αμέσως μετά την επεξεργασία . Διακρίνεται στην μνήμη Ram και Rom

Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης( Ram) Οποιοδήποτε πρόγραμμα χρησιμοποιούμε ή οποιαδήποτε εργασία κάνουμε αποθηκεύεται προσωρινά στη μνήμη αυτή. Αποτελείται από ολοκληρωμένα κυκλώματα τα οποία τοποθετούνται στη Μητ.Πλακ σε μορφή κάρτας που ονομάζεται κάρτα μνήμης. Έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και μετριέται σε MB ή GB.

Η απόδοση ενός υπολογιστεί μπορεί να βελτιωθεί αν αυξηθεί το μέγεθος της μνήμης. Έχει ένα μειονέκτημα : οτιδήποτε περιέχει χάνεται μόλις διακοπεί η τροφοδοσία του υπολογιστή με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μνήμη μόνο για ανάγνωση Rom Είναι μνήμη μικρής χωρητικότητας , στην οποία έχουν αποθηκευτεί μόνιμα πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στη Rom βρίσκεται το λογισμικό που είναι υπεύθυνο να εκτελέσει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή ελέγχους σχετικά με τη σωστή λειτουργία των τμημάτων του και στη συνέχεια να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα από κάποιο αποθηκευτικό μέσο στη μνήμη RAM.

Εσωτερικές Κάρτες Στο εσωτερικό του υπολογιστή εκτός από τον επεξεργαστή , τη μνήμη και τη μητρικά πλακέτα υπάρχει ένα πλήθος από ηλεκτρονικές κάρτες. Μερικές από αυτές είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του υπολογιστή, άλλες απλώς μας παρέχουν επιπλέον δυνατότητες.

Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι: Κάρτα Οθόνης ή κάρτα γραφικών : είναι απαραίτητη για κάθε υπολογιστή και επεξεργάζεται το σήμα που στέλνεται στην οθόνη του υπολογιστή. Περιέχει δικό της επεξεργαστή και μνήμη ώστε να μην χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα του υπολογιστή.

Κάρτα ήχου : Είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή των ήχων και της μουσικής που ακούμε από τα ηχεία τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον υπολογιστή. Για την ψηφιακή καταγραφή ήχου μπορούμε να συνδέσουμε σε αυτήν εξωτερικές πηγές ήχου ή συσκευή μικροφώνου.

Κάρτα δικτύου : Είναι απαραίτητη όταν θέλουμε να συνδέσουμε τον υπολογιστή με άλλους υπολογιστές που βρίσκονται σε δίκτυο

Άλλες κάρτες επέκτασης Κάρτα ραδιοφώνου : για να ακούμε ραδιόφωνο Κάρτα τηλεόρασης : για να βλέπουμε τηλεόραση Κάρτα βίντεο : για να επεξεργαζόμαστε ταινίες βίντεο Κάρτα μόντεμ : για να συνδέουμε τον υπολογιστή μας με άλλους μέσω τηλεφωνικής γραμμής.

Θύρες Σύνδεσης Είναι υποδοχές μέσω των οποίων ο υπολογιστής συνδέεται με άλλες εξωτερικές συσκευές. Βρίσκονται ενσωματωμένες στις εσωτερικές κάρτες

P/s : συνδέουμε σε αυτήν πληκτρολόγιο ή ποντίκι USB :μπορούμε να συνδέσουμε πλήθος συσκευών , από το ποντίκι και το πληκτρολόγιο μέχρι το μόντεμ , τον εκτυπωτή ή το σαρωτή. Υποστηρίζει πολύ γρήγορες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων

Σειριακή θύρα : συνδέουμε περιφερειακές συσκευές με μικρές απαιτήσεις ως προς την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, όπως το ποντίκι . Παράλληλη θύρα : συνδέουμε σε αυτή συσκευές που χρειάζονται μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων επειδή είναι οκτώ φορές γρηγορότερη. Έχει αντικατασταθεί από τη USB .

Θύρα VGA : χρησιμοποιείται για να συνδέσουμε την οθόνη με τον υπολογιστή. Υποδοχές της κάρτας ήχου :μας επιτρέπουν να συνδέσουμε σε αυτές κατά σειρά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μικρόφωνο, εξωτερική πηγή ήχου (ηχοσύστημα ) και ακόμα ηχεία ή ακουστικά για να ακούμε μουσική από τον υπολογιστή.