Η αναπνοή στα φυτά Ε.Κ.Μπάση 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
…γεννά απορίες!! Μια βόλτα στο δάσος…
Advertisements

2.7 Χημική αντίδραση.
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΗΛΙΟΣ Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο.
ΤΑ ΦΥΤΑ.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους. νερό Το νερό διαλύει άλατα τα άλατα Οι ξυλώδεις σωλήνες μεταφέρουν νερό το νερό στα φύλλα ΑΛΑΤΑ Οι ρίζες.
1 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ Σήμερα έχουμε πρόβλημα ξηρασίας και ανομβρίας διότι έχουμε επέμβει στην βιολογική.
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
6.3 ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Φωτοσύνθεση-Αναπνοή Ε. Λιαναντωνάκη Βιολόγος.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
ΤΑ ΦΥΛΛΑ.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ.
«Ο πνεύμονας της Γης κινδυνεύει»
Παραγωγοί Καταναλωτές Αποικοδομητές Καταναλωτές 1ης τάξης
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
Ηλεκτρονική Γραμματεία
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…ΟΙΚΟΣ + ΛΟΓΟΣ…Αναφέρεται σε έναν οίκο… …το σπίτι μας δηλαδή και σπίτι όλων των έμβιων όντων…..τον πλανήτη γη. Ας κοιτάξουμε λίγο αυτό το σπίτι.
Γιώργος Χατζηαντωνίου Δημήτρης Τριανταφύλλου Β΄5
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
1. Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Ανταλλαγή αερίων οξυγόνου & διοξειδίου του άνθρακα
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
2. Κύτταρο: η μονάδα της ζωής
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.
6ο Κεφάλαιο: Αναπαραγωγή
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
Εκπνοή ! Εισπνοή !  Ο αέρας εισέρχεται από τη ρινική κοιλότητα (μύτη). τραχεία ρόγχους  Περνάει από το λάρυγγα, την τραχεία και φτάνει στους βρόγχους.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς
ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό.
ΜΠΑΝΙΤΣΙΩΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΥΣΙΚΗ ΤΣΟΥΜΙΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο κύκλος του νερού
ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
4.3 Η αναπνοή στους ζωικούς οργανισμούς
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΑΝΑΠΝΟΗ Οι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια και την εξασφαλίζουν με τη διάσπαση της γλυκόζης Κυτταρική αναπνοή Σειρά αντιδράσεων διάσπασης που γίνονται.
Χημική αντίδραση Δ
Αναπνευστικό σύστημα αναπνοή.
Αποικοδομητές Καταναλωτές κ.τ.λ τάξης Καταναλωτές 3 ης τάξης Καταναλωτές Παραγωγοί Καταναλωτές 2 ης τάξης Καταναλωτές 1 ης τάξης.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Η διαδικασία δέσμευσης ενέργειας από τον ήλιο
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η αναπνοή στα φυτά Ε.Κ.Μπάση 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

ας σκεφτούμε… Τα φυτά αναπνέουν; Τα φυτά εκτελούν λειτουργίες; Χρειάζονται ενέργεια; Με ποια διαδικασία απελευθερώνεται ενέργεια στα φυτικά κύτταρα;

ας συμπληρώσουμε τον πίνακα… ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Αντίδραση Διοξ.άνθρακα + Νερό → → Γλυκόζη + Οξυγόνο ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1β Γλυκόζη + Οξυγόνο → Διοξ.άνθρακα + Νερό + ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1α Τροφή Παραγωγή τροφής (γλυκόζη) Διάσπαση (καύση) τροφής (γλυκόζης) 2β 2α Ενέργεια Απαιτείται (ηλιακή) ενέργεια 3β Παράγεται ενέργεια 3α Οξυγόνο Παράγεται οξυγόνο (ΠΟΛΥ) 4α Καταναλώνεται οξυγόνο (ΛΙΓΟΤΕΡΟ) 4β 1 Σε ποιο μέρος του κυττάρου γίνεται; χλωροπλάστες 7 μιτοχόνδρια 5 Σε ποια κύτταρα γίνεται; Κύτταρα φύλλου (πράσινα μέρη φυτού) 8 Σε ΟΛΑ τα κύτταρα 6 Πότε γίνεται; ημέρα 10 Ημέρα & νύχτα 9

Σχέση αναπνοής-φωτοσύνθεσης

Πότε γίνεται η αναπνοή των φυτών;

Πότε γίνεται η φωτοσύνθεση;

Τι συμβαίνει την ημέρα; φωτοσύνθεση αναπνοή Η φωτοσύνθεση υπερτερεί της αναπνοής, άρα έχουμε έντονη παραγωγή οξυγόνου

Τι συμβαίνει το σούρουπο; φωτοσύνθεση αναπνοή Περίπου όσο οξυγόνο παράγεται με τη φωτοσύνθεση καταναλώνεται για την αναπνοή

Η αναπνοή υπερτερεί της φωτοσύνθεσης, άρα έχουμε κατανάλωση οξυγόνου Τι συμβαίνει τη νύχτα; φωτοσύνθεση αναπνοή Η αναπνοή υπερτερεί της φωτοσύνθεσης, άρα έχουμε κατανάλωση οξυγόνου

…και κάτι ακόμα… Από πού παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται τα φυτά… Από πού παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται τα φυτά… Τα χερσαία; Τα θαλάσσια; Πώς εισέρχεται το οξυγόνο στα φυτά; Με τα στόματα