Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λευκόχρυσος Pt. Στη φύση απαντάται με την μορφή του PtS 2. Δεν αντιδρά με το Ο 2. Διαλύεται στο θερμό βασιλικό νερό δίνοντας H 2 PtCl 6 που με 6H 2 Ο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λευκόχρυσος Pt. Στη φύση απαντάται με την μορφή του PtS 2. Δεν αντιδρά με το Ο 2. Διαλύεται στο θερμό βασιλικό νερό δίνοντας H 2 PtCl 6 που με 6H 2 Ο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λευκόχρυσος Pt

2 Στη φύση απαντάται με την μορφή του PtS 2. Δεν αντιδρά με το Ο 2. Διαλύεται στο θερμό βασιλικό νερό δίνοντας H 2 PtCl 6 που με 6H 2 Ο κρυσταλλώνεται, ενώ δεν διαλύεται τόσο στο HCl όσο και στο HNO 3. 3Pt + 18HCl + 4HNO 3  3H 2 PtCl 6 + 4NO + 8H 2 O

3 Με θέρμανση σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 400 οC αντιδρά με το χλώριο και δίνει χλωρίδιο. Επίσης προσβάλλεται από τα As, S, P, ενώ τα θερμά αλκάλια KNO 3 ή NaNO 3 αντιδρούν με τον λευκόχρυσο αμέσως. Η προσθήκη Zn σε διάλυμα άλατος του,το ανάγει, δίνοντας μία σκούρα σκόνη. Με θέρμανση σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 400 οC αντιδρά με το χλώριο και δίνει χλωρίδιο. Επίσης προσβάλλεται από τα As, S, P, ενώ τα θερμά αλκάλια KNO 3 ή NaNO 3 αντιδρούν με τον λευκόχρυσο αμέσως. Σε πορώδη κατάσταση απορροφά διάφορα αέρια π.χ το Η διασπώντας τα σε ατομική κατάσταση χρησιμοποιούμενος σαν καταλύτης με την μορφή αυτή.

4 Το H 2 PtCl 6 συμπεριφέρεται σαν διπρωτικό οξύ αντιδρώντας με KCl ή NΗ 4 Cl. Το (NH 4 ) 2 PtCl 6 πυρούμενο δίνει πορώδη Pt, αντίθετα από το οξύ που πυρούμενο στους 165 οC σε ρεύμα HCl δίνει PtCl 4 και συνεχίζοντας στους 580οC δίνει PtCl 2. Τα άλατα του είναι δυσδιάλυτα στο νερό και στην αιθανόλη.

5 Φαρμακευτική χρήση βρίσκουν κύρια σύμπλοκες ή οργανομεταλλικές ενώσεις του Pt (Platinol) στην χημειοθεραπεία του καρκίνου. Εφαρμογή του γίνεται στην οδοντοτεχνία.


Κατέβασμα ppt "Λευκόχρυσος Pt. Στη φύση απαντάται με την μορφή του PtS 2. Δεν αντιδρά με το Ο 2. Διαλύεται στο θερμό βασιλικό νερό δίνοντας H 2 PtCl 6 που με 6H 2 Ο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google