Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κατεργασία εδάφους.
Advertisements

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
5.4 Υδατικό δυναμικό 5.6 Χρήσεις του νερού 5.7 Ρύπανση υδάτων
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΕΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ-ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Η σχέση μας με τη γη Ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικοί πόροι.
Αθανάσιος Πανώρας Ανδρέας Ηλίας
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life+ LIFE/ENV/IT/08/428 SoilPro – Monitoring for Soil Protection Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life+ LIFE/ENV/IT/08/428 SoilPro – Monitoring.
Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα φυτικά υλικά σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία δίνει: Βελτίωση εδάφους 1.Αυξάνει σταθερότητα συσσωματωμάτων εδάφους 2.Καλύτερος.
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Εναλλακτικές καλλιέργειες κηπευτικών στο Ν
Τεχνική έκθεση ανάλυσης αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των μοντέλων επικινδυνότητας στα εδάφη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη χρήση του λογισμικού SMS.
1. Γενικά-Σκοπός 2. Γενική περιγραφή της περιοχής 3. Υφιστάμενη γεωργοοικονομική κατάσταση 4. Προβλήματα της περιοχής 5. Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΧΑΜΗΛΗ ΔΟΣΗ ΥΨΗΛΗ ΔΟΣΗ.
Περιβάλλον και Γεωργία ΤΕΕ Β’ Τάξη 1ου κύκλου Τομέας: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος Σταμάτιος Τσικόγιας.
Ως συντελεστής παραγωγής
Συντηρηση – Προστασια εδαφικων πορων
ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ Νίκος Πετράκης Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Χημείας Ηράκλειο 2002.
Ρύπανση του νερού.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Εδαφική υποβάθμιση - Διαβρώσεις
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες μεταβάλλουν και καταστρέφουν την επιφάνεια της Γης
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ Μηχανική Διάβρωση
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
Τα φυτικά όργανα Ρίζα Βλαστός Φύλλα Άνθος.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Διάβρωση εδαφών ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ Διάβρωση με νερό Διάβρωση με αέρα
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Ατμόσφαιρα Βιόσφαιρα Έδαφος Υδρόσφαιρα Λιθόσφαιρα.
5.8 Διαχείριση Υδάτινων Πόρων
Eρημοποίηση Aπό Γιάρα Μωχάμετ Της ΣΤ τάξης. Θεωρητικό Υπόβαθρο Λέγεται ότι "τα δάση δημιουργήθηκαν πριν από τον άνθρωπο και ακολούθησε η έρημος". Η απερήμωση.
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Ιωάννα Διαλυνά Βώροι 13 Νοεμβρίου 2011.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 8 η Βελτίωση φυτών Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Επίσημος ορισμός Ποιότητας (πρότυπο ISO 8402) Σύνολο χαρακτηριστικών μιας οντότητας για την ικανοποίηση εκφρασμένων και συνεπαγόμενων αναγκών. Αντικείμενο.
ΑΡΤΕΜΙΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ Α1α
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑ΄Ι΄ΟΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΑΝΤΥΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ζ15583 Α.Φ.Π. & Γ.Μ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ.
ΜΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Καθηγητής εφαρμογών
Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ,ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
ΜΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Καθηγητής εφαρμογών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης
Ο κύκλος του νερού. Μαλαματή Βελώνη Α.Μ:4190 Ο Κύκλος του νερού.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 3ο
Ο Κύκλος του Νερού Κωτσοπούλου Ελένη ο κύκλος του νερού.
Νερό Είναι ζωτικός πόρος για τη γεωργία, τη βιοτεχνία, τις µεταφορές και άλλες αµέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες. Από το συνολικό διαθέσιµο νερό στη.
Ο ρόλος του νερού στη γεωργία
H γονιμότητα του εδάφους και τα συστατικά της
6/5/2014 ΚΕΦ 5. Υδατικοί Πόροι Ιδιότητες του Νερού 1.
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εδαφική υποβάθμιση - Διαβρώσεις
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο κύκλος του νερού Φυσική
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Νερό και Γεωργία ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
25. Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης
Κατεργασία εδάφους. Στόχοι  Βελτίωση εδαφικών ιδιοτήτων - ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού - ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού -
Γιάννης Παπαγεωργίου Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Διεύθυνση Αγροκτήματος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4.8 Συντήρηση & Προστασία των εδαφικών πόρων

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Η συντήρηση και βελτίωση των εδαφικών πόρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εξασφάλιση της "αειφόρου" παραγωγικής γης.

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Τα μέτρα προστασίας ανάλογα με τη δράση τους χωρίζονται σε τρεις ομάδες: • Βιοκαλλιεργητικές τεχνικές, • Τεχνικές καλλιέργειας του εδάφους • Αντιδιαβρωτικά τεχνικά έργα.

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Βιοκαλλιεργητικές τεχνικές 1. Σταθεροποίηση και συγκράτηση του εδάφους μέσω του ριζικού συστήματος των φυτών

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Βιοκαλλιεργητικές τεχνικές 2. Διατήρηση και προστασία της καλής δομής στο έδαφος. Η ύπαρξη ισχυρών συσσωματωμάτων εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του επιφανειακού εδάφους στα κτυπήματα των σταγόνων της βροχής

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Βιοκαλλιεργητικές τεχνικές 3. Διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας του εδάφους. Επιτυγχάνεται με : α) Ενσωμάτωση υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο έδαφος, ώστε να εμπλουτιστεί με οργανική ουσία.

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Βιοκαλλιεργητικές τεχνικές 3. Διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας του εδάφους. Επιτυγχάνεται με : β) Χλωρές λιπάνσεις. Είναι η καλλιέργεια βελτιωτικών φυτών, όπως τα ψυχανθή.

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Βιοκαλλιεργητικές τεχνικές 3. Διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας του εδάφους. Επιτυγχάνεται με : γ) Αγρανάπαυση. Είναι η περίοδος που τα γεωργικά εδάφη παραμένουν ακαλλιέργητα ώστε να ανακτηθεί η γονιμότητά τους. VS

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Βιοκαλλιεργητικές τεχνικές 3. Διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας του εδάφους. Επιτυγχάνεται με : δ) Λιπάνσεις συντήρησης. Έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη αφενός πλούσιας φυτικής μάζας για καλύτερη κάλυψη της επιφάνειας και αφετέρου ισχυρού ριζικού συστήματος που συγκρατεί και σταθεροποιεί τα συσσωματώματα.

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Τεχνικές καλλιέργειας εδάφους Οι τεχνικές καλλιέργειας πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της καλλιέργειας αλλά και να εξασφαλίζουν τη διατήρηση της παραγωγικότητας των εδαφών.

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Τεχνικές καλλιέργειας εδάφους • Η κατεργασία του εδάφους να γίνεται όταν το έδαφος βρίσκεται στην κατάλληλη κατάσταση υγρασίας, δηλαδή ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ ξηρό. Στην αντίθετη περίπτωση η κατεργασία είναι επιβλαβής για τη δομή του.

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Τεχνικές καλλιέργειας εδάφους • Να αποφεύγεται η χρήση βαρέων μηχανημάτων κατεργασίας του εδάφους Γιατί προκαλεί συμπίεση του σε ορισμένο βάθος, καταστροφή της δομής του και σταδιακή υποβάθμισή του

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Τεχνικές καλλιέργειας εδάφους • Στις λοφώδεις περιοχές που είναι περισσότερο επιρρεπείς στη διάβρωση, η κατεργασία του εδάφους πρέπει να γίνεται παράλληλα προς τις ισοϋψείς γραμμές

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Αντιδιαβρωτικά τεχνικά έργα Όταν η κλίση του εδάφους είναι μεγαλύτερη του 2-3%, οι βιοκαλλιεργητικές τεχνικές και οι τεχνικές καλλιέργειας δεν είναι ικανές να προστατεύσουν το έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η συστηματοποίηση του εδάφους με αναβαθμίδες.

Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Αντιδιαβρωτικά τεχνικά έργα Πλεονεκτήματα των αναβαθμίδων • Η μείωση της ποσότητας του νερού, στην απορροής του, που συνεπάγεται μεταφορά μικρότερων ποσοτήτων διαβρωμένου υλικού. • Η διήθηση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού στο έδαφος. • Η δυνατότητα φύτευσης και καλλιέργειας των εκτάσεων που έχουν συστηματοποιηθεί. • Η δυνατότητα ομαλής διοχέτευσης του νερού της βροχής που δεν μπορεί να απορροφηθεί.