Σελήνιο Se.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μια παρουσίαση για την Α` Λυκείου Του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Advertisements

Μια παρουσίαση του Π.ΑΡΦΑΝΗ,για την Α! ΕΠΑΛ 2011,v.01
ΑΛΑΤΑ Άλατα ονομάζονται οι ιοντικές ενώσεις οι οποίες έχουν γενικό τύπο: ΜyAx Όπου: Μχ+ :κατιόν μετάλλου( Να+ , Ca2+ ,….) ή θετικό πολυατομικό ιόν (ΝΗ4+)
ΟΞΕΑ Μαρίνα Κουτσού.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Είναι γνωστό σε όλες μας πλέον ότι πολλά από τα συστατικά πού περιέχονται στα καλλυντικά μας είναι χημικές τοξικές ουσίες άλλες πιο.
Επιμέλεια: Πουλιόπουλος Πούλιος
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
FeAsS → FeS + As 2As2O3 + 6C → 4As + 6CO
Όξινος βασικός χαρακτήρας - pH.
Οξέα-βάσεις-άλατα.
Ηλεκτρολύτες.
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Zn Ένα απαραίτητο βιολογικά δραστικό στοιχείο. ZnCO 3 → ZnO + CO 2 με θέρμανση ZnS + 3O 2 → ZnO + 2 S O 2 ZnO + C → Zn+ CO.
Κάδμιο Cd. Σαν CdCΟ 3 ή σουλφίδιο συνυπάρχει στα ορυκτά του Zn.
Μολυβδαίνιο Μο Καθαρό Μο για πρώτη φορά παραλήφθηκε το 1780 από τον Hjelm. Στην φύση βρίσκεται σαν μολυβδαινίτης MoS 2.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Χαλκός Cu.
Νερό Τα 2/3 του βάρους του σώματος μας αποτελούνται από νερό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί.
Υδράργυρος- Hg Μέταλλο σε υγρή κατάσταση (ύδωρ)
Η θεωρία του Arrhenius με κινούμενα σχέδια Παύλος Σινιγάλιας
Χλωριούχο νάτριο Κοινό ή μαγειρικό αλάτι NaCl. HClNaOHH + Cl - Na + OH - H + Cl - Na + Cl - Η2ΟΗ2Ο Η + + Cl - + Na + + OH - → Na + + Cl - + H 2 O ΟΞΥΒΑΣΗΑΛΑΤΙΝΕΡΟ.
ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΒΑΙΟΣ Τεχνολόγος Οχημάτων. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC) Έχουν τη δική τους ιδιαίτερη οσμή. Με την παρουσία οξειδίων του αζώτου και ηλιακού.
Αλκαλοειδές από τα σπέρματα nux vomica του φυτού strychnos nux vomica
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ.
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
(ΜΕΘΥΛΟ) ΞΑΝΘΙΝΕΣ.
Κοβάλτιο Co.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Οξέα-βάσεις κατά Bronsted-Lowry.
Λευκόχρυσος Pt. Στη φύση απαντάται με την μορφή του PtS 2. Δεν αντιδρά με το Ο 2. Διαλύεται στο θερμό βασιλικό νερό δίνοντας H 2 PtCl 6 που με 6H 2 Ο.
Τα άλατα.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σύνθεση των Οξέων Ερευνητική Εργασία Νεκτάριος Μελής Α2.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.B: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Η απομάκρυνση των ιόντων μιας ιοντικής ένωσης από.
Στις αντιδράσεις απλής αντικατάστασης ένα στοιχείο που βρίσκεται σε ελεύθερη κατάσταση αντικαθιστά ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται σε μία ένωσή του. Έτσι,
Ογκομέτρηση πολυπρωτικών οξέων
Εξουδετέρωση ονομάζεται η αντίδραση ενός οξέος με μία βάση. Κατά την αντίδραση αυτή τα υδρογονοκατιόντα (Η + ) που προέρχονται από το οξύ ενώνονται με.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
Αποστολίδου Ευτέρπη Δεκέμβριος 2011 Φυσιολογία. ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΧΟΡΙΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Τρίχες Όνυχες Σμηγματογόνοι ΧΟΡΙΟ Κωνικές προσεκβολές θηλές.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Άτομα - Μόρια Υποατομικά Σωματίδια - Ιόντα
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Η έννοια της τοξικότητας Σ. Αθανασέλης Καθηγητής Τοξικολογίας
Ka . Kb = Kw ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
6-13. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΩΔΙΚΟ ΚΑΛΙΟ
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Ονόματα μαθητών: Τζινευράκη Ειρήνη Τσάχαλη Ειρήνη
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΝΕΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Λευκόχρυσος Pt.
Σελήνιο Se.
Ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες.
Μολυβδαίνιο Μο Καθαρό Μο για πρώτη φορά παραλήφθηκε το 1780 από τον Hjelm. Στην φύση βρίσκεται σαν μολυβδαινίτης MoS2.
Κάδμιο Cd.
Υδράργυρος- Hg Μέταλλο σε υγρή κατάσταση (ύδωρ)
Ηλεκτρολύτες.
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σελήνιο Se

Στοιχείο της VI ομάδας. Εμφανίζεται σαν δισθενές ανιόν.

Ακολουθεί συνήθως το S στα θειούχα ορυκτά του (εξ ού και το όνομα του, δορυφόρος). Εξάγεται από τις κόνεις καμινάδων φρύξεως των θειούχων ορυκτών των προηγουμένων στοιχείων. Η κόνις κατεργάζεται με υδατικό διάλυμα KCN δίνοντας σεληνοκυανιούχο κάλιο. Αυτό κατεργαζόμενο με HCl ελευθερώνει Se (ερυθρό και άμορφο).

Διαλύεται σε CS2. Από το διάλυμα αυτό με θέρμανση και εξάτμιση στους 200-220 βαθμούς λαμβάνεται μεταλλικό Se.

Οι ιδιότητες του είναι ανάλογες του S. με θειικό οξύ δίνει SeO2, με νιτρικό οξύ H2SeO4 με το οξυγόνο SeΟ2 μέσα στο νερό συμπεριφέρεται σαν λίαν ασθενές διπρωτικό οξύ.

Το H2Se είναι τοξικό και σε ίχνη απορροφάται από το δέρμα (δίνει δυσοσμία στον ιδρώτα και στην εκπνοή). Παραμένει επί μακρόν στον οργανισμό διότι αργεί να αποβληθεί. Είναι τοξική ουσία αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ιχνοστοιχείο ζωής.

Ταυτοποίηση Σεληνιώδη: H2SeO3 + 2NaHSO3  Se (κόκκινο) + 2ΝαΗSO4 + Η2Ο Σεληνικά: H2SeO4 +3SnCl2 + 6HCl  Se + 3SnCl4 + 4H2O

Είναι ενεργοποιητής σε ένζυμα που συνεργάζονται με την τοκοφερόλη-βιταμίνη Ε για να συγκρατήσουν την ακεραιότητα κυτταρικών και ενδοκυτταρικών μεμβρανών και να συνθέσουν ανοσοσφαιρίνες και άλλες πρωτείνες. Σε φυσιολογικά επίπεδα διευκολύνει την μετατροπή των -SH σε - S-S-. Σε μεγάλες ποσότητες το σεληνιώδες ιόν εμποδίζει τον ανασχηματισμό των -SH και αυτή η δράση είναι ένας πιθανός λόγος για την τοξικότητα του. Η φυσιολογική του συμπεριφορά μοιάζει με του As.

Τοξικότητα Ανόργανες ενώσεις του Se προκαλούν δερματίτιδα και σοβαρά εγκαύματα αν πέσουν στο δέρμα. Στην χρόνια δηλητηρίαση περιλαμβάνονται ερεθισμοί των ανωτέρων αναπνευστικών οδών και του γαστρεντερικού καθώς και μία σκορωδώδης οσμή (garlic) στην αναπνοή.

Χρόνια ή οξεία τοξικότητα εκδηλώνεται με τύφλωση ή μειωμένη όραση, αταξία και παράλυση. Σημαντικό σύμπτωμα της τοξικότητας του είναι η απώλεια των τριχών.

1. Παρουσιάζει αντικαρκινική δράση 2 1. Παρουσιάζει αντικαρκινική δράση 2. Προσφέρει ως ένα βαθμό προστασία από τις τοξικές δράσεις άλλων βαρέων μετάλλων. 3. Μπορεί να βελτιώσει ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα.

Ποιοτικός-Ποσοτικός έλεγχος SeS2 + 16HNO3  H2SeO3 + 2H2SO4 + 16NO2 + 5H2O KJ + H2SeO3 + 4HNO3  2J2 + Se + 3H2O + 4KNO3

Εκμετάλλευση των αντιδράσεων γίνεται στον ποσοτικό προσδιορισμό του SeS2 όπου το παραγόμενο ιώδιο ογκομετρείται με Ν/10 διάλυμα θειοθειικού νατρίου παρουσία αμύλου.

Selenium sulphide SeS2 Ισχυρό αντισμηγματογόνο. Σαν Selsun σαμπουάν 2.5% χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της σμηγματογενούς δερματίτιδας σε ποσοστά 85-95% (pityriasis circinata) μία φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει το θυλάκιο των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες